Машина за хляб - 5 част

  • 64 011
  • 550
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 3 373
Програма свърши, а хляба изобщо не е доизпечен Sad Какво да го направя? Да му пусна още печене?

Ако не нагласиш настройката за препечена коричка, хлябът отгоре остава бял, а дори и да я настроиш, отново е по-светъл от това, с което сме свикнали.
Ако не е просто коричката, а наистина не е изпечен, пусни 12-та програма и с + нагласи допълнителните минути.

# 241
  • Мнения: 2 818
След 5мин вече приличаше на хляб Simple Smile Другия път явно ще пусна за препечена коричка. Благодаря ви за бързите отговори  Hug

# 242
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Момичета, не успях да открия в темите до сега на какво може да се дължи хлътването на хляба -образува се нещо като езерце отгоре, особено на пълнозърнестия хляб. Вътре е изпечен, не е клисав, за да си мисля, че не е втасал добре. Струва ми се, че причината може да  е в маята- малко или некачествена, или остаряла? Какво мислите?

Cathie, още не съм благодарила за рецептата за баницата от многолистно тесто. Не съм много добра по точенето, но мисля да се пробвам някой ден (особено е достатъчно да се разточи по- дебело). Ако нещо стане- ще покажа

Последна редакция: пн, 22 окт 2007, 22:29 от pirinka

# 243
  • София
  • Мнения: 10 213
Хлътването на хляба се дължи на превтасване.Кати,Пина,нали така беше? Laughing

# 244
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Благодаря, не ми дойде на ума- ще опитам по- кратка програма.
  bouquet

# 245
  • София
  • Мнения: 2 130
Dream4e, аз понятието активна суха мая обикновено го срещам в рецептите на английски. Не знам там какви маи имат, но ние тук мисля имаме един вид суха мая, на няколко (3-4) производителя. Предполагам, че в интернет има добро обяснение за маите, но не съм търсила. Ако имам време и се сетя да потърся, ще пиша какво съм научила:)

verolina, повечето машинки са между 450-700W. И аз мисля, че този максимум мощност го ползват най-вече при печенето и месенето, за втасването поддържат някаква температура, но за целта включват или по-рядко, или ползват по-малка мощност...Това за съжаление не го пиtе в нещастните преведени упътвания.
pirinka, Pina беше разяснявала в по-предните теми (  bouquet, за което), че хлътването се случва от превтасване, което пък или е от просрочено време/по-голямо количество мая или по-рядко тесто. (Дано правилно съм запомнила) Другаде четох, че в машинките, понеже пекат на по-ниска температура, втасването продължава и в началото на фаза печене, затова аз напоследък, дори и след като захладня, си ползвам програмата на 2ч30мин.

# 246
  • Мнения: 330
dimitrina73, до колкото разбирам май това е точно по-бързодействаща мая ... ама не съм сигурна  newsm78 Срещам я и тук в разни рецепти, а и в един съвет на marabu за питките на карина, че трябва да се сложи по-малко мая, ако е активна, но иначе точно обяснение за разликата с обикновената суха мая не успях да открия.

Иначе тази, която имам си е точно от тук взета  - Saf-Instant - като едно пакетче от 11г е за 500 до 1000г брашно. Така или иначе няма да я ползвам докато не разбера как и за какво се ползва  Embarassed Whistling

# 247
  • София
  • Мнения: 4 516
Dream4e,

Ползвам само такава мая -  Saf-Instant. Слагам по 2 ч.л. на хляб от 750 грама. Имам разлики в хляба само когато сменя брашното. Предпочитам брашно на Софимел. Пека на нормалните програни - основна или за бял хляб, но у нас не е много топло.

# 248
  • София
  • Мнения: 3 874
Ето снимки на хлебче от новата ми ФИФ-ка  1 2 3, най-после успях да снимам. Хляба е печен на нормална програма 3.30 часа, на старата машинка настройвах за по-препечена коричка сега го пускам на нормална и изпича по-добре.  Hug

# 249
  • Мнения: 330
Raya, благодаря за отговора   bouquet . Да не се притеснявам значи да използвам тази мая.
Днес ще правя втори опит за хляб с маслини, само че по различна рецепта от предишната и се надявам този път да стане, че предишния път обвиних точно въпросната мая.

# 250
  • София
  • Мнения: 2 130
Тази, мисля я водят френка мая, Saf-Instant и аз я ползвам, и аз като Raya ок. 2 ч.л., но моят хляб в готов вид последният път го премерих и беше 1 кг. Не съм се зачитала в описанието й, и не знаех, че се води активна...

Последна редакция: вт, 23 окт 2007, 15:22 от dimitrina73

# 251
  • Мнения: 1 283
Още при първите промоции на Аляска в Метро си купих машина.Хляб правя всякакъв,а вече работя и на око,така е докато свикнеш.Искам да споделя с вас,че трети път правя козунак в машината и става тухла, сладък хляб,дърво, и винаги и изгорял отдолу,а отгоре има още да се желае в печенето.Този път беше последния, така се ядосах вече ще я ползвам само за месене и втасване.Правила съм козунак по същата рецепта във фурната,ами става си страхотен козунак.Още съм бясна Twisted Evil

# 252
  • Мнения: 330
Е сега пък заслугите на какво да отдавам - за първи път ям хляб на конци, направо много съм щастлива, стана страхотно хлебче с маслини от всякъде!!!  Party
Тук снимка на цялото хлебче с хрупкавата коричка http://www.snimka.bg/album.php?album_id=181621&photo=4 ,
а тук на меката като памук вътрешност /разрез/ http://www.snimka.bg/album.php?album_id=181621&photo=6
Много съм доволна и благодаря на всички от страниците назад за съветите, особено на съвета за мед вместо захар - наистина има разлика!   bouquet

# 253
  • София
  • Мнения: 402
Много ви благодаря за отговорите  Hug

Мисля, че скоро (за рожденния ми ден) ще си имам и аз хлебопекарна!  Laughing
Сега трябва да реша каква точно.
Да ви питам за Аляската, изглежда ми по-обемиста от другите, така ли е  newsm78

# 254
  • София
  • Мнения: 2 130
Доколкото знам от момичетата, които пишат тук, Аляска е до 1250гр. или там някъде..., т.е. най-големият възможен хляб за хлебопекарна (поне от познатите ни на нашия пазар).

Общи условия

Активация на акаунт