на Априлските Деца честит да бъде Празника!

• 9 211
  • 274
  •   1
Отговори
# 75
Ох, наистина май на майките на момиченца ни е по-лесно. Като ви чета настъхвам.
Леси, не знам дали е до умност, просто продължава мойто дете да обича да пъха разни неща, пък в същността си играта е точно това. Но пък от друга страна в желанието си да прекарвам времето си пълноценно с нея, ме е страх че се превръщам в някакво амбициозно майче. А пък и въображението ми работи като че ли само за игри за по-големи. Чета творческата тема в "нашите деца" и ми се иска да правим вече с нея разни неща от там. Но пък дали не я форсирам и да прескачаме някакви естествени етапи в игрите. Ей такива са ми страховете, затова ми се иска да споделите при вас как е.

# 76
  • Русе
Привет!
Rina, Честит Рожден Ден - на патерица, но с най-сърдечни пожелания за здраве, любов, късмет и много слънчеви дни!  bouquet

Добре завърнали се на пътешествалите! Hug

Честито кръщене на бонбонките Соня и Симона! Черепахче, а кой е кавалерът?

jinjer_78, не знам как се оправяте без столчета в колата...пълна лудница е явно! Crazy Аз, особено много държах столчето ни да е с борд, щото вече имах опит с един швъргалник - и двамата никога не са търпяли колани. А за времето когато не спи на път, нося детски несесерчета пълни с малки играчки и я оставям да си рови и да си вади "изненадки"...

Потвърждавам, че момиче се гледа мноооооого по-лесно  Grinning(изключвам фини мадами като Писанчето  Wink).
Диляна се тръшка от време на време, но не е нетърпима. При моите проблемът е, че като ревнат от инат за нещо се захласват, спират да дишат и посиняват  Sick- и джипито го отбеляза като "семейна черта". hahaha

Диди, живот и здраве ще тръгва в четвъртък на ясла. Батко й е на градина от началото на септември и сега хвърлям боб кой ще падне първи в боя с бацилите  Twisted Evil... Все си мисля, че ще е "пуйчето"...ама, да видим... Rolling Eyes

# 77
И на мен много ми се иска като че ли столчетата да са с борд,да се занимават с нещо от пред,в момента сме в процес на проучване и ще купуваме скоро може би.Мъжа ми има теория че столчетата с борд са за по малки деца дали е вярно? newsm78
Искам да ви попитам някоя от вас имала ли е проблем с размера на майчинството при даване на децата на ясла преди навършване на 2 години?????Аз исках да ги дам и различни майки ми казаха че ще взимам половин майчинство,други пък ми говорят друго,моля споделете вашия личен опит! doh

# 78
Когато децата тръгнат на детско заведение, отпускът по майчинство се прекратява. Това означава, че спира и изплащането на майчинството -180 лв. Аз например в момента се водя на работа, подала съм декларация, че Иво не посещава детско заведение и ми изплащат половината майчинство - 90лв. Ако ходеше на ясла, от НОИ нямаше да ми плащат нищо. Законът е такъв, при това от години, при неподаване на информация към НОИ, че децата посещават ясла, се дължат преведените майчински с наказателни лихви. Има една тема - майчинството счетоводно в съседния подфорум, може да погледнеш там за подробности при различните случаи.

# 79
  • Русе
jinjer_78, нашето столче е 9-18кг. От по-горната група, вярно не съм виждала с борд. Thinking

За майчинството и яслата са изписани доста теми. Ако майката не работи и даде детето на ясла(преди 2г.) - губи цялото майчинство, ако работи - получава 50%. Така е по закон - от август миналата година. До преди това, не се губеше майчинство ако майката не работи. Друг е въпросът доколко има контрол в/у цялата работа, защото е задължение на майката да уведоми официално работодателя си в 7-дневен срок от постъпването на детето на ясла, да й бъде прекратено майчинството. Ами, ако не го направи? - работодателят продължава да го тегли... Яслите уж били длъжни да дават списъци с ЕГН-тата на децата, за да може НОИ да прави проверки, ама дали го правят? Досега четох за един случай, при който от някаква проверка излязло, че една майка е получавала неправомерно майчинство, и после са и го удържали от заплатата..., но сигурно има доста "нехванати" случаи. Аз съм на 50%, защото работя.

За зимата - и аз мисля, че няма да ни трябва количка. Евентуално аз шейничка, си мисля - ако даде Господ сняг... Laughing

# 80
# 81
  • Русе
юлче, ако ходеше Иво на ясла, пак щеше да вземаш 50%, щом се водиш на работа  Rolling Eyes. Иначе си права, че законът винаги е бил такъв, но от доста време се беше наложила практиката да не се спира майчинство когато детето тръгне на ясла преди 2г. Затова миналата година промениха някои текстове и "всяха смут" Wink. Действително, аз за Преслав съм си получавала 100% майчинството до навършването му на 2г., въпреки! че ходеше на ясла. После се върнах на работа, за да изляза в болничен за бременност и раждане...

# 82
Тъй ли? Че що тогава ми искаха специална декларация, че не ходи на ясла??? Има нещо гнило в Дания.

# 83
Тъй ли? Че що тогава ми искаха специална декларация, че не ходи на ясла??? Има нещо гнило в Дания.
Май в Бг всеки си интерпретира законите както си иска.
Имам приятелки, които не ходят на работа, а децата им ходят на ясла и не са им спрели майчинството. Аз пък питах директорката в яслата на Йо, дали като започне ясла ще ми спрат 50 % майчинство и тя каза не, защото яслата не била заведение на изцяло държавна издръжка и още разни неща, които не запомних добре.
Объркана работа е, затова е най-добре да се пита на място.

Същото е и с таксата за ясла за второ дете - някъде казват, че не се плаща половин такса щом са в различни детски заведения, другаде казват, че нямало значение и си плащаш половин такса.

# 84
  • Русе
юлче, може по принцип да си искат такава декларация, но това не значи, че ще ти спрат тези 50% ако пуснеш Иво на ясла - сигурна съм! Ето, пък Леси дава примери за "нехванати" случаи, дето си вземат 100% майчинство, а децата им ходят на ясла... Просто, няма никакъв контрол!

Леси, аз ще плащам 50% такса за Диди, а Преслав е от юни в ДГ.

# 85
Е вие сега съвсем ме хвърлихте в размисъл за тези колички. Аз се глася двойна да взимам, вие пък се гласите вуобще да ги махате. И аз като Вени се страхувам, че ако съм излязла сама и Лекса се умори ще трябва да я нося, как ще се оправям с две? Та от тази гледна точка искам да се подсигуря. Не че хвърлям боб за двойна ( колкото и да е, обемни са си) ама пък поне мъкнат и деца и товар.

Черепахче, нашето най-ново занимание е дъска за тебешири. Напоследък много рисува ( е силно казано, просто драска) с каквото и дадеш. Пастелите аз ги мразя и на нея и е трудно с тях. Взехме моливи, маркери и химикали с по хиляда цвята. Много се кефи, само дето след първата употреба установих, че ни е рано за маркери Mr. Green. Има такива дето не цапат ще и взема от тях като намеря. Иначе дъската за тебеширите я взехме сега уикенда и много и се кефи, държа я на терасата, само дето покрай нея драска и по терасата, ама я надзиравам, че после не ми се чисти.

Не мисля че на този етап дребните разбират че ще идва бебе в семейството. Мисля че Лекса и хабер си няма. Знае къде е бебето и всеки ден ми гали корема и вика " о-о-о-о", показва като я питам. Някога даже и сама идва и ми вдига фанелката и почва да гали, но не мисля че го осъзнава. Най-малкото защото онзи ден след като свърши с мен отиде и направи същото на баща си Mr. Green, умряхме от смях. Явно я стресирахме, защото не е повтаряла от тогава при него.

# 86
По въпроса с майчинството, миналия месец бях на РД на едно дете и там едната жена беше от Движение на българските майки и изрично я питах за това нещо и тя каза, че са питали и юристи даже  Naughty  майчинството се спира само, ако детето е дадено за отглеждане в държавно заведение, а яслата и градината не се смятат аза такива заведения Naughty Просто е грешно изтълкуван закона  newsm78 Е тогава съвсем се омотах  Crazy

# 87
Момичета, за да не търсите точно този въпрос в темата ще ви го копирам

Въпроса
Цитат на: emsy в сряда, 16 май 2007, 18:10
Много съм обръкана по темата дали ако детето тръгне на ясла, се спира майчинството! Съответно да се връщам на работа, тъй като аз все пак разчитам на тези пари и ако спрат тях, ще ми се наложи, а бих искала да си погледам детето още малко, въпреки че може да го пусна евентуално на година и два месеца на ясла.
Тук прочетох, че се спират тези 180 лв, но пък всички майки с които говоря и са си пуснали вече децата на ясла, продължават да взимат въпросните 180 лв.

Моля отново за разяснение на този въпрос!
Отговора на юриста
Спира се не само обезщетението, а се спира изобщо правото на отпуск. В момента, в който си пуснете детето на ясла имате 7 дни, за да уведомите работодателя си, за да спре той да ви тегли обезщетението. Освен това, ако няма да се връщате на работа, трябва да си пуснете друг вид отпуск, защото нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
А майките, които са си пуснали децата на ясла, а още си получават обезщетението можете да им кажете, че от НОИ са започнали масови проверки и все по-често се чува за актове за начети и върнати пари. Така че, ги предупредете тези пари да не ги харчат, защото може да им се наложи да ги връщат.

# 88
Ясно Наде,аз за себе си мисля да изчакам до април като навършат 2 годинки ще ги дам,до тогава ще мисля как да ги обуздавам в къщи,а за изпитите които ме чакат  не ми се мисли как ще чета. newsm78

# 89
Ясно Наде,аз за себе си мисля да изчакам до април като навършат 2 годинки ще ги дам,до тогава ще мисля как да ги обуздавам в къщи,а за изпитите които ме чакат  не ми се мисли как ще чета. newsm78

Какво учиш и къде? И мен ме чака държавен изпит, ама сега си търся желаещи да учат вместо мен  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт