Флуориране на водата

• 42 020
  • 817
  •   1
Отговори
# 60
  • под шипковия храст
Аз мисля, че Господарите никак не са обективни.
Всичките им материали напоследък са като поръчкови.  Sick
а защо така мислиш? аз послените два-три не съм ги гледала, но по принцип те са си поръчкови, защото са по сигнали - сиреч поръчани! - лично мнение  Peace
AFRODDITA ти по мейл ли го пусна? може би искат пряк контакт, а и нали трябва да проверят за какво иде реч...

# 61
Поръчкови е различно от поръчани.
Това, както казах, си е само мое мнение, не ангажирам никого с него.
Така, или иначе, още няма отговор от тях, няма смисъл да ги коментираме като вариант.

# 62
Господари-те се занимават с по-дребни случаи май.. Това е голяма лъжица за тяхната уста. Confused Прекалено много хумор има там, а на мен, честно казано, хич не ми е смешно... Сигурна съм, че и на вас.

Милен Цветков, Миглена Ангелова, Васил Иванов са моите предложения...
Последният изглежда много свястно момче. Преди малко казаха по новините, че е получил приз за най- безпристрастен журналист.

# 63
господарите така си отговарят ... после уж провеждат работни съвещания да избират теми и ... обикновено работата отича ако не проявят жив интерес в началото

а тема е хубаво да се пусне и по другите под-форуми - аз напоследък нямам време и влизам само в 'майките' и 'нашите деца' (както правят май мнозинството без време за ровене)

# 64
Сега виждам темата. Ще говоря с момичетата да пуснем официално писмо от името на СНБМ. Но, аз не съм запозната много с темата за съжаление.
Моля ви да ми помогнете с информация, за да можем да пуснем писма до МЗ и до Комисията по здравеопазване в НС, аз имам и приятел в екипа на Милен Цветков.
Необходими са ни факти , не трябва да споменаваме никакви теории  на конспирацияа, защото никой няма да ни вземе насериозно.
Засега се сещам за следните неща, които биха ни трябвали:
- флуора е полезен само когато е от естествени източници ли или и от изкуствени,но в определени дози?
- защо стоматолозите смятат, че е полезен?
- след като на водите е необходимо да се указва, ако надвишава определена концентрация, кой ще следи дали, ако ни флуорират водата няма да я надвишим приемайки флуор и от други естествени или изкуствени източници (например  колко чаши вода, ако е флуорирана трябва да изпиеш, за да надвишиш концетрацията)
- с какво точно е полезен флуора, ако е в малки дози
- на какво точно вреди,ако е в големи дози

извинявам се за многото въпроси, но единственото, което знам по темата и от този форум е че е вреден и не давам такъв на детето си.

# 65
Клеопатра , благодаря за отзивчивостта!
Не съм се съмнявала, че ще откликнете. Hug
Трябва да подготвим обширна тема с достатъчно материал за четене и да я пуснем във форума , а после и на медиите.
Засега виж :
http://www.fluoridation.com/

http://www.fluoridealert.org/

Може да се борим, и без да навлизаме в дебрите на конспирацията..Има и официална информация ПРОТИВ.
Ето например:
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1845

Последна редакция: сб, 13 окт 2007, 03:08 от Amarena

# 66
Ето какво намерих от горните линкове:
"В момента флуоридът е вреден за зъбите. Няма нужда от флуориране."
http://www.fluorideaction.net/health/teeth/fluorosis/
http://press.arrivenet.com/health/article.php/764156.html

# 67
Amarena, благодаря ти за линковете, но проблемът е че нямам време да ги чета  ooooh!
Просто се занимаваме с хиляда неща и ми е невъзможно, ще видя дали някое от нашите момичета може да се заеме.
Но пак ви моля, просто тези, които сте по-запознати с темата, извадете с по -няколко изречения най-важните неща и цитирайте задължително източника на информация.
Мен ме притеснява факта, че в тази програма за флуориране на млякото в ДГ във Варна е замесена СЗО. Как ще оборим това, че тя подкпрепя флуорирането  Rolling Eyes

# 68
СЗО би трябвало да наложи на целия ЕС тогава.. Stop
Водата се флуорира само в САЩ, Ирландия и Швейцария по моите източници. СЗО може да препоръча мисля, но не и да наложи на дадено правителство.

# 69

Моля ви, имаме нужда от преводачи от английски! Hug
Кой от пишещите и четящите тук може да се заеме, да преведе нещо от горните линкове?
Клеопатра, питай, моля те, някой от вашите момичета, дали могат да ударят едно рамо с превод.

Аз разглеждам в момента един материал на немски. Да видя, какво мога да изчопля оттам.

# 70
  • София
    Аз мога да преведа нещо от англииски, но ще стане довечера. Кажете с какво да започна за да няма дублиране на преводите например. Ще говоря и с Клеопатра, аз също съм от СНБМ.

# 71
  • София
  Това е от една друга темичка, където бях повдигнала въпроса.

"Уважаеми господине,

Никъде в България не се извършва флуориране на водата във водоснабдителните системи на населените места и не се предвижда такава дейност в бъдеще. Схващането за флуориране на питейната вода се счита за остаряла концепция, предвид факта, че технически е много трудно постижимо да се поддържа оптимално съдържание на флуора във водата (от 0,7 мг/л до 1-1,5 мг/л) в големите водоснабдителни системи. Съоръженията за флуориране на водата изискват високотехнологична поддръжка и практика в тази област. Същевременно, по данни на СЗО, са много близки границите на полезния ефект на флуориране на водата и вредния му ефект за здравето. Опитът на страни, прилагали флуориране, сочи, че опасността от предозиране и неправилна експлоатация, които водят до здравни рискове, е много голяма."

Информацията е от тази година, надявам се да е полезна  Peace
Много  е полезна. Peace
Благодаря ти!  bouquet  bouquet  bouquet

# 72
От друга страна, не е изключено да си правят експерименти ...
Днес в градината ми попадна брошура за флуорираното мляко. В момента не мога да я сканирам, затова преписвам основното
ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ НА ДЕЦАТА ВЪВ ВАРНА
ПРАВО НА ИЗБОР
ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗБЕРЕТЕ ЗА ДЕТЕТО ВИ МЛЯКО БОГАТО НА ФЛУОР
ЕДНА СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА НА СЗО, ФОНДАЦИЯ БОРОУ - АНГЛИЯ, МЗ, ОБЩИНА ВАРНА, И СДРУЖЕНИЕ "СТОМАТОЛОГИЧНО ЗДРАВЕ" - ВАРНА

Вътре в брошурата има бла, бла "истини" за флуора. Отзад са координатите на Сдружение Стоматологично Здраве - Варна

Аз се поразтърсих за това сдружение в нета. Такова национално не намирам. Намирам оскъдно инфо за Варна, Търново и Шумен. Т.е. май само в тези градове го има сдружението.
Потърсих и фондация Бороу http://www.borrowfoundation.org
И къде ми стана ИНТЕРЕСНО! На сайта на Бороу има страница International programme. Ето я http://www.borrowfoundation.org/html/programme.asp
Виждате в кои държави се провежда профилактиката, нали? Май повече ми прилича на експеримент.

В брошурата пише "право на избор", но изобщо не съм убедена, че става дума за личното ни право на избор. ДОколкото знам се спуска за целите градини решението да се дава такова мляко.
Утре имам път към градината и ще питам сестрата кой ги решава тези неща, но със сигурност не е решение на ръководството на градината.

Ако трябва после да звъним на двете докторки дадени за контакт със сдружението, има телефони във Варна. Д-р Слава Даковска и д-р Марияна Златарова.

Трябва да си признаем, че всяка страна в този световен спор изнася само изгодните нея данни. Това въобще не е прецизен списък на държавите с флуорирана вода. В доклад на СЗО от 2006 година са изброени също 53 от 60-те най-големи градове в САЩ \като програмата продължава\, Австралия, Бразилия, Чили, Колумбия, Канада, Хонконг, Ирландия, Израел, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, Великобритания.

Демек не е експеримент с третия свят.

Аз също съм "против" флуорирането на водата, тъй като така се отнема правото на човек сам да реши действията си по този спорен въпрос. ОТделно съм "за" личната флуорна профилактика, тъй като знам, че в правилната доза подпомага минерализацията на зъбите.
И разбира се, най-добре е да се извлича от естествени източници - но, когато това е възможно. Друг е въпросът какво се случва с хората с лоша хранителна диета.

# 73
  • София - Варна - Бургас
Цитат
Мен ме притеснява факта, че в тази програма за флуориране на млякото в ДГ във Варна е замесена СЗО. Как ще оборим това, че тя подкпрепя флуорирането

СЗО е една мега структура, която се е поставя в услуга на фармацевтичните концерни, а ако искате по-конкретна информация - само до преди няколко месеца, СЗО ни държеше в списъка на  афро-азиатските държави и ни налагаше жива! полиомиелитна ваксина, от която пострадаха много български деца!

Така че - май е по-добре че сме в ЕС.

Ето и малък откъс от книгата на Атанас Гълъбов:

До средата на 40-те години на нашия век флуоридите (съединения на флуора) са смятани за едни от най-опасните замърсители на околната среда. Според американския наръчник "Клинична токсикология на търговските продукти" флуоридите са по-токсични от оловото и малко по-слабо отровни от арсеника. Те са били причина за многобройни съдебни процеси срещу индустриалното производство и през миналия, и през нашия век.
Флуоридите са основни отпадни продукти в алуминиевата промишленост и при производството на изкуствени торове. Те са главните причинители за унищожаването на растителността и смъртта на животните в околността на големите предприятия от гореизброените промишлености. Според изчисления на Агенцията за защита на околната среда всяка година от индустриалните предприятия в САЩ се отделят само във въздуха около 155 000 т флуориди и допълнително в реките, езерата и океана още 500000 т! Флуоридите не подлежат на биологична преработка затова те се натрупват в околната среда и по хранителната верига попадат най-накрая в зъбите и костите на човека.

# 74
  • под шипковия храст
явно флуора все пак не е забранен и приемането му трябва да бъде въпрос на личен избор.
НО флуорирането на водата не дава право на този личен избор и като ответна реакция, мисля, че е най-добре да се пусне петиция, която да изразява несъгласието с тази стъпка на загриженото за здравето министерство.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт