18 СОУ в София с японски, китайски, арабски и фарси.

• 168 142
  • 903
  •   1
Отговори
# 765
момичета, много благодаря, сега вече имам и цели 3 отзиви за класни ръководители  Hug
ценя всяко мнение Hug

чета и цялата тема, но още съм на 20стр. и ... на 2009г.  Crazy бъдещите класни 2014 поемат набор 2010  Crazy

японския нормално добре, както биха английски, ли научават първите класове? много интересно ми се струва, много. бяхме гледали интврвю с едно момченце 3-4 клас в "часът на мама" и оттогава...
по едно време на някоя стр прочетох, че няма 5-7 клас японски... предполагам, че не е така, нали? няма логика да учат 1-4ти и от 8ми  newsm78

Последна редакция: сб, 03 авг 2013, 00:03 от fluttershy

# 766
  • София
fluttershy не, до 3-4 кл. не научават японски, както английския.
Японския върви така - в 1ви клас учат малко думички, от най елементарните и наблягат на чертички и ченгелчета от японските букви.
2ри клас - хирагана, това е първата японска азбука
3ти клас - катакана, втората японска азбука
През цялото време добавят нови думи.
4ти клас - започват йероглифите.
Граматика през това време не учат.

Като цяло японския върви по-бавно от английския.

# 767
еее успях да прочета всички стр Simple Smile Simple Smile Simple Smile

как е вход-изход от училището? на това не можах да си отговря, а знам, че имаше някое у-ще в центъра с магнитни карти... newsm78

вивиан, много ми беше интересно да прочета това за учебния процес по японски   bouquet

някой ходи ли на балет, на фотография, готино ли е  Flutter всъщност фотографията от 1ви клас ли е? балетът ни е важен, но какъвто и да е, ако сме так - ще ходим, живот и здраве   Flutter

# 768
  • София
Миналата година въведоха магнитни карти за достъп на учениците и следят за използването им- поне при японските първокласници Laughing Аз ползвам картата на Калоян за влизане за родителска среща например, иначе нямам достъп.
Със сигурност има японски паралелки 5-7 клас, защото по-големият брат на приятел на Калоян тази година завърши 7 клас с японски.

# 769
много ме зарадва онзи ден, като прочетох потвърждението за картите, това е много важно.

имам едни други притеснения, като цяло за у-щата в центъра (и частните) и да попитам за впечатленията ви за 18то: как е средата, учениците, родителите какви са, нормални или ... дано ме разбрахте, че не да не навлизам в подробности   bouquet

# 770
  • София и там където не се пуши
В междучасията, децата пак трябва да минат с картите и им се вижда много бавно и доста от тях скачат през прозорците. Това за мен е доста опасно, дано да са взели мерки за това.

# 771
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
дъщеря ми ще бъде трети клас с японски език, много съм доволна на този етап, без карта не може да влезе или излезе от сградата

дъщеря ми ходи на балет, но не в училището, момиченцата от класа й, които ходят, не са много доволни, защото преподавателката наблягала повече на големите, от гимназиалния курс, тях подготвяла за конкурси, за по-големи роли в годишния концерт, а малките правели само едно и също нещо и не напредват, освен това, тъй като дъщеря ми ходи в много сериозна школа и знам какво кога се учи, учителката ги накарала да учат палцова техника във втори клас, което първо е рано за тази възраст и второ е безсмислено, ако няма да стават балерини, при това часът за палци се плаща допълнително, ако искат родителите детето им да е ходи на конкурси също се плаща допълнително за уроци

имат школа по шах в училището, не знаех, че има фотография - може ли малко повече информация за това; имат школа по латино танци - за там имам само добри отзиви от родители

# 772
  • София
А аз не знаех нито за школата по шах, нито за фотографията.
Ще питам детето ...

# 773
аз пък сега не си спомням откъде съм видяла/чула за фотография... ак ое оттук, откъдето е шах и скаутски клуб - не е от тук, но тук няма и балет, а за балет също знаех  newsm78

въпросче: а сутрин от колко ч. трябва да са в училище?

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 11:24 от fluttershy

# 774
  • София
В първи клас бяха от 8,20 до 17ч., а от втори клас знам, че са на смени.
За балета и аз знам, че не са много доволни момичетата от класа. На първата родителска среща казват какви допълнителни занимания има и миналата година за първокласниците бяха само футбол, таекуондо и балет. Калоян ходи до март на таекуондо и поиска да го спрем, защото големите го тормозели. Треньорката отрече да има такова нещо, но същия месец още 3 деца се отказаха, което според мен е показателно, че нещо е е наред. Имаха много интересни занимания по Успех - правиха много красиви неща.
Когато времето беше хубаво винаги ги извеждаха навън да щуреят в двора в голямото междучасие, между часовете и занималнята и т.н., и май това им беше спорта Grinning.

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 13:44 от valya_v

# 775
  • София
Валя е писала - 8,20 започват часовете  Peace
От втори клас са на смени, ако са втора смята, занималнията отново започва в 8,20ч.

# 776
благодаря отново!
ако мога да доразвия питането си за средата, напр. как, адекватно ли, се разбирате с родителите на родителските срещи, децата в клас спокойни ли са, какво казват учителите и самите деца, правят ли приятели и учебна среда, връщат ли се с копиране или разказване за кофти поведения и невъзпитани думи ..... тъй като знам за някои училища в центъра, които е много много кофти средата... от тази гл.т. може би кварталните са по-добре... но специално за 18то оставам с впечатление, че е хубаво и спокойно училище в центъра...

# 777
18-то е едно от най-големите училища в България, ако не и най-голямото. Как може да ти хрумне, че е спокойно???
Подвеждащи са изказвания на хора, с наблюдения само над японските паралелки, защото те са в отделна сграда. Иначе училището е огромно, натъпкано, нервно и да, според мен относително хубаво.
Естествено, ръководството на училището е лакомо до полуда, контактите на директор с родител са само на ниво просене на пари. Приемат се значително повече от нормалната бройка деца, което довежда до абсурди като например реалната липса на забавачка след 1-ви клас, въпреки, че се твърди, че я има или факта, че за 4 години учене децата влизат май по-малко от десетина пъти във физкултурен салон. Или има ремонт, или е зает от друг клас... физическото в първите 4 класа се свежда до изкарването на децата на двора с постоянния учител, а не със специализиран. В подобна ситуация е ясно какво е нивото на физическа култура - нулево.

ПС - Да отбележа, че наблюденията ми са за периода до 2012, последната година детето се премести в друго училище, но не виждам начин нещо да се е променило.
Относно средата и разбирателството с родителите на други деца - безмислен въпрос - явно е, че зависи от конкретния клас и конкретните деца / родители. Като във всяко общинско училище без подбор просто има от всички. Конкретно ние имахме късмет с преобладаващо интересни и приятни деца / родители.

Последна редакция: чт, 08 авг 2013, 09:15 от kodbg

# 778
  • София
Да, подкрепям горното мнение. Наистина зависи от класа, децата, родителите ...
Единственото нещо е, че японските паралелки са в отделна сграда - НО само в първи клас. После са в сградата на училището.

# 779
С думите спокойно и училище е трудно да се състави изречение за което и да било българско училище, да не говорим за 18-то, което е  с около 2000 ученика. Физическо имат само на двора в хубаво време и то трябва да се внимава, защото от последния етаж на източното крило  постоянно хвърлят саксия и други подръчни материали по минаващите отдолу.
Иначе от 1 до 4 клас са в отделно крило, но няма как да не се сблъскат с големите ако тръгнат да ядат.

Общи условия

Активация на акаунт