ФОТО: -Графи, -Шопъри, -Ценители и -Гледачи / Volume 16

• 23 068
  • 587
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Малена, много си строга  Crossing Arms
Все едно да ти дам една книга бъкана с медицинска терминология и да ти кажа "Оправяй се сама" - съмнявам се, че ще ти стане ясно какво четеш...
Та за това...., а и само предложих , не съм казала да го правиш  Peace

# 31
Дамаянти, аз лично не бих се навила - това означава да си напишеш цяла книга по въпроса, някак си не се чувствам подготвена за тази крачка Joy Ако си навита да ми диктуваш мога да пренабера речника, който е на последните страници в книгите на Майкъл Фриймън Mr. Green

# 32
  • Вече в моята си приказка...
Все едно да ти дам една книга бъкана с медицинска терминология и да ти кажа "Оправяй се сама" - съмнявам се, че ще ти стане ясно какво четеш...

Дамаянти, и на мен са ми "тъмна Индия"  фотографските термини. Всичко правя ей така, както го усещам. Речникът ще ми бъде от полза и на мен.

# 33
  • София
Дамаянти, аз лично не бих се навила - това означава да си напишеш цяла книга по въпроса, някак си не се чувствам подготвена за тази крачка Joy
Не говоря за книга бе хора  ooooh!
Говоря за речник на литературните термини  Joy
Основните - най-основните неща, но обяснени на разговорен език  Peace
Както и да е, няма повече да се бъркам.Ще ви чета, ще гледам и това е то  Hug

# 34
Привет от още един гледач, а също и почитател на Романо  Mr. Green

Снощи до 1 часа не можах да си легна. Гледах снимките ви цяла вечер. Наистина, Малена, това е най-красивата тема  Hug

Обичам най-много да чета критиките. Харесва ми като виждам различните ви гледни точки. Дават ми материал за размисъл, а и по-добро разбиране на това, което е писано по книгите.

bouquet

# 35
  • София

Дамаянти, и на мен са ми "тъмна Индия"  фотографските термини. Всичко правя ей така, както го усещам. Речникът ще ми бъде от полза и на мен.
Усета си е усет, ама като пуснеш снимка и ти дадат насока какво да правиш или да не правиш следващият път, и ти не знаеш за какво става въпрос, защото не познаваш терминологията - какъв е смисълът тогава?

# 36
много ми се иска, някой да обработи някак си /няма значение как/ поне една снимка на Малена
наприемр тази:

http://malena2004.multiply.com/photos/hi-res/5/595.jpg?xurl=%2Fp … oto%2F5%2F595.jpg

абе 10 нови отговора по темата, докато пусна моя, какво става тук?

# 37
Дамаянти, аз лично не бих се навила - това означава да си напишеш цяла книга по въпроса, някак си не се чувствам подготвена за тази крачка Joy
Не говоря за книга бе хора  ooooh!
Говоря за речник на литературните термини  Joy

Ти просто си нямаш идея за какво точно става въпрос Mr. Green Тоз речник клони към малко книжленце Mr. Green

# 38
Дамаянти в такива случаи просто питаш на място:) Тъкмо и като има  снимка ще е по-лесно да се обясни.

# 39
  • София
Не говоря за книга бе хора  ooooh!
Говоря за речник на литературните термини  Joy

Ти просто си нямаш идея за какво точно става въпрос Mr. Green Тоз речник клони към малко книжленце Mr. Green
Дамаянти в такива случаи просто питаш на място:) Тъкмо и като има  снимка ще е по-лесно да се обясни.
Разбрах   Hug

# 40
  • Sofia

Додо, като спомена висок ключ, сподели моля те как го правиш ти?

Първо кадрирам. Чистя всичко, което може да се махне от фона, абсолютно всичко.
След като почистя фона, почиствам лицето - пъпки, торбички, черни кръгове - всичко махам.
Специално обработвам очите.Дублирам лейъра и започвам да изсветлявам. След това с гъбата показвам носле, очи и уста, коса също - но много прецизно. Но не на сто процента, а според това колко висок искам да ми е ключа.
Мога да обърна в ч/б, мога да оставя в цветно. Ако намеря за необходимо с dodge tool изсветлявам на места.
Може и да блърна, ако е неоходимо - но онзи слой не с очите и устата.
Накрая може да засиля контраста, може и с левълс да опитам.

Моят опит до тук ми е показал, че няма стандарти и предварително определени проценти на всеки един процес.
Всички туториали и акшъни, които са готови - те рядко са приложими във вида в който са дадени.
Защото снимките, кадрите, които заснемаме отразяват цял един миг. Той никога няма да се повтори и затова е носител на неповторима индивидуалност.
За да се запази тя - обработката му не бива да е подчинена на цифри, строги техники и проценти.
Доверете се на очите си и се опитайте да си спомните какво точно сте видели в съзнанието си, когато сте щракнали.
Това е гаранция, че кадрите ви ще са живи.

Не искам да ви звуча менторски, малко се страхувам да не излезе така.
Дори си нямате на идея колко съм боса със ФШ. Боравя с ужасно ограничен набор от инструменти. Хвърлих око на темата ви в предните страници - та доста от четките и инструментите, аз дори не зная къде се намират. Честно казано дори малко ме е срам.
Но знайте - оставете очите си и сърцето да ви водят когато обработвате и снимките ви ще радват околните!  Hug

# 41

Внимавай как критикуваш, че такива като теб тука няма много и ... после няма да ги пуснем да си излезнат от темата  Joy Hug

Нащрек съм вече Embarassed

А за ухото на лулуто - може да го изтрие дясното без проблем. Не мисля, че трябва чак да преснима. И тъмното може да го светне в шопа.
Казвам това защото зная как трудно е да накараш едно дете да преповтори поза. При децата има само уловони моменти.
А кадъра е много хубав и си заслужава да се пипне Peace

Да, бе, ясно, ама мене ми е по-кеф да снимам  Party  Mr. Green
Аз един кадър го мъдря с часове, снимам по хиляда кадъра и ако видя, че нещо светлината ми куца доскоро хич не се занимавах с ФШ - аааадски ми е досадно!
Обаче по препоръка на двама пича (не гейове  Joy) си дръпнах Adobe Lightroom - е това е за мен!
Горещо го препоръчвам на всички, които искат само цветово да обработват снимките. Там филтри и текстури няма.
И светлината, и бялото могат да се коригират. Супер е!
От няколко дни съм с Лайтруум и още не съм разучила всичко, но е много просто, най-много ми допада,
че всички бутони се виждат отстрани и не ти се налага да кликаш като гламав и да търсиш сега къде се конвертираше в ч/б.
Само скрол и всичко се вижда.
И оригиналът на снимката не се променя, т.е. не се губи безвъзвратно информация и да трябва да save-ваш всяка.
А което е НАЙ-ЯКО - можеш да си запаметиш видове обработки.
Т.е. точно както Додо одеве спомена, че не помни какви са били стъпките й - Adobe Lightroom помни!  Mr. Green

Ама ставате нахални - 11 отговора, докато постна моя  Whistling

# 42

ааааааа, не си права
на много места по други специализирани форуми тези неща са обяснени
още повече, не си мисли, че аз също ги знам, нищо не знам, ама се мъча

ако се обясняват такива неща тук, много сухо ще стане и след 5 теми, пак някой ще пише - ама какво беше приоритет на блендата newsm78 и пак на ново
да не мислиш че като снимаш толкова много ще мислиш, освен ако не снимаш нагласени композиции

за мен по-важно е например, при различни условия, кой как снима
осветеност - скорост, движение, западно слънце, контражур, снимане на сцена, деца, възрастни хора, репоратажи.....
ей такива неща, по-извънредни обстоятелства

# 43
Дамаянти, аз лично не бих се навила - това означава да си напишеш цяла книга по въпроса, някак си не се чувствам подготвена за тази крачка Joy Ако си навита да ми диктуваш мога да пренабера речника, който е на последните страници в книгите на Майкъл Фриймън Mr. Green
Аз ще ги направя, бе, спокич! С две-три думи ще обясня, няма да издавам книга, я.
Няма да е всичко наведнъж, постепенно, ама ще го направя.

# 44
Много хубава тема, сега я откривам Peace
Моя съпруг е запален по фотографията, а аз покрай него Laughing Ще следя темата с интерес, а ето и нещо за поздрав.
http://212.36.3.59/site_pics/169/e_1188219864_DSC00336.jpg Може и мнения!

Общи условия

Активация на акаунт