спирала "Мирена"

• 258 222
  • 624
  •   2
Отговори
# 525
  • на20 километра от Бургас
Здравейте момичета,аз съм със спирала Мирена вече 9 месеца.Междувременно непрекъснато ви чета и се интересувам,но не смеех да дам някакви отзиви,поне докато не мине половин година с нея.С голям страх я сложих,след многократни кръвоизливи,анемия и т.н.Бях изчела де що имаше и руски форуми на тази тема и от които се наплаших много,но след поредния кръвоизлив с припадък се реших.За сега тя ми е спасението и съм много доволна.На въпроса на Ася20 ,аз също съм с много миоми от всякакъв вид .Ако имаш кръвоизливи по врвмв на цикъл със съсиреци,не чакай ,слагай я.Някой пита за цикъла.При мен не е спирал,като беше във вид на много леко прицапване и бях с ежедневки, а този месец за първи път даже нямах и това,а само леко кафевичко цапане.Та за мен това е повече от спасение,при положение,че щяха да ми правят хистеректомия.Стана дълъг поста ми,но дано на някой да е в полза моя опит за сега,ако има въпроси ,с удоволствие ще помагам.

# 526
Да споделя. Хемоглобина ми е обикновено около 100. имам цикъл на 26-28 дена дълъг седмица и обилен със съсиреци макар и да нямам миома. Така сме цялата рода. Откак  сложих спиралата хемоглобина ми е 134. Какво повече да кажа.

# 527
Аз понеже съм си страхлива,още не съм ходила на преглед и изследване след постсвянето на спиралата,но предполагам,че хемоглобина ми ще е вече над 90.Още се боря с косопада заради анемията.Дано и аз като _re_ge изкарам повече от 4 години с Мирена и през това време да вляза в критическа.

# 528
Момичета,спирала Мирена има много плюсове, но като всяко лекарство и минуси.Четох доста ваши публикации и реших да се регистрирам.за да ви споделя опита си.Моята ми я поставиха през август 2014г.Определено беше по предписание.След второто ми раждане бях с почти непрекъснат цикъл 10-15 дни кръвотечение и най-много след около 10 дни отново....и т.н.Много стряскаща ситуация.Направих консулт и с онколог-мамолог, защото през 2010 ми оперираха гърдата.Оказаха се три неща, но за щастие доброкачествени.От този момент животът ми се промени.Страховете наистина са големи, но човек трябва да умее да взема решения и да рискува премерено.Ако вашият лекар е с добра практика, няма да имате проблем.Не говоря за страничните ефекти.Аз хванах много от тях.Започвам да изброявам:
1.Припаднах в кабинета на лекаря след поставянето.
2.Получих страшен косопад.Не смеех да си измия косата.На всяко миене по две шепи коса, както и при всяко сресване.Пълен кошмар.Наложи се да отрежа дългата си коса.Рових къде ли не, пих какви ли не хранителни добавки и т.н.Успях да го укротя.
3.Тялото ми се побърка, чувствах непрекъснато напрежение, не нервност, а все едно че всеки момент ще експлоадирам.Страшно чувство.
4.Още, високо кръвно налягане, а винаги съм била с ниско.И сега съм на хапчета за кръвно.
Зацапванията и другите дребни неща не ги броя,......но......, какво направих аз, вероятно ви интересува повече.На шестия месец реших да я махна.Бях в София около три седмици.Тогава за мое съжаление не успях да съчетая ангажиментите си и посещение при моят гинеколог.Отидох чак май месец на планирания ми годишен преглед.След него веднага посещавам и професорката-онколог.Не пропускам контроли.По време на прегледа при гинеколого, сетих се, когато бях на стола и му казах, направо се надигнах."Ако януари бях намерила време, щях да я бастисам проклетата спирала!!!".Той се засмя и ми отговори:"Какво стана?Сдобрихте се, нали?".
В този вече момент наистина организмът ми се беше примирил с агресорската намеса на хормона и нещата до днес са така.Аз обаче, вече ходя на шест месеца на контроли, правя изследвания, самонаблюдавам се, чета и изобщо не забравям, че Мирена не е панацея.Забравих да ви спомена за няколкото килограма, както и за трудността да ги контролирам.Успех и наистина търсете опитни и добри специалисти, това не е шега.

# 529
Здравейте и от мен! От 8 месеца съм с Мирена. Имам непрекъснато зацапване. Ако спре, спира точно за 2 дни. 15-18 дни си зацапва, два дни спира и така всичко се повтаря. Ходих на лекар три пъти откакто съм сложила спиралата и той ми казва, че всичко е наред, може би не ми достига хормонът. Другата седмица смятам да отида на гинеколог някъде другаде, за да видя какво ще ми кажат, защото според мен това не е нормално.
Ако някой има подобни проблеми, нека пише. Благодаря!
Между другото не помня къде четох, но пишеше, че тези проблеми се появяват при неправилно поставена спирала.

Скрит текст:
Цитат
ЗДРАВЕЙТЕ И ОТ МЕН! ОТ 8 МЕСЕЦА СЪМ С МИРЕНА.ИМАМ НЕПРЕКЪСНАТО ЗАЦАПВАНЕ.АКО СПРЕ,СПИРА ТОЧНО ЗА 2 ДНИ.15-18 ДНИ СИ ЗАЦАПВА,ДВА ДНИ СПИРА И ТАКА ВСИЧКО СЕ ПОВТАРЯ.ХОДИХ НА ЛЕКАР ТРИ ПЪТИ, ОТКАКТО СЪМ СЛОЖИЛА СПИРАЛАТА И ТОЙ МИ КАЗВА,ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД,МОЖЕ БИ НЕ МИ ДОСТИГА ХОРМОНА.ДРУГАТА СЕДМИЦА СМЯТАМ ДА ОТИДА НА ГИНЕКОЛОГ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ,ЗА ДА ВИДЯ КАКВО ЩЕ МИ КАЖАТ,ЗАЩОТО СПОРЕД МЕН ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО.
АКО НЯКОЙ ИМА ПОДОБНИ ПРОБЛЕМИ ,НЕКА ПИШЕ.БЛАГОДАРЯ!
МЕЖДУ ДРУГОТО НЕ ПОМНЯ КЪДЕ ЧЕТОХ,НО ПИШЕШЕ,ЧЕ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ СЕ ПОЯВЯВАТ ПРИ НЕПРАВИЛНО ПОСТАВЕНА СПИРАЛА..

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 14:42 от Mamma

# 530
Горе долу и н мен ми мажеше толкова. Но тъкмо вече се чудех дали ще спре и спря и тогава всичко се стабилизира. Може да е хормонален дисбаланс...

Вяра
Каквото си описала е и симтоматика на критическа в следствие на свообразен  хормонален дисбаланс. Имах подобни симптоми много преди да си сложа Мирена на 36 и две години пих някаква хомеопатични от гинколожката , нещата се стабилизираха даже родих сина си на 39. Принципно с възрастта и косопада и натрупване на килограми, подскоци в кръвното  и прекалена чувствителност са си нормални показатели.  Аз го имах и преди да сложа Мирена а с нея нещата не се влошиха. Единствено имам зачестяване на мигрените , но пак съм с наследствени такива и не съм склонна да го отдавам на Мирена. Майка ми , леля ми без Мирена се влошаваха с възрастта... Вероятно мирена не е универсалното лекарство за всеки, но за мен беше невероятно решение ...

Последна редакция: чт, 05 яну 2017, 21:45 от _re_ge

# 531
Значи да не се стресирам толкова. Дано да поспре малко - поне да е 15 на 15 дни, така по се ядва.
Лекарят не иска да ми изпише никакви допълнителни хормони, страхува се да не объркаме нещата...

Скрит текст:
Цитат
ЗНАЧИ ДА НЕ СЕ СТРЕСИРАМ ТОЛКОВА. ДАНО ДА ПОСПРЕ МАЛКО -ПОНЕ ДА Е 15 НА 15 ДНИ,ТАКА ПО СЕ ЯДВА Rolling Eyes

ЛЕКАРЯТ НЕ ИСКА ДА МИ ИЗПИШЕ НИКАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХОРМОНИ,СТАХУВА СЕ ДА НЕ ОБЪРКАМЕ НЕЩАТА...

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 14:43 от Mamma

# 532
Ами бих посъветвала още малко да се заредиш с търпение. Аз я сложих началото на  юли ами се стабилизираха нещата чак март... И като се стабилизираха или ми прескачаше или ми мажеше на 28 дена за максимум ден...

# 533
Преди 2 месеца ме оперираха о спукана и усукана около яйчника киста, махнаха ми и едната тръба защото се беше възпалила! Сложиха ми Мирена за да се редуцира обилното кървене, дотук добре обаче вече 2 месец не спира да ми тече не зацапване а направо си сменям превръзки като при цикъл, някой имал ли е подобен проблем?

# 534
Здрвейте, записвам се и аз в темата. Преди шест месеца родих първото си дете на 40 год. Имах миомни възли, които по време на бремеността нарастнаха. По време на секциото , лекарката каза , че матката ми била като шишарка. След като ми свършиха лохиите и ми дойде цикъла, започнах да получавам едно зацапване между циклите. Ходих на лекар и ми изписаха противозачатъчни фемоден. Ефект имаше дамо първия месец от хапчетата. Пих ги три месеца , но зацапването се повтаряше. Отидох на друг гинеколог за второ мнение , защотоо лекарката, която минправи секциото , предложи операция, която можело да завърши с отстраняване на матката. Вторият лекар ми предложи да побвам с оргаметрил два месеца и след това миренА. Щяла съм да си реша всички проблеми. Сега като ви чета, все повече се разколебавам да си поставя спиралата. Има ли някой със зацапващи миоми, които са се повлияли добре след слагането на мирена?

# 535
bili_bili,не е нормално да ти тече толкова време,явно хормона от спиралата не е достатъчен.Понякога се налага да се вземат допълнително ,но трябва лекарят да ти назначи подходящ плюс и някакви кръвоспиращи като децинон,но пак консултация трябва.     Roha28,браво на теб,да ти е живо и здраво бебенцето.Мирена не е панацея и е много индивидуално ,но преди всичко е показана при силни маточни кръвоизливи,причинени и от миомни възли и др.причини.Ако е само зацапване ,може да минеш само с противозачатъчни.Не разбрах кое те е разколебало.Аз съм от доволните,ако не беше Мирена досега щяха да ме оперират.                                                                                                           

# 536
Преди 2 месеца ме оперираха о спукана и усукана около яйчника киста, махнаха ми и едната тръба защото се беше възпалила! Сложиха ми Мирена за да се редуцира обилното кървене, дотук добре обаче вече 2 месец не спира да ми тече не зацапване а направо си сменям превръзки като при цикъл, някой имал ли е подобен проблем?

От цикъл до цикъл има голяма разлика. Преди да ми сложат Мирена имах цикъл по 7-8 дена от които първите три четири сменях по 7-8 превръзки на ден, а вечер бях и с няколко пласта тоалетна хартия. Семейно ни е да сме с такъв обилен цикъл. Като ми сложиха Мирена зацапване макар и продължително  беше несравнимо по- малко като количество. Така че може би това трябва да сравниш - преди и след .

# 537
Здравейте, момичета! От години съм с много продължителен цикъл ( 8-10 дни ). Дълго търсих лекар, който да ми помогне да се нормализират нещата ( макар че наближавам периода на менопаузата, но не се знае кога точно ще спре цикъла ) и преди няколко месеца попаднах на един, който ми препоръча Мирена. Направи ми кюретаж, за да сме сигурни, че няма някакъв проблем в матката. Такава манипулация са ми правили също преди 3 години, казаха, че имам множество миомни възли, но никой не предложи адекватно решение на проблема. Изписаха ми Примолут Нор 5, който вече изобщо не ми помагаше. Цикъла продължаваше да си е продължителен, обилен и често повтарящ се. Сега се оказа, че единият възел вече е 3 см. и ако не се вземат мерки за спиране на растежа може да се стигне до операция. Сложиха ми Мирена на 17.01.2017 г. Сега чакам да видя как ще ми се отрази наличието на това нещо в тялото ми, ще се проявят ли при мен странични ефекти и кои точно... Много съм притеснена, но времето ще покаже дали е било правилно решението да поставя Мирена или не. Няма как предварително да се прецени. Продължавам с интерес да следя споделеното от вас и съответно ще споделям какво се случва с мен.

# 538
Здравейте отново,аз направих второ мнение и ми казаха,че нямам никакви миоми,че нямам нужда от спиралата и че лекарите правели пари от поставянето на Мирени???А дори не ме погледна с видеозон?Може ли с просто око да се види нещо?Въпреки това реших да я сложа,вярвам си на доктора.Аз незнам защоса такива хората-говорят си лошо зад гърба,а са колеги?

# 539
Момичета помагайте,

На 27 януари ми поставиха Мирена, уж за добро след второ раждане.Целта за поставянето е контрацептивна. Здрава съм като бик, имах супер лек цикъл максимум 4 дни, от които само 2рия беше по обилен.
 Но не закъсня и моята драма...
Последния ми цикъл преди мирена беше на 20.01. но след поставянето и ми дойде на 06.02 и от тогава до сега не е спирало вече 10 дни, всеки ден обилно, зацапващо. Кошмар!!!

Не съм в България, звънях по телефона в поликлиниката, но ми казаха че е нормално.. адаптация било към спиралата. Тук по принцип са доста немърливи, и не обръщат внимание.

Та така вече 10 дни съм в това положение и се чувствам ужасно, секса е пълен мираж, болки и спазми почти всеки ден, не силни но менструални което ме побърква, да не говорим че от превръзките вече съм прежулена ужасно.

Има ли начин да се преустанови този ад, как вие се спрявихте с този проблем

Общи условия

Активация на акаунт