Отговори
# 240
Мari Pz,
Ако искаш да я научиш да суче, може да пробваш lactaid - бях обяснявала на Хексина как се прави, така бебето си пие изцеденото мляко от гърдата през една тръбичка. Сега е още малка и има шанс да успееш. Само не знам къде беше по темите, ще го потърся. Обаче с шишето докато й даваш, няма да стане работата, трябва да го забрави.
Eто, намерих, цитирам се самичка
Цитат
За теб съм се сетила още един вариант да накараш Алекс да суче, ако ти се занимава. Става дума за lactaid - едно самоделно приспособление, при което като дохранваш, бебето си получава добавката от гърдата и я стимулира по този начин, пък и свиква да дърпа. Прави се ето така (цитирам пост на Хедра в друга тема, че да не го обяснявам отначало):
Необходима ти е тръбичка за почистване на сонда - продават ги в санитарните аптеки, представляват тънка матова и гъвкава пластмасова тръбичка, не е мека, а малко твърда. Махаш каквото има в двата й края, така че да остане само тръбичката. Потапяш единия край на тръбичката в АМ/изцедена кърма и евентуално залепваш с левкопласт или тиксо, така че да не се измъква от шишето. Обличаш си риза с джоб отпред - в него слагаш шишето с АМ. Сега остава да залепиш тръбичката върху гърдата, така че другият й край да излиза съвсем малко над зърното. Кърмиш си бебето както обикновено - докато суче, то ще изсмуква и млякото от шишето.

Eто виж тука, само че тази на снимката е готова системка за същата цел, пък в България не се продават, но можеш да си я направиш де. Дори майки на осиновени деца понякога така ги хранят с АМ, за да се чувстват хранени от гърда.

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 21:18 от basilisk

# 241
  • София
munkamm, стискам ти палци всичко да мине бързо, лесно и безболезнено и разбира се да се похвалиш с прекрасния резултат накрая!

Аз продължавам все така с усилията да се преборя с настинката. След малко ще вляза да си взема един горещ душ и направо се мятам в леглото.

# 242
Базилиск, главичката на бебето беше наляво, а трябвало да гледа надолу доколкото знам. Аз доколкото знам бебето трябва да се завърти неведнъж в родовия канал, е точно в този момент не е бил както трябва. Предишното ми раждане (с бебе с абсолютно  същите килограми) продължи 7 часа, а това 14. Дано твоята бебка се извърти точно както трябва, а пък ако се наложи секцио, видях че не е толкова страшно, особено пък ти както предварително си уговорила условията. Много се радвам че и в България човек ако има информацията и си търси правата, може да получи детето си веднага след секцио.

# 243
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Аз да се оплача набързо от нашето мерене при педиатърката. След раждането бяхме спаднали до 3.480кг, а сега (6 дни след изписването) ни измериха 3.500кг, т.е. излиза, че хич не сме качили. Правиха ми пробно кърмене, но малкият беше ужасно заспал и сука доста вяло - резултатът беше 30гр. отгоре. Докторката по принцип подкрепя кърменето и каза, че след като нямаме други притеснителни симптоми, ще изчакаме до следващия петък, за да видим, след като детето се мери два пъти на една и съща везна, дали тогава няма да има друг резултат (поне ще знаем, че резултатът е по-реален). Каза, че след като бебо е спокоен и не плаче за храна, значи не е държан гладен. За зелените изпражнения каза, че често са признак за недохранване, но погледна какви ги беше надробил нашият и отново установи, че няма за какво да се притесняваме. Та, дано до следващия петък имаме някакъв напредък в грамажа!
На мен ужасно много ми докривя...
Мъжът ми ме успокоява, че след като детенце ака като за световно, то е явно, че е яло, а не е стояло гладно. И правилно добави, че в крайна сметка няма нищо страшно - ако се наложи по-натам да се дохранваме, то колко много деца живеят на адапте - нищо фатално не се е случило. Все пак се надявам и вярвам, че няма да се стигне дотам и че става въпрос за грешка в мерките и теглилките. Утре ще вземем една кухненска везна от свекърите ми и ще се пробваме да я приспособим за мерене на бебчо, пък да видим. Мъжът ми иска да купи кантар за малкия, но аз мисля, че ще започнем да се вторачваме твърде много в него и че е по-добре да се лишим от тази пукупка (лекарката каза същото).
Наоплаках се, сега се оттеглям да чакам бебчо да се събуди и да давам цица.

# 244
Здравейте, мамита
Първо искам да благодаря на Анири, че ви е казала за появата на нашата малка царица Йоана. Ние вече сме си у дома и сега се старем да се научим на много неща, малко ни е трудно още, но едва ли има нещо лесно в този живот. Йоанка е много послушна, най- много обича да хапва и да спинка/като всички бебоци/
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ РОДИЛИ И УСПЕХ НА ВСИЧКИ ЧАКАЩИ ТОЗИ НЕЗАБРАВИМ МИГ!
  love001
Хайде лека нощ

# 245
Честито на новите мами и да са им живи и здрави бебчовците!   bouquet

Момичета, много ви благодаря за подкрепата!  Heart Eyes

Много ме е страх, от всичко, явно съм била забравила какво е шубе.

Не знам дали писах, казаха че плацентата вече е с много калцификати и още малко бебчо няма да може да се храни, но сега го усещам, че мърда и предполагам, че е добре.
Също отначало няма да ме вкарват в операционната само ако се види че не върви нещо.

Днес ходих до един магазин и си намерих червилото дето се беше свършило на другите места, защото е много хубаво  Laughing и бях доволна. После позабърсах малко тука и се надявам тайно да се задържи чисто докато се върна, че тогава няма да ми се чисти, и поизпрах малко мъжа, остана само той да си събере нещата от въжето и сушилнята. Котката е добре, има тоалетна и храна. Майка ми също има хляб и кисело мляко Laughing Имаме кошче за бебчо като се върнем, така че май няма за какво друго да се притеснявам, но като се познавам хич няма да спя  Sad

Понастиналите, лекувайте се и си почивайте - най-важното!, и да оздравявате!
sladka_mama не се притеснявай за секциото изобщо - напротив точно секцио се прави, когато майката е болна и изтощена, така казаха по телевизията.

Обичам ви и ще ми липсвате, но се надявам много скоро да мога да влезна пак дано с хубави новини.
Целувки на всички!
 Hug

# 246
Базиликс,понеже знам,че ще раждаш там където и аз и при същия лекар,ако добре си спомням мога да те уверя,че в момента в който се осеферчих след пълната упойка бебко беше до леглото ми в стъклено легълце.Даже едната акушерка ми го сложи до бузата да го усетя,макар че според думите й не било разрешено.Друг е въпроса,че когато влязох в клиниката започна бум на раждания-нормални и секцио и в един момент се почувствахме като изоставени.2 часа никой не дойде да ми сложи втората доза болкоуспокояващо и първата за една друга майка.Два часа че и повече си седях с празната система в ръката и нямаше кой да я махне и да донесе вода за пиене.Натискаш си бутончето колкото искаш,ама нищо не се случва.Понеже бях без катетър,трябваше някой да се отбие за да си поискам подлога,ама пак никой та голямо стискане беше.Не че не бях и аз с памперс на задника,ама докато малкото няма проблем да си пишка в него аз не посмях.На втория ден още в 6 часа ни докараха бебчовците и предложиха да ги кърмим.Но аз не се чувствах стабилна.Пак поради ангажираност на персонала едва в полунощ успях да хвана две акушерки да ни раздвижат,а после почти не спахме,защото хем се потях обилно,хем оставяха вратата отворена и ставаше течение,хем мъниците ни си опитваха силата на гласчетата.Та чак в 12 часа ми сложиха бебето на гърдата.Ама пак търчаха от родилна зала в операционната и по другите стаи и останах сама да се чудя как да го държа,как да го преместя,как да го оставя.Като добавим и болката от операцията от самото начало не ни потръгна с позата на кърмене.Това с изранените зърна поне според брошурките за кърмене които имам най-вероятно е резултат от позата,ама така и до края не се намери кой да поспре при нас и да ми покаже.Иначе бебко не си отваря широко устата и не мога да му набутам ареола освен зърно и той си го придъвква и търкаля докато го налапа цялото /това което остана от него/ и предъвква докато започне да суче.А почнат ли болките от коликите по време на кърмене върти глава на всички посоки и дърпа напред назад,но със зърно в устата и аз умирам от болка.Та така,де исках да те успокоя че в Майчин дом-Варна принципно бебетата са при майките от 6ч. сутрин до 12 вечер.Взимат ги за преобличане и къпане преди визитацията и по време на посещенията от 16.30-17.30.А още на втория ден те оставят да го храниш ти,независимо дали кърмиш или ползваш шише

# 247
Dji-djo,
Аз знам, че в болницата са много заети щото все повече раждания идват при тях, а все пак не са с капацитета на общинските болници, ама се надявам да идват някакви мои близки да ми помагат поне в началото. А и дай боже да съм нормално родила, че да ми е по-лесно. Но дори да не съм, сме се разбрали упойката да не е пълна, освен ако не става дума за някаква супер спешност, и да ми дадат бебето веднага - в смисъл не като се освестя, а веднага.
А иначе бебетата ти ги вземат от 12 до 6, ако ги даваш. Аз моето съм казала, че няма да го давам. По време на часовете за свиждане също ме увериха, че ако си в ВИП стая (за 1 човек), не е необходимо да го вземат. То това се прави най-вече като сте две в стая и идват близките на другата родилка, за да не ти се засича бебето с тях.
За засукването, опитай се да му отвориш устата - като я отвори малко, ти го хвани (нежно) за брадичката и дръпни долната челюст надолу. Това е малко крайна мярка, но наистина ти е важно да засуче както трябва. Може и други варианти, за които се сетиш да пробваш. Без екстремно насилие естествено, ама трябва да се отвори тази малка устичка. Успех ти желая.
Анири,
Аз мисля че при вас всичко е супер и проблемът е в кантара. Не унивай сега, ще видиш след седмица, че ще сте пораснали здраво. Пробното кърмене също не дава надеждна информация - кърмените бебета не сучат еднакво на всяко хранене, веднъж ще е 30, другия път може и да е 180. Мисля, че много правилна ти е позицията за купуването на кантарче.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2007, 10:35 от basilisk

# 248
здравейте и от нас.
Момичета аз снощи нещо вдигнах кръвно.140-90
Тази сутрин измерих е 130-80,това проблем ли е и какво да правя? newsm78

# 249
  • София
здравейте и от нас.
Момичета аз снощи нещо вдигнах кръвно.140-90
Тази сутрин измерих е 130-80,това проблем ли е и какво да правя? newsm78
Най-добре отиди гинекологът ти да те прегледа. На мен моят ми каза, че ако долната ми граница е над 80-85 направо ме приемат за предизвикване на раждането.

# 250
Напълно съгласна съм с Джи - Джо за лудницата в Майчин дом. Докато бяхме там имах чувството, че всички раждат на конвейр. Чудеха се кой по напред да изпишат, за да настанят друг. Персоналът определено не достига за такова натоварване ooooh! - има 1 дежурна акушерка, която обслужва ВИП-а, гинекологичното и родилното отделения, както и 1 сестра Rolling Eyes Като цяло аз мисля, че изкарах късмет, защото уцелих  лекарка, която постоянно беше на етажа и ми помогна много да се отпуша - че аз глупачето от грешки и чудене до там стигнах. Помогна ми също и 1 много печена нощна дежурна сестра. Само, че същинската борба да се кърмим почна вкъщи - просто се успокоих на своя почва, бебка също и така - намалих цеденето, давах само мъничко от шише да се успокои и след това успокоена от дозата я слагах на гърда да досуква. Мръщеше се в началото, въртеше глава, плюеше, ревеше, но аз упорито продължавах. И така в 1 прекрасен момент без да съм дала добавка издебнах, че е в настроение 1 сутрин и откарахме цяло хранене на гърда. Оттогава си останахме така. Сега вкъщи почетно стои 1 кутия Аптамил и само си я гледам, а съм ползвала 1 лъжичка от нея Hug
Так, че се убедих, че с много постоянство и желание може да се постигне резултат и бебето да засуче Hug

# 251
Абе аз пък като ходих на тур из болницата да ми показват, във ВИП отделението имаше само една стая заета. Дай Боже да не опирам прекалено много до персонала, аз се надявам да ме оставят максимално на мира и да не ми се бъркат, само дано не се налага.

# 252
Анири,
Аз мисля че при вас всичко е супер и проблемът е в кантара. Не унивай сега, ще видиш след седмица, че ще сте пораснали здраво. Пробното кърмене също не дава надеждна информация - кърмените бебета не сучат еднакво на всяко хранене, веднъж ще е 30, другия път може и да е 180. Мисля, че много правилна ти е позицията за купуването на кантарче.

Взехме везничката от свекърите ми и на храненето преди час бебо изсука 60мл. Аз му давам само от едната гърда - може би още ни е рано за това? Ако и на следващото хранене изсуче толкова, да му предлагам ли и другата гърда? А ако на едно хранене му дам и двете гърди и го докараме до заветните 100мл (180 ми се струват твърде смела мечта след тези две мерения), то на следващото хранене няма ли да си остане гладен?
Иначе да му похваля акото - определено започва да го докарва накъм цвят горчица. И продължава да ака като малко слонче - пълни памперсите; спокоен е (плаче единствено при преобличането). Все си мисля, че ако беше недохранен, щеше да опищи ортълъка и нямаше да ака като за световно?!?

# 253
60 e е супер, още повече, че ти беше споменала, че се храните начесто. Може да пробваш да предложиш и втората гърда, след като самичък пусне първата. Засечи му храненията за едно цяло денонощие - е ако нощем не ти е до мерене, и без нощните сукания пак ще се ориентираш дали яде добре или не.
Като приключвате с първата гърда, може да опиташ компресия, описана тук, за да си сигурна, че си е получил сметанката, това ще помага за разкарване на зеленото аки.
Продължавам да мисля, че всичко така или иначе си е супер при вас. Между другото, изглежда имаш рядко читава лекарка, я кажи коя е.

# 254
60 e е супер, още повече, че ти беше споменала, че се храните начесто. Може да пробваш да предложиш и втората гърда, след като самичък пусне първата. Засечи му храненията за едно цяло денонощие - е ако нощем не ти е до мерене, и без нощните сукания пак ще се ориентираш дали яде добре или не.
Като приключвате с първата гърда, може да опиташ компресия, описана тук, за да си сигурна, че си е получил сметанката, това ще помага за разкарване на зеленото аки.
Продължавам да мисля, че всичко така или иначе си е супер при вас. Между другото, изглежда имаш рядко читава лекарка, я кажи коя е.

Алек гърда не пуска - никога! (Алек храна не дели! Joy) Суче доста активно средно между 20 минути и 1/2 час, после започва да се успива на гърдата, а като се опитам да го помръдна, засуква вяло отново - това може да продължи с часове. По-скоро мога да го преместя на другата гърда, когато усетя, че вече нищо не тегли от първата (още не съм прочела за компресията; сега отивам).
Иначе яде поне по 7-8 пъти на ден (не съм ги засичала точно, но мога да направя и това).
А има ли някакви примерни таблици по колко грама се очаква да яде на ден / на хранене, та да засичам по тях? Чела съм и че млякото на всяка майка е с различна консистенция; ако е така, тези грамажи и пробни кърмения ми изглеждат съвсем нечитава работа...

Лекарката е д-р Андреева, XIV ДКЦ. Действително много се изкефих от нея при първите ни две срещи. Дано така да продължава. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт