Да чуем за човешките гърди! Част І

 • 16 779
 • 7
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 738
Да чуем за човешките гърди!
Поглед към удивителната фабрика за мляко


автор Мелиса Кларк Викърс, IBCLC

Част Първа
 
   Колко удивителни са човешките гърди! Те произвеждат храната на вашето бебе поне през първите шест месеца, предпазват от безчет болести и успокояват и най-нервните бебета. Гърдите работят на принципа на търсенето и предлагането, произвеждат мляко в количество и състав, необходими на бебето в съответното време. Да хвърлим поглед към тази изкусна фабрика:

Мислете в гроздове

Ако погледнете вътрешността на гърдите, под кожата и мастната тъкан, ще видите нещо като чепка от гроздчета със стебла, които се събират и оформят по-големи клонки, които са насочени към зърното. Всяко гроздче е алвеола – тук е мястото, където кърмата се произвежда от кръвта. Мънички мускулни клетки, които контрахират, за да изстискат млечни капчици в каналчетата, които водят към по-големи клончета, обграждащи всяка алвеола. Тези клончета се съединяват, а точно зад зърната има синуси, където млякото се събира. Когато бебето засуче, то притиска тези синуси и бива възнаградено с пълна уста с мляко, което изтича през миниатюрни отворчета на зърното с размер на пори.

В допълнение към алвеолите и каналчетата, гърдите имат мрежа от нерви, които подават сигнали от и към мозъка и така управляват цялата фабрика. Когато бебето започне да суче от гърдата, към мозъка се изпраща сигнал да освободи окситоцин и пролактин. Окситоцинът кара мускулните клетки около алвеолите да контрахират и да  изстискат млякото. Това е същия хормон, който кара матката да контрахира по време на раждането. Пролактинът стимулира производството на мляко, а и води до чудесно усещане за щастие. Известен и като "хормон на майчинството", той успокоява майката и й дава възможност, да даде най-доброто от себе си и да се справи със стресовете на родителството.

Внимание! Нашественици!

В допълнение към “съоръженията” за производство на мляко, гърдите са и фабрика за антитела. Те произвеждат антитела в отговор на това, на какво е била изложена майката и по този начин предпазват бебето от разболяване. Гърдите произвеждат антитела не само за болестите, на които майката е била изложена, но също и за тези, на които бебето е било изложено. Простичкият акт на кърменето изпраща комплексни сигнали между бебето и гърдите, за да се бори то с тези нашественици.

Просто мазнина!

Гроздчетата от алвеоли са обградени от мастна тъкан. Тя придържа и предпазва алвеолите и другите структури на гърдата. Интересно е, че основната разлика между малките и големите гърди не е в броя на алвеолите, а в количеството мастна тъкан. Ето защо размерът оказва слабо влияние върху способността на жената да произвежда достатъчно мляко за своето бебе.

Методът “Окото на бика”

Най-поразителният аспект на външния вид на гърдите е приликата им с мишена. По-тъмната част, която се нарича ареола и потъмнява по време на бременността заобикаля зърната. Вероятно това е начинът, който природата е измислила, за да направи гърдите лесна мишена за новороденото. Така както размерът на гърдите е различен при различните жени, така варира и размерът на ареолата. При някои жени тази част на гърдите е едва колкото монета, при други може да достигне диаметър от седем или девет сантиметра. Природата обича разнообразието! Разпръснати около зърното и ареолата са едни мънички грапавини, наречени жлези на Монтгомъри. Все още функцията на тези жлези не е напълно изучена. Знае се, че те секретират мазнина, която пречи на развитието на бактерии и смазва кожата. Мазнините от жлезите на Монтгомъри по химически състав са много близки до амниотичната течност и може би помагат на новороденото да намери зърното, което търси.

Поезия в движение

Нека сега съберем парченцата на пъзела заедно и да видим как работи системата, започвайки с първия момент, в който бебето се поставя на гърдата на майката. Новороденото знае какво търси и ако майката не е приела много лекарства по време на раждането, които да го правят сънливо, то ще има повече от желание и ще бъде в състояние да го намери. Наскоро е направено увлекателно изследване, при което новородените са оставени да “лазят” нагоре по корема на майката, да намерят зърното и да засучат. Явно ние нямаме достатъчно доверие какво могат да направят новородените! Д-р Marshall H. Klaus и Phyllis H. Klaus, CSW, MFCC, описват това красиво пътуване в тяхната книга, Your Amazing Newborn. (Вашето удивително новородено).

"Детето обикновено започва с време за почивка и кротко будуване, през това време то рядко плаче и изглежда, че му доставя огромно удоволствие да гледа лицето на майка си. Около 30-40 минути след раждането, новороденото започва да прави движения с уста, понякога примляска с устни и скоро след това по брадичката му започва да тече слюнка. Когато бъдат поставени върху коремната област на майката бебетата маневрират по техен си начин, за да достигнат зърното. Често те използват постъпателни движения с краката, за да се придвижват напред, а за да се придвижат хоризонтално към зърното, те използват малки изтласквания, като провесват едната ръка в посоката, в която искат да отидат. Тези усилия са свързани от периоди на кратки почивки. Понякога бебетата променят посоката по средата. Това отнема усилия и време. Родителите си струва да намерят търпение докато чакат и наблюдават първото пътешествие на детето си. (б.пр. Вероятно авторите на книгата описват т. нар. рефлекторно пълзене)

Когато бебето се захване на гърдата, неговото сукане води до освобождаване на окситоцин и пролактин. Окситоцинът, освен че “доставя” млякото на бебето, кара матката да контрахира. Това намалява риска от кръвоизлив след раждането и помага на матката да си възвърне размера от преди раждането. Майките на новородени могат да усетят контракциите на матката, докато кърмят. Това е добър знак, че бебето суче достатъчно ефективно, за да освободи тези хормони.

Първоначално бебето засуква от гърдата доста бързо. Това спомага/отключва слизането на млякото, след което се променя в по-дълбоко и по-бавно сучене. Челюстите работят, ушите мърдат и тумбака се пълни! След няколко минути бавно сукане, бебето ще почине малко и отново ще засуче бързо. После сученето отново ще се забави. Това е знак, че майката има многократни слизания на млякото, които освобождават мляко, което е по-богато на мазнини.

Част втора

Преведе bib.bib от www.breastfeed.com

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:30 от Mamma

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Всеки път се изумявам наново на какво е способен и колко умно е създаден човешкия организъм Grinning

# 2
 • Мнения: 4 242
Наистина невероятно! Това ще е доста интересно на таткото, той много се захласва по подобни четива Laughing
Благодаря!

# 3
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Малко жестоко ми се струва да го оставиш да "пълзи" горкото същество  Wink , за да си задоволиш любопитството, като можеш да го гушнеш и да му подадеш гърдата...

# 4
 • Мнения: 280
Само да споделя...това с пълзенето ми напомни за моята баба и нейния опит в кърменето. Тя има три дъщери, най-голямата е кърмена изключително до 11 месеца, а другите две близначки (едната от които моята майка) до 14 месеца. Та за близначетата баба ми е казвала, че когато огладнеели, просто допълзявали до нея и започвали да сучат...мисля си често за това...не изглежда лесно да се справяш с две добри кърмачета, но на нея й се е отдавало чудесно. Stuck Out Tongue Гордея се с нея!  Heart Eyes

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 906
Тези части от телата ни са наистина уникални, можем да сме горди, че ги имаме Grinning

# 6
 • Варна
 • Мнения: 4 818
Много красива статия, очаровах се. Heart Eyes

# 7
 • Мнения: 66
Малко жестоко ми се струва да го оставиш да "пълзи" горкото същество  Wink , за да си задоволиш любопитството, като можеш да го гушнеш и да му подадеш гърдата...

хайе сега, чак пък жестоко... ако са способни на това, защо да не ги провокираме да търсят и изследват.. вместо да им се дава "всичко" наготово.... пък и доколкото разбрах става въпрос за след раждането... а не всеки път да се разголваме  и да ги слагаме да си търсят манджата Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт