Работна тема писма

• 27 343
  • 467
  •   1
Отговори
# 270
  • Русе
Затова, ще приканя всички желаещи (не можещи, а желаещи) склонни да отделят малко от личното си време и енергия, с цел да се създаде непартийна организация, защитаваща интересите на осиновени и осиновители, да се обадят.

Хубава вечер!
newsm10  и аз съм насреща.ОБАЖДАМ СЕ

# 271
Току що гледах представянето на Часът на Милен Цветков - ще има със сигурност по темата за положението на децата с увреждания в домовете.
Дано успея да убедя Милен, че у дома пред телевизора е по-интересно от площадката пред блока, та да видя с какво ще си чешат езиците.
Нещо нямам вяра вече на такива предавания.

# 272
Аз за Милен Цветков предварително съм много резервирана...

# 273
За който не е успял да гледа предаването на Милен Цветков:
http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=805&bm=2

# 274
Фуси, и аз бях много резервирана към предаването като цяло, обаче този път ми хареса как мина. Вярно, че на М.Цветков хич не му пукаше за съдбата на децата, а само за рейтинга на предаването, та за това беше настъпателен, но важното е, че поне направи дамата от агенцията за смях.
Май съм злобарка  newsm78

# 275
И аз се обаждам!
До утре !

# 276
Танче благодаря за линка,че ние сме на детски канал нон стоп почти.
Нещата се раздвижват независимо кой какви цели ще постигне.

# 277
  • космополитно
За който не е успял да гледа предаването на Милен Цветков:
http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=805&bm=2
Танче благодаря за линка,че ние сме на детски канал нон стоп почти.
Нещата се раздвижват независимо кой какви цели ще постигне.

И аз Благодаря! Филмът не успявам да изгледам, въпреки отзивчиво предоставения от Креми линк към него! Сега пък съм пропуснала"Часът..." Телевизия почти не гледам....Сега имам възможност да видя  предаването(пиша, докато текат рекламите).
Благодаря за възможността да понаваксам!  bouquet

# 278
И аз съм за НПО. ПИШЕТЕ МИ.  Flutter

# 279
И аз съм "за", всъщност по какво новата организация би се различавала от БАОО ? newsm12

Знам ли? БАОО ги нямаше днес на протеста, но може и да не съм разбрала...

Със сигурност тази НПО иска да работи малко повече в посока на децата и преди евентуалното осиновяване, както и за по-голям шанс на същите да растат в семейна среда, без значение със или без осиновяване, за по-кратки престои в институциите, за подпомагане на хората, които искат да поемат грижа за изоставените деца с увреждания, по-големите деца, "различните" деца...и т.н.

За намаляването на тези институции като цяло и за създаване на условия, тези деца да живеят по-близо до нас и реалния живот. За да имат някакво бъдеще.

# 280
Ето и "моето" писмо Simple Smile
Запознах се с него преди 5 години в дома в който майка му го беше оставила за втори път. Той беше дребно петгодишно момченце, със светла косица и леко мургав тен.На лицето си имаше белег  от ухапване на куче.Имаше чаровна усмивка и някакво достолепие в изправената си стойка.Роден недоносен, имаше сензорен дефицит. Когато нещо не му харесваше се търкаляше на пода и викаше.
Тя беше чужденка. Беше го харесала за свой син и от месеци вървяха делата за осиновяването му. Дойде денят и те си тръгнаха от дома и от България.С нея останахме приятелки. Пишеше ми понякога за хубавите и трудни моменти с него. Миналата година го доведе да види страната си и да си починат.
Видях едно пораснало и доста по-спокойно момче. Общуваше на новия си”роден”език и не разбираше зашо не горазбирам и защо говорим с майка му на друг език(английски). От българския помнеше - „да, не няма,утре”Мисля, че помнеше страната си и беше доволен да е тук отново. Особено щастлив беше когато отидохме в дом , подобен на този в който е бил - неговият беше далече - за да раздаде на децата подаръци.Тъжна картинка -те протягаха ръце, дърпаха ,страхувайки се да не би да не остане за тях. Майка му попита всички ли са без родители.Не всички, за съжаление, й отговорих.
Гледах момчето и си мислех  какво е различното от преди.
Първото му име си беше същото. Осанката му – както преди.Пак беше дребничък за възрастта си. Новото беше спокойствието,което излъчваше, особено когато беше до майка си. Общуваше на новия си език с желанието да го разберат. И там, в новата му родина го разбираха.
Майка му и сега се бори с трудностите съпътстващи развитието му, а също и със собствените си здравословни проблеми.Но съшо така тайно й се иска още едно дете. И знае, че сега за осиновяване на деца от чужденци почти не се говори...

# 281
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230327.0

За който не е бил напротеста или за който е бил, но иска да види мненията на другите.

# 282

Момичета, предлагам от утре сутринта да започнем изпращането на писмата ни.
Изпращайте от вашите или специално за целта създадени мейли, всяко писмо с копие към общата ни пощенска кутия и добавете долните искания към писмото си:

1. Организиране на среща под егидата на Президента на Р България между Председателя на Парламента, Министър-Председателя и представители на гражданските движения и организации, на която да бъдат открито и ясно поставени проблемите в тази област и конкретните предложения за тяхното решаване.

2. Създаване на регулярно работещ орган (Кръгла маса, съвет), съставен от експерти от ресорните министерства, синдикатите и представители на гражданските движения и организации свързани с децата, който орган да взема необходимите решения по проблемите и да контролира изпълнението им.

3. Задължително майчинство, независимо от възрастта на осиновеното дете.

4. Популяризиране и разясняване на възможностите за непълно осиновяване сред кандидат-осиновителите и родителите, желаещи да оставят децата си за отглеждане в институции, като единствена и последна възможност на много деца да намерят дом.

5. Строго фиксиран период за отказ от родителски права при явно непроявен интерес към детето или липса на доказуеми факти, че такъв не може да се приложи за момента.

6. Механизъм, по който, за децата получили такъв, да се оформят максимално бързо документи и съответно вписване в Регистъра.

7. Да има задължение от страна на биологичните родители, при даден отказ от тяхна страна, да оставят максимално пълна и точна информация за произхода, наследствени заболявания и друга полезна информация за психическото и физическо здраве на детето.

8. Да се задейства програма, в която бъдещите кандидат - осиновители да се запознават обстоятелствено със спецификите на отглеждане на децата отраснали по институциите, съобразно възрастта, периода на престой, специфични заболявания, не на последно място - етноса. Навсякъде, не само в някои избрани общини.

9. Кандидат - осиновителите, без изисквания за здравословно състояние, да се ползват от преференции, според тежестта на заболяване при детето, било по време на процедурата по осиновяване, както и в следствие - медицинска помощ, медикаменти, професионални асистенти и т.н. - всичко, което би могло да облекчи отчасти отглеждането на едно дете със специфични заболявания.

10. Кандидат - осиновителите, заявили, че желаят да осиновят дете над 5 години - да се ползват с предимство при разглеждане на докладите.

# 283
Готова съм с окончателния вариант на писмата си (моето и на децата). Добавила съм исканията.
DarZaMen,
само да уточним. Изпращаме ги на всички е-мейл адреси, с които разполагаме + в хартиен вариант - докъде?

# 284
ДарЗаМен, виждам че си писала снощи в 12,00ч. Затова да уточня с това "утре" сутрин имаш предвид днес 10/10/2007, нали?

Общи условия

Активация на акаунт