КИТАЙ

 • 154 196
 • 857
 •   1
Отговори
# 825
 • Мнения: 4
Благодаря Ви, детето е категорично, че точно това иска и не желае да мърда от китайския с руски, така че просто ще отидем да се запишем. Дано да е за добро!:)))

# 826
 • София
 • Мнения: 1 081
Важно!

Нови правила за получаване на визи и работа в Китай:

http://lawandborder.com/faq-new-china-visa-law/#11_What_are_the_ … orized_employment

# 827
 • София
 • Мнения: 1 081
Интересна гледна точка към световното преразпределение на ресурсите:

Изненада от Изток: Китай бавно подчинява “Роснефт” и “Газпром”

Автор: Михаил КРУТИХИН

Клуб Z

Китайците, меко казано, не са обикновени партньори. В отношенията си с руския нефтогазов отрасъл те неведнъж са доказвали това. Китай умело се възползва от възможностите, които му дават грешките на руските политически лидери и ръководителите на нефтените и газовите компании.

Трудният клиент

През 2004 г. “Роснефт” отчаяно се нуждаеше от пари, за да финансира придобиването на активите на разбитата компания ЮКОС. На помощ се притекоха само китайците. Никой друг не искаше да участва с пари в една съмнителна сделка. Като подписа договор с китайците, “Роснефт” получи едновременно 6 милиарда долара във вид на предплата, а Китайската национална петролна корпорация (КНПК) – 48,4 милиона тона руски нефт с доставки по железопътна линия, разпределени до 2010 г.

Условията на този договор, с които набързо се съгласиха в Москва, обаче се оказаха “пропусната полза” за “Роснефт”. На съвещание при Владимир Путин през август 2007 г. тогавашният ръководител на компанията Сергей Богданчиков се оплака, че при продажбата на всеки тон нефт в Китай фирмата куби 40 долара в сравнение с износа през Новоросийск или Приморск.

В Кремъл решиха да поискат преразглеждане на цената на договора, като заплашиха китайците със скъсване на споразумението и отказ от строителството на отклонение от нефтопроводната система “Източен Сибир-Тихи океан” (ИСТО) до границите на Китай. В Пекин с този ултиматум бе командирован първо вицепремиерът Александър Жуков, а след това – премиерът Виктор Зубков. Според твърдения на участниците в преговорите китайците отговорили на първия с нещо от рода на: “Какви сметки може да има между приятели? Не ви ли спасихме ние за ЮКОС?” Те обаче изслушали Зубков, но в крайна сметка се съгласили – сякаш за да се подиграят – да вдигнат цената едва с 67,5 цента за барел, тоест с 5 долара за тон.

Следващата изненада за “Роснефт” китайците поднесоха, като самостоятелно пресметнаха цената по договора, сключен през 2009 г. Нефтът тръгна към Китай вече не по железопътната линия, а по отклонението от ИСТО. Китайците се заядоха, че в цената били включени транспортни разходи във вид на тарифа на ИСТО, но тарифата била единна, мрежова и не зависела от разстоянието.

Шефът на “Транснефт” Николай Токарев тогава се оплакваше, че тази тарифа била преференциална и не покривала дори операционните разходи по подаването на нефта. Да не говорим вече за възстановяване на капиталните разходи по строителството на системата.

Китайците решиха да плащат само половината от преференциалната мрежова тарифа, тъй като до отклонението към границата нефтът изминава само половината от трасето на ИСТО. И едва отчаяни преговори на високо равнище доведоха до малко орязване на намалението, макар то да не изчезна изцяло.

Скок от засада

Начинът на работа с капризни клиенти от такъв тип е отдавна известен – диверсификация на пазара. Монопсонията – ситуацията, когато на няколко продавачи има едва един купувач – с нищо не е по-добра от монопола на продавача. Но за руските компании този вариант е неприемлив по няколко причини едновременно.

Първо, пренасочването на експортните потоци от нефт и газ към Азия в противовес на традиционните пазари на Запад стана част от геополитическата стратегия на руското ръководство. За постигането на тази цел Москва е готова да пренебрегне икономическите съображения като недостатъчната рентабилност на проектите и да поеме върху себе си тежестта да работи с нетипичен купувач.

Второ, условията вече отдавна диктуват китайците, които се придържат към безпогрешна тактика, която може да бъде наречена “скок от засада”. Тя предполага изчакване на моментите, когато не напълно обмислени действия (алчност и глупост) на отговорните за вземането на решенията лица вкарват руските държавни компании в задънена улица, от която не можеш да се измъкнеш без чужда финансова помощ. А долари в Китай има предостатъчно. Точно такъв прийом бе използван при сключването на първия нефтен договор с “Роснефт” през 2004 г.

В друг случай китайците спасиха “Роснефт” с пари две години по-късно, когато компанията нямаше средства за придобиване на “Удмуртнефт” от ТНК-БП (Първата компания е на руската автономна република Удмуртия, а втората – холдинг, съставен от руската Тюменска петролна компания и английската “Бритиш петролиъм” – б.р.). Както разказват чиновниците от Министерството на енергетиката, най-високата цена предлагала унгарската компания МОЛ, но въпреки всичко спечели кандидатурата на китайската “Синопек”. Това бе обяснено с обещанието на “Синопек” да предаде на “Роснефт” 51 на сто от новопридобитата “Удмуртнефт”, с разсрочено плащане от бъдещите приходи. В резултат голям пакет от печелившата нефтодобивна компания се оказа в китайски ръце, макар по онова време в Кремъл да гледаха без особен ентусиазъм на възможността за китайско проникване в руските нефт и газ.

Поредната порция китайска помощ също дойде, както винаги, точно навреме. Едновременно две държавни компании се оказаха през 2009 г. в изключително трудно финансово положение. Токарев научи, че предшественикът му Семьон Вайнщок не е оставил във фирмените сметки пари за завършване на строителството на първия етап от трасето на ИСТО. Свободните средства на “Роснефт” също свършиха. Китайците предложиха да преведат 15 милиарда долара за “Роснефт” и 10 милиарда за “Транснефт” в качеството на предплата за доставки на нефт в продължение на 20 години (15 милиона тона годишно). Московските преговарящи приеха техните условия.

Продължението: http://china.edax.org/?p=3618

# 828
 • Мнения: 35
Здравейте! Имам въпрос относно предлагането на вегетарианска храна по заведения в Китай, по-специално Шанхай. Предлага ли се достатъчно такава или е трудно да се намери? Чувала съм, че китайците са предимно месоядни и ми е малко притеснено да не си остана гладна за двете седмици, когато ще бъда там  Grinning

# 829
 • Мнения: 49
Здравейте! Имам въпрос относно предлагането на вегетарианска храна по заведения в Китай, по-специално Шанхай. Предлага ли се достатъчно такава или е трудно да се намери? Чувала съм, че китайците са предимно месоядни и ми е малко притеснено да не си остана гладна за двете седмици, когато ще бъда там  Grinning
Има много голям избор на безмесни ястия в Китай, особено в космополитен град като Шанхай. Единствено трябва да се внимава при поръчката защото ако има малко месо или някакви морски продукти, китайците пак биха казали че са вегетариански само за да угодят на клиента. Така че трябва да се уточни че в ястието не трябва да има никакво месо, в това число риба и всякакви морски продукти, ама абсолютно никакви; не е достатъчно да има зеленчуци, не трябва да има НИКАКВО месо и НИКАКВИ риби или морски продукти. Ама никакви!
Ето няколко сайта с допълнителна информация и названия на вегетариански ястия на английски и китайски, списък с вегетариански ресторанти в Шанхай и др.:
http://vegetarian-china.info/
http://veganbackpacker.com/blog/vegan-ordering-foreign-language-chinese/
http://www.travelchinaguide.com/cityguides/shanghai/dining/vegetarian.htm

# 830
 • Мнения: 35

grannypants, много ти балгодаря!  bouquet

# 831
 • София
 • Мнения: 1 010
Занда и други познавачи на Китай, гледах този филм: http://www.imdb.com/title/tt1020972/?ref_=fn_al_tt_1 и се питам до каква степен показва истината по това време - 90-те години - в Китай. Какво е положението в момента?
Практика ли е отвличането на момичета и държането в тайна на това престъпление?

# 832
 • София
 • Мнения: 1 081
Скъпи приятели, нека ви зарадвам с нещичко за началото на учебната година.

Спечелихме в 138 СОУ пари по китайски проект и, заедно с дизайнерката Радост Янева от White Design Studio, изградихме една великолепна класна стая, наречена Класна стая Конфуций. Добре сте ни дошли и на живо да я видите - още по-красива е!

Наред с това, тази година от двете ни паралелки заминаха 13 души за Китай на обучение, имаме представител в националния отбор по китайски език, който ще се състезава в пров. Юннан през октомври за България.

Стискайте палци на Ксения Лебедева от софийското 138мо СОУ и Виктория Тодорова от русенското СОУ "Васил Левски", които ще се борят за призово място в Китай. Ръководител на отбора е нашата колежка Рени Христова. Успех и световни постижения!# 833
 • София
 • Мнения: 1 010
Нашата дъщеря е в класа на Zanda.

Трудно ми е да намеря думи за това, което прави Zanda за децата. Учител от породата един на хиляда.
Освен че по магически начин привлича децата към учението изобщо, не само по китайски, тя прави невъзможното да им покаже и реалния свят в добрата му светлина.

Благодаря, Яна, за прекрасното пътуване до Китай, в което дъщеря ни за 2 седмици доби незаменими впечатления и усещания за цял живот. Съдим по разказите ѝ. Благодарна съм Ви и че осигурихте нощувките и храната безплатно. Да, пътните са голяма сума, но са малка цена за преживяното от дъщеря ни   bouquet

Ще ми се да направя така, че повече родители да разберат какво съкровище има в 138-мо СОУ и да го оценят подобаващо. Радвам се, че убедихме дъщеря ни да се премести от 18-то с китайски, в 138-мо (спираше я скромното реноме на училището). Тя се радва още повече - направо е щастлива.
Ако предварително ги бяхме планували, сигурно нямаше да се наредят толкова добре нещата.

Благодаря Ви още веднъж, Яна!
Ще разказвам на всички за Вас.

# 834
 • Мнения: 413
Здравейте момичета,
искам да направя едно пътуване до Гуанджоу, но не съм много наясно.Ако някой има време и желание да ми помогне,няма да откажа.
Пътуването ми ще е по работа, така че сигурно ще имам нужда и от фирма която ще ми  докара и освободи стоката.
Ако не е съвсем по темата , може и на лично съобщение.

Благодаря Ви!

# 835
 • София
 • Мнения: 1 081
До всички, които биха се заинтересували от интересен маршрут и за кратко време да видят цял Китай.

Предлагам ви една оферта на туристическа фирма, която организира пътешествие до Китай. Те се свързаха с мен. Маршрутът, забележителностите, част от ресторантите и атракциите съм им разработила аз, като ще се посетят около 80% от основните забележителности из цял Китай. Това НЕ Е екскурзия, организирана от мен, затова говорете директно с фирмата, ако проявите интерес. Датите са така направени, че да се паднат основно на априлската ваканция, за момента е твърде вероятно, че аз ще водя групата в самия Китай.

Фирмата празнува през декември пет години от рождения си ден, затова до края на месеца дават 5% отстъпка от всичките си турове, което е причината направо сега да кажа за нея, а не по-нататък. Ако решите, може да им кажете че аз съм ви казала за програмата, така приоритетно ще бъдете обслужени.

Програмата може да видите тук:

http://www.globaltravel.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5% … %BA%D0%B0%D0%BE-1

Последна редакция: ср, 09 дек 2015, 19:34 от Zanda Ksurik

# 836
 • София
 • Мнения: 1 081
Един филм на БНТ за Китай: http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/mechti-po-kitajski-22-01-2016

# 837
 • Мнения: 81
Здравейте,
възможно е съвсем скоро да заминем за Шанхай. Как стои въпроса с държавните училища за дете на 7 г. - т.е. първолаче, както и за дете на 5 г. - предучилищна. Какви документи да вземем с нас? освен имунизациите с превод и документите от училището и детската градина за изписването на хлапетата.

# 838
 • София
 • Мнения: 71
Здравейте,

Не знам дали някой още чете и пише в темата. Приятелят ми очаква да му предложат работа в Китай (Уенджу) за една академична година. Неговата виза ще е от работодателят. Какъв е начинът да замина с него поне временно? Гледах всички видове визи и се обърках. Ние нямаме брак, така че не знам дали може да ме регистрира като член на семейството за да имам такава виза? Или друга виза ще е подходяща? Туристическата май не е подходяща също. Confused Става дума за временно пребиваване от 7-8 месеца, като вероятно и двамата ще излизаме от страната и обратно неколкократно (не по работа).

Ще се радвам, ако някой ме насочи.

# 839
 • Мнения: 65
Здравейте, момичета
Много хубава тема, жалко че скоро никой не е писал.
Бях в Китай за 3 месеца и останах очарована, от културата им и най-вече от самите хора. Много от тях са наистина мили, добри и гостоприемни, усещането е доста по-различно от нашето "гостоприемство".
Дори да не те разбират се опитват да намерят начин да ти помогнат. Единственото, което не ми допадна е, че са доста мърляви - изхвърлят си боклуците навсякъде, добре че има достатъчно хора, които да почистват след тях.

За съжаление докато бях там направих спонтанен аборт, със сериозен кръвоизлив. Наложи ми се да остана няколко дни в болница. Лекарите и сестрите се държаха много добре (по-добре от много лекари в България), макар да се разбирахме трудно, тъй като  аз не говоря техния език, а те почти не говореха английски.

Бих искала да ви попитам - знаете ли къде мога да преведа документите от болницата на достъпна цена?
Страниците може би са 10-тина, като на някои има едва по-няколко реда, а други са от кръвни изследвания. Тъй като ще са ми необходими за преглед/и в България.

Благодаря предварително и моля да ме извините, ако въпроса ми не е за тук.

Общи условия

Активация на акаунт