10-дневен запек при 2 годишно

• 148 087
  • 607
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте и от мен Simple Smile
Искам да препоръчам на всички майки, които имат бебчета със запек да им обърнат сериозно внимание, защото това не е безобидно нещо. Казвам това от личен опит. Имам дъщеричка, която е на 3г.и 10м. и беше с хроничен запек от бебе. Ходеше на 4-5дни, правехме клизми и така докъто един ден това не стана причина за развитието на цистит, който лекуваме и до днес. Вкъщи се бяхме побъркали от къде се вземат тези бактерии в урината, а всичко било много просто. Когато едно малко детенце не се изхожда редовно по голяма нужда, дебелото черво започва да претиска пикочния мехур и той да не може да се изпразва напълно. Така се получава задръжка на урина и се развиват бактерии. След консултация с лекар-специалист, започнах да давам на дъщеря си Дуфалак, в продължение на 2месеца, като понякога дозата беше сутрин и вечер. Сутрин задължително на гладно давайте суров плод (сега има грозде, круши , ябъки и т.н.) или прясно изцеден сок. Давайте повече течности и сокове. Аз не очаквах че всичко това ще има ефект, но уви. Дъщеря ми сега си ходи всеки ден, изчистиха се и бактерийте в урината.
Желая на всички успех.

# 61
  • София
Направо ме изненадахме приятно - толкова много естествени метода за справяне със запека.
Не пропускайте обаче въздействите на внезапния или ежедневния стрес - и най-малките деца се влияят от нашето настроение и остри избухвания, от смяната на личностното внимание (баби и родители, мами и госпожи, татковци и телевизор.... newsm78)
Изобщо на крехката бебешка или детска психика влияят много фактори - даже и в съня си дечковците възприемат флуидите на околния свят, в който ние, изнервените родители  #Cussing out сме източник на негативна енергия ooooh!

# 62
Аз си мислех, че само мойто дете е такова, защото от както се е родил това е един от проблемите ни. Питането в къщи е не как е детето, а акал ли е днес. Вече е на 4 г. и свикнахме с проблема и броим дните на ум. На 3 г. като тръгна на детска стана по сложно заради тоалетните, а не гърне. Но и на това се намери решение дори детето само го въведе.Ака в къщи. Една приятелка каза че с двете си деца от детската на бегом в къщи заради това. Запека е един проблем, но рядкото ходене също и може да не са и двете.  За да не  се стига до повече от 3 дни /винаги внимавам/ кам обяд 1/2-1час преди ядене т.е. максимално на гладно плодове като преобладаващия е разхлабващ най - стахотно действа киви /за бебе без семките/ и когато стане много скъпо грозде, сини сливи /дори само сок от компот/ и круши други не помагат и поне една чаша сок от някой от тези прясно изцеден или дори купен. Същото и привечер пак на гладно вместо следобедна закуска. Давам в критични ситуации и сутрин на гладно киви,  а сега в детската понеже не мога през деня плодове сутрин на гладно мед в малко топла вода. Другите вълшебни неща за разхлабване са карфиол и броколи. Една крем супа от карфиол прави чудеса и гледам дане стигам до химия в краен случай и то рядко прахче Импортал. Такива деца трябва да пиат често вода и да се хранят на по големи интервали особенно  за бебета за да им се изпразнят стомахчетата и един сок от круша или едно киви и става,  но все внимаваш дали ... А някой път и плодовете си излизат скъпо извън сезона.Настроението на детето много  се влиае от това дали ходи редовно .Ако е всеки ден ставамного хрисим и послушен но в края на втория де пълен нервяга и ни се води ни се кара.

# 63
Здравей,  feel_u! Какво става с вас?Оправя ли се проблема? Не си писала последните дни!Сподели, имате ли напредък! На мен ми помогна една мама от форума - предложи ми да пробвам с това, което при тях е помогнало - става въпрос за две мазила. Благодарение на тях, за сега имаме малък напредък, но .... знае ли човек какво ще е от тук нататък....Ако те интересува да пиша повече!

# 64
Здравей,  feel_u! Какво става с вас?Оправя ли се проблема? Не си писала последните дни!Сподели, имате ли напредък! На мен ми помогна една мама от форума - предложи ми да пробвам с това, което при тях е помогнало - става въпрос за две мазила. Благодарение на тях, за сега имаме малък напредък, но .... знае ли човек какво ще е от тук нататък....Ако те интересува да пиша повече!
Kakви са тези мазила? И мен ме интересуват Simple Smile

# 65
Здравейте!

Не съм писала, защото напоследък не мога да стигна до нет-а....

Напредък имаше за кратко. Лечението си го продължаваме - Дуфалак и Дулколакс, за да са меки изпражненията като ги задържа толкова време. Иначе, отново не иска да ака, не ми казва, когато има позиви и сядането на голямото гърне вече не е интересно. Преди 2 дни правихме клизма. Стиска се 40 минути след клизмата - дори седейки на гърнето не пусна. Даже си беше легнал и не даваше никакви признаци, че може би му се ака. Накрая го убедих да го хвана за краченцата и да пуснем само водата от дупето, без акито... и тогава се почнаха едни "бомбандировки", добре че гърнето е като столче, че имаше преграда за тези "снаряди" - всичко изкара, до разстройство...
Ако има шампионат по стискане, 100 % ще сме победители - да си стискаш 200-300 мл вода в дупето или разхлабваща свещичка часове наред, това си е постижение! Не знам какво го кара да стиска, акитата са меки, не дава вид, че нещо го боли, но или не усеща позиви, или умело си го държи...

Надявам се да израсне и да забрави този кошмарен период. Дано не си навлечем някоя допълнителна болест покрай тези инатлъци...

Да, кажи за кремчетата! Сега го мажа външно с Универтан... и аз не знам защо... така ми е предписала докторката. Притеснява ме само, че на листовката пише, че не е препоръчително за деца и не трябва да се ползва по-дълго от 3-5 дни, в редки случай малко повече, а гастроентероложката е писала "2 месеца"....

# 66
Когато при нас се получи проблемът, пуснах тема в "Нашите деца" - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=239977.0 , където една от майките ме насочи да търся съвети в настоящия подфорум.Но междувременно една друга майка (beni_vasi) ми каза как е помогнала на детето си, т.е с какво го е мазала. Това беше последната ми надежда, защото синът ми също много стиска(направо се чудя как!) и щом разхлабващите не помогнаха, реших да действам, та дори и някой да се изкаже отрицателно - имам предвид лекар!С личния си лекър дори не споделих, с педиатъра също!Личният лекар ни е предписал Мезим(форте)10 000 - четвъртинка по 3 пъти на ден(по време на хранене) и SEDATIF PC сутрин и вечер, за да се регулира храносмилането и перисталтиката + подходяща храна! Синчето обаче усети че това е тенденциозно и отказва всичко сочно и целулозесто, като яде най-вече хляб със сирене,а и палачинки все иска!Трудно пробутвам плод на гладно или готвена хрна, особено когато коремчето не е изпразнено!Та РЕШИХ ДА МАЖА на своя глава, пък каквото ще да става!!!Ето ги и прословутите мазила:
- едното е CATHEJELL c Lidokain, което се прилага непосредствено преди акане и след това.(Като усетиш детето, че пръцка и дава някакви индикации за възможно акане, мажеш!Моят син започва да стене Оле, олеле, оле, оле!.....)Лекарството е в нещо като тубичка с много малък накрайник.Целта е да се смаже дупето, за да не изпитва болка, а също и размеква акото в началото!При моето дете това много помогна - като го "пораздразни" и усети позиви, го сложих на кукето и докато се напъне, всичко изкара - твърди, оформени изпражнения!Дори сам каза, че не го боли.Нито плака, нито мрънка.Два вечера по едно и също време се изходи! Един ден си почина и тази вечер пак - по същото време се изходи - все е сухо, но не плаче и не го боли - дори сам си иска да седне на кукото!(Много помотна уговорката, че бебетата(акитата) ще ги пратим при майка им - Гого много се кефи на това и сам пуска водата в тоалетната, казвайки Чао, бебенца!)
- другото е Doxiproct. За намазване вечер, преди лягане.Тубата е с накрайник и лекарството трябва да се вкара по-навътре. С това мазило нямам голям успех - само един път успях да го намажа! Не ми дава и тъй като се стиска ,не смея да го мажа, че да не се травмира повече.Обияснявам всичко, съгласява се със сълзи на очи и като дойде моментът...нищо!Но при вас може да стане.
Мен също ме притесни факта ,че това са мазила не за деца, но важно е да се преодолее страхът и да се отстрани травмата, за да не наблягаме много на темата за акането - защото детето също го тормози, колкото повече се коментира - и всичко да започне да става между другото, докато нещата си дойдат на мястото!
Желая ви успех, че е голяма мъка както за детето,така и за майката!Дано всичко мине възможно по-бързо!
Извинявайте за дългия пост, но дано съм ви била полезна с повечето информация! Ако ви интересува още нещо, питайте!

# 67
Ух-х, благодаря ти!

Ще пробвам с първото, че второто ми прилича на Долопрокт, с което съм го мазала и то е за вътрешни рагади - ако има, да ги излекува. Но не предизвиква позиви. Проблемът при нас е, че не дава никакви индикации и не мога да разбера дали има или няма. Днес е третият ден /отново/ и този път няма да го изаквам с клизми и свещички и ще чакам! Не показва, че нещо го боли  - нито дупе, нито корем, сядаме на голямото гърне по мои настоявания, но нищо не правим, а в същото време ми обещава, че ще каже, ако акито дойде.... Сега ще пробвам отново да чакам...и да му повярвам....

# 68
feel_u, и при нас беше така! Допредиди да се престраши да сяда на кукото, само се уговаряхме и ми обещаваше да ми каже, ако бебетата(акитата) почукват да излязат.......и т.н.
Но, Когато купих мазилата просто си казах, ако сега не го намажа (беше към 19ч.), няма до кога да го чакам....да му дойде меракът!Намазах и зачаках....и наистина резултатът не закъсня.....След първото намазване имаше прихленчване и много помогна следното - седнах зад него на земята, докато е на кукото и започнах да го галя по голите крачета - стана му хубаво и се успокои....дори сега направо ми казва "Искам на кукето, помиляй ми качетата!"Ако искаш, можеш да пробваш, дали и при вас няма да помогне това!
Желая ви успешно изакване!  Wink И цялостно подобрение!

# 69
момичета,а какви свещички слагате при запек?синът ми е на година и 3 месеца,исках да му сложа свещичка,защото е с много упорит запек,но в аптеката ми казаха,че е много малък и че свещичките са за над 6 год.

# 70
в бг се продават само бизакодил те са за по големи деца, след 6г , половинка от свещичката може да се  сложи  и на тази възраст , но е възможно да предизвика спазми
пробвай първо нещо друго , все пак зависи от колко дни е запека има ли някакви изхождания през дните?

# 71
susu, само Бизакодил продават наистина.... Ако имаш вкъщи чиста свинска мас, сложи я във фризера да се втвърди и после отрежи едно парченце и го използвай като го пъхнеш в дупето... Четох че и това върши работа, но не съм го пробвала. Дано помогне. Изчети и темата, можеш да намериш и други полезни неща.

Вече е 1:30 ч през нощта и съм се кукнала, защото пак ми е в главата този запек. Денис не се е изхождал повече от 5 дни и съм на тръни... Възможно ли е да трябва да се натрупа, за да предизвика позив?  newsm78 Знам, че децата трябва да акат всеки ден, но пък дали няма изключения и това да е нормално...

# 72
  • Бургас
Аз купих на дъщеря ми свещички за над 2г,но са в къщи и довечера мога да напиша как се казват.Досега съм слагала 2 пъти/на 5я ден/,но обикновено до 2-3 минути се изакваше и свещичката си излизаше цяла.Явно аз с поставянето раздвижвах процеса/много се надявам да не ми се налага повече,макар че днес и е трети ден без никакви индикаций за ходене/.

# 73
Знам, че децата трябва да акат всеки ден, но пък дали няма изключения и това да е нормално...

Няма такова нещо. Индикация за запек е видът на това, което излиза, както и това как се чувства детето (подуто коремче, тежест, гадене и прочее), а не календарът... За някои е по няколко пъти на ден, за други - всеки ден, за трети - веднъж на няколко дни.

# 74
и аз се виждам в чудо с този запек.и при нас е 5-ти ден без акане.но при сина ми има напъване,но не ака или ака съвсем малко и сухо.а си яде добри количества храна.направо се чудя къде го слага.пробвах какво ли не-всякаква разхлабваща храна,без резултат.пробваме с хомеопатия,все още нищо.не искам да прибягвам до свещичка,но може и да се наложи.благодаря ви за съветите и успех в борбата със запека!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт