Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 94 071
  • 866
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте  Hug !  Да ви разкажа как сме и как се почувствах след последната ни среща при психолога  ooooh!
...Отиваме ние/това беше преди месец/...започваме да говорим за притесненията си,за симптомите,за досегашните прегледи и изследвания...съмненията за Синдром на Аспергер....за всичко...нали трябва да се запознаем с новия си доктор.Слуша ни,слуша ни човека...и накрая... Naughty НЕ,НЕ...чакайте малко...аз да ви разкажа как се държи Давид в училище/в детската градина/И ние седим и слушаме  Shocked и не можем да повярваме,че това е нашето дете. Първо ...защо не може да се  облича и съблича сам...второ...защо не се храни сам...защо все още спи при нас...И аз...ами не може...мъчим се отдавна,но не може....А защо не яде всичко...ами не иска,казвам аз...Грешката е ваша,казва той...И направихме една програмка за действията ни.Психолога наблюдавал Давид още от първия му ден в училище,още от първия му ден,в който го оставихме да се храни в столовата...Научиха го да яде всичко...включително омразната му риба,научиха го да се облича,събува и обува...а вчера видях последните му рисунки...и трябва да ви кажа,че очите ми се насълзиха...рисувал  автопортрет...виждаха се очички,нос,уста,коса и тяло....И така...не знам какво да кажа,не знам и как да го обясня...Вече бърбори /не съвсем разбираемо,но бърбори/ на двата езика...пее няколко любими песнички постоянно.У дома върви с тетрадка и молив и е много горд...Прави се на учителката в училищния автобус....Такаааа,автобус Nº4,колехио еди кое си....я....всички ли са тук...и започва да изрежда двайсетина имена на деца....
В един от предните си постове [desi] беше писала за правилата у дома...Нашите ги променихме на 50 процента и резултата е видим...Не иска да се облича...един ден го пратих с пижама на училище...не иска да яде нашата храна...ами ако иска...след един ден глад седна с нас на масата...Ако хапне месце,получава разходка до влака...само да го пгледа...ако хапне и следващият път месо...получава  кратко пътуване с любимото влакче...Продължаваме обаче да се приспиваме...но аз скоро няма да се откажа от това...единственото време ,в което можем да се гушнем и да си четем приказки....
...Една учителка и един училищен психопедагог научиха детето ни на всичко,с което се борим вече повече от година...

pepi_r,Давид също казваше много думички и когато беше близо две годишен спря ...ей така ...изведнъж

# 691
Pepi, за Аспергер пише, че децата млъкват. За синдом на Канер не е задължително да са развили речта си.
При нас - на 2 години имаше малко думи, но имаше някакви.(мама тати, ботъл) На 4 си бяха все същите  Confused Но докато на 2 години разбираше като му се говори (изпълняваше команда дай обувките примерно) на 4г. не разбираше като му говорим ние. Не с еобръщаше на името си и т.н. Никог ане беше казвал  примерно ДА или НЕ  - нещо много показателно може би - защото сега 2 годишния ми хлапак крещи НЕ като не иска нещо....
Т.е. не сме минавали през "ужасните 2 години" през които детето всичко отрича, защото просто той не знаеше да казва НЕ. Но пък на 2 годинки беше вечно ухилен и контролируем що годе...На 3 обаче когато искаше нещо - применро от хладилника не отиваше д ами пиокаже хладилника а почваше да реве като магаре...и ние почвахме - какво искаш вода, мляко, спи ти се, сменяме дрехи и т.н. ит.н. до безкрай. На 4 години вече беше нетърпимо, защото вместо да се подобрява той съвсем отказа да комуникира с нас и с другите деца. Сега вече не само говори, а и играе с децата:)
Наскоро ходихме на гости на моя приятелка със син на долу горе същите години. Малкия ми батко си игра с него, стреляха, бягаха, голяма игра падна. А когато заваля дъжд той си облече яке което му дадоха - аз много се възгордях, ама не посмях да си призная да не ми се смеят...

gaby_s - това за правилата - че Давид има някакъв проблем има. Но сте случили на хора, които знаят как да му помогнат. И скоро ще пишеш, че всичко е преодоляно  Hug
За правилата конкретно - това (принудата да свърши нещо) е начина по който и нашите терапевти ни учат да работим. Да си признаем, че малко или много яко си разглезваме децата, защото знаем, че те имат проблем и те ни се качват на главата.
Но пък за да "оздравеят" пътя им минава през "строга дисциплина" и щем нещем трябва да променим правилата си и да не им позволяваме да се превръщат в малки манипулатори.

Моя син за първи път почнаха да го наказват в градината тази година. Сега са едни сълзи и сополи   Crazy всеки ден - много е обиден какво му се е случило. Още неможе да разбере, че наказанието е свързано с нещо което е направил и все още принудата работи по добре като начин да променяме поведението(като ако не се обличаш отиваш на градина по пижама), но полека лека навлизаме и ние в колектива  Twisted Evil

Габи - за спането гушкайте си се... ние вече си отиваме в стаята и заспиваме сами като му кажа, че е време за сън. Сутрин обаче като се събудя той ми е в леглото  hahaha кога идва идея си нямам.  Laughing Но за мен това е огромен прогрес - от незаспиващо дете, спящо с мен да реши сам да си ляга отделно от мен.

# 692
Явно аз съм в грешка, не съм разбрала че дечицата ви са имали отделни думички. Само за Вълчо знаех.

# 693
Малкото вълче товореше правилно и никога не е употребявало бебешки думички,
млъкна около 4 годишен и останаха "Да", "Не" и "Ти кажи", но последното след много
настояване да каже какво има, какво иска. Снощи слуша музика от линковете за около
четвърт час, аз слушах 4 часа. Много се радвам за Давид.

# 694
Моят син не е имал думи. Само на 10 м.- 1г. като му кажех: "Кажи "ма-ма"! ", той казваше :" тааа-тааа" . В този смисъл по-късно не загуби речта си, но загуби усмивката(беше изключително лъчезарен) , контакта с очи, храненето му се влоши изключително много и много други неща. На 3г. нямаше никаква думичка, нула контакт с очи, никакво изражение на лицето, нищо не разбираше, не се обръщаше на никакво повикване , да изпълни команда ???-абсурд, нито веднъж, да ходи хванат за ръка???-абсурд... направо не искам да си спомням!  Sad

# 695
Нека споделя и аз. Моят син на 10 мес.казваше "мама", "баба", "айде" и отделни срички. Винаги е бил лъчезарен, усмихнат. Махаше с ръчичка за чао. Нови думи не се появиха, а старите имаше период в който изчезват, и друг, в който отново се появяват. Имаше момент в който не махаше с ръчичка за чао. Контакт очи в очи е имал винаги. Имаше период в който беше по-отнесен, и това е  когато пише тиоридазин, никога няма да го забравя  Sad . Команди си е изпълнявал винаги, естествено такива, които разбира.

# 696
Вълчо искам все да те питам, ако искаш не ми отговаряй де Simple Smile Кирил как се държи с момичетата? Въобще усещаш ли да харесва момичетата (било то дори по телевизия) и какво отношение има той към неща като целувки, любовни сцени и т.н. Как коментира примерно приятелките на брат си (ако знае за такива), той казвал ли е че харесва/иска да е с някое момиче? Знае ли примерно, че секса освен деца, носи и удоволствие и дали коментирате подобни неща у дома?

Моя 10 годишен син каза, че ще имал само 2 деца, а не 3 като мен, щото иначе ще трябвало да прави 1 път повече секс  Joy като се опитах да му обесня, че секса носи не само деца, а и удоволствие и не го правим само за да имаме деца а постоянно, той беше много възмутен от мен  Mr. Green

# 697
Ами разговорът за бебетата и секса заварва всеки родител неподготвен. В смисъл, в неподходящ момент. На нас ни се струва, че никой момент не е подходящ, не сега. С Кирил товорихме доста по-късно от баткото - преди година-две.
Поводът бяха черни бикини на една трънка. Паднали са от нечия тераса.
Иначе за пръв път го чух да казва за мацка, че е секси покрай рекламата на бира на Мара Отварачката. Ти сигурно не си я гледала - в кръчмата отвори стъклена бутилка бира с бюста си. И май Кирил под секси разбира точно силиконките. След две седмици в предаването 10-те най я избраха на първо място - най секси мацка.
Когато дойдат гости на баткото, понякой път изявява желание да отиде при тях. Само стои, нищо не прави. Те го познават, няма проблем. Слушат музика, черпят го с безалкохолно, но той не говори, стои и гледа.
Съучениците му вече имат приятелки, излизат с тях, закачат се. Веднъж ни разминаха, поздравиха ни и Кирил каза откъде го познават. Те си бяха хванали гаджета, а ние с Кирил се бяхме хванали за ръце.
Сравненията с връстниците винаги ще ни връщат в реалността и ще ни причиняват болка. И винаги ще са в полза на другите - палавите, веселите, закачливите деца. С това трябва да свикнем и да се примирим. Може да напредваме, но няма да ги настигнем.
Имам снимки от преди да спре да говори и след, но не са сканирани. Разликата е жестока. На предните е едно закачливо, палаво дете, с много жив поглед, гледа дяволито, с лъскава черна коса, даже синкав оттенък имаше. След това е като зомбиран, никаква емоция на лицето, и то без медикаменти.

# 698
# 699
  • Реъкйавик
да попитам маиките от 4ужбина вашите деца говорят ли български?
 син знае някои думи на бг но отказва да у4и бг.

# 700
Не говорят, но разбират. Не го тормози, като си идете в БГ или дойде някоя баба ще неще ще почне да се мъчи да говори. И речника му ще се подобри.
Моя големия понякога не иска да му говоря на БГ даже.

# 701
У дома по принцип си говорим на български...но Давид понякога се чуди  newsm78 ...Мамо,не те разбирам...ми казва...по му е лесно да говори на испански...на български разбира ,но като почне да бърбори,почти винаги прехвърля на испански...получават се учасно смешни изрази  Grinning Средния ми син забрави да пише на български  Embarassed книги чете само на испански...  ooooh!

# 702
  • Реъкйавик
при нас проблема е сложен ние нямаме баби българки имаме само една леля / сеестра ми. в къщи изцяло се говори на исландски каката като и говоря на бг тя отговаря на исл. а малкя изцяло отказва да у4и бг казва 4е щял да у4и англииски и това е . ние си ходим до бг по за 2-3 седмици за това време малкия не може да нау4и нищо. знае само да и не и маи малко разбира. тука специалистите казват 4е трябва да му говоря и на бг но как да го насилвам детето ....купихме касети от бг с детски филм4ета и като ги пуснем тои не щ да ги гледа даже....

# 703
твоята кака като нашия батко  Mr. Green
Не го мисли толкова...не го насилвай детето - както дойде. като пораснат ще оправят езиците ако им се наложи да си ходят в БГ... аз а нашите баби все повтарям - учете английски  Mr. Green че да се разбирате с внуците  Mr. Green
При нас терапевтите пък обратко казват - че трябва да говорим и у дома на английски. Но може би зависи от детето. При нас държат втория и третия език да се вкарат активно една когато малкия батко възприеме добре модела на английския... Ама ние от многоезичието няма как да избягаме де...все пак живеем в държава с 11 официални езика  #Silly тръгнат ли на училище ще учат 4 наведнъж... а тук всички говорят свободно поне по 2 езика...
Просто му говори за да чува и български...когато е готов и се поинтересува сам ще го научи, когато има основата....ако въобще му се наложи... все пак предполагам не си мислиш, че ще четат "Под игото" ако ще живеят в Исландия...нали? Grinning Децата ни трябва да знаят езика който ще използват в обществото където ще растът. А другите езици са за да ги обогатяват. Ако решат да се върнат в БГ ще научат и български.

# 704
  • густо майна Филибето
[desi], обръщам се към теб, защото ти пусна първо линка за сензорните профили, но и за всички , които владеят руски  - има нова информация за диагностиката и терапията. http://www.elinahealthandbeauty.com/forum/viewtopic.php?t=4607 - превод от иврит

Общи условия

Активация на акаунт