ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ - 2

• 75 022
  • 818
  •   1
Отговори
# 780
Благодаря ви момичета  Hug

# 781
Благодаря за поздравите и пожеланията! Hug То това нашето изобщо не е новина - аз вече съм в 6-ти месец. Simple Smile Просто все си мисля, че като кажа в седмичната тема нещо, и вече всички знаят. Laughing

А за това, дето искате да ставате рехабилитатори - а какво би искало детенцето ви? Милите ни дечица - те искат да си бъдат с мама и тате като всички останали деца. Убедена съм, че имат нужда от нас много повече такива, каквито сме, отколкото каквито ние си въобразяваме, че бихме били полезни. Откакто престанах да се правя на рехабилитатор, Йоан е 100 пъти по-спокойно и доволно дете. Сега учи със специалистите, а с нас се забавлява и общува, като всяко друго дете на неговата възраст. Всички сме много по-спокойни и нещата вървят много по-лесно. Има време и да учим с тях - тепърва ще са ученици, тепърва ни чакат много трудности. Поне докато са мънички бихме могли да им осигуряваме сигурността, от която те толкова много се нуждаят. Ето защо е много важно да се намерят навреме добри специалисти, които да ни помагат. Знам колко е трудно от опит, при това ние живеем в София... Желая на всички успех в търсенето и ако можете, тревожете се по-малко.  Hug

# 782
Вие при Людмила ли ходихте на логопед? Говорих с нея, но каза че има много дечица и нямаше време, в което да ни вземе.. ...
Аз се обаждах на г-жа Делева, от градината за ДУС, тя също е пенсионерка, но пък имала внуче, за което се грижела в момента и също нямала възможност.   
Ами точно при тях ходим!!!! При Люси сме вече 3-та година, а при Делева и Аврамова / двете работят екип/ сме от лятото! Ако искаш мога да ти ходатайствам да ви вземат, те май наистина само следобет взимат по 1 дете, Ицо е едното , два пъти седмично, има и още един сладур 2 пъти седм. , значи все 1 ден свободен имат ! Ако искаш - да ги попитам! Другото дете е с мн. тежка слухова загуба и със СА, започнали са преди години работа с него от нула, вече чете и пише и говори / малко неразбрано де/ ! А Ицо си говори доста но по принцип не е с толкова тежка загуба на слуха! На нас май финната моторика ще ни е огромен проблем в у-ще!
За масовата градина- записах го преди още да знам че не чува, проблема го открихме чак на 4,5г. Това че не е говорил никога не е било препятствие , и на ясли е ходил! Най доброто място за децата според мен е средата в квартала ви- където живеете да го познават и приемат такъв какъто е , да се интегрира! Няма смисъл да го водиш по градини в другия край на града и след това в ежедневието да не среща тези деца! Много е важно и да попаднете на толерантни госпожи, ти подавала ли си молби някъде? Дъщеря ми наесен ще е в групата на сина ми, т.е при същите госпожи, ако може да запишете Руменчо там няма да съжалявате / гледам че е набор на Маргото/ !

За ТЕЛК-а , ако важи до 01.04 вкл. то значи месец април целия сте с ТЕЛК / важи не до числото а за целия месец/ ! И ако до края на май минете нов, то ще ви важи и целия май, така че няма да имате прекъсване ! А защо не отидеш да ги попиташ лично за дата?

Ieppe май лятно бебче ще имаш? Казаха ли какво ще е ?

Последна редакция: пн, 31 мар 2008, 16:40 от veni-b

# 783

За ТЕЛК-а , ако важи до 01.04 вкл. то значи месец април целия сте с ТЕЛК / важи не до числото а за целия месец/ ! И ако до края на май минете нов, то ще ви важи и целия май, така че няма да имате прекъсване ! А защо не отидеш да ги попиташ лично за дата?

Ако знаеш колко са "любезни ", ще изчакам  още малко ,ако се забави писмото ще ходя да питам.
Предния път като се явихме председател на комисията беше един възрастен доцент и с него имахме доста пререкания заби ме с изречението:
-Ами госпожо смята се че детето като е "трансплантирано "е оздравяло ,
при което щях да падна  #Crazy

# 784
  • в края на града
И Яни вече отказва да учим вкъщи, преди нямах никакъв проблем, но попорастна и много претенции вече  Wink Не че не мога да го натисна пак, но честно казано предпочитам да използвам свободното му време за игра с децата навън.
Ние ходихме на настройка в Исул, Яни изненадващо за мен много съдейства. Оказа се, че има още на къде да се засилва, а аз мислех, че са ни го засилили на максимум отдавна... Лошото е, че почна да замазва някои съгласни звукове с новата настройка, които преди си казваше чистичко, въпреки, че се опитаха да я изчистят звук по звук, може би му трябва време да се адаптира към нея. Обаче категорично отказа да му включа старата настройка, което за първи път ми се случва, явно с новата се чувства по-конфортно... Дано да се получи добре, може да ни се размине пътуването в Германия...

# 785
  • в края на града

Ако знаеш колко са "любезни ", ще изчакам  още малко ,ако се забави писмото ще ходя да питам.
Предния път като се явихме председател на комисията беше един възрастен доцент и с него имахме доста пререкания заби ме с изречението:
-Ами госпожо смята се че детето като е "трансплантирано "е оздравяло ,
при което щях да падна  #Crazy

Детето е "имплантирано", не "трансплантирано"... Може би след време, ако наистина започне трансплантиране на стволови клетки, наистина може да се "оздравее" от глухота, ама на този етап... Много са ми странни такива доктори, явно специалист в друга област, явно не е запознат, защо се изказва неподготвен, само за смях става...
FEN, така и така са нелюбезни, по-любезни няма да станат явно, вие си проверете за писмото, да не изпуснете някакви срокове. Ще им изтърпите мърморенето, въоръжете се с "непукизъм" и така, успех!

# 786
  • Sofia
Здравейте!
Благодаря за пожеланията. Hug
Аз по принцип съм малко черногледа, но се надявам като се роди бебчо това да е в полза на Веси.
Иначе има доста време - чак октомври....
А вече съм качила 5 кила!Много папкам!Надявам се да не се търкалям до деветия месец!  Laughing Laughing Laughing
За конференцията - аз мисля да отида.Дай Боже Веси да е здрава и да е на градина!Надявам се да има и някой от вас там - поне да си побъбриме!Пък може и да научиме нещо ново - Знае ли човек!

# 787
FEN, няма какво да им се връзваш на тези. Моите впечатления поне са, че хората от комисията са тооооолкова далече от конкретиката, че не си заслужава да ги преживяваш. Тъпото е, че сравнително начесто трябва да ги виждаме, но се изтрайва.  Sick

Петя, това с настройката, дето не иска да я сменя, май е добър знак. Дано наистина му помогне!

Вени, лятно е бебето, юли го чакаме! Дано си стои в корема дотогава, че... ooooh!

Мира, стягай се! Всичко ще е наред с бебо, ти недей с такива черни мисли да го посрещаш. А,че ще е добре за Веси, сигурна съм. Момиченцата както обичат да са каки... Ех, блазе ви на майките с момичета и туй-то! Blush На мен и този път ще ми се размине. Crossing Arms

Да ви кажа сега за нашите детско-градински саги. Както знаете, Йоан ходи в масова, но частна детска градина. Ходи по половин ден и общо взето му е повече като забавачка, отколкото като детска градина. Според нашите терапевтки, време му е да се впусне по-сериозно в градинските ангажименти. За тази цел измислихме да го запишем в държавна градина, отново по половин ден, но да осигурим някой, който да стои с него там и да му помага със справянето с нещата. Идеята е да се научи да внимава в задачите, които им дават и да свиква с малко по-училищни порядки. Терапевтките ни обещаха да ни помогнат с намирането на някой студент, който да върши тази работа, разбира се, срещу заплащане. Това ще е хем помощ за нас, хем добра практика за студента.
И така, днес ходих до една градина, наблизо до нас. Много, много се изненадах и впечатлих от директорката. Остави в мен увереността, че ще направи всичко възможно, за да ни помогне и евентуално от септември Йоан да тръгне в градината в някаква полудневна група, която си имат организирана там. Тази група по принцип е за деца, които сега за пръв път ще бъдат на градина. Мисля си, че това е един доста приемлив вариант за нас. Обнадеждих се и някак даже се развълнувах от тази среща. Много мила жена, чак неудобно ми стана, защото се бях подготвила за големи битки - носех документи, оценки от комисии, характеристики... Абе, куку! Crazy Не се наложи да й покажа нищо от тези неща. Дай Боже, да станат нещата. Praynig Та така, другия вторник ще ходим с Йоан, за да се запознаят с него. Вие стискайте палци! Hug

# 788
Мира, аз също ще дойда на конференцията, но само май вторият ден, в петък. Че ми е неудобно пред шефовете ми да отсъствам и двата дни от работа, че  доста честичко отсъствам.  Confused
Петя, и аз като теб като му включих началото на март на синът ми новата програма се притесних първите дни, че е много зле с нея. Но след около десетина дни забелязах, че детето е започнало да реагира много по- добре с нея, в сравнение със старата програма. Тоест явно му е трябвало малко време, за да се ориентира и свикне. Вчера открих и нещо ново, което много ме зарадва: Малкия си играеше вън с баща му, ритаха топка пред блока и аз като му викнах през терасата, от четвъртия етаж, той спря да играе и започна да се върти и да ме търси от къде го викам. Много се зарадвах.

Мисля си момичета, може би Боби ще ни отговори, дали още от началото са включени тези екстри, които предлага имланта Freedom: "SmartSound Beam", който подтиска шумовете от околната среда, "Аdro"- за променящата се среда /ту тиха, ту шумна/ и "SmartSound Whisper "- за отдалечените и по- тихи звукове. Или на по- късен етап се включват?

Вени, синът ми е приет в ДГ "Росица". Говорих с директорката на градината, тя няма нищо напротив, даже е много отворена да приема деца с увреждания. Доколкото знам почти във всяка групичка има по едно дете с проблеми. Даже ми каза, че сега ще строи рампа, за да могат и деца с инвалидни колички да ходят в тази градина. Стори ми се доста съпричастна към тези деца, само дано не се разочаровам. Дано и педагожките са като нея.  Praynig

Илонка, стискаме палци на Йоанчо да се адаптира бързо и най- вече да му хареса.  Peace

# 789
Илонка доколкото знам вие живеете в Лозенец.Там до Американското посолство има детска градина, в която работят с имплантирани дечица.Има сурдопедагог.Децата са интегрирани в масовата група , но работят и групово.В"Ябълкова градина "в Люлин моят син беше много впечатлен от груповата работа и мисля ,че това му помага.Там при вас в Лозенец ни казаха ,че децата с КИС са много напреднали.Директорката е много амбициозна.

# 790
Не знам дали на децата ги включват тези програми, но аз от самото началото съм с всичките + autosensitivity.

Помня, че след една настройка ADRO ми беше любима, но след това стана много шумно. Сега предпочитам autosensitivity. Beam слагам, ако ще слушам някой на шумно, обикновено свеждам sensitivity до минимум, да се изолират околните шумове. Whisper ми се струва безумна програма, всичко е ужасно шумно (само за междуградски разговор с баба ми я слагам).

# 791
Меги, не живеем вече в Лозенец. В центъра сме повече от година и половина. Знам за 93-та градина, но честно казано не се впечатлих от директорката и рехабилитаторката. Това си е мое лично, субективно мнение и е съобразно нуждите на нашето дете - знам, че там нямаше да му хареса. Знам за много дечица, които ходят там и са доволни и те, и родителите, но просто при нас нямаше да се получи. Това не значи, че смятам градината за лоша, а за неподходяща в нашия случай.

РумиА, чудесни новини и от вас! Дано по-скоро се радвате и на много думички! Hug

# 792
Мисля си момичета, може би Боби ще ни отговори, дали още от началото са включени тези екстри, които предлага имланта Freedom: "SmartSound Beam", който подтиска шумовете от околната среда, "Аdro"- за променящата се среда /ту тиха, ту шумна/ и "SmartSound Whisper "- за отдалечените и по- тихи звукове. Или на по- късен етап се включват?

Руми, тези неща зависят от човека който настройва и каква философия изповядва. Ако имаш разпечатка на програмите ( patient take home report) мога да ти кажа каде да видиш дали са ви активирани. Със сигурнст мога да кажа,че отпреди имахте ADRO. Принципно препоръката е да е активирано при децата. Autosensitivity се включва допълнително. Скоро смениха програмата и има повече възможности и комбинации м/у различните филтри....

# 793
  • Sofia
Лони,
незнам дали знаеш, но имаш право на ресурсен учител в градината.Той се отпуска от Ресурсния център.Но първо трябва да минеш на комисия.Питай Петя - тя знае и ще ти обясни всичко.
Няма нужда да плащаш на някой.Освен разбира се ако не сте преценили,че е необходимо.
Веси има ресурсна в градината.Но аз не искам да седи с нея в клас а да се занимава отделно с нея.Ресурсната учителка това и прави.И аз съм доволна от нея!

# 794
Мира, минахме на комисия миналата седмица. Аз се надявам, че и ресурсен учител ще му осигурим, но не мога да разчитам, че ще стои с него през цялото време, а аз искам да е така поне на първо време. Ако с времето се установи, че няма нужда от такава помощ, още по-добре. Но в началото ще е задължително. Така или иначе, това са грижи, в случай, че все пак го вземат в градината. Simple Smile Поне не се тревожа, че ще остане без градина, защото сме доволни от сегашната и дори нищо да не стане с тази идея, няма да съм толкова разочарована. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт