Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 94 014
  • 866
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Благодаря ви за отговорите. Всъщност не знам защо реагирах така на коментара, от една страна ви разбирам, от друга имаше някои неща в поведението, които ми даваха надежда, детето е добре, а вие ги изтълкувахте като особено състояние. Както знаете моето дете е много рисково родено, с всички последващи рехабилитации и сигурно съм малко перко-майка. Наистина едно от най-важните неща е да вярваме в децата си.

Но ви разбирам много добре, че сте в свои води и трябва да си говорите спокойно.  И искам да ви благодаря  за съветите и идеите тук и в темата за хиперактивността, наистина съм научила много от вас как да разбирам по-добре детето си, а също и много интересни игри.  bouquet

# 496
Здравейтее,

ЕТО НОВИ КЛИПЧЕТА С ГЕРИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ КАК СЕ ДЪРЖИ И КАК ВОДИМ РАЗГОВОР С НЕЯ

# 497
Случайно открих ето това- http://www.doctorbg.com/page.php?id=13949

# 498

Не си позволих да изкажа мнението си в другата тема, а тук сред свои, както каза Вълчо.Далече съм от мисълта да поставям някому диагнози - исках да си изкажа мнението, но  сега съжалявам.А и не може всички да мислим еднакво - аз съм си родител с увреждане  Cry няма начин да не се вглеждам по задълбочено във всеки детайл.Нося си кръста  ooooh!

Аз изказах мнение Катина, не  за друго,  но изказванията им  ме подразниха.  И аз  търся под вола теле, но те  едва ли не се подиграваха  Thinking.
Не мога да подмина ироничните им забележки. Приличат ми на тетки,  които само клюкарстват и злорадстват на чужд гръб  #Cussing out.

# 499
Спокойно де - има и точно такива сред тях - спор няма.
Боже, аз пък въобще не се трогвам от такива неща - сигурно съм много дебелокожа  newsm78
днес примерно пак си говорихме с мъжа ми - колко много ни е постигнало детето за една година. Февруари месец примерно той не разбираше въпроса "Ти момче ли си или момиче" сега не само отговаря, че е момче, ами може да изреди всички в стаята към кой пол попадат и то с пълно изречение. И страшно се гордея с детето си. Наясно съм, че това сигурно е умение на 3 годишно, а не на 5, обаче за моето дете това е огромен напредък. И въобще не ми изглежда никак глупаво. Ако разговаря някой с него определено обаче ще забележи, че детвто не общува добре. Но ако не го познава и не му се налага да говори с него би се потресъл как това малкото дете може  да възпроизведе едва ли не с затворени очи маршрутите по които минаваме с колата. Или как сред 10 коли същите като нашата на огромния паркинг аз почвам да ги обикалям да гледам номерата да си позная колата  Crazy а той се затичва и спира точно пред правилната кола...

Да ви се похваля ние броим до 12 и разпознаваме цифрите до 5 - много му харесва Simple Smile
Чудя се дали да не му покажа и буквите  newsm78 но нашата терапевтка смята, че е много рано /т.е. тя иска той да усвои  други неща преди да стигнем до буквите/

# 500
  • София, "Младост 3"
Деси като гледа мкакви неща постига сина ти - бих се доверила на терапевтката...и тъй като той е с по-специфични възприятия щом не иска тя да го занимаваш - не дей да не стане по-зле и да попречи това после....мисля, че при тях претоварването при възприятията е опасно /поне което съм чувала и гледаал и чела-недочела/

# 501
  • София
Деси, за буквите наистина е рано.Обаче можеш да му покажеш как да си изписва името.Това още веднъж ще помогне да осъзнава собственото си АЗ./Консултирай се все пак/Моят син научи азбуката и броеше, и разпознаваше цифрите до 60  на 3 г.Когато научи азбуката се появи интерес към четене на букви.Всеки предмет или книжка беше за него четене на буквите или цифрите, а не обръщаше внимание на самата картинка.След това положихме усилия да ги позабрави.Общо взето аз правя така - подтискам естествения му интерес към цифри, букви, наизустяване, пъзели,а го уча да общува, да поддържа разговор.Ти също - убедена съм.

Буквите ще ги наизусти за една - две седмици - няма да имате проблеми.

# 502
Катина, както и всички ние, не си слагайте на сърце чуждите думи, да си мислят и говорят каквото искат. Има един, който от горе гледа!

Не се разстройвайте!

Лек ден и повече усмивки!

# 503
  • София
Интересът към буквите и цифрите, може би е свързан с лесното възприемане на символите (точно за това ПЕКС е толкова ефективна при децата с трудности в овладяване на комуникацията и езиковите умения). Мисля си, че ако едно дете проявява интерес към буквите и цифрите, добре е да се използват тези интереси, но не самоцелно.

# 504
  • sofia
Или как сред 10 коли същите като нашата на огромния паркинг аз почвам да ги обикалям да гледам номерата да си позная колата  Crazy а той се затичва и спира точно пред правилната кола...

Много добра зрителна памет! Алекс също я има. Беше точно на 2г. когато видя кола, абсолютно същата като на баща му. Започна да се тръшка и реве на улицата, аз така и не разбрах за какво. Като минахме още 2 пъти от там, в различни дни и това се повтори, аз чак тогава забелязах паркираната там кола и се усетих, че реве да се качва  Embarassed. Отдавна познава и казва коя е на дядо, на тати, на мама колата. Аз също се бях притеснила, че не ще да хване фулмастер и да рисува. От няколко дни го прави с голям интерес, но и с двете ръце, няма водеща. Казва ми "рисувай влак" и започва да драска върху него до като не остане бяло на листа  Mr. Green. Кара ме да рисувам разни неща, а той прави опити да оцветява. Брои до 10, букви още не знае  Confused Много е впечатлен от лампичките по елхата и само ни води на там и обяснява как светят  Simple Smile, даже ме кара да сядам там и ми заповядва "пей"  ooooh! ooooh! :
Мисля, че не знае, че той е МОМЧЕ, но много добре различава момче и момиче. Трябва да започна да обяснявам. Сега учим няколко цвята, но май не разбира още за какво става въпрос Sad. Отлично разпознава и назовава топло и студено, на топлото казва, че пари  Confused.

# 505
МОя син пък топлото го нарича "колд-хот" = студено горещо  Joy
За цветовете - трябва да почнеш само с 1 - червен обикновенно. И почвате - чбълката е червена, светофара червен, каната червена и т.н. ит.н. повтаряш всичко от ежедневието до умопобъркване...
Когато си убедена, че го разпознва почваш със синия. После идват зелен и жълт. Пак по 1.
Като вкарваш нов цвят повтаряте и стария - тази кола е червена, а онази синя и т.н.
Обикновенно най-много време отнема първия цвят. След синьо, зелено и жълто после другите идват много бързо. Поне при нас така стана.

# 506

Нека и тук да пусна линк към по-ранно филмче със същото момиченце Lilly:
http://www.youtube.com/watch?v=g0UpCrEd4l0

Там е на 18 месеца и прави същото, но върху физическа, а не политическа карта на света, което е по-трудно, защото се ориентира не по цветовете, а по местоположението. Не знам кога са почнали да я обучават, но е от доста рано. Домързя ме да преброя местоположението на колко страни знае на 18 месеца, но не са малко...

Дъщеря ми е със синдром на Даун, и ми хареса идеята да разнообразя заниманията й с подобна карта. Купих й голяма политическа карта на света, подобна на показаната и почнахме вече да учим страните - Франция е страната на Палечка (имаме филмчето), Русия е страната на Анастасия (имаме филмче), Китай е страната на Мулан (позната от филмче), България е страната, където сме ние и т.н. Е, началото е най-трудно, докато детето схване какво се иска от него и докато това се превърне в занимателна игра Simple Smile

# 507
# 508
Радвам се за Лили.

# 509
Много е сладка    дете  мечта    Grinning И аз се радвам за нея   Hug

Общи условия

Активация на акаунт