И така, рецептата:
Вечерта забъркваме 300г. брашно тип 00, т.е - фино бяло брашно
300г. вода и 6г. жива мая (2г.суха). Объркваме хубаво с лъжицата, (може и с миксер, може и в робот), слагаме го в затворен съд и го оставяме в хладилника да втасва около 12-14часа. Става доста течно тесто, ето го -
На следващия ден вадим купата, ( трябва да са се получили едри мехури)
- ето така.
оставяме я на стайна температура около 1/2час, тук може да се пресипе тестото в миксера, робота, или продължаваме на ръка -
Добавяме 90г. брашно "00" лъжица по лъжица, 6-8г. сол(1ч.л.), и на края - 2 с.л. зехтин. Ето как изглежда - по-гъсто вече, но пак е течно.
Така. Оставяме да почине десетина минутки, и го разстиламе в намазана тава, като внимаваме да не разкъсаме глутеновата коричка, която се образува на повърхността.Добре е да се използва незалепваща форма!
Когато тестото си удвои обема (около 2 часа, може и повече)
,
и фурната е добре загрята - 200-230 градуса, нежно го намазваме със смес от вода и зехтин (1:1),
поръсваме със едра сол и печем за около 20-30мин.
Ето и резултата:
ето тези пукнатини стават, като се разкъса глутеновата коричка, ама и с пукнатини го изядохме
ето и от вътре:
Ами това е, ще се радвам да чуя отзиви от пробвалите!