"Приемни семейства с трудов договор"???

• 197 177
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 1 875
Не съм чувала за бебета настанявани в "приемни семейства", повечето са големи деца висели с години по домовете. И както пише проблемни деца, сиреч, поведенчески проблеми.
Последните две години се настаняват бебета  директно от родилна зала,така че има в много приемни семейства бебета и по две настанени .по този начин се спира  входа към домовете,а до колкото децата с  поведенчески проблеми ,няма как да не има ,това се дължи от престоя в домовете. малко от приемните семейства са добре подготвени за това и да се справят,също така подкрепата за тези семейства е под всякаква критика.

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 09:41 от светлозар русев георгиев

# 1 876
  • Някъде в България
Здравейте, имам един въпрос, защото не съм съвсем наясно. Ако подам писмена жалба, свързана поведението на приемно дете в отдел "Закрила на детето", ще има ли последствия/наказателни и други негативни/ за приемния родител, при който е настанено? Не искам да навредя на приемния родител, но и не мога да стоя безучастна към агресията, която проявява нейният подопеченик върху дъщеря ми и още 20 деца. Детето има нужда от специализирана помощ. При опити за разговори с приемната майка реакцията не беше такава, която се очаква от загрижен родител. Ще направя и други опити да разговарям с майката, разговарях и с директора на съответното заведение, който също е правил опити да посъветва приемният родител - безрезултатно...Трябва да се направи нещо по въпроса, което е добре и за трите страни - дете, приемна майка и останали деца. Приемам всякакви съвети  Simple Smile

# 1 877
  • София
Подай сигнал към ОЗД по район. Детето е под закрила и те са тези, които отговарят за него. Те могат и да го насочат (издадат направление към доставчик) за работа със съответен специалист.
Длъжни са да обърнат внимание на сигнал (направи го писмено), но какво ще предприемат не е ясно.

# 1 878
  • Някъде в България
Благодаря за бързия отговор  Hug Не ме разбирайте неправилно, не съм против детето или против майката, но наистина има проблем и трябва да се реагира докато не е станало някое по-сериозно нараняване на другите деца. Според мен детето е с хиперактивност, но това е диагноза, която се определя от специалисти и затова трябва да се консултират с такива. Колкото по-рано се отреагира и детето получи помощ от специалист - толкова по-добре.

# 1 879
При цялото ми уважение към приемните родители, в ценностната система здравето (и психическото) на децата стои по-високо. Ако 20 деца търпят тормоз от едно, трябва да се вземат мерки, каквото и да е това дете.

# 1 880
Здравейте, имам един въпрос, защото не съм съвсем наясно. Ако подам писмена жалба, свързана поведението на приемно дете в отдел "Закрила на детето", ще има ли последствия/наказателни и други негативни/ за приемния родител, при който е настанено? Не искам да навредя на приемния родител, но и не мога да стоя безучастна към агресията, която проявява нейният подопеченик върху дъщеря ми и още 20 деца. Детето има нужда от специализирана помощ. При опити за разговори с приемната майка реакцията не беше такава, която се очаква от загрижен родител. Ще направя и други опити да разговарям с майката, разговарях и с директора на съответното заведение, който също е правил опити да посъветва приемният родител - безрезултатно...Трябва да се направи нещо по въпроса, което е добре и за трите страни - дете, приемна майка и останали деца. Приемам всякакви съвети  Simple Smile

А учителките в групата какво правят ,когато детето проявява агресия? Не могат ли да се справят?   

# 1 881
  • Някъде в България
Правят му забележка, карат го да седне до тях на пейката, за да си починат другите от него и като го пуснат то отново отива да се драка с някое дете и ако детето го игнорира започва да го рита и блъска, отново почивка на пейката и така...това решение ли е? Понякога игнорират оплакванията на децата от него, защото явно и на тях им омръзва и това човече побърква всички на воля  Crossing Arms

# 1 882

Щом смяташ,че е необходимо да подадеш сигнал до ОЗД, направи го.
  Но според мен, да се ритат и блъскат е доста често срещана реакция сред по-буйните и невъзпитанки деца на определена възраст.  WinkТова което описваш за приемното дете е реакция на дете, което не умее да общува и играе с връстниците си и поради своята емоционална незрялост не умее да приема отхвърляне . Но това са неща, на които детето може и трябва да бъде научено от възрастните с малко повече търпение от тяхна страна. .Ако не съм права, съм готова да посрещна критики .
 Но понеже в написаното тотеб, аз лично не виждам риск за останалите деца, ако може да се  поясниш къде точно виждаш риска за децата в групата?

Аз бих поставила много по-тревожен въпрос. Има ли в случая отговорни възрастни които отговорно да си партнират, за да повлияят с дружни усилия поведението на това дете?
      Когато в такива случаи самият приемен родител признае пред самият себе си, а после и пред другите,че все по трудно се справя с възпитанието на приемното си дете, че не успява да овладява гнева, агресията ,нервните кризи и поиска помощ, тогава е много по-лесно за всички. Няма нищо срамно -това не е провал,това не означава непременно че приемният родител се е провалил . Знаем колко комплексни са причините за такова поведение. Още повече че детето е дошло при приемния родител с  дефицити от институцията.
 И ако има до себе си хора -по задължение, професионално или чисто по човешки  ,които да му подадат ръка, тогава наистина има надежда за детето.
Във всеки случай учителите и директора на детското заведение са длъжни по закон да партнират на приемният родител и на ОЗД. Родителите на децата в групата също биха могли да помогнат просто като прояват повече търпимост и толерантност,човещина и родителска солидарност.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 17:21 от Танюшка

# 1 883

Не знам защо не мога да редактирам поста си. Затова искам да допълня, че социалните работници ,които наблюдават и подкрепят приемното семейство, имат задължението да поддържат връзка с детското заведение ,с директора и учителите, периодично да се информират за развитието на детето.
 Така че ,питам се, защо се е стигнало до там да се позволи на едно дете да  тормози цяла група и оплаквания на родители ?

# 1 884
  • Някъде в България
Търпимост от една учебна година според мен е достатъчна. Всички сигнали до приемния родител са безрезултатни. Детето игнорира съветите от родителите на другите деца, защото всъщност най-големият авторитет за него не предприема нищо. Напоследък агресивността му се засили, защото той е постоянно на градина и до сега не е имал и ден отсъствие. Аз съм родител на моето дете и ще направя всичко, за да го защитя! Не може едно дете на 4 г. да налага психически тормоз над останалите и да ги е страх да кажат на госпожата, че ги бие и да го търпят. Това просто няма да го бъде! Това рефлектира в нежелание да ходи на детска градина, нощен плач, стрес и тн. и защо...заради някой, който явно не е грижа на никого. Детето не идва от институция, но все паак само да кажа, че има точно още две деца, които са прекарали по 2,8 г в институция и нямат тези проблеми, затова мисля, че не трябва да има повече търпимост и да има сигнал - писмен, явно с устни не става, защото, когато сцепи главата на едно от децата родителите му сезираха устно всички страни. Хубав ден и благодаря за отговорите! Simple Smile

# 1 885
На мен това ми звучи много повече като проблем на учителите в детската градина. Те са педагозите, които са обучени да се справят с всякакви ситуации. Какво правят те в случая? Това, че го карат да седне и стигат до игнориране на оплакванията на другите деца ми се струва много неадекватна реакция. Възможно е това дете да се държи коренно различно, когато е с родителите си (било то и приемни) и те изобщо да не могат да повярват, че проявява агресия в детската градина. Според мен, писменият сигнал трябва да е подписан от родителите на потърпевшите деца и да е адресиран до директора на детското заведение.

# 1 886
Не може едно дете на 4 г. да налага психически тормоз над останалите и да ги е страх да кажат на госпожата, че ги бие и да го търпят. Това просто няма да го бъде! Това рефлектира в нежелание да ходи на детска градина, нощен плач, стрес и тн. и защо...заради някой, който явно не е грижа на никого. Детето не идва от институция, но все паак само да кажа, че има точно още две деца, които са прекарали по 2,8 г в институция и нямат тези проблеми, затова мисля, че не трябва да има повече търпимост и да има сигнал - писмен, явно с устни не става, защото, когато сцепи главата на едно от децата родителите му сезираха устно всички страни. Хубав ден и благодаря за отговорите! Simple Smile

Това вече е много по-сериозно.Трябваше така да започнеш изложението на проблема. Спукана глава наистина  е  проява на агресия и сериозен риск за безопасността на децата.. И аз бих се страхувала ако моето дете е в такава обстановка.
   Така че, действайте по всички възможни начини. Жалби с подписка от родителите до директора на детската градина , до  инспектората и до ОЗД.
  Не искам да останеш с впечатление,че защитавам приемния родител.
 И  няма никакво значение ,че  може да бъде санкциониран. Не знам защо теб те интересува това . Важни са децата как се чувстват в цялата тази ситуация, не  той дали ще бъде наказан или не.Той носи главната отговорност за възпитанието на детето и  ако трябва , ще понесе последствията от своето бездействие. При такъв проблем трябваше да е потърсил съдействие по всички възможни начини, консултации, работа с детето, ако се налага -терапия.
 Също така е длъжен да има нормална комуникация с родителите,учителите и пр.
 Но приемният родител също  е длъжен да защитава детето,което му е поверено. Съвсем човешко е да защитаваш детето си пред хората дори когато виждаш че то не е право. Има такива хора,които никога не признават вината си-своята и на децата си. Така че той се защитава, така както намира за добре, защо се учудваш? От една страна нападнат от родителите, от друга страна може би е в пълна безизходица как да се справя с това проблемно дете. Не му е лесно.

# 1 887
Преминах през подобна ситуация в детската градина... Имаше период, в който с ужас тръгвах към детската градина да си прибера приемните деца , защото всеки път все някой ми се оплакваше от тяхното поведение - от лелките до родители и деца ... и то от другите групи в заведението...И така , докато един ден директорката не ме попита защо съм така оклюмала....Обясних й. Тогава тя ми каза : Горе главата, тук за поведението на децата отговарят техните учителки, а не ти. Щом те не могат да се справят с две деца, значи мястото им не е тук и трябва да си ходят....Скоро след тази среща нещата се промениха .... По-лесно е да обвиним някой, отколкото да търсим начин за решаване на проблема... Когато учител спечели доверието на едно “проблемно“ дете, то ще промени коренно поведението си. Ако учителят не намери начин за това, никакви други “специалисти“ няма да помогнат...

# 1 888
Добро утро,наскоро наши познати,професионално приемно семейство се разделиха с настаненото при тях дете,тъй като то беше осиновено.Странното беше,че от областния град караха това семейство да води детето,там на срещи с кандидат осиновителите,но  след съвет от социалните,че не са длъжни те отказаха,затова осиновителите пристигнаха веднъж на тяхна територия за 20 минутна среща и на второто идване взеха детето.Сега обаче служителката от областната дирекция е ядосана на тези хора доста време след това са без дете и се заканва да ги следи под лупа,че кои били те да отказват.В петък се срещам с приемното семейство на 7 месечно детенце,който ми казват обадиха ни се от областния град и предупредиха всеки момент да очакваме да започнат срещи с кандидат осиновители,който ще се провеждат на тяхна територия,за наша сметка и като се каже ден и час задължително да се спазват.Изключително ми е интересно когато при нас приемните семейства тече период на напасване ние ходим при детето,когато обаче започва процедура за осиновяване ние трябва да водим децата някъде.Двата случая който описах,става въпрос за различни градове и различни области,което ме навежда на мисълта,че това е масова практика.При нас е настанено детенце на 1г и 4 м,вероятността да изпаднем в подобна ситуация е голяма и исках да попитам как би било редно да постъпим.При вас ,който сте минали по този път как се случваха нещата?
Здравей! Досега са осиновявали 2 от децата, за които сме се грижили. И двете отидоха в семейства в градове на 300 км от нас, но нито веднъж не сме водили децата за среща. Кандидат-осиновителите са идвали за срещите.

# 1 889
Здравейте. Виждам, че темата е доста остаряла, но да я побутна малко. Много се двоумим с мъжа ми дали да участваме в програмата за приемни родители, защото поради заболяване на детенцето ни и нуждата от това да си остана вкъщи да го гледам, няма да има възможност да се върна на работа. И без това ще съм вкъщи, по детските площадки, в парка и т.н., ще се грижа за него и няма да се занимавам с друго - се замислихме за приемната грижа на малко дете до 3 г. (дори, ако има такова с подобни проблеми като нашето дете - ще е с предимство, защото ще може да правим консултации при лекарите направо и за двете) - поне да помогнем и на едно друго дете. Когато отидох в социалните, те ми задаваха въпроси, свързани с трудов и граждански договор, но нищо не разбрах от тези договори - каква е разликата между тях? Въобще, какво бихте ме посъветвали, спрямо вашия опит?
п.п. познавам две осиновителки, но за съжаление не познавам нито една приемна майка, с която да си поговорим, затова питам вас  Embarassed (ако все още ви има и сте тук...)

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 08:17 от LifeIsBeautiful

Общи условия

Активация на акаунт