Машина за хляб - 5 част

  • 63 964
  • 550
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: X
Ръженото киселее.

# 331
  • Мнения: 16
Някой да сподели рецепта за Тутманик (или подобно нещо, да е със сирене и масло) за машина за хляб... Благодаря предварително

# 332
  • София
  • Мнения: 402
Ето тази рецепта я имам от нета, но още не съм я пробвала.

Тутманик :
1 и 1/4 чаша топла вода
1 яйце
3 с.л олио
500 гр брашно
1 с.л захар
1/2 ч.л сол
1 пакетче суха мая

Режим тесто. Като свърши програмата-тестото е втасало, разделя се на две,едната част се разстила, маже се обилно с масло, ръси се сирене, слага се втората кора. Навива се на руло и се слага в тава да втаса. Пече се на 180 гр. Като се извади от фурната се поръсва с вода и завива с кърпа да се задуши.


Ако я направиш или направиш по някоя друга - сподели моля те как е станало  Hug

# 333
  • Мнения: 11 607
разделя се на две,едната част се разстила, маже се обилно с масло, ръси се сирене, слага се втората кора. Навива се на руло и се слага в тава да втаса. Пече се на 180 гр. Като се извади от фурната се поръсва с вода и завива с кърпа да се задуши.[/color]

Ако я направиш или направиш по някоя друга - сподели моля те как е станало  Hug

Да споделя...Правих питка за един рожден ден. И тъй като знам,че предният път питката не стигна, реших да направя малко повече тесто и  тъй като фурната ми бе заета от питката, имам само 1 готварска печка и реших остатъка(дето ще е за нас) да го направя точно така.....Усуках,но вместо във фурна, го върнах в контейнера на хлебопекарната и пуснах програма печене......Леле...стана супер! Вкус на питка, и форма общо взето добра, но не точно типичната на хляба от хлебопекарна. ...та ако не е много тестото - може и да се усуче и да се върне пак в контейнера - това го давам като идея.....

Пина Hug... - дай ми повече информация за типовото брашно...В знак на благодарност ще ти кажа,че на импровизираният мини конкурс,за който писах, хляба ми го обявиха като най-здравословното ядене на масата........И после 4 приятелки си го поделиха,като едната като разбра,че ще си подели парчето с още една жена и леко се нацупи. Но аз и обещах да и отидем на гости и да се компенсирам с цял хляб........

# 334
  • Мнения: 83
Eй,мацки страшни сте особено Пината и Dимитрина73  bouquet!По вкусен хляб не сме яли,всички сме очаровани!И грешката ми е ,че брашното ми е било в пъти по малко от рецепта- там е 300гр. ,а аз сложих около700гр. ,и че разтварях сухата мая във подсладена вода.И пак големи благодарности  bouquet  bouquet  bouquet

# 335
  • Мнения: 16
Ето тази Ако я направиш или направиш по някоя друга - сподели моля те как е станало  Hug
Благодаря! Ама аз търсех нещо подобно, което да се пече в хлебопекарната... Разбирам, че няма да е баш тутманик, като във фурната, но все пак искам да пробвам. Ако остава това тесто, което ми препоръча, в хлебарката да се пече, дали ще стане нещо? Ще сложа сирене

# 336
  • Стара Загора
  • Мнения: 341
Да споделя моя опит-правя и бял  хляб и типов и при двата вида хляб кората при рязане се троши,а хляба е изпечен.Не е на шупли.След като го извадя от хлебопекарната,изчаквам няколко минути и го вадя от формата и го завивам в кърпа.Относно типовия хляб-става перфектен,няма нищо общо с типовия хляб ,който се продава в магазините.Мисля дори ,че типовия хляб от магазина е с оцветител,защото моят домашен хляб е мн светъл. newsm78
Правих и ръжен хляб,но с вода и без кимион и брашното беше 1към 1 смес(ръжено и бяло).Не втаса много и на вкус не ми хареса Sad

# 337
  • Мнения: 330
Благодарности и на dimitrina73 и на pina за съветите!   bouquet
Ама кой ти трае до сега да чака хляба да изстине! Още горещ се реже или разчупва и  Whistling ... и после се чудя защо при първото рязане хлабът ми стои като недопечен отвътре. Само тогава. После като изстине си е душичка и си е изпечен.
Вече ще се насилвам да го изчаквам поне 40-тина минутки да поизстине. Започвам от днес с днешното хлебче.

# 338
  • Мнения: 11 743
Радвам се на всички за успехите! Hug

Относно тутманика или каквото и да е друго - след половината втасване,т.е. след последното премесване,това е последното въртене на бъркалките - вадя,плета,усуквам или каквото там - връщам,довтасва и после се пече в машината!Няма никакъв проблем,просто формата не е кръгла,а продълговата,което за плетения козунак е даже по-добре! Peace

Мама Цоцоланка,какво по-точно те интересува за типовото брашно,не знам?!
Брашното е тип 1150.Нещо по състава му или технологията те интересува?

# 339
Момичета, невероятни сте!
Но кажете, моля, как успявате да запазите форма след толкова вкуснотии. Аз откакто имам машината /около 2 седмици/, всеки ден меся нещо, а в неделя - по три неща. Тази неделя: козунак, питка и хляб. Всичките - невероятни. Имам обаче един огромен проблем - изяждаме ги и резултатът е, че всички вкъщи сме наддали доста. Преди, когато купувах хляб от магазина го ядохме три дни и накрая го изхвърлях мухлясал. Сега един не ни стига на ядене. Ужас!!!
Снощи заплаших, че спирам да правя каквото и да е на машинката, но май няма да устискам, защото си харесах рецептата за тутманик.
Споделете, моля, как се справяте с чревоугодничеството Blush Blush Blush

# 340
  • София
  • Мнения: 402
myname70, pina и Мама Цоцоланка са обяснили чудесно за тутманика.
И аз ще го пробвам скоро Simple Smile
А днес мисля да се пробвам с козунака  chef

# 341
  • Мнения: 11 743
Ох,ужас,трагедия.... #Cussing out Close Twisted Evil !!!
Момичета НЕ правете конфитюри в машината за хляб!!
Значи след като веднъж направих и ми се затегнаха бъркалките,не щат да се въртят,т'ва от захарта!Мих,мих с гореща вода - оправи се!
Сега не бях ползвала машината отдавна и днес пускам.Пускам,ама няма!!!Едната бъркалка ни напред ни назад.Сега кисна пак с гореща вода и малко се врътна,но все още не на цял оборот.Още ще кисна.
А горещата вода колко ли е полезна за гумичките и прочие,сега те ще ми се повредят.Ох...
Сега месих на ръка,върнах се 10 години назад.Ще втасва по-дълго време,защото навън не се подгрява и прочие.

# 342
  • София
  • Мнения: 2 130
О, съжалявам много...Ти беше с Аляска, нали...Там поне са по-добре рагламентирани сервизните отношения, отколкото с ФИФ-ките. Ще я носиш ли на поправка?

# 343
  • Мнения: 11 743
Ами за сега я пораздвижих,надявам се да тръгне пак,както стана и предния път.
Не ми се носи на сервиз,като знам как е - ще кажат че аз съм си виновна или ако ми я вземат ще ми я държат 2 месеца и т.н.

# 344
  • Стара Загора
  • Мнения: 341
pina-съжелявам .ще те послушам и няма да правя конфитюр в машината.точно мислех да пробвам тази програма ooooh!
дано да се оправи хлебопекарната ти  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт