Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 501
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 305
Разбрах, че в Могилино има журналистка от БТВ, която прави филм за това какво е било, какво се прави сега, за всичко. Значи освен филма на Кейт, ще излъчат и техен филм. Най-после.

# 1 306
Павлине, можем да пишем в тези писма и за дома в Медвен, имаме информация за него от Славка Кукова (статията в блога) и за ДДМУИ в с. Горна Козница. Случайно попаднах на това. Чувала съм за там, тук пише повече.

http://www.bnt.bg/node_102/node_440/node_204750

Аз ги написах само като пример и илюстрация. Вариациите на това което може да се включи в такова писмо са безброй. Споменаването на конкретна информация за други домове е много добра идея. Нека някой който има време и желание да напише такова писмо и го добави към примерите. Още по-добре ще е ако преди това го прати на Масларова и/или на някой депутат.

Мисля си че не е лошо и тези примери да се сложат на блога на подходящо място, защото често примерите са по-важни от инструкциите какво да се прави.

Последна редакция: ср, 05 дек 2007, 04:23 от pstaikov

# 1 307
Сметнах че може да намерите това за интересно. Това е дискусията която нашето писмо предизвика в яху групата на Сидни, Австралия. Аз смятам че е поучително и могат да се направят няколко извода. Ще се спра само на един. Не е възможно и не е нужно всички да са съгласни с нас. Това което е нужно обаче е да се предизвикват дискусии. Защото в отворена дискусия няма начин нашата кауза да не възтържествува накрая. Така че това което се опитваме да правим е да вдигаме шум. Няма мнаго смисъл да си говорим помежду си за тези неща и да се убеждаваме един друг, защото това е като попа да проповядва само на хора в църквата. Това което има нужда е да говорим на другите и да не се отчайваме когато изразяват мнения които намираме за възмутителни. Защото има и достатъчно свестни хора, които ще подкрепят каузата. Важното е да се говори. Така че нека повдигаме въпроса в други форуми и теми и нека участвуваме в дискусиите които те предизвикват. Нека говорим с познатите си и да знаем, че почти никога думите не отиват напразно, дори когато изглежда да е така.   Peace

========================================================

Gospodine,

Az lichno imam korenno razlichno mnenie po tozi
vapros.
Sagaliavam, no ne se chuvstvam guzna ili vinovna.
Da, mnogo mi e gal za tezi nestastnicheta, no
nalivaneto na sredstva v takiva domove niama da lishi
problema.
Ne e taina ,che 90% ot izostavenite deca sa
cigancheta,chiito"roditeli" sa vzeli pomosti i hop,
deteto stava izlishno.
E, zasto posle nie , obikonvenite hora triabva da se
chuvstvame vinovni za tegkata uchast na tezi nestastni
deca?
Spored men triabva totalno da se promeni
zakonodatelstvoto i da se ogranichi ciganskata
ragdaemost.
Togava prosto niama da ima nugda ot takiva domove.
A sasto i zadalgitelen skrining na vsichki bremenni
geni za genetichni defekti na ploda.

Ostanaloto e krivorazbrano milosardie.

=================================================

Bravo Bistra,

Napulno si na prava posoka. Evala!

Plus tova gospodin staikovp se pojavjava "out of the
blue" i iska da se darjava, pri polozheni che te sa v
priemni semeistva veche, tova priemnite semeistva uzh
e po zapadnite normi i e nai dobro za detzata.

Ako obache trjabva da se kakto kazva gospodina - "Na
tozi etap e napylno iasno obache che shte sa nuzhni
sredstva nabrani chrez blagotvoritelnost...
javno trjabva da se darjava za sredstva da si kupjat
plazmeni televizori priemnite semeistva i drugi takiva
predmeti ot purva neobhodimost. Sushto taka za NGO's
okolo BBC shte im trjabvat pari za skupi hoteli i
samoletni bileti. Koito iska da gi zahranva tezi
smetki i budgetite na tezi NGO's razbira se nikoi ne
go spira da darjava. kakto e kazal poeta "Whatever
turns you on"

====================================================

Ne ste pravi, che ako tezi deca sa cigancheta, a nie bylgari ne
triabva da im se pomaga. Roditelite se podpisvat, kato ostaviat deca
s defekti, che gubiat vsiakakvi prava nad tiah i ne vzemat poveche
pomoshti.
Tova za roditelskata otgovornost na ciganite e drug vypros, po koito
zapadnite pravozashtinici pyrvo triabva da porabotiat, pyk togava da
obviniavat bylgarite.

========================================================

Syzhliavam che pismoto predizvika tolkova syrditi reakcii. Razbira
se, vseki ima pravo na mnenie. Shte si pozvolia obache da kazha dve-
tri neshta.

Ako ne ste gledali filma, syvetvam vi da go napravite. Tova mozhe da
promeni perspektivata vi za neshtata. Zashtoto stava vypros naistina
za genocid ili za konclager. I vyprosa e naistina ne tolkova kakvo
zasluzhavat ciganite, a kakvi hora sme nie ako pozvoliavame takova
maltretirane na kogoto i da e. Naistina 50% ot decata v institucii sa
ot ciganski proizhod. Az ne kazvam che problemyt s ciganite e lesen
za reshavane, no tova kakvo pravim s tiah govori ne samo za tiah, no
i za nas kakvi sme kato hora.

Samo niakolko deca sa bili dadeni v priemni semeistva. Niakoi deca sa
premesteni na drugi mesta v Ruse. Mnogo deca vse oshte sa v Mogilino.
Osnovnata chast ot sredstvata shte sa nuzhni za namiraneto na sgrada
i premestvaneto im v Ruse sled niakolko meseca. Posochihme za darenia
fondaciiata na avtorkata na filma, zashtoto naistina tia niama
nikakva biurokraciia, nikakyv platen personal i e syzdadena s
edinstvenata cel da pomogne za Mogilino.

Az sashto sam syglasen che ne e mnogo redno sydbata na tezi deca da
se reshava s blagotovoritelnost i da zavisi glavno ot milosyrdieto na
sluchaini hora. Osnovnata otgovornost triabva da se poeme ot
pravitelstvoto. Za syzhalenie, pravitelstvoto zasega otkazva dori da
priznae che ima problem. Zatova vi molim pone da podpishete
peticiiata do pravitelstvoto:
http://www.bgpetition.com/izostaveni_deca/index.html
Pozhelavam vi priiaten den, i bog da pazi edin den da izpadnete i vie
v nuzhda i da zavisite ot milosyrdieto na nepoznati.

=========================================================

Mira,
Samniavam se dali se podpisvat ili prosto gi ostaviat
"vremenno" v tezi domove.
Vinagi ,kogato ima niakakva blagotvoritelna proyava za
deca , gledam da se vklucha ,znaesh,che ima mnogo v
Australia.
A decata tuk sa vsiakakvi rasi i cvetove.Simple Smile)
No pismoto na tozi gospodin me podrazni,stiga veche s
iztarkani frazi,che obstestvoto e vinovno i t.n.
Az lichno, kato chast ot obstestvoto ne se chuvstvam
vinovna, zastoto ne sam sazdala i zahvarlila dete.

A i s ruka na sarceto ,v Bulgaria ima mnogo
po-nugdaesti se deca,koito sa psihicheski zdravi,no
sasto imat nugda ot seriozno lechenie.
Ste se opitam da pomogna na tiah s iniciativata
"Bulgarska Koleda".

=================================================

Gospojo Bistra,

Ne bich mogla da si predstavia po-nujdaeshti se deza ot tesi!

Facta spored vas, che v bulgaria ima po - nujdaeshti se ot tesi
deza, koito sa i psihicheski sdravi, gi slaga veche v druga kategoria -
 koiato
vie mojete da  udostoite s vasheto blagodeianie!

Iskam da vi kaja, che sum otvratena ot pismata vi, Tesi deza, dali
 zigancheta
ili ne sa jivi sustestva, koito se nujdaiat v momenta ot pomost.
Vuprosa s uchastieto na pravitelstoto, sakonodatelstva i t.n. sa
 otdelna rabota.
Tesi deza veche sa rodeni, da, sa sujalenie sa psichicheski uvredeni i
naistina mnogo mnogo se nujdaiat ot chovestia. Tova che sa zigancheta i

psichicheski uvredeni ne e prichina, nito opravdanie sa da budat
 podlojeni
na takova chudovistno stradanie.
Ostavam s nadejda, che ne vsichki bulgari misliat kato vas i vse niakoi
 ste riskuva
da se lishi on niakolko desetki dolara!

S uvajenie kum nasheto milosurdie!
Nadejda Angelova

Последна редакция: ср, 05 дек 2007, 03:49 от pstaikov

# 1 308
Не мога да кажа с точност колко мейла пратих, но по върнатите съдя, че не са били малко.  Мейлите до Душана Здравкова относно текста на петицията също са върнати. За да има официален характер едно писмо, може би трябва да представлява нещо като лична петиция до съответния адресат. Примерно лична петиция до Първанов или Станишев. Как мислите?И къде да се публикуват точно - ако някой се сещта - моля да ми отговори.
Павлине, прати ми адреса на горната дискусия и като видиш подобни неща пращай да помагаме - малко просветителска дейност няма да е излишна - извинявай, че нямам възможност лично да следя форумите, където си пуснал.
Моля да помислите за организирането на тематични конференции с участието на специалисти в различни области И ХОРА НА ИЗКУСТВОТО (Андрей Слабаков не е ли в БХК), с участието на студенти също, в "Червената къща" ще е идеално.Примерно.
Да обявим конкурс за едноминутни клипове на тема Изоставените различни наши деца или страхотното заглавие от статията за Могилино "Децата на по-малкия бог". Може и за късометражен филм по темата. Има няколко медийни фестивала, към които може да се прикрепим. Може и отделно.За предпочитане е първото. Изкуството говори с хората на друг език.
После може да използваме клиповете в кампания, но самото им създаване е вече един сам по себе си положителен процес.
Моля да ми отговорите има ли кой да инциира тези неща, аз мога много да помогна, но не съм организатор, в чужбина съм, имам бебе и ми е трудно да поема сама такъв ангажимент.
Говорила  съм за създаване на сайт, на който да се качват клиповете, има още много подробности, но не става без съмишленици. Това е.

# 1 309
  • под шипковия храст
нещо от сайта на UNICEF /извинявам се, ако повтарям някого, но напоследък не следя всичко, което се пише/  Peace  http://www.unicef.org.uk/press/news_detail_full_story.asp?news_id=1057 , само на мен ли не ми е активен линка за дарения!?...  newsm78

поправям се. оказа се, че линка за дарения не се отваря само от бг, иначе си е ок!

Последна редакция: ср, 05 дек 2007, 17:55 от mit*bul

# 1 310
  • sofia
ето къде сме утре Peace

Вижте третата по ред комисия Crazy

http://www.parliament.bg/?page=csit&lng=bg&cdate=2007-12-06
уте сутрин по Хоризонт Ирина Недева и аз в малък екшън,около 8.30 Twisted Evil

# 1 311
Стайков, тия от Яху групата, с извинение, са идиоти.

Лавендър, кажи ми как се казва предаването и на каква точно тема, че да го рекламирам в блога.

# 1 312
Роси, супер. На каква тема ще е предаването?

Разбрах за утре, Мата ми се обади и за промяната на часа. Peace

Получих и отговор от Радинела Бусерска, отговорила ми е чак сега, защото не е била в БГ. Пускам само част от него, защото все пак не знам доколко е удачно, нали е личем мейл.

"Когато гражданското общество, а такова
в България вече има, "прогледне" и за тези деца, те ще получат
най-накрая грижи и внимание. Нужно е само да има хора като Вас, които
няма да се уморят да говорят " на висок глас" за проблемите на тези
деца! С удоволствие ще Ви помагам, когато и с каквото мога!
                                                     поздрави - Р. Бусерска"

Пускам го за да ви повдигна малко носовете, правилно разсъждаваме. И статията, която пусна вчера Яна, потвърждава същото. И Юлиан Попов е на същото мнение. Един от най-сериозните проблеми се корени в незнанието, неразбирането и мълчанието по тези проблеми. Всички ние, цялото общество трябва да се превъзпитаме, да знаем и да разбираме тези деца и изобщо хората с увреждания.

Ето тази част от статията в Капитал, обяснява и много от странните мнения, които четем.

"Ние сме израснали в стерилна среда, от която съзнателно е било отстранено всичко различно и трябва с усилие и постоянство да променяме представите си за "нормалност". Наскоро в Италия при срещи с българки, които работят там, ме изненада колко много от тях говорят за кръвосмешението като масова практика при италианците. Истината беше, че тези жени се опитваха да си обяснят, защо в една по-напреднала страна от България, в семействата има толкова много деца с увреждания и това беше тезата, до която бяха стигнали. Израснали с българската "нормалност", те се опитваха да намерят обяснение на новия свят, който откриваха. Моя приятелка във Виена също сподели с мен шока си, когато през 1990-а година емигрирала в Австрия: "Не можех да разбера защо куцо и сакато е тръгнало по улиците".

Опитах се да се върна в детските си години в Михайловград (Монтана) и пионерските си лагери в Ашиклар, планината над Берковица - там беше единственото място, където понякога виждахме, отдалеч и предпазливо, децата от дома с умствени увреждания, "лудите от Берковица", до които не трябваше да се приближаваме. На моята родна улица "Хаджи Димитър" имаше две момичета, които бяха с умствени увреждания, и бяха гледани от семействата си. Те бяха по-скоро изключение, на семействата им се гледаше със съжаление. С едното от момичетата си играехме понякога. Ходехме си на гости. Тя не беше страшна, казваше се Криси. Страшна беше групата - на онези, многото, в планината. Преди няколко години, в Прага, мой приятел, чех, отвори кафене, в самия център на Прага, в което една част от персонала беше с умствени увреждания, а изложбите по стените бяха винаги на деца с увреждания. Мястото беше с хубава музика, винаги пресни кроасани, френско вино на чаши, кафе от биологично земеделие. Мисля, че това е първото място, на което усетих нормалността от съжителството на толкова различни хора и първото място, на което преодолях забраната от детството "Не се приближавай!""

Не успях да ви прочета внимателно, ще се опитам по-късно и ще се включа, ако успея.

# 1 313
Моля да помислите за организирането на тематични конференции с участието на специалисти в различни области И ХОРА НА ИЗКУСТВОТО (Андрей Слабаков не е ли в БХК), с участието на студенти също, в "Червената къща" ще е идеално.Примерно.
Да обявим конкурс за едноминутни клипове на тема Изоставените различни наши деца или страхотното заглавие от статията за Могилино "Децата на по-малкия бог". Може и за късометражен филм по темата. Има няколко медийни фестивала, към които може да се прикрепим. Може и отделно.За предпочитане е първото. Изкуството говори с хората на друг език.

И двете идеи имат потенциал, първата е по-лесно осъществима. Аз също съм много за привличане на хората на изкуството. В повечето случаи това са хора, чието мнение се приема много добре от хората, чува се. Андрей Слабаков е голяма работа, много ми е симпатичен. Ако му имах някакъв мейл, бих се опитала да го привлека.  "Децата на по-малкия бог", много е силно, трябва да търсим хора да реализираме тези идеи. Въпреки, че Линда беше права за клипа с Бербатов. Текста е много силен и въздействащ, но някак се губи цялото, идеята, не става ясно за какво точно става дума. Дали наистина в толкова малък формат като клип например, би могло да се внуши основното, главното, защото иначе няма смисъл.

# 1 314
  • sofia

Лавендър, кажи ми как се казва предаването и на каква точно тема, че да го рекламирам в блога.

еееее,не знам  Embarassedсутрешния й блок.....Обади ми се да пита истина ли е,4е сме канени в комисията утре и иска кратко интервю по този повод Peace

ина4е,за утре инфото ми е колкото на сайта на Парламента Rolling EyesЩе има яснота като свършим.Отиваме бойна група в 15.00 Mr. Green

гледайте утре и ББТ(около 8.30) ,ще има представяне на "защитеното жилище" от което сега се връщам TiredГери ще е в студиото Hug

# 1 315
E-e, браво, Роси, за срещата с комисията. За това говорех и аз, че трябва среща с комисията и много обсъждане. Вкл.и промените в новия СК.
А, какво е това защитено жилище? Дай подробности, не всички имаме възможност да сме пред телевизорите.

# 1 316
нещо от сайта на UNICEF /извинявам се, ако повтарям някого, но напоследък не следя всичко, което се пише/  Peace  http://www.unicef.org.uk/press/news_detail_full_story.asp?news_id=1057 , само на мен ли не ми е активен линка за дарения!?...  newsm78

поправям се. оказа се, че линка за дарения не се отваря само от бг, иначе си е ок!

Може да е било нещо временно. Може някой раутър на БТК да не е работел. Вижда ми се много странно иначе.

# 1 317
Павлине, прати ми адреса на горната дискусия и като видиш подобни неща пращай да помагаме - малко просветителска дейност няма да е излишна - извинявай, че нямам възможност лично да следя форумите, където си пуснал.

http://groups.yahoo.com/group/bg_sydney/

# 1 318

Обикновено когато опитам аргумента "ти си идиот" върху някой, не постигам много положителни резултати. Не е лошо да се опитваме да разберем от къде идва мотивацията на опонентите ни и да ги адресираме по съответен начин.  Wink

# 1 319
Не мога да кажа с точност колко мейла пратих, но по върнатите съдя, че не са били малко.  Мейлите до Душана Здравкова относно текста на петицията също са върнати. За да има официален характер едно писмо, може би трябва да представлява нещо като лична петиция до съответния адресат. Примерно лична петиция до Първанов или Станишев. Как мислите?И къде да се публикуват точно - ако някой се сещта - моля да ми отговори.

Аз сметнах, че публикуваните мейли, които включих в писмото ще работят. Искаш да кажеш че от тях писмата се връщат ли? Това е доста странно. Може да е по-ефективно да се пращат обикновени писма.

Общи условия

Активация на акаунт