It`s Raining Mеn! --> Немска тема № 44

• 18 354
  • 281
  •   1
Отговори
# 195
Добрутро и от мен на вси4ки мами и на Тони,

много неЩо сте иzписали, не ми остава време да ви 4ета.
Малкият лаzи и не спира и ве4е се иzправя в леглото  на крака.  о4ите са ми, не на 4 ами на 6. Вие иzполzвахте ли Gitter?
Аz  имам само капаци zа контактите, а от саксиите кога кога го опаzила, кога не

# 196
Ех, как танцува моето дете на Лиса и Гъска  Laughing Движи тялото в ритъм, подскача и върти раменете като чалгаджийка.

Аз бях на пътешествие за няколко дни, прекалих малко с пърженото  Mr. Green

Татяна, ти не сподели как мина в Бг-то. Хайде де, много съм любопитна. Май само аз бях полята с вряла чорба този път, а?

# 197
Изпаднали сме на 2ра страница, засрамете се Naughty

# 198
 Здравейте,германски майчета! Simple Smile
Извинявам се ,че се намесвам в темата ви,но бих искала да попитам нещо!Аз и мъжът ми мечтаем да живееми работим в Германия.Имаме син на 1,год и 6 мес.Аз владея немски мн.добре,а той е в процес на учене на езика,но...доколко е възможно да си намерим работа .Аз мога да работя като готвач(завършила съм Техникум по облекло и хранене),а също имам падагогическо образование.Дали ще ми признаят дипломите там.Мъжът ми работи като оператор(снима с видеокамера) в туризма,а също се занимава и с монтаж на аксесоари за обзавеждане на баня.Като начало можем да работим всичко,което ни се предложи като работа.Отначало той иска замине при познати(защото детето ни е малко и аз трябва да се  грижа за него) .Какви са шансовете да успее да си намери някаква работа?
Благодаря ви предварително  bouquet
Надявам се ,че ще можете да ми отговорите!

# 199
Зени, не бих искала да те отчайвам, но с тези професии си е мишън импосибъл да намерите нещо тук законно.

Днес бях в щандесамта да проверя как стоят нещата с немското гражданство.
При нас документите се приемат там.
Искат приготвени - снимка за паспорт, акт за граждански брак, международен акт за раждане, международен паспорт, дипломи за завършено образование, препоръки от работодателите (ако има такива), удостоверение за владеене на езика (ако не можете да омагьосате дамата/господина, че го владеете добре на място), фишове за заплатите на съпруга за последните 12 месеца (става и данъчната декларация).
На мен няма да ми трябва акт за раждане, защото сме сключвали брак на същото място и документите ми са в архива.
Като се донесат документите, се попълват едни формуляри, които се пращат в местното вътрешно министерство и оттам правят проверка, като сроковете варират от 6 месеца до година. След това пращат потвърждение, че ти разрешават гражданството обратно в щандесамта и те ти издават немските документи за самоличност.
Преди да се пуснат в министерството, се плаща такса от 255 евро.
Ако имате въпроси, питайте

# 200
Благодаря ти за отговора!
Ние не държим отначало да работим по професиите си.Интересува ме възможно ли е да намерим някаква работа.А също и ако можете да ми кажете какви кадри се търсят?
Извинявам се още веднъж заради намесата ми в темата и благодаря  bouquet

# 201
Имам познато семейство тук, които работеха до скоро на черно.
Той беше ратай в една кравеферма, а тя чисти по домовете.
Той дойде няколко месеца преди нея, да си намери работа, квартира и чак след това тя дойде.
Тя стоя без работа повече от 3 месеца, сега няма свободен ден.
Това е положението тук. Отчайващо.
Не знам как е в големите градове, с пристанища, с големи складове - вероятността там да си намери работа като хамалин е голяма. Но теб не те виждам с това малко дете. Яслите първо са задръстени и второ са безумно скъпи.
Освен, ако не сте решили бабите да го гледат и вие да бачкате.

# 202
Зени, животът като цяло е труден. В България, както и в Германия. Ако не сте доволни от живота в една страна защо да не пробвате в друга. Толкова много чужденци работят в Германия, някои от тях владеят езика доста мизерно и пак им е даден шанс за работа и съществуване. Не е всичко толкова черно. Вярно, във всеки амт ще ти искат по един тон документи, но това е и в Бг. така.

Аз съм на мнение, че е възможно преселване в чужбина, особено след като вече Бг. е ЕУ. Променени са условията за идващите, няма изисквания за банкови сметки и други глупости като едно време. Разбира се късметът е също важен. Трудолюбие, постоянство и късмет му трябват на човек.

Доколкото знам българите с бг. паспорт могат да работят само някои специфични професии, които обаче не са и добре платени. Чак след 6 години щели да ни позволят да упражняваме всяка професия. Някъде бях гледала списък, имаше барман, сервитьор, готвач ( за теб ) и разни подобни от хотелиерско-ресторантьорския бранш.

Успех!

# 203
Веч, ще чиститим ли?

Зени, щом zнаеш немски ще се ориентираш лесно в сайта, който Лиска е дала (десет постинга преди твоя) той е zа работа, наеми и т.н.
в нашата болница се търсят лекари (гинеколог и анестеzиолог) местата са zа асистенти.

# 204
  • Primum non nocere !
Мистик, не съм съгласна!
Точно за тия професии ,които ти изреди..има и още , сега се подготвят документите в Брюксел, за свободно им упражняване в ЕУ! Кога ще бъдат готови...има срок 26.10...Дали нашите ще го спазят, това е друг въпрос.
Зени, първоначално би могла да гледаш деца.
Мъжът ти не може ли да се преквалифицира...търсят се работници в строителство, фаянсаджии...и т.н. Поне за началото да се закрепите за нещо. Търсят се и професионални шофьори, категория С, но за международен транпорт. Мъжът ти не може ли да извади такава книжка?
Котаранке, какви лекари...? Жената е упоменала много точно квалификациите си, на нея и мъжа й.

# 205
прави ми впечетление, че доста хора имат интерес zа работа в Германия, така че инфото може да е от полzа zа някой. ти докаде стигна с документите, приzнаха ли ти специалноста?

# 206
  • Primum non nocere !
За специалноста чакам 26.10,въпреки, че моята е еднаква с немския стаж на придобиване.Има закон за признаването на специалностите по медицина, зависи от срока на специализация.Признава се ,ако е еднакъв с немския срок.Ако не е, работиш по формулата 5 минус /годините на твоя срок/ умножено по 2
За разрешението за практикуване ,също няма проблем.Документите са малко, но ги искат след договор за работно място!

Е, по тая логика ,давай да постваме свободните работни места по области!?

# 207
Шехи, не разбрах кое е неправилно? Понеже мен не ме засяга директно този въпрос с професиите, си спомням за тези. А че има и още - има. И какво ще се решава за тях в Брюксел, разкажи ако искаш. Или искаш да кажеш, че не са все още свободни за практикуване ли? Защото аз бях останала с впечатлението, че точно този списък професии може абсолютно всеки гражданин на ЕУ да ги работи в Германия.
Сега се сещам за още една - зидар. Зидари се търсят и германците с удоволствие взимат чужденци ( не говоря за черно, а легално ), докато строителни инженери и архитекти българите нямат право да кандидатстват.

Говоря за българи без статут тук, а за хора, които идват от България за да търсят работа.

# 208
  • Primum non nocere !
Точно за тях става въпрос!
Четох ги някъде/ списъка на професиите/, но не ми се търси сега...малката ми скача на клавиатурата.
Мистик..за архитектите запомних.Да,  точно за такива, които искат да работят в ЕУ, сега визирам Германия.
Значи, досега имаше директива №...тя се отнасяше само за лекарите...Сега ,нашите трябва да обновят тази директива и да прибавят ,новият списък от професии/ едва ли не гаранция ,че образованието им в Бг ,покрива нормите на ЕУ /. Трябва да се изготви и подаде в Брюксел.Срока вече го написах...но нашите мухльовци...още дремят.
Както през зимата...Цяла вечер вали сняг...а по радиото казват "Снегът ни изненада и улиците не са почистени"
Че как ще ни изненада...да не вали сняг юли месец?Не ми се пишат още абсурди...че запалих...
Срокът беше или 10 или 11 месец. Като си отида ноември...с това ще се разправям..

# 209
А сега се сещам за нещо смешно. Преди 5 години някъде познавах един унгарец. Той казваше, че е ветеринар. Аз му вярвах след като казва, че е такъв по професия, не виждах причина да не му вярвам. Разправяше как като е дошъл в Германия веднага са му признали дипломата, как веднага си отворил кабинет в един кое си село и сега бил най-преуспяващият ветеринар в околията.
Един ден имаше празник с открит огън, цялото село празнува и яде фламкухени, когато една жена се разпищя защото кучето и имало кърлеж на веждата. Ние викаме - "няма проблеми, имаме лекар по животните тук". Този ветеринар като се разтрепери, като му изби пот почелото, почти припадна и някой друг махна кърлежа.

По-късно разбрах, че наистина имал кабинет където даже оперирал животни. Излишно е да казвам, че този човек не беше лекар.
Разказвам ви случката без намек към никой. Искам само да кажа, че като чуя за дипломи, кой какво бил учил в родната си страна, а тук как се преквалифицирал и как му признали дипломата , винаги се сещам за този веселяк с кърлежа.

Е Шехи, ти явно ги следиш тези неща, аз изобщо не знаех за споразумения в Брюксел етц. Като цяло си спомням, че "свободните" за българи и румънци професии бяха от по-"хамалските" браншове. Ресторантьорство, строителство и подобни. Но и аз незнам повече от това.
И не забравяйте, че не говорим за българи със стаут тук, а за хора, които си идват само с личната карта и се хващат на работа.

Общи условия

Активация на акаунт