Машина за хляб - 5 част

• 63 957
  • 550
  •   1
Отговори
# 315
Оооооо, и аз така нищо не съм похванала, че нямам никакво време, ама ще дойде пак Великден и ще се развихрим. Само да не си пак на диета  Laughing
А сега има нови мераклийки и им се радвам от сърце  Heart Eyes

# 316
рязахме го оше топъл,защото нямахме търпение да го чакаме да изтине...възможно ли е това да е причината? Тестото не сме го пипали да видим какво е,но следващия път ще го провериме. В книжката на машината пише, че като натиснем тестото с пръст то трябва да си върне първоначалната форма, а ако това не стане да добавим още брашно.
за утре сутрин мислим да си спретнем един козунак и ще видим дали ще се получи нещо Simple Smile
[/quote]

Аааа, оставяйте го на решетка да изстине постепенно. Вереден е и за стомаха ако се яде много топъл. newsm78

Аз изкопах отнякъде някаква забравена неизвестно откъде решетка, измих я и само за хляба и тестените неща я ползвам (за изстиването им). Ако е някакъв фин сладкиш, то  с помощта на три празни тави го обръщам върху скарата.

Мисля и на ум си благодаря на орачите, на копачите, не мелницата  Mr. Green, на мъжа ми, че ми е купил брашното .... Mr. Green И така изстива по-лесно.

# 317
  • София
При мен стана много хубав хляба с мляко от книжката (същия като на Maktub).
Правих още един с яйце и стана много добър. Супер доволна съм  Laughing
Утре ще пробвам козунак и аз  Rolling Eyes

А ще ми кажете ли някоя проверена рецепта с типово брашно, искам типов хляб да си направяHug

Atrakcia честито!  Simple Smile

# 318
Веролина, аз типовият хляб си го правя по рецептата за основен хляб, само че заменям бялото брашно с типово.

# 319
  • София
 Бях чела (но май за други брашна) че ги смесвате бяло и някакво друго и затова се чудех, а и дали пропорциите са някакви други  newsm78
Ще пробвам така Кампари. Мерси Simple Smile

# 320
Веролина, ако искаш можеш да  смесиш 50/50 брашното с бяло, но според мен си става и само с типово брашно.

# 321
Вече и аз  съм притежател на хлебопечка Мулинекс,но хляба не ми се получава Sad и ви моля да помагате!!!Правих вече 6 хляба и то по различни рецепти, и различен грамаж , и различни програми и хляба не бухва и отвътре е тестив,само коричката става за ядене.Брашнот ми е софимел, а маята е суха на др.Йоткер(пробвах и на кубче).Нямам кухненска везна и брашното го измервам  с чаша,дали там не уцелвам грамажа newsm78Предварително ви благодаря  bouquet

# 322
фифи,брашното може да го слагаш и на око - като меси машината тестото да е достатъчно гъсто,че да става на топка - мека и еластична,но все пак на топка  Peace
Избери програма,която да не надхвърля 3 часа  Peace
Пробвай с по-прости рецепти - не се хвърляй на тежки теста с много продукти!Хвани цаката на обикновените хлябове,пък после ще ставаш майсторка.
Щом слагаш суха мая,погледни внимателно да не грешиш количеството и!В някои рецепти пише 1 пак. суха мая,но различните марки са в различни грамажи.Някъде са дадени в супени лъжици,виж с каква лъжица мериш да не грешиш.Ако грешиш в количеството на маята,нормално е да не се получава.
Дано имаш успех! Peace

# 323
  • София
Пина добре те е посъветвала,аз нямам какво да добавя,освен че никога не бих могла да уцеля брашното на око.Пробвах в началото-хляба ми все не ставаше,защото все добавях брашно,добавях...и накрая ми се получаваше не топка тесто,а направо гюле. Mr. Green

# 324
Пина,Валенце, благодаря.Аз пробвам от книжката на машинката рецептите ,не са сложни имам си и мерителна чаша и лъжици към комплекта и маята си я мера с тях(тя нали се разтваря предварително с малко вода) ,пробвах и програма под 3 часа, и моите хлябове са като гюле Mr. Green,даже последния го  допичах в печката и пак отвътре е тесто #Crazy

# 325
Между другото,рецептите от форума май са по-удачни от тези в книжките към машините!Не,че има огромна разлика,но понякога при превода и отпечатването има грешки,тука сме разкривали такива и ако не е опитен човек...
Това дето разправяш,че стои неизпечено тесто,дори след допичане във фурната ми з вучи като зверски превтасало.Това може да се избегне с по-кратка програма; с по-малко мая; с по-гъсто тесто (тестото ти да не стои като каша??)

И не,не се разтваря предварително с малко вода - сухата мая се слага при брашното.

# 326
Пина ,ами може да се каже че стои като каша ,но последния път програмата беше за 1.20 часа.А вярно ли е това маята да няма допир до течностите от рецептата и най  вече със солта?Маята от кубче и тя ли не се разтваря???И последно ще ми дадеш ли някоя твоя проста рецепта като за начинещи.Гооолеми благодарности!!!!

# 327
  • София
Леле, колко сте изписали за 2 дена:) Кеф ми беше да прочета всичко.

Atrakcia, чудесен начин да се присъединиш към нас. Успех, и се включвай като направиш нещо.

За изстиването - аз го завивам в кърпа, по-дебела или на няколко ката сгъната. Слагам го върху решетка, докато напълно стане студен и чак тогава е разрешен за рязане:) После, така, с кърпата го прибирам в найлонова торбичка и в кутията за хляб. (В тази книга, която четох, пишеше, че така завит, изстива по-бавно и дава възможност на вътрешността на хляба да довърши печенето, което в случая на хлебопекарните е необходимо, тъй като те пекат на по-ниска Т и това прави иначе хляба ронлив. Освен това, завивайки го, коричките омекват и така, пак по-лесно се реже...Добре е да се реже с назъбен нож за хляб.)

За пропорциите - Пина всичко е казала за пореден път:))) И аз пак да си кажа моето (което е другояче казано нейното) - тестото трябва да е малко по-твърдо от това, което се счита за добро при месене на ръка. Някъде по-горе или на друго място някой беше писал, че към края на първото месене, като пипне тестото - то лепне като самозалепващо се листче за бележки - т.е. усещаш лепкане, но нищо не остава по пръста ти...същото е докато го гледаш как меси - побутва стените, не се влачи по тях, изглежда мокро, не се виждат сухи бучки брашно, една маса е, която все по-гладка става с месенето, ако я пипнеш в началото е доста неподдаваща,  само най-горния слой леко поддава на средно силен натиск с показалец.

Мисля, че рецепта може да се спазва точно с изгледи за успех, ако човек си нагоди някоя и все същото брашно, мая и мерилки си ползва (макар че брашното може и една марка да е и пак различни показатели да има при различни партиди, така че следенето в началото си е почти задължително.) Напоследък правя един и същи хляб, смес от различни брашна, смлени семена и зърна - цялата тази смес идва към 700 гр. (според една кана с мерки за различни продукти), една мая от 11гр. ми стига за 3 такива хляба на програма 3 (пълнозърнест) от 2ч30мин. Мисля, че в преводните и чуждите рецепти количеството мая е много голямо за съответните количества брашно...сигурно разликата идва от разликите в брашната и маите...

# 328
фифи,щом ти седи тестото като каша,работата е ясна - много е рядко.Трябва да стане достатъчно твърдо,че да може да се плете,да се оформя по различни начини.
Димитрина е описала подробно,прочети внимателно и добавяй брашно,да не те притеснява,че по рецепта е по-малко!

давам ти примерна рецепта,макар че в темата за рецепти има много - темата е дадена с линк на първа страница в тази тема
вода 150мл
брашно - 350-400гр на око
40-50мл
1 яйце
захар 1 щипка,сол 1 ч.л.
мая - 10гр жива от кубче

по тази рецепта съм правила многократно и винаги съм имала успех

не се увличай да правиш тестото твърдо като камък,но все пак,като се меси да се получава топка - успех

# 329
  • софия
момичета, кое от черните брашна киселееше? и кое не? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт