ОСИНОВЕНИ,време е да кажем нещата такива,каквито са!

• 55 607
  • 467
  •   1
Отговори
# 270
Не разбрах само, защо я емнахте така Даяна?
Аз си задавам същите въпроси. Питам се, аз ли съм сбъркана Rolling Eyes
Всъщност, забравих да се представя. Аз също съм осиновена. Разбрах това, когато бях на 13, а родителите ми разбраха, че знам едва на 23. Сега гоня 40-те.
Никога не ме е глождело любопитството да търся нещо, което не ме е желало, без значение по каква причина.
Случайно открих подраздела на форума и поразгледах наоколо. Честно казано и аз не разбирам поривите на повечето от осиновените да открият биологичните си родители.
Не искам да засегна ничии чувства и за това не смятам да влизам в излишни полемики, но ми се струва, че се проблематизира осиновяването, което всъщност не е проблем, а факт. Или приемаш този факт като част от твоя живот и продължаваш напред, или го проблематизираш и въртиш целия си свят около него.

# 271
Здравейте от МИМКА05!Аз разбрах че съм осиновена във 2-ри клас от "улицата".Дали родителите ми знаят,че аз знам-това незная?До преди една година и аз нямах особено желание да разбера кои са ми БР,но се случиха неща,които 99% ме накараха да се замисля коя съм АЗ всъщност?Сега имам чувство,че съм си изгубила паметта и попадам някъде/и аз незнам къде/сред хора,които ме обичат много,и аз ги обичам много,но те всъщност са ми чужди!Те не са моите корени,моето начало,а миналото,настоящето и бъдещето ми.Незнам,дали някой ме разбира,но по подходящи думи не намирам.Мн.трудно е за обяснение.

# 272
  • Somewhere Far Beyond
Здравей и като АНИ1979!
Така е, трудно е за обяснение, да не говорим за разбиране.
Последните четири изречения, бих ги написала и аз. Даже мисля съм ги писала.
Тук ше намериш повече разбиране от колкото предполагаш. И възможност да споделяш.
До скоро!

# 273
Драга Даяна ,
След като си толкова потресена ,че никой не признава твоето мнение ,моля те ,бъди малко по-сговорчива в изказванията си към осиновените ,които са решили да търсят био-авторите си.Това е техен личен избор ,който аз те моля да уважаваш!Това ти го казвам като осиновена ,която е решила да не търси.
За тази словесна агресия намери друго поприще.
Тук ,смятам сме възпитани хора и изрази от типа на "мама му стара" и подобна зловонщини едва ли някой ще  толерира!
Като си толкова благодарна и щастлива ,къде е първоизточника на всичката тази злоба?
Моля те да не си я изливаш в темата на Дива-не newsm17
Поласкана съм ,че си харесала моя израз за "корените на дръвчетата ,които се присаждат и вкореняват наново" ,че си го вкарала в употреба ,макар с твои думи и известни вариации.
Подражанието е най-големия комплимент и понеже днес съм в настроение ,нямам претенции за плагиатство Laughing
Вещица,
Не е нужно да разбираш нечии пориви,нужно е да ги уважаваш ,нали? Wink

# 274
Първо искам да се извиня за това, че влизам като анонимна. Имам обяснение за това, което някой може и да приемат, а други не. Може би някои ще ме „разпознаят”. Не се притеснявам от това. Просто в момента съм в такова състояние, в което ще си позволя за пръв път в живота си да изрека на глас неща, които са били в мен дълги години. И ще позволя на онова плахо дете, превърнало се в една вечно търсеща одобрение и опора жена да говори. Това плахо дете нарекох с друго име.
Не съм от децата, които са научили истината за осиновяването си от малки. Напротив- научих твърде късно и това от една страна ме пощади, но от друга- нямаше как да не премина през всички онези моменти и всички онези емоци, които изпитва едно дете, когато научава тази истина за своето начало. Само че аз преминах през тях на един дъх, форсирайки. Просто нямах друг избор.
Имам безкрайно всеотдайна майка. Жена, която всички много уважават. Жена, която през целия си живот е правила всичко за мен. Всичко, но според нейните разбирания.
Имах най-хубавите дрехи, хладилникът ни беше винаги пълен с най-вкусните деликатеси... Всичко, от което едно дете има нужда. Според нея. Разбирах я- много бързо се досетих, че нещата, от които тя е била лишавана като дете, сега се опитва да не ми липсват нито за миг. Наличието им тогава я е правило безкрайно щастлива. Липсата- нещастна. С тях имах чувството, че свързва и моето щастие. А аз не исках това. Чувствах огромна пропаст между себе си и нея. Не знам дали да го свързвам с подсъзнателни усещания на осиновените деца. Може и това да е било. Не знам. И досега е така. Тя ме заставяше да споделям с нея. Но я интересуваше сякаш единствено дали си имам гадже. Нищо повече. Нищо повече от онова, което беше в обърканата ми тинейджърска главица не я интересуваше. После споделяше моите „тайни” с татко. И с приятелките си. Затваряха се в една малка стаичка и аз почти никога не можех да присъствам на разговорите им. Не за друго, а защото те пушеха, а аз не биваше да дишам цигарения дим Tired. В тези моменти страдах, че нямам брат или сестра и си казвах, че никога няма да правя като тях.
Бях на 13, когато след една неволна детска глупост, афектирана от забележка, която наш роднина отправи към мен ме съблече чисто гола. Пред всички. И сега усещам същото онова унижение, което изпитах тогава. Не беше шамар. Не беше попарване с вряла вода. Беше щавене на душата ми. Повече от 20 години вече нося този кошмар в себе си. Иначе никога не са ми  посягали.
Знаела съм винаги, че трябва да бъда добро дете. И винаги съм се старала много. Имах и своите малки бунтове, след които тя не ми говореше по цяла седмица. И въпреки убеждението ми, че съм била права, се чувствах безкрайно виновна. Ходех като пале след нея и я молех да ми прости. Мразех се ако ги разочаровам. Слава Богу, нямаше много такива случаи...
Не ме разбирайте погрешно. Аз винаги съм чувствала обичта на родителите си. Може да ви звучи нелогично, но винаги съм знаела, че майка ми е готова да „убие” човек заради мен. Без да ме пита дали аз ще го искам и как аз ще се чувствам. Това е бил нейният начин да ме защити, да ме накара да се почувствам сигурна.
А благодарността- чувала съм много, много пъти колко съм неблагодарна. Как тя дава всичко за мен, а аз... Като трънчета в сърцето ми се забиваше всеки път думичката „неблагодарност”. И търсех начини да докажа, че не съм неблагодарница. Хиляди начини- бях отличничка в училище, после в университета, никога не закъснявах, правех нещата така, че да няма недоволни.
Преди месец не издържах. Този път думата „неблагодарница” беше отправена към детето ми. Преди време майка ми ни помогна финансово да дообзаведем детската стая на детето. И преди месец, при някакъв спор, преминал в скарване, малката ми вироглавка не отстъпила и майка ми без да помисли и за миг я нарекла „неблагодарница”. Заради парите, които е дала за стаята и. Заради това, че помага в отглеждането и. Аз не бях свидетел на този спор, но когато се прибрах, сварих детето ми, което хлипаше, прегърнало майка ми през кръста, да и казва: „Бабичко, моля те, прости ми!”. А майка ми с тон нетърпящ възражение и казваше: „Пусни ме! Махай се от мен1”. Като на лента ми преминаха онези моменти, в които и аз съм я молила да ми прости. И когато научих какво се е случило- не издържах. Излях целия си гняв от онова време, в което се върнах. За пръв път в живота си аз виках на майка си. За пръв път казвах онова, което се е насъбирало в мен. Не ми олекна. Защото я обичам безкрайно много, въпреки че никога не съм имала в нейно лице онзи приятел и онази опора, която съм искала да имам. И знам че думите ми я нараниха. А тя отново ми мълча. Този път почти месец...
Въпреки всичко, което по някакъв начин ме е наранявало в детството ми, още преди да разбера, че съм осиновена, аз не бих могла да приема и да обичам никого повече от нея. Вече имам свое семейство, но знам, че без нея светът ми ще е наполовина празен. И се страхувам безумно много за нея.
Свикнала съм да търся за всичко вината у себе си (може би защото като малка аз бях виновна и за това, което се случва, и за това, което не се случва). Търся сега, след толкова време отново вината у себе си, че не успях да положа повече усилия и да се опитам аз да потърся онова, което ми е липсвало. Аз да я направя своя приятелка, а не да очаквам това от нея. Обвинявам се, че честолюбието ми не ми е позволявало да преглътна нейните споделяния с други хора на моите тайни и да не се затварям в себе си в наивното си разочарование. Ако бях го направила, може би сега нещата щяха да са по-различни. Честичко си мисля дали мама не ме обвинява за това, че аз имам свое дете, а тя не е могла. Когато родих имаше моменти, в които се чувствах сякаш гузна. Особено след като тя веднъж ми каза колко щастлива е била, когато съм родила, защото тя самата никога не е изпитвала това усещане.
Момичета, знаете ли...Страхувам се от мислите и спомените, част от които споделям сега с вас. Нещо нередно ли има в мен? Аз ли искам много? Имам ли право да искам?
Тези мисли ме обвземат понякога, а няма, няма с кого да ги споделя. Имам прекрасен съпруг, но го обичам твърде много, за да си позволя да му пренеса и моята болка.
Мислила съм си да бъда безкрай откровена и да разкажа всичко това на мама. Но знам как ще реагира и ме е страх този път да не ми замълчи за цяла вечност.
Плаках докато писах всичко това. Заради болката, която потискам толкова дълго в себе си и заради опасенията, че може би не съм права. И че може би наистина съм неблагодарна.

bouquet

# 275
  Колко много мъка....и колко много истина, аз също плаках докато те четях, не можеш даже да си представиш колко точно те разбирам, колко съм наясно за какво говориш!!!!
  Вчера докато пишех в една др тема си дадох сметка колко старателно съм "затиснала" всички тези негативи в миналото ,и как във всъщност ми е останала някаква буца в душата....
  Минала съм през всичко това, не че сега не ми се случват подобни неща,случват се разбира се , но вече знам как да ги давам на "игноре",наясно съм кое е черно и бяло, и просто отказвам да бъда манипулирана повече.Щом ме смята за неблагодарна , добре!Аз правя каквото трябва , пък да става каквото ще!
   Знам че майка ми е изстрадала много, знам какви са били времената,също знам че е със слаба психика и нямам очаквания да е над тия неща.Прощавам и за всичко,знам че не го осъзнава, че не ме наранява умишлено...Научих се да живея с това. ooooh!

# 276
Почти физически усетих болката ти, тъжно ми стана, разплаках се от безсилие.
Всички деца търсят одобрение, разбиране и близост с родителите си, но при осиновените деца усещането е доста по-засилено. Сякаш обичта към самия себе си се пречупва през призмата на одобрението от близките. 
Много неща искам да ти кажа, но както винаги, не мога да облека мислите в думи.
Страх те е да споделиш със съпруга си, не искаш да го нараниш. Уверявам те, че той се побърква от чувство на безсилие, защото усеща всички твои емоции, но не знае как да ти помогне! Боли го, защото не знае как да се бори срещу нещо, което не познава, нещо, което ти причинява толкова болка.
Опитай се да изваждаш малки порции болка. Подтискането на емоции не е решение, то може само да ти навреди. Започни от някъде, сподели със съпруга си част от своя душевен свят. Така няма да си сама в мъката си.
Много силно те прегръщам! Hug

# 277
  • Somewhere Far Beyond
Едва ли има някой, който би го прочел без да плаче с теб.
Толкова позната болка.
Благодарноста, стараех се по всякакъв начин да бъда пефектна.  Убиваше ме с думата кърлеж. А наистина правеха и правят всичко за мен. Обичам ги, но липсва близост. Ето това притоворечие мен бавно ме съсипва. А то е вследствие на тайната и лъжата. И пропаста помежду ни става все по-голяма. А нямам смелост да застана пред тях и да говорим......

# 278
До другата -аз
 И аз плаках . Не съм осиновена. Сега си осинових детенце. И имам много въпроси за осиновяването........дори може би прекалено много може би?...... Човек никога не се лъже относно чувствата си-това ,което изпитваш към майка си -противоречиви чувства и усещания е съмсем истинско , и ти не си виновна за това.
Когато споделиш, това , което ти тежи ти става по-леко, но само когато отсрешната страна те разбира. Но  след като не  ти е олекнало може би не си почувствала разбрана. Хубаво е когато има с кого да си кажеш" своята си истина " без да бъдеш осъдена за това.  Понякога  с най-близките    не можеш да споделиш това , което ти тежи  и за това са ти необходими дори непознати , съвсем непознати! Може би тук си ги намерила! Ще се радвам ако е така.
 Не си виновна за нищо, Не се упреквай! Макар, че не съм осиновена  мисленно  упреквах родителите си , че не са направили достатъчно за мен- т. е  това от което съм се нуждаела
/ все си мислех , че не ме разбират достатъчно като , че ли от това все съм имала нужда/ Но ..... родителите ми починаха, .... осинових си детенце и..... започнах да мисля малко - иначе.....Родителите са отговорни за децата си, и все не са направили достатъчно за тях. Децата са благодарни на родителите си и все не са достатъчно благодарни......  Между другото това си го мислех, след като почина майка ми. Сега си го мисля още по-повече, но и със съжалението, че не успях да бъда с тях по-близка прижеве. Въпреки всичко майка ти те е научила да споделяш, ето дори и тук. Няма идеални хора. И аз искам да съм идеалната майка, но виждам как греша с моя Дени, и понякога се чувствам  много  гадно и се упреквам.
 Това е . Пиши пак. Дано ти пополекне!

# 279
другата аз,

Може би успях да те разпозная ,а може би не ,но това няма абсолютно никакво значение.
Значение има друго-думите ти са напоени с толкова много потискана с годините болка ,че я почувствах  осезаемо.
Моят скромен съвет към теб е да не държиш държиш огорчението и тъгата в себе си.Съгласна съм с _Hope_ ,че съпругът ти вероятно се чувства безсилен пред твоето мълчание.Сподели с него какво ти тежи.Смятам ,че така ще се сближите още повече-на теб ще ти олекне ,а също и на него ,защото по този начин ще упражниш висша форма на доверие спрямо най-близкия си човек.
Пиши и тук ,споделяй-без значение със собствения си ник или анонимно.Изкарай призраците от миналото на дневна светлина.Не ги оставяй на тъмно ,където те са силни и имат демонична власт над теб.Защото има една фраза ,която аз лично много харесвам-"само когато страхът има лице ,той може да бъде победен".
Желая ти щастието ,което заслужаваш.
Целувам те и те прегръщам  bouquet  bouquet  bouquet

# 280
Мили момичета, прегръщам ви силно и ви благодаря.   Hug
Страховете, че няма да бъда разбрана бавно отстъпват на усещането, че не съм сама. Благодаря ви, че не ме обвинихте за това че в мен има две аз. Едната безкрайно щастлива и благодарна  за обичта, която е получила от мама и тате. И другата, която тъпче в най-дълбоките местенца на съзнанието и сърцето си болката. Защото смята, че няма право на нея.
Благодаря ви, че  дори за миг не усетих съжаление към мен в думите ви. От това най-много се страхувах и най-малко търсех. Усетих разбиране и подкрепа. 
Не спах цяла нощ, мислейки за това, което писах. Питах се имам ли право да изпитвам толкова объркани чувства.  Дори се мразех, че допуснах да си позволя да обвинявам мама на глас. Защото тя винаги е правела всичко за мен. А аз я наранявам. Не е нужно тя да го усети. Достатъчно е, че аз го знам. И това не ми дава покой. Но и вътре в мен то пак не ми даваше покой.
Понякога ми става страшно, че без да се усетя играя роля, която всички да харесат.  Че само когато съм насаме със себе си съм другата аз. Плашещо е. Защото не искам да е така. Искам да съм само една аз. Някога така ме учеше татко. Но между мен и мама има толкова голяма растояние. Понякога седим в една стая с часове и няма какво да си кажем. Това мълчание е убиващо.  Питам се защо не намирам силата аз да променя нещата... Връщам ли си за миналото? Или не вярвам, че бих могла да ги променя?
Най-големият ми страх е свързан с това да не пренеса върху детето си моите опасения и болки. И в стремежа си да не позволя никога между нас да има такава пропаст, да отида в друга някаква крайност и да  направя детето си зависимо от мен...
Дива-не, колко ми се иска и аз да включа на „игноре”. Но толкова дълго съм се учила да мисля за другите преди да помисля за себе си, че понякога ми се струва, че  по-скоро съм игнорирала себе си от собствения си живот...
Норе, убедена съм, че безусловната любов, която изпитваш към съпруга си, ще го накара рано или късно да разтвори докрай душата си пред теб.  Нашите души се „опитомяват” с много любов и постоянство.  Не знам кога ще имам смелостта да заговоря с моя съпруг точно за тази моя болка. Говорили сме за осиновяването ми, за това как се чувствам, как го преживявам. Той знае от самото начало на нашата връзка за това. Но точно за тази част от мен все още не съм готова да му разкажа. А сме заедно от много дълго време. Познаваме се до такава степен, но въпреки това се страхувам, че може и да не ме разбере. Че може да си помисли, че пресилвам нещата (понякога, искайки да избягам от тези мисли, когато ме връхлетят, аз самата си казвам, че ги пресилвам и спирам да мисля за това). Страхувам се и това да не се отрази на иначе чудесните му отношения с майка ми. Защото в този малък кръг на емоции сме само аз и тя. 
Sisaka, нямаш представа колко си права. Може би точно страхът от разкриването на „тайната” я е карал да се държи така. Правила го е по своят начин. Не я обвинявам за това. Просто ме боли... Че е позволила толкова дълго този страх да застава между нас. И да дълбае пропастта все повече и повече... А сега, той е изместен от други страхове. И отново няма шанс да срещнем душите си. Или просто и двете сме свикнали вече...
Милка, през цялото време докато пишех си мислех, че нямам да имам куража да постна написаното. Защото си давам сметка, че това се случва не само с осиновените деца. Че проблемът „неблагодарно дете на всеотдайни родители” го изживяват почти всички. Че не всички намират у родителите си подкрепа и разбиране. Но не знам защо усещах толкова болезнено нещата. Тогава не знаех, че съм осиновена. Ако знаех можеше да е по-различно. Но си права за това, че точно несподелянето с мама ме научи да споделям с другите. Защото ме караше неистово да се хвърлям в приятелства, от които много често излизах с ожулена душа. Но тръгвах към следващото, защото имах нужда. Споделях, разбира се, не онова, което е най-дълбоко вътре в мен, а дребни, незначителни дори неща. Но се чувствах добре.
Бианка, другата аз е толкова различна от тази, но въпреки това си приличат и не могат да се скрият завинаги една от друга. Анонимността е просто начин да покажа, че едно малко, плахо и несигурно дете се лута все още в мен и се бои да изрече на глас болката си и да даде лице на страховете си. Защо опасенията, че така ще нарани най-близките си хора, са много по-силни.
 Hug Hug Hug

# 281
Аз съм осиновител, тази дума не я харесвам и рядко я използвам. Като ви чета се чудя и мая откъде толкова много вина и за какво. Аз много отдавна повече от 20 год. чета окултна литература и разбрах, че най лесно се манипулира някой като му се създаде чувство за вина. Аз също дълго време се борех с него защото майка ми ми беше вменила какви ли не вини. Слава богу успях да се преборя. Разберете, че вие не сте виновни за нищо. Преди да постигна вътрешен мир със себе си трябваше да се науча да се обичам такава каквато съм без да ми трябва одобрение от този или онзи. Трябваше да се науча да мога да живея сама , да не задушавам мъжът си и децата си като не им давам лично пространство. Това не стана за един ден. Процесът беше бавен и продължителен. Моето детство също беше много трудно и не желая да описвам какви спомени имам от 5-6 годишна. Трябва сами за себе си да решите в миналото ли ще живеете с чувството за вина и страх или ще продължите напред.

# 282
neizwesna, и какво, плеснали с ръце и заживели мирно и щастливо? Еееех, защо не беше толкова лесно.
Мисля че това е тема в която се отварят души, не място за евтини съвети.Нека не пречим.

# 283
не знам дали мога напиша,нещо което да е близко дори и на милиметърче  от това,което си приживяла, приемаш и ще имаш удоволствието да приемеш,не знам дали по някъкъв начин няма да те нараня, надявам се да не е така.мога да споделя набързо,моите преживавания само от днес(имам си 1бм и 2 ма бащи-сестра и братя)днес,докато ме поздравяваше милата ми майка се интересуваше само от стационарния ми тел.докато свекърва ми го отпразнува още на 12.01)май се отплеснах, но примерите ми са доста,а всъщност исках да кажа,че най-силна ми е връзката е със татко ми и брат ми и майката на съпруга ми,нищо че сме различни кр.групи.дано съм успяла в малкото редове да предам многото мисли,може би не винаги се получава,не зависи може би дори от нас! Wink

# 284
Не съм плеснала с ръце нито ми е било толкова лесно. Всеки решава как ще изживее живота си. Ние не избираме родителите си но решаваме сами като пораснем как ще продължим да живеем. За да разбереш как съм живяла ще ти кажа, че преди майка ми да се разведе с баща ми през вечер полицията беше у дома. Викаха ги съседите след като баща ми се напиваше и започваше да ни гони с ножове за да ни убие. Повече не желая да говоря за това , но аз успях да му простя за разлика от сестра ми. Не давам на никого съвети просто написах как аз промених живота си и се чувствам спокойна и в хармония със себе си.

Общи условия

Активация на акаунт