Мами в БЕЛГИЯ - 2

• 25 659
  • 294
  •   1
Отговори
# 270
  • Belgium - BG
Ние днес нищо не предвиждаме специално, купила сьм риба и се надявам Изидро да я сготви докато аз сьм на курса по фламандски вечерта Laughing
Ами той моят мьж не знае какво е Никулден, но понеже днес е и Sintaklaas, малко става по-празнично. А и имаме подарьк за София  - пьлно оборудване за чистене (с количка за бутане и прахосмукачка) Mr. Green
За наемите и на мен ми е интересно как е наоколо. Ние сме под наем в апартамент, около 90м2 за 700 Евро + разходи (това за Leuven). А и тук под наем значи абсолютно празно, дори кухнята няма хладилник и печка

# 271
  • Overijse, Belgie
Марти е 2-ри ден е с 39 градуса Sad Докторът веднага тръсна антибиотик, защото миналият петък Марти пак беше неразположен - малко кашлица и температура от порядъка на 37,2. В понеделник и вторник беше на училище, като вторник следобяд ме помолиха да отида веднага да го взема, защото бил с 38,8. е, представяте си как съм карала с 150 км/ч по магистралата, за да съм колкото се може по-рано при него Sad Иначе в момента е само с червено гърло, гърдите са му чисти. Лекарят го е преглеждам много дълго и обстойно, но въпреки това изписа антибиотик, защото се притеснявал, че болеста продължава дълго. Аз лично мисля, че са 2 различни болести, защото протъчат по различен начин. Но както и да е, антибиотика още стои в кутията и ако утре не се е подобрил, го почваме, колкото и да не ми се иска. Днес ми е струва живнал, пее, рисува, ама знам ли...Утре ще идва жена от мутуелето да го гледа, че точно в момента хич не може да си позволим да отсъстваме с баща му от работа...

Иначе плащаме 900 евро наем за 125 кв.м (къща) + гараж и мазе, с малка градина - около 50 кв.м е май. Наехме я абсолютно празна, освен кухненските шкафове, които са супер стари, но вече свикнах с тях Simple Smile Разходите за ток, вода и отопление (локално на мазут) са отделно.

# 272
Здравейте и от мен след толкова дълго време. За наемите не знам ние сме в Брюксел за 500 Евро за апартамент с 2 спални и голям ливинг(хол, трапезария, кухня с бяла техника и шкафове в едно помещение), но е от познат на съпруга ми. Иначе за интересуващите се дава се под наем апартамент с 3 спални, отделна кухня с бяла техника шкафове и отделен огромен хол-трапезария на 2 етаж от къща в Евер-Брюксел, с 2 тоалетни и бани, с огромен остъклен балкон и килер на него с ползване на мазе за 900 Евро. Отоплението е на нафта.Може да пратя снимки ако  някой се интересува. Иначе за сега съм добре с бременността, вече съм в 8 месец, ходя на курс по френски и искам да използвам случая да благодаря на gerisima за препоръката за гинеколог, много съм доволна, както от лекарката така и от болницата, поне за сега, ще видим като дойде време за раждане.
Между другото някой да знае след раждането в Белгия какви  документи трябват за представяне пред НОИ в БГ за майчинство.Понеже съм осигурявана до сега в БГ и единственото което ще се промени е, че ще раждам тука, а не в БГ. Ако някой знае ще се радвам да помогне. Че тези в Нои не вдигат телефоните, за да ги питам, пък и мейлове писах ама няма отговор. грехота е да си загубя майчинството само защото ще раждам другаде различно от Бг.
ЧЕСТИТ НИКУЛ ДЕН НА ВСИЧКИ, И ПРИЯТЕН ПРАЗНИК АКО ИМА БУРГАЗЛИИ ПО МЕЖДУ НИ!!! Hug

# 273
Blondi, aз плащам 790 евро наем за 70 кв.м. напълно обзаведен с една спалня в WSL. Много ми е удобен защото ми е много близо до работата.
Иначе за Никулден обикновено правя шаран, ама сега съм купила едни рибни хапки, които са панирани и стават супер бързо. Laughing

# 274
Just a Girl, дано Марти се оправи бързо  Hug

Ние плащаме 500 евро за стотина квадрата. Цената е толкова ниска заради това, че кухнята не беше обзаведена. Необзаведн тук нали се води без мебели, но с кухня, този не беше и го взехме. Обзаведените изцяло са доста скъпи, поне тук, в Брюксел. Да кажем 1100 евро за таванско  Rolling Eyes Затова се ориентираме към купуване и или препродаване, или отдаване под наем, ще видим. Ние ще го обзаведем и да е в близост до ЕК, наемите там са умопомрачителни  Crazy

novaa, и тук, и у нас, празникът си е все един и същи  Laughing

Довечера у нас ще има над 10 гости, та цял ден се потя над тенджерите, менюто е богато, разбообразно и, надявам се, вкусно   chef

# 275
Блонди,браво на теб,толкова много гости.Дано да си изкарате добре.Видях,че новите ви съседи са от В.Търново.Как се казват,ако не е тайна,че и моят мъж е от там.Може пък да излезем познати Laughingкой знае?Ние плащаме 510евро за апартамент с 2 спални,голям хол,кухня,килер и  гараж.
Весело изкарване на празника на всички!

# 276
momi4eta haide da hodim w Blondi na we4erq Wink

# 277
  • София
Честит ви празник момичета.Мъжът ми от 2 дни е в Белгия и вече е канен на гости от 4 именници. ooooh!А аз си кеся още в БГ,но в Събота пристигам. Mr. Green

mama.be и аз съм така.Ще раждам март месец.Звънях им на тези от НОИ,но никой не вдига.Ти сега в болничен ли се водиш и от къде ти го дават?На мен не искат да ми дават повече,щом отивам в чужбина.Знаеш ли ,кой ще ти издаде и този за 45 дни преди раждане?

# 278
angels_zg аз се водя в болничен. А този за 45 дни ти го издава лекуващият гинеколог, този който ти наблюдава бременността. Той се издава независимо от здравословното ти състояние. Просто обясни на лекарката ти състоянието, в което се намираш. Колкото до тези от НОИ вече не знам какво да мисля, и сестра ми им е звъняла колко пъти, всяка служителка изкача с различно мнение. А е глупаво да си била осигурявана до сега, да си си плащал данъци и застраховки, и само заради това, че ще раждаш в друга страна извън Б-я, и то в страна членка на ЕС- Белгия да си загубиш майчинството, просто нямям думи. Аз и мейлове писах, ама никой не благоволи да ми отговори за съжаление.
Blondi браво за гостите и ти пожелавам успех!!!

# 279
angels_zg Ето за повече инфо един форум за майки родили в чужбина,
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=166622.0;all
надявам се да ти е поне малко полезен

# 280
Ние плащаме 420, като водата е включена, банята и кухнята са обзаведени, има голям ливинг и спалня + малка детска, а и келер Peace Но аз не съм по вашите ширини Wink

Ние нищо не направихме за Никулден, но и аз си мисля, че именниците би следвало да си го празнуват, традицията с рибката идва от факта, че сега се пости и само на Никулден се позволява риба, но ние нито постим, нито от риба се лишаваме, та... така.

Блонди, разправяй как сте си изкарали, де!

novaa, то и тук е Никулден, но не знам дали му отдават по-особено значение или си е просто имен ден и празник на светията newsm78

Just a Girl, как е Марти?

# 281
  • Overijse, Belgie
Ох, Мартин не е добре. Днес станаха 3 дни и половина (от вторник следобяд) с температура около 39 градуса!!! Сутринта ходихме при педиатър (не при джипито), който по принцип се въздържа от изписването на антибиотици, но ми каза, че максимум до събота суртинта може да ме посъвятва да изчакам и да почвам с антибиотика, тъй като детето се изтощава, а не може да се пребори, което го виждам и аз - отслабна, само лежи, пие само вода, не яде! Баща му тъкмо приключи с разреждането на антибиотика, защото аз се прибрах от работа след 19:30 и се предадох, казах че от утре почваме антибиотика и нямахме време да ходим да търсим дестилирана вода, та досега си е играл да събира конденз 80 мл!
Със свито сърце започвам с антибиотика, тъй като му е за първи път и имам гадното усещане, че после ще бъде по-податлив на болести, ама какво да се прави...
Иначе днес медицинската сестра от Мутуелето беше много приятна и мисля да й се обадя утре да дойде и в понеделник и вторник другата седмица...

Това е от нас!

# 282
Just a Girl, много съжалявам, дано се оправи скоро. Не се притеснявай за АБ, и Криско никога не е бил болен и лятото в Бг се тръшна два пъти, така и не разбрахме вирусно или от смяна на климата. Пи два пъти един след друг два вида АБ, оправи се, и сега, както и досега, си е здрав и не е по-податлив на заболявания, хем е бил заедно с вирусно болни дечица. Няма проблем, когато се налага, няма как, стискам палци бързо да оздравява.

Valens, всички сте добре дошли независимо от деня  Hug

4erna roza, само той е от ВТ. Тя е от Раград. Той се казва Ивелин Иванов, полицай е и е мой набор, 74. Рус, едър, мога и снимка да ти пусна.  Grinning

bubka, добре изкарахме, не до рано сутринта, че всички, освен нас бяха от 6 и 7 на работа, та малко след полунощ се спасиха, но аз бях тотално скапана от цял ден готвене - имаше картофена слата, салата с грах и царевица, салата с яйца, зелена салата,  дроб-сарма с пилешко дробчета, патиците, десерти, чудеса, хубаво мина, но си легнах предимъжа ми и Криско, заспах като заклана, не съм ги и усетила кога са си легнали  Laughing
Днес мих чинии почти цял ден. Ремонтът на спалнята е пирключен, ето я завършена, в неделя ще започваме и другата стая, дето сега е кабинет. Киси го настанихме при нас ето така

# 283
  • Overijse, Belgie
Блонди, браво на вас, добра работа сте свършили! Но защо вие правите ремонта, аз мисля, че каза, че сте под наем?

Тази сутрин започнах да давам антибиотика и честно казано виждам подобрение...През нощта пак беше кошмар - висока температура, бълнуване, неспокоен сън...Сега даже е гладен, което само може да ме радва и температурата е около 37,5. Единственото нещо, което ме притеснява около АБ е, че педито в БГ ми е казвало, че би предписала само след направени изследвания - гърлен секрет както е в нашия случай (силно зачервено гърло) и на база на антибиограмата ще определи АБ-то...тук явно не е така...Другото, което ме втрещи е, че АБ-то на МАрти (широкоспектърен от семейството на пеницилина) струва 1,28 Евро, цена на етикета, а не цена ако си осигурен, което ме навежда на мисълта, че май държавата поема част от цената и по този начин става лесно достъпни и предпочитани лекарства....но може да греша, малко съм чувствителна на тема АБ!

Приятен уикенд!

ПС Още 2 седмици остават до прибирането в БГ Simple Smile

# 284
По д наем сме, но сме си тук засега, така че си заслужава. А и колкото ни излезе ремонта, толкова наеми ще ни опростят, така че ще излезе без пари  Simple Smile

И аз купувах скоро Ципрофлоксацин и струваше едно евро, и аз така се пулих  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт