Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 926
  • 866
  •   1
Отговори
# 705
  • Реъкйавик
благодаря деси за отговора. вие сте направо полиглоти с тези задължителни 4 езика мале мале ....Ние тука въпреки 4е сме в малка страна в у4илище се изу4ават 3 англииски датски и исландски.
ина4е специалисти да искаш кои от кои по добър нали знаеш..
абе да са живи и здрави децата другото маината му Hug

# 706
и тука да дам линка ако сте го пропуснали:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.msg6687013#msg6687013

# 707
Отново да побутна нашата темичка. Какво ново около нас. Преди две седмици ходихме на ТЕЛК комисия. Дадоха ни 60% с ЧП. Сега следва ходене по социалните. Надявам се да не ме въртят много много.
Имам и хубава новина за Мири. От понеделник тръгва на детска градина. На масова детска градина. Директорката беше много отзивчива, разбрана, по всякакъв начин ще гледат да помогнат на детето да се адаптира и социализира сред децата.
Ох, защо няма повече такива кадри. Поднасям и   bouquet за добротата.

# 708
Много се радвам за вас и за Мири, само хубаво мигове му пожелавам в дг, приятелства и много гордост да носи на мама и тате, както винаги до сега. Чудесен е той, разкошен малък човек, няма как да не го заобичат децата, каквато е усмивка. И само поводи за хвалба да има   Hug

# 709
  • sofia
Отново да побутна нашата темичка. Какво ново около нас. Преди две седмици ходихме на ТЕЛК комисия. Дадоха ни 60% с ЧП. Сега следва ходене по социалните. Надявам се да не ме въртят много много.
Имам и хубава новина за Мири. От понеделник тръгва на детска градина. На масова детска градина. Директорката беше много отзивчива, разбрана, по всякакъв начин ще гледат да помогнат на детето да се адаптира и социализира сред децата.
Ох, защо няма повече такива кадри. Поднасям и   bouquet за добротата.

Много се радвам на такива хубави новини. Дано детенце бързо се адаптира към новата обстановка и да се чувства добре сред децата.
Ние, за съжаление, не можем да се похвалим с добро отношение. Последната дума имаше комисията от РИО, която реши, че детето ми не е за масова ДГ. Според тях, с такава силно изразена хиперактивност, той няма място сред нормални деца, пречи на работния процес и влияе зле на останалите  newsm78. Детето ми, което напредва всеки ден, казва по най малко 3 нови думи на ден и вече се справя с програмата за неговата възраст.

# 710
Мири е бил и по-рано в масова детска градина. Много добре се чувстваше там. Но тогава той беше на 3-4 години. После го спрях заради диетата. Сега когато отново исках да го върна в детската ми отказаха  Close. Директорката ми излезе с номера, че видите ли не съм се обадила навреме. Но нищо не каза за това, че и тя не ни е потърсила. Абе с две думи, тъй като детето е вече с диагноза /защото преди това нямаше/те просто не желаят да се занимават с такова дете. А тази детска градина ми беше толкова удобна. Входа на детската е срещу входа на центъра където Мири ходи на логопед и психолог. Сега научих, че директорката е нямала право да ни върне молбата. Детето е трябвало да си бъде в същата група, на същото легло, същото шкафче /тъй като е специално дете и не трябва да му се променят навиците един вид/. Просто трябва да подам молба до общината, нооооо не ми се занимава. Честно казано не искам детето ми да почва по този начин в детска градина. Незнам какво ще е тогава отношението към него. Докато в детската, която почва - отношението е чудесно от самото начало. Те са запознати с проблема и не им е пречка /а може би и защото Мири е спокоен, не е хиперактивен/. Аз предпочитах да го сложат в по-малка група, защото той така или иначе не може да разбере материала на "големите", но доколкото разбрах, ще бъде точно при тях - при наборчетата си. Щели да обяснят на децата да се грижат за него, да му помагат. Толкова много се вълнувам. Чакам с нетърпение "първия" му учебен ден  Flutter

# 711
  • София
Ох, Кифла, много съжалявам. Не знам какво да ти кажа, защото сме си писали и преди. Дано да се намери решение Praynig

pepi_r, на вас успехи Hug Усетих настроението и надеждата ти! На добър час!

# 712
Здравейте и от мен!!Поздрави и целувки на всички мами и дечица.И при нас работите вървят на добре.Дани вече казва по цели изречения и учителките много го хвалят.Децата в масовата група където ходи много го обичат и се грижат за него като за по-малък брат.Дано все така да е.Предстои ни повторна комисия ТЕЛК.Ще ходим отново в Ловеч.Ако някой е ходил скоро там нека ми пише на лични че много се притеснявам. Hug

# 713

Много се радвам на такива хубави новини. Дано детенце бързо се адаптира към новата обстановка и да се чувства добре сред децата.
Ние, за съжаление, не можем да се похвалим с добро отношение. Последната дума имаше комисията от РИО, която реши, че детето ми не е за масова ДГ. Според тях, с такава силно изразена хиперактивност, той няма място сред нормални деца, пречи на работния процес и влияе зле на останалите  newsm78. Детето ми, което напредва всеки ден, казва по най малко 3 нови думи на ден и вече се справя с програмата за неговата възраст.
       Кифла, трябва да се бориш за правата на детето си. Постоянно се говори и пише за интеграция на децата със СОП, а накрая някаква си комисия решева, че детето ти не е за масова ДГ.  #Cussing out

# 714
  • sofia
Незнам вече как да се боря, коя е по висшата инстанция от Районния Инспекторат по образованието. Пращат ни в 112- та детска градина, според тях, това е най доброто място за него. До колкото ми е известно на мен, пък и посъбрах доста мнения, включително и на няколко специалисти, детето ми абсолютно не е за там.

# 715

След малко ще е празникът на мама.
Честит празник, мами на специални дечица, където и да сте по света!
Днес децата в центъра са правили картички за своите майки.
Те са оцветявки. Кирил не се сеща да сменя молива, но явно някой
му го е сменял от време ва време. Няма значение.
Отзад старанелно и написал:

Честит празник, мила мамо!
                                                  от Кирчо

# 716
  • София
Кифла,не знам какво да ти кажа.Бояна е на 6г и миналата година минахме през такава комисия.Определено по това,което си писала,твоето детенце е по-напред от нас.Ние обаче сме в масова градина.Въобще на комисията нямаше две мнения по въпроса.Имам чувството,че просто не сте попаднали на хора.Не знам...не може ли да подадете жалба и да се явите повторно.Това,което съм чувала за 112градина далеч не отговаря на представите ми замясто за дете като твоето. Confused

# 717

Фриг, стимулирането на обучението на деца на майчиният им език е политика на някои страни.
Те ще го владеят по-добре, от завършили съответната филорогия. В Норвегия например се заплаща на майката.

# 718
Незнам вече как да се боря, коя е по висшата инстанция от Районния Инспекторат по образованието. Пращат ни в 112- та детска градина, според тях, това е най доброто място за него.
Привет Кифла!
Не познавам случая, но много често за толкова кратко време / каквото е и явяването на комисия/ не е възможно да се преценят Специфичните образователни потребности СОП на детето. Целта на такава комисия за мен е точно това, а не просто да се явява гара - разпределителна. Затова в една подобна комисия би трябвало да се събират хора които разбират от проблемите и то повече даже от средното ниво в колегията. И преди всичко  от начините за решаването им. Особено се отнася ако случая е малко по-необичаен и става въпрос за редица проблеми от спектъра на сензорните дисфункции. Те много приличат на аутистичното поведение или хиперактивноста, но  изискват доста по-специфична и насочено терапевтична интервенция към причините.
 И в крайна сметка всеки родител има право да търси най-доброто решение за детето си! И ако нещо ти подсказва в посока "Не" - това е интуицията ти!
Успех!

# 719
  • sofia
Вижте какво получих на лични -
...
здравейте, това, което пишете е доста смущаващо......аз съм член на комисията към рио, която все още не е била в детската градина на сина Ви (((((
...

Госпожата е дала името и телефона си и смятам да и се обадя, тъй като от вчера се опитвам да и пратя лично съобщение, а не става. Значи тази комисия, с която се срещнаха поне 10 родители от нашето ОДЗ на дата 5 ти март, каква трябва да е била  newsm78. Нямам думи просто! И да, olia, точно като гара разпределителна се явява, защото наистина случая с детето ми е малко по необичаен.

Общи условия

Активация на акаунт