За една здрава жена (без алергии или непоносимости от двете страни, които предразполагат бебето, и с добро храносмилане)балансираното здравословно хранене + достатъчно течности ще осигури нормално развитие на кърменото й бебе без проблеми.
Всичко "свръх" като консумация обаче може да дойде и свръх за бебето и да станат проблеми - затова принципът на умереността е важен.
Относно соята - да, алерген е. Ако бебето е предразположено към алергии, майката не бива да консумира (или в много малки количества), а при детето да се въведе поне след 2-3 годинки, ако изобщо.
Ако бебето не е предразположено, майката може да консумира умерено, а за бебето за захранване - поне след 1 годинка.
Соята още съдържа фитоестрогени, които могат да доведат до други проблеми при честа и голяма консумация.
Иначе е наистина много полезна, изключително богата на лесноусвоими белтъци.
Много неща се предлагат на пазара - уви, човек вече трябва да е добре запознат с храните, за да се храни правилно.
Ще ми се всички педиатри да изучават и непрекъснато осъвременяват знанията си храните и детското хранене, както и за всяко дете да се изготвя внимателно индивидуален план за захранване, като се започне от фамилна анамнеза, особености на бебето и т.н. - МЕЧТИ!
ПС: Фрий Соул, както винаги е огромно удоволствие да те чета