Машина за хляб - 5 част

  • 63 738
  • 550
  •   1
Отговори
# 345
  • София
  • Мнения: 3 874
Имам молба към разбиращите немски, последната програма на новата ми машинка е Sandwich, на старата нямах такава програма, нямам превод на книжката. Моля помогнете, в упътването на немски за тази програма пише: Sandwich zur zubereitung von iockerem sandwichbrotPraynig

# 346
  • София
  • Мнения: 10 212
Имам едно въпросче към ползващите суха мая. GrinningМъжа ми днес е проявил инициативата/необичайно за него Mr. Green/и ми е купил някаква суха мая в пакет от 125гр.На външен вид прилича точно на вакуумирано кафе Нова Бразилия.Цената и е 85ст-125гр.Някой ползвал ли е такава?Маята е  на същата фирма производител,както живата -Yava.Взел ми е и цял стек пакетчета от по 11гр на същата фирма.Ще си имам за половин година напред. Laughing

# 347
  • Мнения: 3 927
Имам молба към разбиращите немски, последната програма на новата ми машинка е Sandwich, на старата нямах такава програма, нямам превод на книжката. Моля помогнете, в упътването на немски за тази програма пише: Sandwich zur zubereitung von lockerem sandwichbrotPraynig

за приготването на по-рохкав (по-пухкав) хляб за сандвичи  Simple Smile

# 348
  • София
  • Мнения: 3 874
Хиляди благодарности!  bouquet

# 349
# 350
  • Мнения: 812
Ох,ужас,трагедия.... #Cussing out Close Twisted Evil !!!


Pina, много жалко за машинката ти. Дано я оправиш! Аз да не викам дявола, но тези дни обсъждахме с мъжо да си поръчаме резервен контейнер, защото разбрах, че тук във Вн се чака към 2 месеца като си го поръчаш. Ужас!!! Аз какво ще правя ако не дай Боже нещо и стане. Моите не щат да чуят за купешки хляб. Дъщеря ми беше при баба си за 2 дни и каза, че хляб не яла, защото бил "гаден от магазина" Ми то не е само хляба... Оня ден правих козуначено руло с мармалад и докато реша да го "цъкна" бяха го омели...

# 351
  • Мнения: X
Пина, жалко за машинката ти!Надявам се вече всичко да е наред и да нямаш проблеми.
Аз си бях наумила  да правя сладка в нея но опитах само един път и някой тук беше се оплакал, че машинката му се е прецакала от тях и бях до тук със сладка и конфитюри.
Валенцето, аз редовно ползвам такава мая.Нали е едно златисто пакетчето с червено?Какво за нея?Аз съм доволна.Слагам по две чаени лъжички.

# 352
  • Мнения: 11 743
За момента я оправих машината,но докога ли... Tired
Както писах вече, кисненето в гореща вода не е на добро,предвид предмета... Tired
Кампари,то и аз само веднъж правих сладко,ама...

# 353
  • София
  • Мнения: 10 212
.Нали е едно златисто пакетчето с червено?Какво за нея?Аз съм доволна.Слагам по две чаени лъжички.
Ми не,бяло пакетче е. GrinningНищо за нея,просто питам Laughing,досега не бях виждала големи разфасовки от по 125гр.Интересува ме всъщност след като се отвори/развакуумира/колко време може да стои отворен пакета,да не се развали нещо?

# 354
  • София
  • Мнения: 2 130
Валенцето, напоследък имаше доста въпроси за маите - активни, сухи, пресни и т.н. Твоят случай съвсем ме ентусиазира да се разровя:
Ето сайта на производителя на Yuva - http://www.ozmaya.com.tr/index.phtml?id=25100&dil=E (Ако това е пакетчето ти - виж дали е активна или инстантна)

От този сайт също научих (има кратка образователна страничка за историята на хляба и маите, както и за видовете), че:
 
Активна Суха мая - се разтваря 10-15 мин в хладка (35-40С) вода преди употреба.

Инстантна Суха мая - не се разтваря, слага се в сухите саставки или веднага след като е започнало месенето. След отваряне се съхранява в хладилник, но е добре да се използва до 5 дена. (Аз не правя така и пак става...)

# 355
  • София
  • Мнения: 10 212
dimitrina73 благодаря ти,че си се поровила. Hug
Значи,едната,която имам е точно такава,каквато си показала,значи активна.Не знаех,че трябвада се разтваря.Досега ползвах на доктор Йоткер.
Другата,която мъжа ми е купил,е инстантна-тя е вакуумирана,точно като пакетче кафе.За нея питах колко и е срока след отваряне.За 5 дни няма да мога да я изразходя,а на нея нищо не пише на български.
Сега ще взема и аз да се поровя малко Laughing.

# 356
  • Мнения: 399
Валенцето, откъде е купил съпругът голямото количество суха мая? Ти май не беше от София? А мене ме интересува къде в София има такава мая, че излиза много на далавера Laughing.
А за трайността не се притеснявай - преди много години, когато у нас още не бяхме виждали суха мая, ми донесоха голям пакет от чужбина. И аз се отнесох доста пренебрежително към нея. Ползвах я само, когато нямах нормална мая. Кутията стоя повече от година разпечатана и нищо й нямаше. Сигурна съм, че ще издържи доста време. За всеки случай дръж кутията добре затворена в хладилника (моята си седеше в шкаф, а не в хладилника).
Успех!

# 357
  • София
  • Мнения: 10 212
Детелина ,благодаря за разясненията!Утре ще я пробвам.
Валенцето, откъде е купил съпругът голямото количество суха мая? Ти май не беше от София? А мене ме интересува къде в София има такава мая, че излиза много на далавера Laughing.

Бях от София,ама вече съм от Плевен Laughing,пък мъжа ми купи маята от Враца. LaughingВоенен,какво да го правиш Mr. Green.За първи път проявява такава самоинициатива да купува мая Crazy.

# 358
  • Мнения: 11 607
Нямам време никакво...Това за маята е много полезно...Димитрина, предлагам ти това,което си написала като съвети в последните страници(не само за маята) да го систематизираш на едно място и да помолиш Лео в началото на другата тема - да го впише на 1стр.  bouquet

по същество...пина, защо типовото брашно е бяло? Как да го използвам в машинката - самостоятелно(или с още едно брашно - пълнозърнесто) или да слагам и бяло брашно? После хляба пак ли е бял или тъмен става от типово брашно. И защо е типово?Каква е разликата между брашната?(моля, по обща информация, не се задълбочавай.....)интересува ме напр. между ръжено(има ли въобще ръжено брашно в България,щото май няма сята ръж...), пълнозърнесто, типово или само се лъжем,че купуваме различни видове брашна,а те едни и същи в състава си?

Хлебарки, успех! И на новите хлебарки....Аз от 3 дена се каня козунак да правя,но нямам никакво време!

# 359
  • Мнения: 2 348
Имам едно въпросче към ползващите суха мая. GrinningМъжа ми днес е проявил инициативата/необичайно за него Mr. Green/и ми е купил някаква суха мая в пакет от 125гр.На външен вид прилича точно на вакуумирано кафе Нова Бразилия.Цената и е 85ст-125гр.Някой ползвал ли е такава?Маята е  на същата фирма производител,както живата -Yava.Взел ми е и цял стек пакетчета от по 11гр на същата фирма.Ще си имам за половин година напред. Laughing
Аз ползвам една турска, пак по 125гр, но не е тази марка, много съм доволна, доста по-евтино излиза и аз имам за месеци напред.

Общи условия

Активация на акаунт