Мами в НОРВЕГИЯ - 6

• 18 404
  • 303
  •   1
Отговори
# 285
аааа Марйо, ясно за името...Simple Smile
Мда родителите не са поканени...Simple Smile Само е ясно кога 4аветата трябва да си ходят...Simple Smile
А моя Марти обожава да спи навън от както е роден Simple Smile

# 286
Оооо, Вигеланд паркен Simple Smile
Единственото място в Осло, което реално посетихме.
Два пъти  Joy
И 2-3 заведения за хранене някъде из центъра, както и гарата.
Сетих се тогава, че някоя от мамите живее наблизо и все се оглеждах, не че щеше да я позная дори да я видех, де  newsm78 hahaha

Паличинке, `чаве` е дума, която се използва за циганските деца.
Не за българските.

Да напишете за срещата как е минала, деата и Марjo!  bouquet

# 287
Slavs, знам... казвам го Шеговито, надявам се да е ясно...

# 288
Момичета, я да ви питам нещо по-така.
Как си решавате проблема с обезкосмяването?
Понеже аз тук съм свикнала да ходя на козметичка и на кола маска ... там какви са алтернативите?

Палачинке, то е ясно, ама сега с тия цигански изцепки по нашите ширини звучи малко ... странно  newsm78

Ох, имам едно упражнение за разликите между tro - synes - mene
Аз не правя разлика  newsm09

# 289
  • София/Осло
sLavs - лично аз с епилатор и все още се подстиргаваме по съседски  Joy че не ми се дават 500 крони  #Crazy
за срещата ще пишем стига да се организираме  Laughing

# 290
оо, славс, май скоро няма да посетиш козметик, или фризьор тук. поне аз не съм, де. това ми е голяма болка на мен, но няма как. подстригвам се сама пред огледалото (добре, че съм с дълга коса и не се личи много, много), или пък карам моя да ме изкусурява, ама нещо не му идва отръки. за обезкосмяването - същото (тук вече без помощта на моя Simple Smile). една приятелка испанка ходи на козметик за триъгълник и и бяха взели 300 крони и при това резултатът не беше от най-добрите. не искам и да си представя какво е да идеш на козметик за лице, масаж и т.н.

марйо, добре, че малкият не сте го кръстили сотир. то в норвегия не звучи толкова зле даже, но в бг не е много благозвучно. Simple Smile

иначе и моето чавенце спи на терасата понякога. много му е добре - чист въздух, не му е жега, не се буди да търси цица. в началото ми беше много странно като гледах как майките оставят количките пред заведенията, но сега вече знам   Wink

# 291
Здравейте норвежанки!!!  Mr. Green Като казах норвежанки да ви питам вие как им казвате защото аз си им викам норвежки а тук някой им казват норвежанки и ми е много смешно като го кажат  Joy Като обсъждат някоя норвежка и викат "Тая новрежанка еди какво си"... Laughing  hahaha
А иначе мерси че сте така загрижени за мен  bowuu Аз какво да кажа ходя си на курс, гледам си детето и домакинстване и че като го приспя към 22 часа и сядам да ви прочета какво сте писали и толкова ми се спи че нямам сили да пиша.То пък и вие сте много активни и докато ви изчета и станало време за сън  Joy  Crazy
Курса върви добре, малко е интензивен ама се справям за сега  Rolling Eyes Нямам много време кога да чета вкъщи покрай детето трябва да го взема от градина после малко разходка и игри отвън и после ,да наготвя, изчистя поиграем и то станало време да спи а таткото работи до късно и съм все сама с него.
Другия проблем е че съм изпаднала в някаква черна дупка и ми е много скапано и депресирано. Нещо много в черни краски взех да гледам живота. Това безпаричието е голяма работа а и като не си способен вече да работиш тежка физическа работа много малко шанс за работа имаш. Вчера ходих на акупунктура защото имам много силно главоболие много често почти през 3-4 дена и то по цял ден или дори 2 дена и е много тежко.Та на терапевта го питах дали няма точки за друга моя болежка които може да ми набоде и той ми предложи друга терапия при друг специалист и аз отказах защото нямам финансовата възможност и толкова ми стана обидно и се разплаках от там още по срамно ми стана.По принцип бях силен човек. Много се държа така да се каже за пред хората ама на изпуснах си нервите и сега не знам как ще ида пак на терапия  Embarassed  Embarassed
Дано само има ефект че толкова пари съм набутала а и проблема ми е наболял.Не се издържа с толкова често и продължително и силно главоболие.
Ох като гледам колко положително е настроена Славс направо и завиждам  Hug   bouquet И съпруга ми беше така всичките ми приятели бяха пропищяли от неговите хвалби за Норвегия докато си чакаше решението 1 год.в България но сега е на друго мнения  Laughing Confused Всичко си е до късмет. Пожелавам на всички много късмет и радост и реализация в Норге!!!  Hug
А онзи ден на курса пак ме ядосаха,имаме една румънка ,тя от 3 год тук и не се справя много добре с езика,малко по възрастна е и всеки различно му се отдават езиците но не знам как са я допуснали до този курс (збират ни след интервю и трябва да си много добре с езика)Но тя горката се падна да прави групова задаче с 2 лигли новрежки,млади момичета и те толкова бяха сърдити че са се паднали с нея,постоянно протестираха че нищо не и разбирали и тя не разбирала и т,н аз си имам думата с тях и те пред мен я обиждаха и чужденците като цяло и ми стана много обидно.После като влязахме румънката плачеше.  Shocked Те и прочели какво е написала и загвърлили листа и изпаднали в истеричен смях и излезли. Тя горката се чувстваше ужасно.Аз и предложих да опсъдим темата с класа но тя и тя нако мен смачкана от живота и срамежлива и само повтаряше трябва да го приема,такива са си норвежците трябва да го приема  Rolling Eyes  Close 2 дена ми беше много скапано че ни мислят за напълно малоумни нас чужденците.  #Cussing out А аз като гледам те какви са бльонове, умирам си от смях като кажат някоя по савъртяна дума която всеки българин я знае а те се блещят и питат учителя какво значело  #Crazy hahaha Joy Много са смешни.Вчера друг реферат правихме и пак една от тия беше написала вместо физически, физиолофически и аз я поправих накря и тя като взе да спори дори и с учителката и учителката взе да и обясняка каква е разликата и взеха едни книга да отварят голям смях. Joy
Та това са моите патила сега. Живота си тече, ние си правим планове но ни излизат грешни сметките и така.
Само се моля след курса да успея да намеря някаква работа че иначе няма да можем да си изплащаме заемите и ще но фръкне апартамента и за какво се борихме толкова време и си скапахме здравето.Тогава вече не знам на къде  Thinking  SickИмахме скътани парички ама след 2 год.безработица всичко свърши. Няма смисъл към БГ без пари да се върнем ама и тук като не става не знам.
За приятелите имаме почти само българи но всеки живее много отдалечено и не се виждаме много често а и като работех единия уикенд аз единия мъжа ми загубихме връзка за дълго но сега е по добре откакто не работя в пицарията вече. Преди като дойдохме постоянно ги събирахме българите тук,кой ли не е спал и ял и пил у нас,по цели нощи купони,черпане...и след доста дълго време на такова раздаване от наша страна не срещнахме от другите същото и от тях се разочаровахме.В много малко хора сме били ние на гости все у нас се идваше ние черпахме ако отидем у някой друг няма черпане с по едно кафе и това е,Ама то си ни е от глупоста.Такива сме си с мъжа ми и цялото ни семайство де.Раздаваме се с всички сме открити и никой не пренебрегваме но отсреща не е така.Майка ми направи едно от първите БГ-партита и покани всички у нас после на 2 или 3 парти организирано в зала от други забравиха дори да я поканят а на последното не я представиха(всички стават и се представят)а нея я прескочиха в калабалъка.  Rolling Eyes Close Така че сега си останахме дружки само с малка част които се оказаха по хора. Знам че не може да се спогодиш с всички българи ама за едно весело прекарване от време на време не се иска много.
Ейй аз съм много продуктивна тая вечер  #Crazy  newsm78 Наоплаках си се пък който има сили и време да чете  Joy Аз рядко се включвам ама качествено  hahaha  Joy  EmbarassedХайде лека!!!   bouquet   bouquet   bouquet

# 292
Момичета, я да ви питам нещо по-така.
Как си решавате проблема с обезкосмяването?

Славс ...забрави за козметичка тука.... : Rolling Eyes Ако ти се дават луди пари... поне над 500 кр . Whistling  Купувай си Satin Ice  на Philips и си решаваш проблема... Hug

Аз си купих този най-новия дето е с ледената приставка.... Heart Eyes ...с охладител или как там му се вика.... newsm78 Много съм доволна!  Така че Славс..това е "домашната ми козметичка",безплатно ме почиства всеки месец....  Joy така че скоро няма да  я "сменям"...  Whistling

....Ама според мен такива класации са 4есто Ала Бала. Примерно според тази която цитирах по горе България е по застра6ена от крах и се живее по зле от примерно Южна Африка... което е просто наивно. В Южна

И според мен е ала бала...престарават се да ни очернят... Crossing Arms  Не ми се вярва чак пък такава трагедия да сме..та чак  сме в WARNING листата... Crazy   

# 293
Майче....много ти се зарадвах като видях че си писала Hug Да ...и тук някои българки викат на норвежките..норвежанки.... Joy И на мен ми е смешно... Mr. Green
Иначе за норвежанките...особено младите,големи лигли.Ама стана ми жал за румънката....тя защо име се връзва милата... newsm78 Те са усетили че е "слаба" като характер и свита..и само това им трябва.Аз си спомням когато се явих на курса...и аз бях горе-долу зле с норвежкия,говорех го само от 7 месеца. И беше нещо мешано между букмол и техния смешен трондешки диалект.  Mr. Green Ама говорех го като мангалите..  но не ми пукаше..... Joy
Ми то е нормално да се греши граматиката  в началото .Иска си време докато е се ошлайфа един чужд  език. То и мъжът ми  сега като учи български и ми казва..."Скъпа..гладнА или уморенА  съм" И аз умирам от смях... Joy Но когато норвежките се кискаха на моя "развален " норвежки...и аз се кисках заедно с тях... Joy Умирахме си взаимно от смях.А аз после като чета какво съм изписвала ...сама избухвах от смях... hahaha

Един ден обаче малко ме  ядосаха,понеже казаха че след като съм омъжена за норвежец би трябвало да знам перфектно езика им.... Mr. Green  И аз тогава ги запитах дали някоя от тях говори 5 езика в момента??   И им ги изброих...английски,руски,норвежки,български и немски...  Mr. Green А те колко знаят...Техния си..норвежки..и английски. При което се смачкаха.....  Embarassed

И им казах "Когато научите български или друг подобен език който не е популярен по света като английския...и то както ние го  говорим норвежкия, дори на това ниво....обадете ми се"   Sunglasses И избухнах самата  в смях... Joy Гледаха ме като наакани... Rolling Eyes 

От тогава нещо им стана.... newsm78  и вече нямаше  смях когато ние чужденците грешехме в писането или говоренето....Май им беше за урок... newsm78  Човек преди да се подиграва ..трябва да се постави на мястото на другия..и тогава да срявнява. Та мисля им стана ясно.Бяха много по-меки. И все пак си е до човек разбира се... Wink

Та кажи и на румънската женичка да не име се връзва, и да им каже когато научат румънския  горе долу колкото тя норвежкия..тогава да видим кой ще се смее последен. Sunglasses

Направило ми е впечатление че като си свитичък..опитват се да те мачкат. А когато не ти пука,и приемаш всичко на шега...и виждат че не могат да те засегнат, и тогава спират и не се занимават с теб...

Майче...пожелавам ти да излезеш от черните дупки..винаги след облаците има слънчице!!!  bouquet

Знаеш ли колко по-зле има от нас по света! Има хора без крака,без ръце,живеят в страни където има война,нямат хляб и вода,камо ли ток,а пък за телевизор и кола и други луксове въобще да не говорим.

Аз винаги когато усетя че почвам да изпадам в  унилост...веднага се сещам за тези хора по света и тогава си казвам"Божичко,благодаря ти от все сърце че си ми дал здраве! Другото ще се оправи някак си! Благодаря ти Боже!"...и се моля и за себе ис и за тях... Praynig

Майчице...Аз като те чета ... все едно чета себе си преди много години. И аз бях изпаднала в такава дупка.Бях се развела  и то по моя вина,аз исках развод...Заради работата ми все пътувах по света, не жевеехм заедно.Той в България...аз по чужбините..Отдалечихме се един от друг...после си виках,ами дали не сгреших като исках да се разведа ? newsm78 Ще намеря ли това което търся... newsm78.... и не знаех на къде да поема...всичко  ми беше черно и не виждах светлина   в тунела....Бях се отчаяла!Бях на кръстопът  ...Докато не прочетох тоз разказ...Сега чак ми е смешно колко съм била глупава.... Grinning

И сега за да ти покажа малко светлина в тунечлето искам да ти разкажа един разказа който никога няма да забравя.И който обърна целия ми живот на 180 градуса!!!

Не искам да свързваш разказа  с  себе си или с твоята ситуация.Един вид, ние не сме чак толкова черногледаи като този човек в разказа  Wink Той няма нищо общо с теб или с мен...но самата история ме трогна до дъното на душата...Ето я.

Разказа е за един човек който  не бил доволен от работата си,от живота си, от къщата си...и все си викал,виж тоя каква кола кара,,а аз  имам таратайка.Е оня каква работа има..а  аз съм канцеларски плъх...А какви къщи правят хората,а аз живея като мизерник,и жената ме ядосва..и децата не слушат..и парите все не стигат...И така всеки Божи ден той виждал само черните страни на живота...бил уморен и нямал сили за нищо,даже понякога му се е искало да сложи край на всички мъки....Докато... един ден както си пресичал  на светофара и пак бил в лошо настроение...видял един човек без крака!!! Той "седял"  на едно дъска която имала четири колела,и с ръцете си се подбутвал напред и така се придвижвал...тъй като нямал крака!
Сакатия погледнал към него и с голяма лъчезарна усмивка му казал:"Добър ден сър! Не е ли наистина прекрасен този слънчев ден! "

И тогава като гръм от ясно небе дошло просветлението" Боже ,какъв глупак съм бил! Прости ми Господи....Видях света с други очи благодарение  на този човек без крака!! Който беше по-щастлив и усмихнат от мен ...а той няма крака!!! ....и ме накара да се засрамя от себе си!

Благодаря ти Боже за всичко което имам! За  работа,че си имам къща,макар и малка....но си е моя.Благодаря ти и за таратайката която предано ме вози....и че имам добра  жена и деца...и най-вече Боже благодаря ти че имам КРАКА!"

Знаеш ли,когато четох тази история за първи път ...плаках. Осъзнах много неща! На този човек който се е оплаквал и си мислел че живота му е трагедия ....Бог му е изпратил "като знак" този сакат човек без крака,за да му покаже че той всъщност има много повече от този човек без крака,който вероятно няма кола, и си  няма работа,и няма деца и жена....А е по-щастлив от него....!

Помисли мила Майче...живота не е толкова черен...Настрой се на хубаво,за да дойде хубавото.Трудно е знам...минала съм по този път...но това няма да трае  вечно. Wink

Прегръщам те и ти желая много да си силна и да не спираш да  ВЯРВАШ!   bouquet

Лека нощ от мен!  Hug

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 07:38 от roza66

# 294
Ох, Майчице, знаеш ли какво ми стана мъчно като прочетох дългия ти пост  Cry
Аз си казвам норвежки, норвежанки ми звучи като колежанки.
На румънката й трябва повече самочувствие.
Какво е казал преподавателя ви за нейната работа?
Предполагам, че нещата изглеждат по съвсем различен начин, когато си в Норге, отколкото като си в България.
А и нали някой спомена, че в Берген били най-гадни спрямо чужденците #Cussing out
Разказах му на милото за тези 2 норвежки лигли и той се ядоса и каза, че те двете не са представителна част за норвежците и че има и много добри хора в Норвегия, които не мразят чужденците (като него например).
А това за авантаджиите, на които сте помагали ... това ми е толкова до болка познато от семейната ни история ...
Докато татко беше жив, винаги е помагал на всеки, черпил е, яли са и са пили без пари в ресторанта ни ... после какво стана, скриха се в миши дупки, когато имахме ние нужда от помощ.
Гадно ми е да го кажа, но наистина го мисля - българинът рядко е благодарен.
Едно от нещата, които татко ми е казвал приживе беше: Където и да идеш в чужбина, пази се от българите и работа с тях да си нямаш.
Как ми се иска да ти дам някакъв съвет, Майчице ... не знам, някаква надежда да ти вдъхна ...
Аз съм оптимист за Норге, защото в момента тук ми е ад, както ми е било ад и през последните 10 години.
И знам, че каквото и да стане, щом съм с милото ще се оправя някак и ще съм по-добре.
Той ми е куража на мене, той ми вдъхва оптимизъм.
Не ми пречи скандинавската затвореност, то и аз не съм човек, който ще тръгне да се сближава с всеки.
Животът ме е направил такава дръпната.
Наумила съм си, че ще им докажа колко струвам, дори да ми отнеме 1-2-3 години.
А главоболието ти е на нервна почва - от толкова притеснения и несигурност.
Ще изчезне веднага щом започнеш работа, ще видиш.
Пожелавам ти успех от все сърце!  bouquet
Дръж ни в течение как са нещата при теб и дано всичко се оправи скоро! Praynig

Розе, май така ще стане.
Аз имам един Сатинел на Филипс, но е доста старичък вече и имам чувството, че не лови и един косъм. newsm78

# 295
Майче, това звучи много тъжно, явно си наистина в кофти момент
стискам палци нещата при вас скоро да се променят към по-добро
а за "приятелите" - за нас такива в БГ май не останаха - ето защо:
навремето съпругът ми бачкаше в БТК като шеф на програмистите там, помогнахме на двама приятели да започнат и те там (бяха ниско платени и умираха от глад в къщи), оказа се първо, че са мързели и че мъжът ми е трябвало да върши и тяхната работа
когато заминахме за Дания, единия го сложиха за шеф въпреки некадърността му, единствената мацка, която беше свястна, също напусна и те увиснаха
първото ни лято в БГ мъжът ни прекара там да им оправя простотиите, които бяха натворили
когато се върнахме, изведнъж се оказа, че за него няма работа - точно тези на го искаха, той започна по друг проект като freelancer, оправи пак всичко, е, вгорчиха му живота там
напусна и 1 година си работи по свои си проекти, докато замине за швецко
ония пак успяха да оплескат нещата

та така си изпатихме от уж приятели

винаги сме се опитвали да помагаме
когато знаеха, че търся работа, никой даже не се обади
но това после не им попречи да завиждат

затова горе главата и си свиркай
нещата ще се оправят
а и всяко нещо в живота ни си има причина, но се разбира по-късно
ето напр аз много страдах, че се върнахме в БГ от Дания - сега разбирам причината - детето да изкара 1 и 2 клас там, да се научи да чете и пише добре, аз да науча малко френски и холандски

а и Роза е права - ако си свит и им се даваш, се амбицират и се нахвърлят още повече
и това важи за всички нации и култури
ако погледнеш напр емигрантите в западна Европа - имат все по-големи претенции

при нас се случи така последно в училището на детето - от 2-я месец почнаха да се оплакват от него, че не говорел езика
стресираха го, мен ме ядосваха
на третата такава среща не издържах и ги нарязох на салата - обясних им, че говоря 7 езика и знам как се учи език и че каквото там правят с него не е правилно
на другия ден ме гледаха по различен начин, "учителката" му по език беше "свалена от длъжност" на следващия срок и имаше вече свястна такава

та не им се подавай на манипулациите
има хора, които обичат да тормозят другите, защото самите те са кръгли нули, както май се оказва в твоя случай

и моето стана дълго

слънчев петък на всички скандинавки и весел уикенд

# 296
  • София/Осло
Майчица  Hug  Hug  Hug  Hug  Hug  Hug  Hug
Все едно за нашето семейство разказваш, в нас винаги е било като хан, принасяме ,отнасяме...и в БГ и тук, слава богу досега са ни малко разочарованията.
Гледай откъм по-хубавата страна, ето роза ти го е написала, в крайна сметка най-важно е да сме живи и здрави , нали виждаш и тук във форума какви проблеми има, та и аз си казвам ,нашите са бели кахъри....искрено се надявам скоро да излезеш от тая черна дупка и да блесне слънчице   Praynig
А пък за норвежците, какво да ви кажа , всички тук сте ентусиазирани ...аз пък нещо не ги долюбвам  Thinking..на пръв поглед са страхотни , нооооооооо само до тук  Peace

# 297
Май4ица, Роза много хубаво го е казала... за това няма да повтарям нейните думи. Много искам да ти дам някак си кураж... Вси4ки сме преживяли не6то такова. Но ясно е, няма какво да се залъгваме, 4е който сме с норвежец ни е по лесно... това е абсолЮтен факт. Ужасно е без пари... знам.
По отно6ение на българите в 4ужбина... както знаете, казвала съм го не веднъж, аз нямам кой знае какви контакти в реалния живот, вие сте ми достатъ4ни      Hug  bouquet Hug
Винаги смятам, 4е ако искам БГ приятели 6те избирам м/у 7,5 милиона в БГ а не между 10 ду6и в Хаугесънд. Мисля, 4е живеенето в емигрантско об6тество е много вредно... не 4е хората са ло6и, просто са изнервени и затънали в собствените си проблеми. А и не могат да ти дадат нужното коли4ество контакти, който са крити4ни и много важни за намирането на работа. Както са ви казвали сигурно на курса от НАВ, само 30% от работата се обявява, другите  70% се казват просто така... "търсим еди си какъв си, някой има ли 4овек"... и ако няма6 контакти на практика само 3 от 10 оферти са достъпни до теб... като махнем тези за които няма да си подходя6т остават наистина малко... Примерно моя Шеф търсеШе така майстор или каквото му викат тук "вактместер" ... не бе6е обявена работата официално ама той си търси...
А норвежците, могат да са и много гадни и много мили... както вси4ки хора по света... малко ли комплексирани простаци сме сре6тали в БГ, които само се 4удят как да се присмеят и подтиснат по слабия за да избият собствените си комплекси... но и колко свестен народ има в тази малка България...? А тези тук... не ги мисли... ако ти като 4ужденка ИМА6 извинение за това, 4е си безработна при все ниската безработица... аз много бих искала да 4уя какво е ТЯХНОТО...?  newsm47
А това, 4е си се разо4аровала от българите използва4и до толкова не ме изненадва, 4е просто е странно...
Може би ако си потърсите 6тастието в друг град? Примерно Ставангер... 4увала съм, 4е там хората са много готини и дружелЮбни към 4ужденците... поради големия брой петролни работници... а в детските градини тук виждам да работят много 4ужденки... Имотите са сигурно скъпи в Берген и ако си направите сметката може да се окаже изгодно... знае ли 4овек...

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 10:32 от palachinka

# 298
Ей, Майчице много ми стана тъжно, като ти четох пост-а! Sad
Искрено се надявам, че съвсем скоро и на твоята улица ще изгрее слънце!
И така се засрамих от моите оплаквания! Та аз съм една лигла бе! Тук имаме хубава квартира,мъжа ми получава добра заплата,седя аз на моята полянка като на почивка! Пък когато речем се връщаме в България,там ни чака жилище хубава работа,много истински приятели! И аз съм седнала да се оплаквам, че норвежките ("норвежанки" са само когато се майтапя с тях) не си говорили с мен и не разбирали широката ми балканска душа!
Е,оня ден чета за едно детенце-Криско,от "юнчетата",с много рядка болест-"пеперудени деца" им вика. Е,това е трагедия! А моето си е лигавщина, ма вие си ме търпите, гледам Hug

# 299
Ми как няма бе Марйо...Simple Smile
А и аз следя за Криско, много ми е мъ4но... гледах даже по ТВто за него...

Аааа, забравих да кажа... дето вика Май4ица, 4е написала физиологи4ески вместо физи4ески.
Аз пък имах у4ителка по... забележете... норск, която не праве6е разлика м/у å и og  ... smile3521

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 11:00 от palachinka

Общи условия

Активация на акаунт