спирала "Мирена"

• 258 471
  • 624
  •   1
Отговори
# 435
Точно това се питам и аз вече 6 месеца. Все още нямам отговор.
[/q
По-лошото е, че незная дали ако махна спиралата, ще мога да си възвърна естествения сън и натрапчивите мисли за проблемите в ежедневието ще понамалеят /които отдавам на спиралата/-нервата не ме пуска. Вместо да се отпусна като нормален човек, и да седна спокойно да си почина аз съм в непрекъснато очакване-било какво да свърша, било какво ще стане,ако не направя нещо или ако го направя. Преди поставянето на спиралата бях чела в някакъв сайт предупреждение от жена ползвала спирала Мирена за страничните ефекти-как влияе на психиката, на съня, как от нерви не можела да се отпусне в собственото си легло за да заспи. Получавала сърбежи, дразнела се от всичко, докато не махнала спиралата. В самото начало след поставянето ме дразнеше лекото кървене, неспирното зацапване-цяло лято. Един месец пропусна юли- тогава започнаха страховете, натрапчивите мисли, безсънието. В началото на август-10-ти ми дойде и спря чак началото на септември. Въпреки това тревожността, част от натрапчивите мисли, БЕЗСЪНИЕТО си останаха. Не успях да си пусна нито микробиология,нито цитонамазка заради този поседния досега цикъл.

# 436
Защо не се обърнете към клас. хомеопат? Не е панацея, но е вариант. И то сериозен. Друг въпрос е, ако не вярвате в хомеопатията. Но отговор от форума дали да я махнете, не вярвам да получите. Защото е много лично решение и последствията от него-също. Аз как си втълпих, че е причина  за образуване на фиброаденома ми макар и да не е логично. Сигурна съм, че има решение на хормоналните проблеми, което е извън ползването на тази спирала. Важното е да се намери. Simple Smile

# 437
Защо не се обърнете към клас. хомеопат? Не е панацея, но е вариант. И то сериозен. Друг въпрос е, ако не вярвате в хомеопатията. Но отговор от форума дали да я махнете, не вярвам да получите. Защото е много лично решение и последствията от него-също. Аз как си втълпих, че е причина  за образуване на фиброаденома ми макар и да не е логично. Сигурна съм, че има решение на хормоналните проблеми, което е извън ползването на тази спирала. Важното е да се намери. Simple Smile

Ако съм разбрала правилно идеята ти е ако махна спиралата, да я заменя с хомеопатия?

# 438
 Не точно. По скоро нямам идеи. В търсене съм и за себе си. Но аз съм без Мирена, защото изтече срока. Просто можеш да потърсиш съвет и ако се довериш на хомеопата, да решиш. Но и аз съм чела в чужди форуми, че предизвиква твоите неразположения. Объркана съм ,защото има и много доволни жени. Недостиг на прогестерон ли имаше, за да я сложат?

# 439
Не куп други неща. Хиперплазия в матката/веднъж ми правиха хистероскопия-чистиха ме/ имала съм и полип на ихода на матката, миоматичен възел 2 см. на левия яйчник, евентуална ендометриоза-сраствания извънматочни. От 2010. след хистероскопията минах на хормонална терапия до април месец тази година-и от всички тях имах странични ефекти. преобладаващо беше главоболието, повръщането. След различните хормони, които опитахме с гинеколога, предложи хайде да опитаме с Мирена-дано е по-добре. Е да ама....нервите ми и безсънието...не съм ги очаквала.

# 440
 Да ,но каква е първопричината за хиперплазията, полипа и т.н Изследвала ли  си хормоните преди Мирената? И на каква възраст си? Или никой не е казвал каква е причината, предполагам.

# 441
Да ,но каква е първопричината за хиперплазията, полипа и т.н Изследвала ли  си хормоните преди Мирената? И на каква възраст си? Или никой не е казвал каква е причината, предполагам.
По принцип никога не съм си изследвала хормоните. След 2-рото ми раждане започнаха кръвоизливи, появи се анемия. Започнах да я изследвам на какво се дължи. Професорка по хематология от Плевен ме посъветва да си намеря свестен гинеколог, защото според нея проблемът за анемията е гинекологичен. Намерихме гинеколог/ хирург/, който ми пусна микробиология, цитонамазка, гледа ме на УЗД, и каза, че имам удебеляване на лигавицата на матката, от там били непрекъснатите кръвотечения и обилната менструация. Прие ме в болница, в неговото отделение и ме изчисти-хистероскопия. След се започна хормоналното лечение, хемоглобина ми се стабилизира. Преди изчистването от изследванията, които пуснах ми каза, че имам тотален хормонлен дисбаланс-стрес. След като хормоналната терапия не действаше добре-със странични ефкти, друг гинеколог директно ми каза, че е най-добре Мирената.

# 442
Мирена, ако не се лъжа, съдържа синтетично подобие на прогестерон-левоноргестрел. Оттам си помислих, че имаш недостиг на прогестерон, който по принцип си намалява прогресивно, особено след 35 години. Ако всичко друго е добре,а ти пречи само безпокойството, безсънието и безпричинната нервност, не е ли по добре да потърсиш някакви билки. По света има натуропати, които с помощта на естествени лекарства, добавки и т.п. лекуват хормонален дисбаланс. За тук не знам такива.

# 443
Мирена, ако не се лъжа, съдържа синтетично подобие на прогестерон-левоноргестрел. Оттам си помислих, че имаш недостиг на прогестерон, който по принцип си намалява прогресивно, особено след 35 години. Ако всичко друго е добре,а ти пречи само безпокойството, безсънието и безпричинната нервност, не е ли по добре да потърсиш някакви билки. По света има натуропати, които с помощта на естествени лекарства, добавки и т.п. лекуват хормонален дисбаланс. За тук не знам такива.
Честно казано и аз не съм чувала за билки. Колкото до хомеопатията нямам представа къде да търся такъв лекар, за да се запознае с проблема ми и да ми предпише нещо.

# 444
Точно това се питам и аз вече 6 месеца. Все още нямам отговор.

Здравей, не разбрах дали си ползвала спирал Мирена?

# 445
Да, до изтичане на срока и.

# 446
Да, до изтичане на срока и.
Т.е. 5 години си ползвала спиралата?
А какви странични ефекти си имала?

# 447
Момичета, преди време бях споделила с Вас мнението си за спиралата, но като чета толкова негативни отзиви и ме си прииска да си кажа пак. Вече повече от 11 години съм само с Мирена т.е. третата поред. Чувствам се прекрасно, цикълът ми е доста оскъден, за разлика от преди и нямам никакви, ама никакви проблеми. Всяка година ходя на профилактични прегледи, на 46 год. съм. Преди Мирена съм ползвала друга спирала 9 години, по 10 дни бях в цикъл, страшно неудобство беше, преди цикъл зацапване и болки, след цикъл също.  Предполагам, че е строго индивидуално и не е добре да се дават некомпетентни съвети, просто споделям моето мнение и опит. Успех на всички   bouquet

# 448
Така и се опитваме да правим-да не даваме некомпетентни съвети. Отговарям на vergyny: дълго зацапване, близо година, подуване на корема, подуване на краката за около 3 месеца, косопад в началото, будене често през нощта. Поставена ми беше като превенция срещу образуване на полипи в матката. Свърши си чудесно работата в тази посока. Не посмях да си сложа втора, защото един месец преди изтичане на срока и, ми откриха фиброаденом на гърдата, който отстраниха. Може би съм сгрешила, но си втълпих, че има някаква връзка със спиралата. Според гинекологът, който ми я постави, впрочем отличен специалист, не е възможно тя да подпомогнала образуването му.  Имам и един много по фрапиращ пример наум, но няма да го споделя, защото нямам разрешението на дамата, а и отново казвам, не съм сигурна за връзката. Много бих искала да греша, защото още 5 години със спиралата щяха да ми осигурят безпроблемно навлизане в менопаузата. Та затова и написах, че ще ти свърши добра работа , надявам се. Другото, в което съм сигурна, е че не бих влизала в този форум ,ако всичко с моята спирала е наред. Точно като теб се притеснявах много в началото. Вероятно е въпрос на темперамент. Желая ти много много здраве Simple Smile

# 449
Така и се опитваме да правим-да не даваме некомпетентни съвети. Отговарям на vergyny: дълго зацапване, близо година, подуване на корема, подуване на краката за около 3 месеца, косопад в началото, будене често през нощта. Поставена ми беше като превенция срещу образуване на полипи в матката. Свърши си чудесно работата в тази посока. Не посмях да си сложа втора, защото един месец преди изтичане на срока и, ми откриха фиброаденом на гърдата, който отстраниха. Може би съм сгрешила, но си втълпих, че има някаква връзка със спиралата. Според гинекологът, който ми я постави, впрочем отличен специалист, не е възможно тя да подпомогнала образуването му.  Имам и един много по фрапиращ пример наум, но няма да го споделя, защото нямам разрешението на дамата, а и отново казвам, не съм сигурна за връзката. Много бих искала да греша, защото още 5 години със спиралата щяха да ми осигурят безпроблемно навлизане в менопаузата. Та затова и написах, че ще ти свърши добра работа , надявам се. Другото, в което съм сигурна, е че не бих влизала в този форум ,ако всичко с моята спирала е наред. Точно като теб се притеснявах много в началото. Вероятно е въпрос на темперамент. Желая ти много много здраве Simple Smile
Отговарям на Desi.67-Много се радвам,че си пишем/диалогизираме с теб:) От цялата работа най-много съжелявам и се притеснявам за съня си. От месец юли съм на сънотворни и се страхувам, че естествения ми сън е изгубен...между другото имам си и друга стресова ситуация и това е причината да се двоумя и да незнам на какво да отдам загубата на съня-на част от ефекта на спиралата или на другата стресова ситуация в която съм от няколко месеца.
Ще се радвам и очаквам мнението ти:)

Общи условия

Активация на акаунт