Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 94 048
  • 866
  •   1
Отговори
# 420
 Не знам какво учат по специална педагогика в БГ,но но съм се срещал и разговарял с логопеди по семинарите.Интересното е,че всичките са млади,скоро завършили и си плащаха сами обучението.Едва ли скоро ще видим ДАН лекар в България,окюпешанал терапевт също.Ролята на окюпешанал терапевта при нас го играе рехабилитатора,ама това е друго.

# 421
Oкщпейшънала тука освен че е отделна професия, са и "Разделени" по специалности...едни работят със деца със сензорни проблеми, други с деца с дислексия, трети с хиперактивни и т.н. и т.н... Да не говорим, че и по възрастови групи се специализират - за деца до 3, деца в детската градина, деца в началното училище.... ОТ има дори и за болни от ревматизъм.... и за всяка болест или състояние си препоръчват определен специалист.
Нашата ОТ примерно когато не е сигурна в нещо, често ми отговаря, че трябва да се съветва с някой неин колега. Уж са все ОТ... 
Но тук не само с терапевтите е такова разделението. Примерно като бях бременна гинеколога, който ме гледа на видеозон, ме прати на "видеозонист", специализиран  в областта на пренаталната диагностика конкретно в случаи и на вътрепни хематоми...после на друг видеозонист ходих пък за феталната морфология. На мен лично ми беше странно това, че видеозониста е отделна специалност с нейните си подспециалности...

А за ОТ - според мен рехабилитатор неможе да е ОТ - тази професия не само рехабилитира, тези хора са и психолози донякъде, и логопеди, и нерволози....всъщност покрива различни неща в зависимост към какво е насочено ОТ-то... А за логопедите = тук те са Езиков терапевт и реев терапевт. И пак са специализирани - едни са примерно за аутистите, други за деца със заешка уста, трети за заекващите, 4-ти за възрастни прекарали инсулт и неможещи да говорят...и т.н. и т.н. Езиковата терапевтка при която ние ходим примерно, не може да ми помага пълноценно с малчугана, защото той е на почти 2 и е под нейната възрастова група. Дава съвети, но терапия не се наема да прави, до момента в който той няма да слага 2 думи заедно. Казва,ч е ни трябва ранен терапевт...
Което на мен ми е странно, защото с малкия батко почна да работи когато той още не слагаше 2 думи заедно...
Това което аз отсрани обаче оценявам като най-голямо предимство на тукашната система е, че всички терапевти и психолози работят заедно. Постоянно си обменят информация докъде и как е детето при еди коя си терапия, пишат си едни на други оценки на развитието на детето постоянно, дори си подготвят заедно програмите по които ще работят...

# 422
  • Реъкйавик
Oкщпейшънала тука освен че е отделна професия, са и "Разделени" по специалности...едни работят със деца със сензорни проблеми, други с деца с дислексия, трети с хиперактивни и т.н. и т.н... Да не говорим, че и по възрастови групи се специализират - за деца до 3, деца в детската градина, деца в началното училище.... ОТ има дори и за болни от ревматизъм.... и за всяка болест или състояние си препоръчват определен специалист.
Нашата ОТ примерно когато не е сигурна в нещо, често ми отговаря, че трябва да се съветва с някой неин колега. Уж са все ОТ... 
Но тук не само с терапевтите е такова разделението. Примерно като бях бременна гинеколога, който ме гледа на видеозон, ме прати на "видеозонист", специализиран  в областта на пренаталната диагностика конкретно в случаи и на вътрепни хематоми...после на друг видеозонист ходих пък за феталната морфология. На мен лично ми беше странно това, че видеозониста е отделна специалност с нейните си подспециалности...

А за ОТ - според мен рехабилитатор неможе да е ОТ - тази професия не само рехабилитира, тези хора са и психолози донякъде, и логопеди, и нерволози....всъщност покрива различни неща в зависимост към какво е насочено ОТ-то... А за логопедите = тук те са Езиков терапевт и реев терапевт. И пак са специализирани - едни са примерно за аутистите, други за деца със заешка уста, трети за заекващите, 4-ти за възрастни прекарали инсулт и неможещи да говорят...и т.н. и т.н. Езиковата терапевтка при която ние ходим примерно, не може да ми помага пълноценно с малчугана, защото той е на почти 2 и е под нейната възрастова група. Дава съвети, но терапия не се наема да прави, до момента в който той няма да слага 2 думи заедно. Казва,ч е ни трябва ранен терапевт...
Което на мен ми е странно, защото с малкия батко почна да работи когато той още не слагаше 2 думи заедно...
Това което аз отсрани обаче оценявам като най-голямо предимство на тукашната система е, че всички терапевти и психолози работят заедно. Постоянно си обменят информация докъде и как е детето при еди коя си терапия, пишат си едни на други оценки на развитието на детето постоянно, дори си подготвят заедно програмите по които ще работят...
Благодаря зза доуто4нението
и при нас е така

# 423
То, че излиза да се лекуваш по-добре в чужбина или блазе на тези, които са там.

# 424
Едва ли е точно така...само като прочетеш колко хиляди българи в чужбина има оплакващи се от лошото здравеопазване.... как докторите нищо не разбирали и т.н. и т.н...  Но според мен проблема идва от "различната медицина" .... докато в Бг едно сополиво дете с Т40 градуса ще му изпишат АБ веднага, в чужбина обикновенно го чакат примерно седмица да се орпави само. Някои го коментират като некадърност на доктора, други пък одобряват това... Един мисед аборт примерно - в чужбина биха чакали 2 седмици организма да си изхвърли плода сам - в БГ отиват веднага да ги кюртират..коментарите после са от щадящи здравето и психиката на майката до опасна за здравето безотговорност... зависи от коя страна гледаш. Това че и тук и в Бг има некадърни лекари го пропускам - това навсякъде го има Laughing И печалбари има и какви ли не още. Но като цяло начина по който се "лекува" навън е напълно различен от този в БГ. Затова и никой не признава българските докторски дипломи... А парадоксите са хиляди - като почнеш от ранното захранване на децата, което никъде по света не става преди 6тия месец, съветването примерно дете с варицела да се къпе поне по 5-6 пъти на ден, а в БГ да не се къпе въобще  Shocked, недаването на парацетамол или друго противотемпературно ако Т е под 38.5 и т.н. и т.н. и т.н. до безкрай. Не казвам,че БГ лекари и специалисти са некадърни - но част от това което те учат в университета е .... как да кажа - никаде го няма по света, да не кажа нещо друго  Mr. Green
Имам една книжка за храненето на детето на някаква професорка Лиляна Трифонова май беше  - ми тя е пълна с такива глупости вътре. Ама не глупости ами ГЛУПОСТИ. ... какво биха научили студентите и ? Ами същите глупости... също и майките доверили се на книжката - нали е писана от професор, преиздавана 100 пъти - това ще да е вярния път да се храни детето....

Проблема не е липсата на специалисти - а това, че преподавателите не са готови да учат и преподават нови неща....евала им на специалистите решили да се развиват сами. Много уважавам такива хора   bouquet  Но за да правиш това, не трябва да работиш за да изкарваш пари, а да работиш защото обожаваш професията си.... или да го кажа по друг начин - това са хора, които ако останат на остров където всичко ще получават наготово и няма да има нужда да работят пак биха си работили професиите... 
Айде голямо оспамване направих Crazy

# 425
Деси, така е, ти имаш повече поглед върху тези неща!

Голяма скица си Joy не си се оспамила Wink

# 426
Здравейте на всички мами !За първи път  пиша тук и затова искам да разкажа за проблемите  с който се сблъска нашето семейство. Моята малко принцеса  е на 4 години  и  е с диагноза -Генерализирано разстройство на развитието .Атипичен аутизъм. Преди няколко дни получих епикризата  от ''Св.Николаи'' и все още сьм в шок Cry.Предписаха и медикаментозна терапия с Лонамин.Някой запознат ли е с това лекарство?

# 427
Здрасти, LELQ JENI. Лонамин не ми говори нищо, но се включвам да кажа, че колкото по-бързо излезете от шока, толкова по-добре и за вас, и за вашата принцеса. Бих ти казал добре дошла, ако нямаше да прозвучи като проява на черен хумор.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31498.msg4944811#msg4944811 На тая страница някоя мама е писала, хранителнаа добака за концентрация.

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 14:14 от Wolf

# 428
Здравейте на всички мами !За първи път  пиша тук и затова искам да разкажа за проблемите  с който се сблъска нашето семейство. Моята малко принцеса  е на 4 години  и  е с диагноза -Генерализирано разстройство на развитието .Атипичен аутизъм. Преди няколко дни получих епикризата  от ''Св.Николаи'' и все още сьм в шок Cry.Предписаха и медикаментозна терапия с Лонамин.Някой запознат ли е с това лекарство?
      Лонамина е хранителна добавка, която съдържа аминамаслената киселина Аминалон. Пие се за подобряване на концентрацията, но не трябва да се пие продължително време, защото превъзбужда. Но все пак е индивидуално при всяко дете. Peace

# 429
LELQ JENI  Hug
и аз минах през шока когато моя син беше на 4 години. Прав е Вълчо - колкото по бързо се оттърсиш от него - толкова по бързо ще намериш сили да работиш и да се бориш за детето си.

Ще ти трябва време да си събереш мислите...  но забрави за обвинения и съжаление - с това нито на себе си ще помогнеш, нито на детето. И си добре дошла тук - тук всеки ден се борим с мъничките си проблеми и стъпка по стъпка вървим заедно напред. Не се отчайваме и не признаваме, че състоянието на децата ни е нелечимо. каот имаш време изчети всичко което сме писали - ще видиш колко много са ни се променили децата - нещо което докторите смятат за невъзможно. Научаваме се ден след ден да ги обичаме все повече такива каквито са и да се радваме на всичките им успехи.
какви са им диагнозите не е важно - важно е че децата имат конкретни проблеми с които трябва да се работи за да се изчистят.
Аз самата попаднах тук преди година - с детенце което по всички симптоми отговаряше на аутист - абсолютна (ама абсолютна) липса на социализация под каквато и да е форма, липса на говор(но можеше да повтаря като папагал думи, които не разбира), не разбираше какво му се говори, нито правеше опит да комуникира с нас. "Общувахме" чрез писаци и ревове, бес да се опита дори да посочи какво иска....не играеше с никакви играчки, никога не беше хранил кукла или търкалял количка. Седеше часове загледан някъде и вглъбен в себе си. Не спеше нощем (спеше по 3-4 часа на денонощие), ядеше само месо или мляко, не разрешаваше да се промени дори най дребното нещо в обстановката му или в дневния му режим. Към всичко това и  ходеше гол зиме и лете - неможеше да търпи никакви дрехи на себе си... Бахме чакали сума ти и време "да израсте" това си поведение, докато рабрахме, че имаме проблем и то сериозен.
Година по късно - без никакви лекарства, само със строга БГБК диета и терапия - аз си имам ангелче у дома - говори, играе с играчки, преоблича се, задава въпроси, разказва какво се е случило в градината, играе дори с непознати деца. Спи по цала нощ, заспива сам, разбира команди и изпълнява с желание. Храни се добре, ключваме все нови храни в менюто. Носи памучни дрешки(засега специфични модели, но не възразява да си сменя дрехите).  Разбира се, имаме още много да наваксваме, изостава и във финната моторика и в говора, но за аутизъм при него и дума неможе да става вече. Детето ми е с диагноза Сензорно интегративна дисфункция.
Подобни са историите и на другите тук - кой повече, кой по-малко - децата ни растът и се променят и всеки ден се отдалечават все повече и повече от аутизма. Затова не губи надежда, слагай детенцето на БГБК диета, пиши какви са ви конкретните проблеми в ежедневието и ще умуваме заедно как да ги разрешиш  Heart Eyes Ще трябва да потърсиш специалисти да работят с детето - логопеди, психолози работещи с деца като нашите и да работиш и ти с него всеки ден. С малки стъпки - но се преборваме  Hug

# 430
Незнам дали сте забелязали, има промяна на страницата на autismspeaks.org

Има много хубаво систематизирани терапиите при деца в спектъра:
http://www.autismspeaks.org/whattodo/index.php
интересно е че диетата примерно и Пекс картите не са алтернативна терапия - ами стандартна. А за алтернативни терапии посочват това:
http://www.autismspeaks.org/whattodo/treatments_non_standard.php

Общо взето много добре са го организирали - какво да правим, как да се справим, как ще растат децата и т.н. и т.н.

# 431
Desi, линковете са към текстове на английски.
На предната страница долу мама Venecia предложи да преведе кое що на български.
Ако искаш кажи й кое си струва да бъде преведено, ако не е много де.

# 432

Здрасти, нашата диагноза е същата и от същото място. Не се притеснявай, състоянието се променя към добро с възрастта. Сега Гери е по-различна от преди, казва доста думички и в изречения разсъждава, заиграва се.

Може да я видиш на сайта под подписа ми, има снимки и клипове, може да направиш сравнение.

Това, което са ти изписали не сме го давали, тогава на нас нищо не ни дадоха за прием.

# 433
  • sofia

От кога от "Св. Никола" са започнали да предписват лекарства  newsm78. Нали бяха твърдо против тях при такива състояния  Thinking.
LELQ JENI, тук е точното място да разказваш какво се случва с детенце. Нашите деца са със сходни проблеми и ние си ги обсъждаме тук. Всеобща е радостта ни, когато някоя майка от тук похвали детето си, дори и с нещо минимално постигнато от него. А децата напредват, това ще видиш сама, като се включваш по често   Hug.

# 434
Предложението ми все още е в сила, все пак, като хора, които разбират от темата, предпочитам да ми кажете, кое си струва да се превежда.

Общи условия

Активация на акаунт