ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ - 2

• 75 021
  • 818
  •   1
Отговори
# 765
„Читалищата и музеите – партньори в извънкласната дейност при деца с увреден слух”  newsm78

# 766
Добре изглежда програмата ,но дали има желаещи да отидат.........?

# 767
  • В една Дупка.
Да ви кажа момичета вече ми идва мисълта, да взема да запиша още едно висше по логопедия. Аз си имам две, да взема да запиша и трето, та вече съвсем да лудна.  Laughing  #Crazy
Само ако знаеш колко пъти съм си го мислила, толкоз мнения няма в целият форум.. Joy Joy Joy

# 768
Добре изглежда програмата ,но дали има желаещи да отидат.........?

Аз лично едва ли ще отида. Не ме блазни да слушам цял ден кадрите на училището в Павлово. Единствените 2 неща, които са ми по-интересни, са презентациите на Тодор Абаджиев и на доц. Спиридонова. А! И този учител от Австрия, който може би е същият от предишната конференция. Rolling Eyes За родителите на по-малки деца може и да има интересни неща, но като цяло ми се струва повторение на предишната конференция. Има и неща, които предизвикват усмивка у мен.  Laughing

# 769
Аз ако мога ще отида. Предишната година ми пратиха покана....така и не я получих Joy. Случая ми се вижда удобен да се запозная с рехабилитаторите от училището. От програмата виждам, че други специалисти в Бг май няма.

# 770
но като цяло ми се струва повторение на предишната конференция. Има и неща, които предизвикват усмивка у мен.  Laughing
И на мен така ми се струва ,че много от нещата ще се повторят от предната конференция ! newsm78

# 771
  • Плевен/София
         Ако има кой да гледа хлапето, бих отишла. Ако не за друго, поне да видя някои от вас.

# 772
Здравейте момичета   bouquet, и аз бих искала да присъствам на коференцията (повече за да  се видим )но едва ли малкия ще стои толкова и няма кой да го гледа за толкова много време в София .Сега в момента и не ми е много много до конференция  Shocked, че пак нещо се спънахме .Днес трябва да сме пред очен телк в Пловдив .Искаха няколко изследвания .В Петък отидохме да ги направим и какво се оказа , че едното изследване трябва да е под анестезия и то в Пловдив или в София .А нямаше как да се направи това за няколко дена и трябва да се обадя и да поискам друга дата .Знае ли някой дали се давят дати.. newsm78.И сега е наложително когато идем за скенер непремено докато е под упойка да се видят и очите и да се напише нужното пояснение от лекаря който го е прегледал , че ако му направят втора упойка ,ще му е много че и без туй много му се насъбра последно време #Crazy .Сега най скоро време трябва да направя нужните изследвания за скенера да взема направление за скенер ( дано ми дадат) и да се обадя да ни запишат във ВМА . С нетърпение чакам деня когата ще си отдъхнем от всичко това, и дано в бъдеще и операцията мине благополучно , ще му направя курбан на сина ми.
 HugХубавото е че почна нещо да си бръщолеви като говор и това ме радва ,опитва се нещо да ми казва .Имитира ме , дори малки напредъци радвам се .Това може би за някои да са нищо но за нас майките във форума е много цено и го наблюдавам със сълзи на очи. Cry

# 773
Здравей Руми, радвам се че си сигурна че дечко чува, иска се време от негова страна да опознае света на звуците! Искаш ли да ти свържа със сурдопедагожките при които вода Ицо? Те са вече пенсионерки, но са работили дълги години във закрития вече ресурсен център за деца с увреден слух към у-щето ! А какво мислите за нормална градина- най важно е дечко да е в чуваща среда! За честотата на уроците- 2 пъти седимично е достатъчно, но при положение че през останалото време вие в къщи работите - на урока обикновенно ви обучанат какво да правите- нещо като домаши задания  Simple Smile Ние ходим 2 пъти седмично на логопед и 2 пъти седм. при сурдопедагог. През останалото време уж работим, но да си призная напоследък доста сме несериозни  Embarassed

# 774
Леле, какъв съм глупак! През цялото време си блъскам главата за някой познат от Пловдив, който да помогне на РумиА!!! Вени, зло да те забрави! Hug Дано успееш да помогнеш на малкия Руменчо!  Hug

gyulcem, обади се в болницата и им обясни - предполагам, че ще направят изключение и ще ви помогнат. Успех!

# 775
Момичета случвало ли ви се е нещо подобно ,на 1.04 ни изтича решението от ТЕЛК , а аз нямам още писмо за преосвидетелстване (подала съм документите за това началото на март ),това означава че ще се получи луфт докато се явим и излезе решението ,плащанията дали ще ги изгубим за това време ? newsm78

# 776
FEN, на нас винаги ни казват да проверим на място, ако не си получим писмото в рамките на един месец. Ако не бяхме отишли, щяхме да си изпуснем датата. ooooh! Те твърдят, че са ни изпратили известие, обаче ние не сме го получили и до днес, а вече бяхме на комисия. Confused Но щом пък си ги подала в началот на март, това значи, че срокът да получите писмо е началото на април... Ще има малък луфт, но по принцип те са длъжни да ви изплатят и парите със задна дата, освен двойните детски. На нас също ТЕЛК-ът ни изтича в началото на април, но подадохме документи още през февруари, за да може евентуално да се застъпят двете решения, но ще видим как ще стане...

# 777
Здравейте момичета.
Вени още ли бебка е в коремчето  Grinning Гледам по линийката ти, че скоро ще е радостното събитие. Вие при Людмила ли ходихте на логопед? Говорих с нея, но каза че има много дечица и нямаше време, в което да ни вземе. Но се уговорихме пак да се чуем в края на този месец. Ние сега ходим отскоро при Поля Колева. Тя е логопед в Психодиспансиера. Но не се е занимавала с толкова малки деца и е малко трудно, но пък мисля, че има желание жената и дано имаме напредък. Но тя е на мнение, че първо детето трябва да се занимава със сурдопедагог и ми е интересно за тези сурдопедагожки, за които споменаваш. Аз се обаждах на г-жа Делева, от градината за ДУС, тя също е пенсионерка, но пък имала внуче, за което се грижела в момента и също нямала възможност. Чувала ли си за частния логопедичен кабинет "Сиввена", който се намира в Тракия? Там имало сурдопедагог, логопед и психолог, който се занимавал с децата. А Ицето как е напредва ли с говора? И как е в масовата детска градина, защото и на нас това ни предстои на есен. Но се притеснявам, че групата е 24 деца, на една учителка, просто незнам как ще сме? Другият вариант е частна градина, там децата са по- малко, но пък в града има само две частни градини и те са езикови, с изучаване на английски език. Ние български още не говорим, та как да го запиша да изучава английски. Абе мислих си, че живея в голям град, ама съм се бъркала.
Ако знаете момичета колко ни е трудно на нас майките от провинцията. Всичко щеше да е по лесно, ако си имахме и ние една "Орехова гора"  Laughing
Фен и аз мисля, че помощите по чл. 43 ще ти ги изплатят със задна дата, но май двойните детски не. Ще прочета закона и ще пиша.

# 778
фЕН  това е, което намерих в ППЗИХУ, дано ти помогне:

Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) В случаите на преосвидетелстване на лица с трайни увреждания месечната добавка се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна в степента на определяне на намалената работоспособност или намалената възможност за социална адаптация, ако са подали молба-декларация в едномесечен срок от издаването на новото експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Преосвидетелстваните лица с трайни увреждания, подали молба-декларация за месечна добавка след изтичане на срока по ал. 1, придобиват право на месечна добавка от 1-во число на месеца на подаване на новата молба-декларация.

Даже мисля, че и двойните детски трябва да ти дадат. Това е от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца:

Чл. 19. (2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., бр. 71 от 2006 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм., бр. 71 от 2006 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайни увреждания месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране.

Но тъй като твоя казус е малко по- различен най- добре питай Kati- V. Мисля, че тя беше социален работник и най- добре ще ти отговори. Тя пише във форума- "Мили родители търсете правата на децата си"
Успех в борбата с докторите.

# 779
Здравейте момичета! Първо искам да поздравя бъдещите мами- БРАВО МНОГО СЕ РАДВАМ ЗА ВАС!ЖЕЛАЯ ВИ ЛЕКА БРЕМЕНОСТ  !:bouquet: smile3501  ylinfant Така с бебчетата мисля ,че ще помогнете на дечицата си Йоан и Веси .Те ще станат много грижовни и общуването им ще се подобри.И аз както Руми пише много се замислям за още едно висше по слухово - речева рехабилитация . Не знам ,искам да мога за помагам на Емката , но честно да ви кажа той си се лигави когато е с мен.Много е по - концентриран при Невена(логопедката от детската градина), при Славина също ,но вкъщи  му се играе. Правя се на клоун........ ,но бързо му омръзва.Сега сме на звук К и ние доста трудно.
И ни е сега пуснахме молба за ТЕЛК , че ни изтича днес. Май позакъсняхме....Благодаря на Руми ,че изпрати законите бяха ми от полза. Stuck Out Tongue

Общи условия

Активация на акаунт