Да учат ли децата религия в училище?

• 12 506
  • 208
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Обаче никой няма да се метне от балкона в името на някоя партия. Пак повтарям, че за мен часовете по религия са профилактика срещу зарибяване на децата в разни секти. Разбира се, ако се провеждат както трябва. Родителите християни могат сами да въведат детето си в основите на религията. Аз обаче не съм добре запозната и се радвам, че това може да стане в училище.

# 106
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Не.
Предпочитам като порасне сам да избере в какво да вярва.
Ние с мъжа ми ходим и палим свещи, но не сме силно набожни.
Освен това аз съм православна християнка, мъжът ми е католик.

за каквво ги палите тея свещи, особено като не сте вярващи, защото силно набожни и слабо набожни няма - това са реплики на хора, които не вярват, да си измият очите пред останалите, също както и паленето на свещи

хората са егоистични, жестоки в България, защото не са научени да правят добро и да обичат хората до себе си - на това учи вероучението в училище. Дава първи, но много важни морални ценности на децата. Дори и да не са деца християнчета, това обогатява културата им и възпитанието им.

Да, нека да има- аз също много искам, дори и като СИП, който иска да забранява на детето си да не ходи, да не го пуска

# 107
  • Кори Селести
Нека се придържаме към темата.
Ако дискусията залитне към проповеди и спорове на религиозна основа - ще бъде заключена.

Училището трябва да има и алтернативни на религията начини да научи децата как се прави добро и се обичат околните.

# 108

Училището трябва да има и алтернативни на религията начини да научи децата как се прави добро и се обичат околните.

А най-вече това е работа на родителите - християни или не, все пак.

# 109
  • Кори Селести
Така е на теория.
На практика, много родители имат странни разбирания за правене на добро и обич към ближния.
Тъй като общочовешките ценности не принадлежат към никоя религия, а са полезно знание и е добре да присъстват в училище под някаква форма съществува дебат в обществото (и форума) каква да е тя.

За някои хора, това е религията която изповядват и искат да предадат на децата си.
Няма лошо.

Аз си мисля, че за това не е нужен специален час.
Всеки един преподавател може да дава на децата пример за "добро" независимо какво им преподава.
Ако има желание и умения за това.

# 110
  • София
Категорично веднагически ще отпиша дъщеря ми от което и да е училище, ако ще я учат на религия.

Peace
Не, не и НЕ!

# 111
  • София
За учебните предмети си има училище, а за религията си има църква, синагога, джамия, храм! ТОВА Е!

# 112
  • usa
хората са егоистични, жестоки ... защото не са научени да правят добро и да обичат хората до себе си - на това учи вероучението в училище. Дава първи, но много важни морални ценности на децата. Дори и да не са деца християнчета, това обогатява културата им и възпитанието им.

аз нещо изпитвам съмнения по въпроса за това, доколко религията неизменно учи на доброта, всеотдайност и обич към околните. сигурно защото всеки ден ми набиват примера на дълбоко религиозния християнин джордж буш и всички добрини, които причинява на ближните си...

# 113
  • Ямбол
О, той и Осама Бен Ладен(така ли се пише имато?) също е религиозен. И в училище е учил религия.

# 114
  • София
хората са егоистични, жестоки ... защото не са научени да правят добро и да обичат хората до себе си - на това учи вероучението в училище. Дава първи, но много важни морални ценности на децата. Дори и да не са деца християнчета, това обогатява културата им и възпитанието им.

аз нещо изпитвам съмнения по въпроса за това, доколко религията неизменно учи на доброта, всеотдайност и обич към околните. сигурно защото всеки ден ми набиват примера на дълбоко религиозния християнин джордж буш и всички добрини, които причинява на ближните си...
Както и всички кръстоносни походи, в които са загинали хиляди християни и мюмсюлмани в името на вярата.

# 115

Истина е, че няма такова нещо на света, което неизменно да учи на доброта - ако имаше, щяха вече да са го открили и да го ползват, струва ми се. Въпрос на избор е дали да възпитаваш детето в християнски, мюсюлмански или атеистични, например, ценности, точно затова съм против да се смесват религиозното възпитание и светското образование.
А в религиозността на другаря Буш мога само силно да се съмнявам, по-скоро смятам, че властта и икономическият просперитет са негови идоли.
 Виж, кръстоносните походи са добър пример за това в какво оръжие може да се превърне религията.

# 116
Здравейте! Позволявам си да се включа с мнение по този въпрос, защото виждам, че съществува голям страх у някои от вас, че децата ви ще бъдат облъчени , зомбирани и пр.

Този страх, според мен, е предизвикан от това, че просто нямате достатъчно информация относно концепцията за вероучение.

За тези, които се интересуват ще дам няколко линка към материали по темата.

http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content& … 40&Itemid=103
http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content& … 49&Itemid=103
http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content& … 15&Itemid=103
http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content& … 735&Itemid=58
http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content& … 547&Itemid=29
http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content& … 735&Itemid=58

-който няма желание да чете всичко, да обърне внимание на Обръщението /последния линк/- или поне  на т.3, а именно:
"П Р Е Д Л А Г А М Е :

1.......;

2. ........
3. От учебната 2008/2009 г. да се въведат поетапно предметите «Религия - Християнство» и «Религия - Ислям» в българското училище от 1 до 8 клас като задължително алтернативно избираеми заедно с един друг предмет, който да се изучава от учениците, които не желаят да изучават «Религия». Този предмет може да се дефинира като гражданско образование и да има общо философско-нравствено и мирогледно съдържание;]
..........

излиза, че никой не иска да налага нищо на децата на родители - атеисти. Успокойте се!

Моето твърдо мнение е :
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И КОНФЕСИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ

За тези , чиито родители не желаят - вж. цитираната т.3

# 117
  • София
Ура, ще учим другия предмет, стига да не е много тъп.

# 118

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И КОНФЕСИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ

Вие ангажирате ли се с твърдението, че има подходящо образовани богослови, които да могат да преподават вероучение - православно и ислям - на деца от 7 до 15 години?

# 119
Това едва ли би довело до сплотяване на един народ, по-скоро обратното. Това няма да научи на търпимост към  човека от другата вяра.

Общи условия

Активация на акаунт