Лекарите в ПАЗАРДЖИК - 2

• 141 469
  • 597
  •   1
Отговори
# 315
Даааааааа, в далечната 2000година дойдох да живея в Пз и се сблъсках с ежедневието в МБАЛ. Тогава родилките си купуваха дори животинските конци ако се наложи да ги шият. копринените също...
Още помня целият списък, с който пращаха горките роднини да пазаруват.
Списъка се даваше от отделението естествено. Половината неща бяха абсолютно излишни, прибираха се от персонала и после...
Абе важно е да има бизнес Mr. Green
В днешно време нищо не се купува от родилката освен памперси за бебчо или санитарни неща за нея си.
А през 2000 година и още няколко години след това дори скалпелите/ ножчетата/ си купуваха в държавната #CrazyРъкавици , абе всичко, някой път ще ви напиша списъка , за да се втрещите, пък и да се посмеете #Crazy
Определено има голяма разлика от преди и сега.
Само някои интересни неща, които искаха: катетър/18/, животински конци/ по няколко пакета/, няколко пакета мокри кърпи, абокати, сринцовки, Йодасепт - цяло шише, Левокорт... ooooh!

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 21:48 от Луда Яна

# 316
Не съм купувала нищо, освен превръзки за мен и памперси за Марио!!!
 Peace

# 317
  • Насред хаоса
Не съм купувала нищо, освен превръзки за мен и памперси за Марио!!!
 Peace

Значи си се разминала с недотам добрите преживявания. Не знам за отношението на Коруева по принцип, но към мене и другата родилка се държеше много лошо - сигурно защото не тя беше наблюдавала бременността, не знам. Не само, че взе от конците, които аз си бях донесла, за да ме зашие, ами после изрично ме предупреди да отида след седмица в "Ескулап", да си ПЛАТЯ (на нея, не на регистратурата, и то сума за цял преглед), за да ми ги свали. Естествено, че не отидох при нея. И наистина ми бяха приготвили списък с нещата, които да си купя сама. Е, купих ги - да бяха казали, че ги искат за себе си, щях да им ги дам, не ми се свиди. Но да свиеш и лигнина на току-що родила жена, вече е отвратително.  Sick Добре, че майка ми и свекърва ми си ги знаеха, та бяха купили допълнително.

# 318
Значи са се подобрили нещата. И така трябва да бъде. Аз говоря за 99-та година. Не знам късметът ли ми е бил такъв, да попадна на такива лекари, но добре, че всичко мина нормално. Не търсех удобства - тогава дори свястна баня нямаше, а от всичките пет жени, които бяхме в стаята, на една не предложиха да направят интимен тоалет. А за нещата, които си носех - предварително ми дадоха списък какво трябва да си купя и да си нося. От тези неща, от кумова срама сигурно, ми бяха оставили само едно шише риванол и един пакет памук. А имах абокати, спринцовки, игли, спирт, хирургически конци - 6-7 пакетчета. Те употребиха едно да ме зашият, а от другите нямаше и помен в чантата. Чак срамно ми става, като се сетя, макар че не аз трябва да се срамувам. Но арогантното отношение на лекарите и акушерките беше черешката на тортата. Затова и втория път не отидох да раждам там. Дано наистина да са се подобрили условията!
Не знаех,че си раждала тогава,извинявай.
Аз говоря за 2006г.
Алуминиевата дограма така запазваше топлината,че пролетта отваряхме вратата на терасата защото не се дишаше от жега.
Тоалетните са с нови плочки и банята също.
Всичко е обновено и хигиенично.
Наистина в далечната 99-2000г. времената бяха такива.
Едва ли не и ген. стол трябваше да си занесеш.
Това беше време на разграбване,а българина обича да съгради след като е разрушил нещо.

# 319
Да,аз съм го пила.Но по-късно включиха и Клостил Бегит.
От колко време се опитвате да имате бебе?
При мен лекарствата бяха назначени едва след цветна снимка на тръбите. Второто лекарство стимулира овулацията и не се приема при сраствания във Фалопиевите тръби.Имай го в предвид. 

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

# 320
"...и на колегите и на мен вече ни е писнало да се оправдаваме и да изглеждаме вечно "хленчещи". Ползата за обществото от това "пренебрежение"  към лекарското съсловие вече се усеща - който не цени собствените си специалисти и ги принуждава да мизерстват, в един момент да не се сърди за ниското качество на услугата, която се предоставя. Тази услуга не идва от някакви свръхестествени, с ореол същества, които живеят на фотосинтеза и от "благодарността" на хората. Идва от човеци, които са инвестирали невероятно много в обучението си - и труд, и учене, и нерви, и личен живот, и които очакват достойна отплата от "обществото" за способностите си. Само в България обаче, можеш да оправдаеш нежеланието си да даваш пари за здравето си с неща като"ама какво искат тия бе, нали са дали Хипократова клетва". Само в България лекарят трябва да е "страхотен специалист", "високохуманен", "отзивчив и вечно усмихнат", "непрекъснато образоващ се" и в същото време - мизерник, с ниска заплата, да е доволен и мотивиран независимо от всичко. Това е парадоксалния облик на лекаря в България. Навсякъде другаде, като кажеш богат - асоциациите са с професии като "адвокат", "лекар", "банкер" и т.н. Тук, самата идея за богат лекар вече ти звучи "мръсно" и "непривично" - "как така ще е богат? нали той трябва да е в полза на обществото напълно безрезервно и почти безплатно. Ако е искал пари, да не е ставал лекар" И резултата от това си идва логично.......като приказката за войската и тоя, дето не я храни. Тук за всичко друго могат да се дават пари, само за това, което е най-ценното и от което зависи цялата здр.система - човешкия труд, не - той изобщо не се калкулира.
Хората не са виновни - те 50г. са живели с идеята за "безплатното" здравеопазване.  Такова нещо няма и никога не е имало - винаги под една или друга форма на данъци и удръжки, здравеопазването се е субсидирало пак от нашите джобове. От къде иначе....Просто никога в България, хората не са разсъждавали по отношение на здравето си като перо от бюджета им - като нещо, за което трябва да се отделят ПАРИ. Здравето е нещо като даденост, държавата трябва да се "грижи" за него - ти можеш да пиеш по бутилка дневно, да пушиш яко цигарки и ако дойде време   - "безплатно" да ти присадят черен дроб.
Защо офертите за трансплантации в чужбина са с такива цифри - 100 000 евро и нагоре....там лекарите, които работят не са ли "хуманни", че да искат пари...Тези пари не са за апаратура и лекарства и т.н. Най-много от тях отиват за човешкия фактор и труд....ама никой не си ги задава тези въпроси.
Аз съм млад човек, но осъзнавам, че и моето поколение трябва да умре, за да се промени този манталитет. Вноските, които плащаме сега, ако ги сметнеш на годишна база не са повече от вноските, които плащаш за колата си например. Ама за колата, че ще плащаш, ти е априори... за здравето, докато не дойде време -  не....Готов си да дадеш 300лв без да се замислиш, за да ти изчукат калника на колата, ама ако трябва да дадеш 30лв да ти зашият главата - ще оревеш орталъка...това е положението. Пък за тези, които ще кажат че плащат, пък не ползват - солидарния принцип е най-социалната система за разпределение на средствата - без нея няма "безплатно" здравеопазване.
Аз съм с две ръце - тези, които не искат, да не плащат - като мине младостта обаче и като станат реални потребители на здравни услуги, ще видят за какво иде реч. Всичко по пазарни цени.......включително и труда на лекаря ВЕЧЕ...., който може и да не ви се вярва, ама ще е поне сравнен с този на плочкаджията, дето дойде да ми направи банята.....
Айде, че пак се отнесох - чудя се дали някой "Европейски" лекар изобщо е разсъждавал на тази тема....има страни, където лекарите не са толкова богати, но поне не им се налага да се оправдават като първолаци ЗАЩО искат повече пари..."

Така мисли един лекар от друг форум...

# 321
Ако сменим лекар с учител...Същата работа.  Laughing
Много може да се спори, все пак това е едната гледна точка.
 Не мисля, че кадърните лекари са бедни - напротив!

# 322
хубаво сте си заформили дискусиите, но няма ли да си отворите нова темичка newsm78
Аз само да попитам Laughing

# 323
Да,аз съм го пила.Но по-късно включиха и Клостил Бегит.
От колко време се опитвате да имате бебе?
При мен лекарствата бяха назначени едва след цветна снимка на тръбите. Второто лекарство стимулира овулацията и не се приема при сраствания във Фалопиевите тръби.Имай го в предвид. 

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!
PeaceНали цветната снимка е точно за това,за проходимост на тръбите.
Логично е да се направи и спермограма,а не да се работи на сляпо.  bouquet

# 324
хубаво сте си заформили дискусиите, но няма ли да си отворите нова темичка newsm78
Аз само да попитам Laughing

Не мисля да пускам нова тема. Така информацията ще е на едно място и ще се намира по-лесно, а и като гледам, темите в Здравния справочник са доста дългички.  Peace

# 325
Задължително се прави спермограма - това е първа стъпка за търсене на причината за евентуален проблем.Чак след това се търси причина при жената, ако мъжки фактор е узключен. Но това се прави при условие, че дъъъълго време бебе няма.  Simple Smile
Така постъпи и д-р Павлова. За радост попаднахме после на един друг добър лекар ембриолог - д-р Даскалова от Пловдив  bouquet

# 326
Доста често се споменава за Хипократовата клетва. Сигурна съм обаче, че не всички са я чели.
Заповядайте:
В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!

Apollinem medicum et Aesculapium Hygeamque ac Panaceam iuro deosque omnes itemque deas testes facio me hoc ius iurandum et hanc contestationem pro viribus et iudicio meo integre servaturum esse:

Praeceptorem, qui me hanc edocuit artem, parentum loco habiturum, vitam communicaturum eaque, quibus opus habuerit, impertiturum; eos hanc item, qui ex eo nati sunt, pro fratribus masculis iudicaturum artemque hanc, si discere voluerit, absque mercede et pacto edocturum, praeceptionum ac auditionum reliquaeque totius disciplinae participes facturum, tum meos, tum praeceptoris mei filios, immo et discipulos, qui mihi scripto caverint et medico iure iurando addicti fuerint, alium vero praeter hos nullum.

Ceterum quod ad aegros attinet sanandos, diaetam ipsis constitutam pro facultate et iudicio meo commodam, omneque detrimentum et iniuriam ab eis prohibebo.

Neque vero ullius preces apud me adeo validae erunt, ut cuipiam venenum sim propinaturus neque etiam ad hanc rem consilium dabo. Similiter autem neque mulieri talum vulvae subditicium ad corrumpendum conceptum vel fetum dabo. Porro caste et sancte vitam et artem meam conservabo.

Nec vero calculo laborantes secabo, sed viris chirurgiae operariis eius rei faciendae locum dabo.

In quascumque autem domus ingrediar, ob utilitatem aegrotantium intrabo, ab omnique iniuria voluntaria inferenda et corruptione cum alia, tum praesertim operum veneriorum abstinebo, sive muliebria sive virilia, liberorumve hominum aut servorum corpora mihi contigerint curanda.

Quaecumqeu vero inter curandum videro aut audivero, immo etiam ad medicandum non adhibitus in communi hominum vita cognovero, ea, siquidem efferre non contulerit, tacebo et tamquam arcana apud me continebo.

Hoc igitur ius iurandum mihi integre servanti et non confundenti contingat et vita et arte feliciter frui et apud omnes homines in perpetuum gloriam meam celebrari. Transgredienti autem et peieranti his contraria eveniant.

Никъде не се споменава, че лекарите трябва да са на разположение 25 часа в денонощието и да работят без пари.  Wink

# 327
От отдавна не съм влизала тук ама ей ме на  Whistling

Та всяко мнение на Нелина, все едно аз съм го писала  Peace

Имам питание: вече трети месец пия Клостил бегит и Дуфастон по схема от доктора (д-р Корсемов)
Клостилбегит - 2 пъти на ден от 3 ден на цикъла - общо 5 дена, а Дуфастона от 12 ден на цикъла до 24 ден.
Разликата, след като започнах да го пия е че: цикълът ми от 22-23 дена, стана ТОЧНО 29 (това са последните два месеца, сега тече третия и още не ми е дошло). Цикълът ми вече НЕ е болезнен, за разлика от Ову-то - адски болки 2 дена ниско.
историята е че, 6 месеца преди това бях на друго лечение, заради НЕкачествена овулация - имаше я, но не качествена. (Всички други изследвания които съм сигурна, че сте готови да ми препоръчате, са вече направени и са о.к!) През това лечение беше невъзможно да хвана. А преди това една година само чаках ли, чаках...

та на едно място чета - Дуфастона стимулира ову-то, на друго, че я подтиска и че момичета които са го пили, като го спрат тогава хващат????
Уговорката ми с доктора е, ако през тия три месеца не стане нищо, почваме по друг начин да опитваме - предполагам инсеминация, за която съм готова, защото изчакването ме побърква, но се питам дали да не се оставя един месец, без никакви медикаменти, освен фолиевата?

та вие сте - какво мислите за Дуфастона?

п.с. не ми давайте линкове към теми тук във форума, изчела съм ги всичките..искам вашето мнение  Heart Eyes

# 328
Абсолютно идентичен случай с моя. Peace
Само че цикълът ми стана обилен и болезнен.
При мен се започна с 1 хапче костилбегит и станаха 3 ,от което започна да ме боли глава и зъби.
Казаха ми да отида на стоматолог  Thinking,но нямаше проблем.
Всичко се оправи след като спрях клостилбегита.
Също така го пих в комбинация с Дуфастон.
Не си спомням точно,но имаше отношоние към матката и образуването в нея на подходяща среда за задържане на плода.
Имай вяра,аз се борих с проблема 7г,а сега виж линийката.  bouquet
Знам,а не се надявам ,че ще стане и при теб.

# 329
mother-of-pearl, аз не съм лекар и съвет относно лечението ти не мога и не бива да ти давам.  Peace
Единствено мога да те посъветвам да потърсиш и друго лекарско мнение.   Hug

Общи условия

Активация на акаунт