Жълтеницата

 • 56 891
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 586
Жълтеницата

Ан Смит, BA, IBCLC


Диагнозата жълтеница, поставена на новороденото им бебе, често е доста плашеща за новите родители. Те веднага почват да мислят, че нещо сериозно не е наред с тяхното дете, а може и да не са напълно осведомени за фактите по въпроса, които в действителност са доста успокояващи. Понеже жълтеницата е толкова обичайно състояние, някои медицински лица не отделят време за детайлни обяснения, тъй като се занимават с бебешка жълтеница всеки ден. Когато обаче въпросното бебе е вашето собствено безценно новородено, вие се нуждаете от колкото се може повече информация, за да успокоите ума си.

Почти всички бебета прекарват жълтеница до някаква степен. В огромното мнозинство от случаите жълтеницата при новороденото е един нормален процес, за който много изследователи дори смятат, че има защитни функции, като например предпазване на бебето от ефекта на свободните радикали на кислорода. Изглежда смислено твърдението, че нещо, което се случва обичайно на мнозинството бебета, може да е част от плана на природата за човешкото дете.

Жълтеницата се получава, когато жълт пигмент на име билирубин се натрупва в тъканите, особено в кожата, където може да се види като жълтеникаво или оранжево оцветяване. При възрастните или по-големите деца жълтеницата се счита за патологично състояние, но това е рядко срещано при новородените. Най-честият тип жълтеница, която прекарват повечето бебета, се нарича нормална или “физиологична” жълтеница. Физиологичната жълтеница не е болест – тя е почти винаги безопасно състояние без неблагоприятни последствия докато количеството на билирубина е под опасните граници.

Преди да се родят, бебетата се нуждаят от големи количества червени кръвни телца за извличане кислород от майчината кръв. Непосредствено след раждането, когато започнат да вдишват кислород от въздуха, те вече не се нуждаят от ембрионалния си хемоглобин. Червените кръвни телца, съдържащи ембрионалния хемоглобин, сега трябва да бъдат разрушени и изхвърлени от телата им. Билирубинат е страничен продукт от разпадането на тези кръвни телца, елиминира се от кръвта чрез работата на черния дроб и се изхвърля чрез изпражненията. Акумулира се в мекониума (ембрионалните изпражнения – черното лепкаво вещество, което бебето отделя първите дни след раждането) и ако не се изхвърли от тялото, може да се реабсорбира в бебешкия организъм. Незрелият черен дроб на бебето може да не успее да обработи и изхвърли достатъчно бързо билирубина през първите дни след раждането и  така често се развива жълтеница. Това е особено обичайно за преждевременно  родените бебета.

Билирубинът се измерва в милиграми на децилитър кръв, или мг/дл. Средното ниво за възрастен е 1 мг/дл. В общия случай средното доносено бебе има пиково ниво от 6мг/дл на третия или четвъртия ден от живота си. Нивата обикновено спадат на около 2-3 мг/дл до края на първата седмица, постепенно достигайки нивото за възрастни от 1мг/дл до края на втората седмица. Обичайното време, за което черният дроб на новороденото узрява достатъчно, за да се справи с производството на билирубин в кръвта е една-две седмици. Важно е да се знае следното: няма доказателства, че нива на билирубина под 20мг/дл през първата седмица от живота и под 25мг/дл след това, имат някакви вредни последици върху здравите, доносени бебета.

Тогава, ако жълтеницата е толкова нормално състояние, защо е цялото притеснение около нея? Защото има редки медицински състояния, причиняващи увеличаване  количеството на билирубина до опасни нива, което може да доведе до мозъчни увреждания. Преи години, когато ги нямаше съвременните диагностични уреди и възможности за терапия, някои бебета с много високо ниво на билирубина са страдали от болест, наречена билирубинова енцефалопатия, или керниктер. Това  се среща рядко днес, обикновено при преждевременно родени или болни бебета. В наши дни лекарите следят нивата на билирубина много внимателно и започват терапия преди да станат твърде високи и да причинят проблеми.

Има три вида жълтеница: нормална, или физиологична жълтеница, засягаща мнозинството новородени; патологична жълтеница, причинена от медицински състояния като кръвна несъвместимост (най-честата причина), както и преждевремненно раждане, инфекция, увреждане на черния дроб от рубеола, сифилис, токсоплазмоза и метаболични проблеми като хипотироидизъм; и късна жълтеница, или жълтеница, предизвикана от кърмата (late-onset, breastmilk jaundice) – вероятно причинена от фактор в кърмата при някои майки, който явно забавя или удължава изхвърлянето на излишния билирубин.

Важно е да се разбират разликите между видовете жълтеници, понеже всяка от тях има различни причини, последствия и лечение.

Физиологичната жълтеница засяга до някаква степен почти всички новородени. Тя преобладава в определени етнически групи, като китайци, японци, корейци, испанци и местните жители на Америка. Ако жълтеницата се дефинира като нива на билирубина, надхвърлящи 10мг/дл, едно изследване показва, че за японските новородени е три пъти по-вероятно да развият жълтеница, отколкото за белите новородени. Преждевременно родените бебета, както и тези с ниско рождено тегло, са по-предразположени към развитие на жълтеница. Бебетата, които не се хранят достатъчно често през първите дни и които не се изхождат често, също е по-вероятно да развият жълтеница. Това подчертава важността на честото кърмене през първите дни. Коластрата (лепкавата жълта течност, произвеждана от гърдите преди идването на млякото) има разхлабващо действие. Билирубинът се натрупва в  бебешките екскременти и ако те не се изхвърлят, се връща отново в циркулация в организма. Честото изхождане води до спадане нивото на билирубина.

При бебета с физиологична жълтеница пикът на билирубиновото ниво е между третия и петия ден от живота им и обикновено е под 12 мг/дл. Понякога е  над 15 мг/дл. Повечето лекари следят от близо нивото на билирубина през това време чрез кръвни тестове взети от петата, пръстите на крака или ръката. Ако нивото бързо се повишава или е 20мг/дл и нагоре (при недоносени деца се работи с по-ниски стойности), често се предлага фототерапия. Това е лечение чрез излагане кожата на бебето на синя светлина, която разрушава билирубина и така улеснява отделянето му. Преди години медицинските сестри забелязвали, че бебетата в леглата до слънчеви прозорци имат по-ниски нива на билирубина. Тогава учените откриват, че фототерапията води до бързо спадане нивото на билирубина. До преди няколко години бебетата с висок билирубин трябваше да остават в болницата за лечение с фототерапия. Сега, с новите технологии, бебетата може да се подлагат на фототерапия у дома, използвайки били одеалата (bili-blankets), осигурявани от службите за здравна помощ по домовете.В повечето случаи, нивата на билирубина спадат бързо след началото на фототерапията и веднъж почнали да падат, почти винаги продължават да намаляват. Обикновено е достатъчен един или два дни такова лечение.

Повечето случаи на физиологична жълтеница се разрешават без използването на фототерапия.    Ето някои препоръки за предпазване и/или лечение на нормалната, физиологична жълтеница:


 • Избягвайте даването на вода. Само 2% от булирубина се изхвърля с урината, а 98% - с изхожданията. Коластрата и млякото съдържат мазнини, коdо стимулират чревната перисталтика, а водата може да напълни стомаха и желанието на бебето за сукане да намалее.

 • Будете бебето за хранене поне през два часа и се стремете да го държите будно по време на сукане. Една от последиците от жълтеницата е сънливостта, особено ако бебето е подложено на фототерапия. (Вижте статията “Събуждане на сънливо бебе”)

 • Дохранвайте с вашата изцедена кърма. Ако бебето ви е поспаливо на гърдата и има по-малко от три по-сериозни изхождания за 24 часа, изцеждайте кърма след хранене и му я давайте (за препоръчване е да не се дава с шише на този етап, понеже бебето може да се обърка от гумения биберон, когато е само на няколко дни). Използвайте гутатор, спринцовка, чаша или сонда за хранене, ако е възможно. Ако единствената ви опция е ръчното изцеждане или ръчната помпа, може да се замислите за наемане на електрическа помпа за няколко дни до спадането на билирубиновите нива. Бебетата обикновено са сънени и сучат вяло когато нивата на билирубина са високи и помпата може да осигури допълнително мляко за да е храненето достатъчно.

 • Излагайте бебето на индиректна слънчева светлина. Съблечете го по памперс и го внесете в много слънчева стая. Кожата му е много чувствителна, така че никога не го излагайте на директна слънчева светлина.

 • Избягвайте лекарства като аспирин и сулфа-медикаменти. Съветвайте се с лекар относно медикаментите, които приемате, за да прекратите или намерите подходящ заместител на тези, които биха причинили проблеми.


Патологичната, или анормална жълтеница е причинена от медицински състояния и обикновено се открива при раждането или през първите 24 часа след това. Нивата на билирубина често скачат бързо (с 0.5мг/дл или повече за час). Бебето може да се нуждае от незабавно лечение, но кърменето може и трябва да бъде започнато и продължено. Коластрата и млякото, което бебето получава , ще активират чревната перисталтика, ускорявайки елиминирането на билирубина от тялото. Едно болно бебе се нуждае от предимствата на майчиното мляко дори повече от здравото бебе. В някои екстремни случаи  може да се приложи кръвопреливане. Това е най-бързият начин за сваляне нивото на билирубина, но рядко се налага в наши дни, понеже фототерапията обикновено е ефективна. Ако сте разделени от бебето си по време на лечението, поискайте информация от къде може да вземете помпа за кърма от висок клас за ползване в болницата и след прибирането у дома. Болното бебе с високо ниво на билирубина често ще е твърде сънено и слабо, за да суче достатъчно ефективно и вие ще се нуждаете от допълнителната стимулация чрез помпата за да осигурите достатъчно мляко за него.

Има и трети вид жълтеница, наречена късно изявяваща се, или жълтеница, причинена от кърмата. Този тип жълтеница се проявява през втората седмица от живота и пиковете на билирубина са около десетия ден или по-късно. Тя засяга много малък процент деца (между 2% и 33% в зависимост от дефиницията на граничното ниво на билирубина за наличие на жълтеница – обикновено между  5 и 10мг/дл). Количеството на билирубина може да остане повишено седмици, дори месеци, но в крайна сметка спада до нормалното ниво за възрастни – 1мг/дл. Диагнозата се поставя на здраво, добре развиващо се бебе, и то само след като са изключени всички патологични причини за жълтеницата. Често този тип жълтеница е наследствена, всички кърмени бебета  в едно семейство най-вероятно ще я развият. Никой не е сигурен защо се появява, но изглежда има нещо в млякото на някои майки, което повишава реабсорбцията на билирубина или намалява чернодробната му преработка. Когато на бебето временно се дава  адаптирано мляко като заместител или добавка към майчиното мляко, нивата на билирубина спадат бързо, повишавайки се отново когато бебето се върне на хранене изцяло с кърма.  Въпреки че не сме сигурни за причината, това, което е важно да запомним в случаите на жълтеница, причинена от кърмата е, че продължаването на кърменето по никакъв начин не може да навреди на бебето. Никога не е наблюдаван случай на керниктер, асоцииран с този тип жълтеница, нито някакви вредни последствия. Понеже са ни известни добре документираните ползи от кърменето, бебето не бива да бъде лишавано от предимствата на майчиното мляко, при положение че  леко повишеното ниво на билирубина скоро ще се върне в нормални граници без каквато и да е интервенция. При изключени патологични причини, кърменето трябва да продължи. Понякога бебетата са отделени от гърдата за 12-24 часа само за да се постави диагнозата жълтеница, причинена от кърмата, макар че това отделяне рядко е наложително. Ако вашият лекар иска да минете по този път  и нивата на билирубина спаднат значително, тогава кърменето трябва да се възобнови.

В повечето случаи жълтеницата е нормален, може би дори полезен процес, който може да се управлява без прекратяване на кърменето. Лечението на физиологичната жълтеница е повече кърмене вместо по-малко, а болните бебета с патологична жълтеница се нуждаят от кърмата дори повече от здравите. Дори и в редките случаи когато жълтеницата е причинена от кърмата, няма причина за отбиване, напротив – на лице са всички основания да продължите да давате на бебето си най-добрата възможна храна – майчиното мляко.


Преведено от http://www.breastfeeding-basics.com/

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 12:59 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 3 200
Много хубава статия, браво. Ако знаех, че има такива одеала (хм, то едва ли ги има в България), бих си взела по време на нашата жълтеница!!

# 2
 • Мнения: 1 586
Не съм чувала да ги има в България тия одеалца, макар че биха били полезни и за двете страни - майките спокойни с бебетата в къщи, а болниците печелят от даването на одеалата под наем.

# 3
 • Мнения: 1
При наличието на Жълтеница поставя ли се ваксина за Хепатит

# 4
 • Варна
 • Мнения: 692
Хубава статия, бебчето ми е още с жълтеница и съм много притеснена, че продължава вече толкова дълго

При наличието на Жълтеница поставя ли се ваксина за Хепатит
На 1 месец и половина сме, трябваше да му поставят ваксината вече, но педиатърката я отложи докато мине жълтеницата. Каза, че е по-добре да не бързаме, не знам дали е чак противопоказно.

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 20:41 от Amica

# 5
 • Мнения: 71
интересна статия   bouquet

# 6
 • Мнения: 110
Andrea$ Благодаря ти за страхотната статията smile3525. Дано повече бъдещи майки я прочетат, за да не изпитът моя шок Simple Smile

# 7
 • Мнения: 2 768
И на мен ми беше много от полза, понеже сега Андрей беше цели 3м жълт! Но за разлика от другите деца, на него не дадох абсолютно нищо, освен хомеопатия.

Добре ще е и повечето педиатри малко да си рефрешнат знанията относно кърмаческата жълтеница и да престанат да хвърлят майките в притеснения  Peace

# 8
 • Варна
 • Мнения: 692
eta, с какво преборихте жълтеницата?
На нас ни казаха единствено глюкоза да пие, изпълнявахме известно време, но чувствах как наливам детето с излишно количество течност за сметка на кърмата и я спрях.

# 9
 • Мнения: 2 768
Същото ми казаха - глюкоза. Ами натиках му две банки и половина и нищо, никакъв напредък.
После препоръката да си преварявам кърмата за 3 дена - не я изпълних, прочетох, че ефектът е спорен и не винаги гарантиран.
В крайна сметка хомеопатията прекрати жълтеенето, защото то беше на приливи и отливи. Давах му лекарството поне 2 седмици до като бавно и полека взе да избледнява трайно. За това отиде толкова време.

За справка - с RH несъвместимост сме.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 099
Все пак нивата на билирубин не бива да са много високи за по-дълго време... Това задължително трябва да се следи, защото има критично високи нива, които ако се задържат, водят до увреждания.

# 11
 • софия
 • Мнения: 2 140
Много интересна статия! Peace

# 12
 • Мнения: 1 420
Много интересна статия  Peace Бебето ми тъкмо почна жълтеницата  Peace

Общи условия

Активация на акаунт