Консултативен кабинет по кърмене към МД (Сф) - Ден на отворените врати!

• 49 502
  • 399
  •   1
Отговори
# 165
Извинете невежеството ми,но всеки месец ли се провеждат такива лекции?Декември/нач. на януари ще има ли?Искам да пратя една приятелка,която очаква бебе февруари.
Благодаря и успехи   bouquet

# 166
  • София
Почти всеки месец има лекция за кърменето. В тази тема обявяваме часа и датата. Следете темата за повече подробности. За м.декември няма да има ден на отворените врати и съответно лекция. Най-рано през м.януари ще има.

# 167
molq za info
ako nqkoi znae data za qnuari za konsultacii za karmeneto
imam bebe na 40 dni
karmata mi ne e dostata4no i se nalaga da dohranvam
bih iskala da karmq dalgo vreme i tarsq vsqkakav na4in za konsultacii i saveti
dali 6te moga da se spravq i da uveli4a koli4estvoto karma
pomognete molq !!!

# 168
  • София
Още нямаме дата за консултации за януари. Ако искаш обади се на тел. на кабинета 0896 418 488.

# 169
Здравейте майчета!

Незнам дали тук трябва да си задам въпроса, но все пак ще пробвам Simple Smile

Родих на 23 Дек 2008г. От тогава сме само на кърма. След изписването за една седмица сме качили 280г, което е добре и все още сме само на кърма. Но от началото на тази година ни се случиха доста неприятни неща и се притеснявам че кърмата ми е намаляла.  Преди след всяко хранене изцеждах с помпата около 20мл. и така за един ден събирам на 4-5 пъти 100мл кърма. Но от 4 дни нищо не изцеждам. Преди малката Алекс сучеше активно 5 минути и заспива, а сега суче по лежерно и по-дълго (около 20 и повече минути). От два дни отново пищи неутешимо и започвам да се притеснявам да не би да не й стига яденете , а аз й давам капки против колики??? Искам да я кърмя и пия хиляди чайове на ден: на Хип за кърмачки, чай от лайка, липа и копар.

Моля ви дайте ми съвет как да разбера дали детето ми е гладно или е нещо друго? Дали му стига кърмата? На консултация сме чак на 23 Дек. Благодаря ви предварително   bouquet

# 170
  • София, Младост 2
Чудесно се справяте Grinning
Около третата седмица (20 ден) бебето преживява един от регулярните периоди на бърз растеж, когато е много неспокойно и иска да прекарва буквално денонощно на гърдата. Това е нормално и не означава, че кърмата не му стига - просто с учестеното сукане то дава сигнал на гърдите да произвеждат повече мляко, за да могат да задоволят увеличаващите му се с порастването нужди. Не е нужно да правиш нищо друго, освен да предлагаш и двете гърди и да оставяш бебето да суче винаги, когато е неспокойно, дори да е през час. За няколко дена нещата ще влязат отново в ритъм Grinning
А ако се притесняваш въпреки това - гледай памперсите. Ако те са мокри и акани както обикновено (бебето ти е наддало чудесно първата седмица, така че имаш представа от нормалните изхождания на кърмено бебе), значи детето се храни добре, независимо от това как се държи.

# 171
Много ти благодаря Хедра!  Hug  bouquet

Дано всичко се дължи на тази криза на растежа. Бях чела че се появява третата седмица. Памперсите са почти винаги акани и не мога да разбера дали са и напишкани. Обикновено тъкмо я измия и сменя памперса и тя го опишква  Laughing Сега седя доста време на гърдата ми, но после пак беше неспокойна. Напъва се, личи си че и нещо я боли, защото се прозява, спи й се, а се мъчи. Дано скоро отмине този период Simple Smile

Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

# 172
Здравей Хедра, имам няколко въпроса около кърменето, би ли ми помогнала?
Живот и здраве понеделник ще ставам за 2-и път майка, първия път кърмих 7,5м. и понеже имах кърма в изобилие, помпих и я изхвърлях.   Сега съм решила да съхранявам ако има излишна кърма.
Въпроса ми е : Може ли да се съхранява кърма в стъклени стерилизирани бурканчета във фризер?
Може ли стъклените бурканчета да се стерилизират в МВ стерилизатор на Авент?
Как да стерилизирам металните капачки на бурканчетата?Във вряла вода за 5мин?
Поздрави

# 173
  • София, Младост 2
Здравей Grinning
Спокойно можеш да съхраняваш кърмата в стъклени бурканчета. Ако са за употреба за твоето лично бебе, което е напълно здраво (не е недоносено, с проблеми, с инфекция и т.н.), тогава даже няма нужда да са стерилни бурканчетата, а може да са просто добре измити с четка и сапун и оставени да съхнат, обърнати надолу (както се прави за шишетата за хранене).
Ако в стерилизатора могат да се изваряват стъклени шишета, тогава можеш да изваряваш и бурканчета - провери изрично дали е разрешен за стъклени шишета, да не стане някоя беля.
За капачките 5 мин ще им е достатъчно Grinning
Леко раждане и здраво бебенце Hug

# 174
Мерси.   bouquet

# 175
Здравей, Хедра!
Не знам вече кого да попитам относно нашия проблем с бебе Ясен. Беше си едно спокойно и щастливо бебе. Ядеше, спеше и се усмихваше често. А сега е нервна, кисела и неспокойна душа.
Имам много странен проблем с кърменето. Имам момченце на 4 м. и 16 дни. Досега сме само на кърма /с изкл. на два пъти, когато му дадох по 30 мл. добавка през нощта/ и на поискване, но след последната ваксина Ясен започна да прави много големи паузи на неядене. Не дава никакъв сигнал, че е гладен 4-5-6, дори 7 часа понякога. За последния месец е наддал около 100-200 грама само, а е пораснал 3 см. Започнах аз сама да му предлагам на 2-3 часа през деня и бих казала, че започна да яде по-честичко. Обаче! През нощта става една малка трагедия!!! Адски се измъчваме и аз и той. По принцип ядеше два пъти през нощта. Беше си създал хубав режим на 3 ч. през деня, вечр заспиваше към 11-12 ч., ядеше към 4-5 ч., после пак към 8-9 ч. и се събуждаше.
Но сега не е ясно кога заспива вечер... събужда се за хранене по някое време през ноща, аз усещам, че имам кърма /през деня без проблем го храня на 2-3 ч./, НО той захапе няколко пъти и започва да плаче и да се ядосва. Дори гърдите ми да се пръснат от кърма, тя просто не потича!!! И така 30-60 мин. ние се борим, успокояваме се, пак пробваме докато най-сетне "тръгне" храната. Но вече на два пъти не "тръгва" след дповече от час и двамата сме адски изтощени. И двата пъти му дадох малко добавка и го приспивах.
Не мога да разбера от къде идва проблема. Пробвах какво ли не. Опитвах се да му предлагам докато спи и минат повече от 4 часа да хапне - започва много да се ядосва и аз се отказах да го пробвам, компенсирайки след като се събуди /храня много по-често/. Пробвах метода "кожа до кожа" - имаше ефект 3-4 пъти, сега- не.
Ще ви бъда благодарна ако можете да дадете идея от къде може да идва проблема и как да го преодолеем.
Лек и успешен ден.
Ели

# 176
  • София
Здравей hedra!
Имам следният проблем с моето бебе.Вчера бяхме при педиатъра и не сме наддали даже сме спаднали с 60гр.Досега само го кърмих но явно кърмата не ми стига.Днес пробвах да се изцедя и от двете гърди за половин час изцедих около 35мл.което е нищо.Купих и АМ frisolac ,но малкият не го иска плюва го и после повърна иначе изцедената кърма я изяде.Мисля да процедирам давам му гърдата после другата и ще дохранвам,но пак няма да знам дали му стига защото той заспива.Моля те за съвет,защото много искам да го кърмя.Благодаря ти предварително!

# 177
  • София, Младост 2
Здравей Grinning
Това, което пишеш, е доста сериозно и наистина е нужно да се даде добавка на бебето в момента, докато работите над проблемите - после нещата ще се оправят и постепенно ще я спрете, за момента обаче е много необходима. Чудесно си се ориентирала да предлагаш първо и двете гърди и после да дадеш добавка на бебето. Важно е да будиш детето на всеки 2ч през деня и на 3-4ч нощем, за да се храни достатъчно често, особено ако не успява да поеме по-голямо количество мляко и лесно повръща - тогава ще е по-лесно да поема малки количества начесто. 35 мл са доста добро количество - повечето майки не успяват да изцедят и 20 мл даже, особено пък от първи опит с цеденето.
Ако си в София, се обади на тел на кабинета - 0896 418 488 - мисля, че има възможност да отидете да ви види докторката още в понеделник, за да се види на място какво прави бебето на гърдата и още какво е нужно да се предприеме.
Ако не си тук, нека да помислим още какво може да направиш за оптимизиране на кърменето - напр. как са ти гърдите, разраняване, болки? Кога започнахте да се кърмите и как беше организирано кърменето при вас досега?

# 178
  • София
hedra благодаря ти за бързия отговор.От София съм.
Аз и без да го будя той се събужда на около 2часа.Този телефон който ми го даде на кой кабинет е и къде се намира.

# 179
  • София, Младост 2
Това е тел на консултативния кабинет по кърмене, а самият кабинет е в Майчин дом, на 8.етаж. Звънни да видиш какво е положението, мисля че и една друга мама със същия проблем (спад в теглото вместо наддаване при триседмично бебе) ще ходят в понеделник по обед, така че ще има възможност да отидете и вие - но се обади Снежка да ти запише час и да потвърди със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт