КИТАЙ

• 169 419
  • 857
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Ясно, от тук с торбата с лекарства за дете - температуропонижаващи, при разстройство, при повръщане, болки в ушите, хрема, сироп за кашлица, противоалергични. Това на прима виста.

Абсолютно  Laughing С дете и да не ми кажат - не рискувам без познатите лекарства!

Също задължително за кърмаче - сухо мляко от утвърден производител, че заради скандала със сухите млека не бих рискувала никога да дам детето да помирише китайско сухо мляко!

# 781
Също задължително за кърмаче - сухо мляко от утвърден производител, че заради скандала със сухите млека не бих рискувала никога да дам детето да помирише китайско сухо мляко!
newsm10

# 782
  • София
Много важна допълваща информация към статията даде една наша колежка, която от дълги години е в Китай:

Още за финансите от Диляна Атанасова

Добре е да се подготвите от тук и да си направите Visa Electron. Всеки може да попита в банката си каква е таксата за превод, но в общия случай е 2 EURO + 1% на теглене с Visa към банка ДСК, така че е добре да се тегли всичко на куп, когато ви пратят пари. Преводът от българска до китайска банкова сметка отнема пет работни дни.

Най-удачно според Диляна е онзи, който изпраща парите, да направи сметка на свое име и да извади няколко различни дебитни карти към нея. Така изпращащият може да захрани сметката, а получателят след десет минути вече да може да тегли парите.

Откъде може да се изтеглят парите буквално зависи от настроението на банкомата, докато за банките няма ограничение. Така с Maestro към ПИБ Диляна е теглила от банкомат на ICBC, докато с Visa към ДСК – от банкомат на Bank of China, и то от един определен банкомат на Huaxia Bank.

По повод ПИН кодовете се разгоря гореща дискусия, тъй като в Китай кодовете са 6-цифрени, а у нас – 4-цифрени. Някои от колегите са добавяли ….00 накрая, за да се допълни кодът, но очевидно за българските карти такава нужда няма и свободно се използва четирицифреният ПИН код. Затова пък се запазва дневният и седмичен лимит (400 лв на ден). Ако надвишите лимита картата просто блокира.

Още едно важно уточнение от Диляна – проверете срока на картата, защото ако изтече преди срока на престоя ви, няма да можете да я използвате. Ако това се случи, а пари ви трябват спешно, то има и други бързи решения – например Western Union. Диляна обаче смята, че по-удачен е вариантът с Money Gram – същата услуга, но много по-ниски такси. Доста зависи обаче от мястото, където се намирате. За да сте сигурни, че в града ви има офиси на тези служби, то проверете предварително в сайтовете им, за да сте надлежно информирани.

# 783
  • ES
Страхотна тема! Прочето я с голямо удоволствие!
Много ми е интересно за лекуването с храна, някой беше почнал да обяснява, но не довърши. Не намирам нищо в нета на български, а и от първа ръка е по-достоверно и инетресно.
Занда, разкажи за чайната церемония, моля. Купих си няколко вида чай от Китай по интернет, улонски, един, който е ферментирал 20 г., зелен и от жасмин. Казват, че имат много благотворно действие за отслабването, освежават или релаксират. Но защо така нещо не ми харесва вкуса и аромата. Има един особен не много приятен мирис, може би защото го сравнявам чайовете от нашите билки.
Също така срещнах едно малко противоречие, пишете, че средната китайска пенсия е 400€, но също така, че в Китай няма социално осигуровки и за възрастните хора се грижат децата им. Чувала съм, че задължителната пенсионна система е само в Европа, интересно как е в Китай.
Много ми е интересно за смесните бракове, как съжителстват двама души от два съвършено различни свята. Харесват ли азиатските мъже европейките, а обратно?
Какво определя многочислиеността на китайците? Толкова ли са плодовити? Едвам са изхранвали децата си, умирали са стотици от глад, но продължавали да се размножават.

# 784
Занда, слънце, позволявам си да напиша 2-3 реда преди тебе, че имам муза нещо Simple Smile а ти ще си допълниш после или оспориш
gery_to :
Пенсионната система в Китай съвсем не е лоша - не съм чела по-горе какво коментирате за социалното осигурямане, но първо, че средно пенсионерите получават около 200 евро на месец, обикновените хора които имат трудов стаж в предприятие, не говоря за селяните които не са били осигурявани. Пенсията може и да стигне 400 и нагоре, както сте писали- според образование квалификация и т.н. Пенсионират се рано, жените 55, мъжете 60 мисля беше, или 58. Имат си здравна застраховка с около средно 20 евро на месец или тримесечие, не съм сигурна, за лекарства които купуват от всички аптеки (там частни аптеки почти нямат, най-големите вериги са държавни за над 70% от пазара). Говоря за обикновените хора в провинцията, но задължително с трудов стаж. Това се предимно по градовете все пак, малки или големи.
А за смесените бракове Simple Smile - само ще кажа, имаме доста такива, аз поне знам за едно 15 ина, в Китай, отделно по Илиенци в София квартал Надежда, колко има не ми е ясно, и има и вече доста българо-китайчета, кои с българско гражданство, кои с китайско. Дечицата са срахотни, браковете - има и хубави, и не толкова, съжителството е нормално и може би донякъде екзотично, социализацията на семейните отношения е малко по-трудна - и ограничена, обикновено всеки си движи в своя среда, но пък има и случаи в които се получава и обратното. Има и много разводи, и за такива знам поне едно 10 Simple Smile но зависи от това доколко двете страни издържат в толерантността към другата култура, защото двете са ужасно различни, и в коя година им писва да търпят и да не бъдат себе си, или успяват да бъдат себе си извън семейството, без това да им пречи - обикновено мъжете са така. Принципно по-трудно е на човека който не е в средата си, тоест - който е отишъл в страната на половинката. Ако това е мъж, като че ли нещата са по-добре...лично мнение.
Азиатските мъже много харесват европейки, и българските и западните мъже много харесват китайки. Няма спор. Не бих казала че ние жените много харесваме китайците, но е истина, че ако случиш на интелигентен и способен китаец, пък и сравнително свястно изглеждаш, от там нататък попадаш на ухажване от класа, зад което стоят не само безкрайно внимание и грижа, всякаква - емоционална, финансова, физическа за много неща в дома, общо взето мъжете са грижовни и отдадени на семейството, бракът за много китайци е доживотно понятие, и правят всичко за семейството....При жените китайки не знам как стои въпроса, но са по-еманципирани като цяло, и обичат да поставят мъжете по чехъл за дребни неща по дома най-вече, за останалите нямат капацитета да контролират - пари, покупки на жилища, инвестиции и т.н...
Многочислеността - първо базата им е голяма, имат 3 пика на раждаемост след 1949г., и това през 20 години се повтаря. Лесно се размножават и физически, имат проблеми със забременяване, но процентно като че ли това и по-ниско от при нас. От деца са отглеждани без памперси, което според мен е важен фактор, изключително естествено обслужват нуждите си от малки, нямат срам от голото си тяло пред своя пол и чувство за интимност.  Сексуалната култура им е сравнително ограничена и примитивна, имат много забрани и табута. Нямат много информация и сексуално възпитание, и за повечето китайци сексът е може би една малка част от отношенията, предимно с функция на размножаване, никога приоритет или важен фактор особено в началото на връзката.

това от мен, другите да продължат...Simple Smile  

# 785
  • ES
Martani, много интересно   bouquet
Мисля, че ти беше споменала за лекуване с хранене. Можеш ли да разкажеш за него?

# 786
Гери, не повече от това което вече съм писала на времето като живеех в Китай...
мисля че ви пусках линк преди, ето за всеки случай...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351150.0

но при всички положения, без вяра китайските практики не вървят, дори и най-силната китайска медицина, приложена на западняк неверник, няма ефект.

# 787
  • Сандански
Здравейте, на мой колега му предстои бизнес мисия до Китай и ми даде сложната задача да измисля подарък за китайският ни партньор + подарък за жена му и дъщеричката му. Дайте някаква идея какво да подарим. Моята идея е да купя български сувенири, но всяка година подаряваме нещо такова... Thinking

# 788
алкохол/цигари за мъжа (даже и да не пуши или пие, ще ги подари на друг:) , розово масло и/ли козметика с розово масло за жената, и за момичето не знам, нещо смарт може би - игра, книга на английски, енциклопедия...зависи какви интереси има и колко е голяма

# 789
  • Варна
Българско вино или някоя българска билка за чай.  Peace

# 790
Изчетох темата с интерес, заедно с тази за Япония са ми любими.  bouquet

# 791
  • София
Много се радвам, че темичката ни отвори нов сезон Wink))

Питайте, за да се отговори, искайте - и ще ви се напише ;Р

Мартани, както винаги, прекрасно е обяснила нещата, нямам какво да добавя! Вижте за подаръците в статията за това какво трябва да вземете със себе си в Китай малко по-нагоре, там си има отделен раздел Wink

# 792
Привет на всички   bouquet

Отзовавам се на призива

bowuu Има малка вероятност съпругът ми да замине за Шанхай на работа /работи в банковия сектор и банката отваря офис там/ за поне 3 години. Имаме 18 месечно бебе и смятаме да заминем цялото семейство. Моля за малко повече информация отностно приблизителните месечни разходи за 3 членно семейство, интернационалните детски градини, домашните помощници, частната медицинска помощ, кварталите  подходящи за семейство с малко дете. Предварително благодаря за споделената информация   bouquet

# 793
  • София
Привет на всички   bouquet

Отзовавам се на призива

bowuu Има малка вероятност съпругът ми да замине за Шанхай на работа /работи в банковия сектор и банката отваря офис там/ за поне 3 години. Имаме 18 месечно бебе и смятаме да заминем цялото семейство. Моля за малко повече информация отностно приблизителните месечни разходи за 3 членно семейство, интернационалните детски градини, домашните помощници, частната медицинска помощ, кварталите  подходящи за семейство с малко дете. Предварително благодаря за споделената информация   bouquet

Според моите изчисления за що годе нормален живот, без много пътуване обаче, за тричленно семейство с разход лекари (децата често боледуват), такса детска градина (трудно се намира и не по-рано от 3 годишни), домашна помощница и то в Шанхай разходите ми отиват на над 20 000 юана месечно за тримата. Имайте предвид, че сте чужденци и няма да ви е лесно да карате на китайски дажби. Ще ядете в по-дори ресторанти, ще се разхождате и плащате за входове, ще си купувате необходими консумативи.

Домашни помощници - обикновената практика е някоя по-възрастна китайка (често дори учителки намират) от провинцията, която живее у вас, храни се у вас и върши цялата домакинска работа плюс гледа детето. Не знам за Шанхай как са цените, колегите ще кажат, но заплата вероятно е не по-малко от 4000-5000 юана.

Цените за медицинско частно обслужване са зловещи. Приятелка преди години се натрови и й се наложи да отиде за един следобед на кръвопреливане (три банки). Одраха й кожата с 300 евро. Мисля че от службата на мъжа ти би следвало да ви покрият поне някаква медицинска застраховка на вас с детето, но откакто аз съм била в Китай нещата все пак доста са се променили.

За квартали, подходящи за млади семейства, е - просто не крайните. Няма такива квартали в Шанхай, доколкото там е пренаселено, от небостъргачите не виждаш и слънцето често, плюс че е невъобразимо мръсно като въздух. Откровено ти казвам - Китай не е за гледане на малко дете, освен в по-малко населените или урбанизирани райони. Има проблем с млякото, сухо мляко от там НИКОГА не си взимай. Влизат и Нестле продуктите, но тук има десетки теми за вредата от продуктите на Нестле конкретно. Със сигурност има и други. Чух за TESCO - вероятно има нещо по-свястно. Не искам да те стресирам, но трябва да знаеш фактите, за да вземеш своето решение.

Образованието също вече отдавна е бизнес, особено за чужденските деца. В същото време имате огромния късмет, че в Шанхай имаме Консулство, към него в момента се организира българско училище, а Консулката Ирина Белева и съпругът й са просто уникални хора - мислят и действат мащабно и вършат адски много неща.

# 794
Zanda  благодаря за бързия отговор..В първоначалните преговори разходите за здравеопазване на семейството и училищните разходи на детето респективно детска градина ,както и два пъти годишно самолетните билети ще се покрият от банката.Въпросът ми е например с наемите..например приблизително колко може да е наема на един 3-стаен апартамент в затворен комплекс ,в  тези 20 000 юана влизат ли наема? до колкото разбирам в интернационалните детски градини английският не е на много високо ниво или  newsm78 ?

Общи условия

Активация на акаунт