Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КИТАЙ

 • 148 169
 • 856
 •   1
Отговори
# 840
 • София-в сърцата на моите деца
 • Мнения: 1 695
Здравейте, момичета
Много хубава тема, жалко че скоро никой не е писал.
Бях в Китай за 3 месеца и останах очарована, от културата им и най-вече от самите хора. Много от тях са наистина мили, добри и гостоприемни, усещането е доста по-различно от нашето "гостоприемство".
Дори да не те разбират се опитват да намерят начин да ти помогнат. Единственото, което не ми допадна е, че са доста мърляви - изхвърлят си боклуците навсякъде, добре че има достатъчно хора, които да почистват след тях.

За съжаление докато бях там направих спонтанен аборт, със сериозен кръвоизлив. Наложи ми се да остана няколко дни в болница. Лекарите и сестрите се държаха много добре (по-добре от много лекари в България), макар да се разбирахме трудно, тъй като  аз не говоря техния език, а те почти не говореха английски.

Бих искала да ви попитам - знаете ли къде мога да преведа документите от болницата на достъпна цена?
Страниците може би са 10-тина, като на някои има едва по-няколко реда, а други са от кръвни изследвания. Тъй като ще са ми необходими за преглед/и в България.

Благодаря предварително и моля да ме извините, ако въпроса ми не е за тук.
Помолете Zanda Ksurik -мисля,че тя е преподавателка по китайски.

# 841
 • София
 • Мнения: 1 073
Нашата дъщеря е в класа на Zanda.

Трудно ми е да намеря думи за това, което прави Zanda за децата. Учител от породата един на хиляда.
Освен че по магически начин привлича децата към учението изобщо, не само по китайски, тя прави невъзможното да им покаже и реалния свят в добрата му светлина.

Благодаря, Яна, за прекрасното пътуване до Китай, в което дъщеря ни за 2 седмици доби незаменими впечатления и усещания за цял живот. Съдим по разказите ѝ. Благодарна съм Ви и че осигурихте нощувките и храната безплатно. Да, пътните са голяма сума, но са малка цена за преживяното от дъщеря ни   bouquet

Ще ми се да направя така, че повече родители да разберат какво съкровище има в 138-мо СОУ и да го оценят подобаващо. Радвам се, че убедихме дъщеря ни да се премести от 18-то с китайски, в 138-мо (спираше я скромното реноме на училището). Тя се радва още повече - направо е щастлива.
Ако предварително ги бяхме планували, сигурно нямаше да се наредят толкова добре нещата.

Благодаря Ви още веднъж, Яна!
Ще разказвам на всички за Вас.

Огромно благодаря! Макар детето да е вече млада госпожица, която всеки момент ще завърши, Вашите думи топлят сърцето ми винаги. На учителите малко им трябва! Сърдечни поздрави и весели празници!

# 842
 • Мнения: X
Здравейте, момичета. Предстои ми пътуване до Шанхай и четейки из пътеводителите, разбрах, че някои сайтове като ФБ, Инстаграм, Gmail са блокирани и не могат да се ползват. Има ли я все още тази забрана?
Предварително благодаря.

# 843
 • Мнения: 61
Здравейте, от много време си мисля за екскурзия до Китай и ми се иска да проуча по-добре вариантите преди да се реша окончателно. (Не знам откъде ми хрумна тази идея, но наистина ми е много интересно да посетя тази страна.) Мислим да сме двамата с приятеля ми.

Исках да попитам тези от вас, които са били вече там, сами ли се организирахте или с екскурзия? На прима виста разгледах билетите и какви екскурзии има до таам. Струва ми се, че организираната екскурзия за подобна далечна дестинация и различна култура е по-удачен вариант.

# 844
 • Калгари, Канада
 • Мнения: 1 368
Ние ходихме с екскурзия, но частна, само за нашето семейство и съобразена с местата, които искаме да видим. Не знам дали се предлагат такива екскурзии от България, ние пътувахме от Канада.
Ако не знаете езика, бих ви посъветвала да отидете с организирана група, проверете в интернет ревютата за отделните фирми и екскурзии и си изберете. Успех!

# 845
 • София
 • Мнения: 1 073
Добре сте дошли във Фейсбук групата "Любители на Китай". Там в реално време ще получите помощ, съвет и интересна информация по всеки аспект, който Ви интересува за страната. Сред членовете са почти всички изтъкнати китаисти, така че ще пиете от извора: https://www.facebook.com/groups/2703054386474987/

# 846
 • Мнения: 157
Здравейте! Има ли някакви възможности за работа в Китай с изкарани курсове на езика?

# 847
 • София
 • Мнения: 1 073
Скъпи приятели,
Каним ви на първия Ден на китайската култура в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", който ще се състои на 15.02.2020 г. в сградата на училището!


От 10.00 започва празничната програма с представяне на нашите паралелки и възможностите за развитие с китайски език, с презентация и разказ за най-интересния и пищен празник на Китай Чундзие (Празникът на пролетта);
От 10.45 ще имате възможност да се включите в цели седем работилници, да си направите снимка с китайски тоалет и да получите своето китайско име при нашите китайски доброволци!
От 12.00 започва празничният концерт, на който ще демонстрираме всякакви таланти и напредък с китайския език;
От 14.00 в Класна стая Конфуций ще има кратка лекция на тема Китай през ХХ век и ще се прожектира най-представителният филм на Китай за всички времена "Сбогом, спътнице моя" на режисьора Чън Кайгъ. Кинопрожекцията ще е придружена с китайски и български лакомства и хубав зелен чай!

Добре сте дошли!

# 848
 • Мнения: 5 152
Здравейте!
Предстои ни важно генетично изследване на дете, като офертата е от българска лаборатория и мислех че там ще го правят, но случайно разбрах, че там взимат кръвната проба и я пращат в лаборатория в Хонг Конг. И тъй като винаги когато се говори за изследвания и лечение в чужбина се коментира западно - европейската медицина сега съм много объркана. Не знам нищо за нивото на медицината в Китай. Мога ли да разчитам че там ще направят качествено генетичното изследване на детето, че не объркват пробите и резултатите са коректни и достоверни. Детето е в инвалидизиращо състояние, но без диагноза и адекватно лечение от повече от 3г и това изследване е много важно, ключово за поставяне на диагнозата. Ще чакаме резултатите половин година и трябва да знам доколко да разчитаме на него.
Благодаря на всички, които решат да споделят впечатленията си от нивото на медицината и изследванията в Китай и в частност в Хонг Конг.

# 849
 • София
 • Мнения: 1 073
Днес е празникът Дуан-у дзие (Празникът на драконовите лодки), 端午节

Празникът се отбелязва на 5тия ден от 5тия лунен месец в памет на първия индивидуален поет на Китай Цю Юен (343-278 г. пр. н. е.). Той живял в княжество Чу в епохата на Воюващите царства (475-221 г. пр. н. е.). Бил приближен на княза на Чу, към когото нееднократно се обръщал с призив да се прокарат реформи и да се спре корупцията. След като станал неудобен, бил пратен в изгнание. През 278 г. пр. н. е. войските на княжество Цин завладели столицата на Чу град Инту. Цю Юен не могъл да понесе такъв позор и на 5тия ден от 5тия лунен месец се самоубил, като се хвърлил в река Милуо.

Според легендата, хората дълго търсили тялото на поета. Като не го намерили, всяка година започнали да провеждат състезания с лодки, украсени с драконови глави. Едновременно с това, в реките хвърляли да плуват бамбукови коленца, пълни с ориз. Един ден обаче, на брега на реката се появил самият Цю Юен и им казал, че целият ориз изяжда дракон, затова следва да го завиват в тръстикови листа, превързани с цветни нишки, защото най-много драконът се бои от тези две неща. Така се появили сърмичките във формата на пирамида дзундзъ (粽子 zòngzi). Те се правят от лепкав ориз със свинско или пилешко месо, подсолени патешки яйца, таро, сладка паста от червен боб адзуки (红豆沙 hóngdòushā) и др. Увиват се в тръстикови, бамбукови, бананови, лотосови и др. листа.

Най-известните състезания с драконови лодки са фрегатата в Шанхай по р. Хуанпу, която два пъти бе спечелена от българския отбор през 2015 и 2017 г., а също в пров. Юннан, в Хонконг и Тайван. Петият месец по лунния календар се смята в Китай за опасен и носещ лош късмет. През него се появяват петте отровни вредители – змии, скорпиони, стоножки, жаби и паяци/гущери. За да се предпазят, хората закачат изображения с петте вредители и забождат игли в тях. Също изрязват от хартия изображения, които увиват около ръцете на децата за предпазване.

Особено лош е денят на двойната петица, затова се закачат изображения с бога пазител на портите Джун Куей, а също на Небесния наставник Джан – висша титла на даоските магове, дадена от самия Лаодзъ на Джан Даолин (张道陵 Zhāng Dàolíng, 34-156). Лаодзъ предупредил мъдреца, че настъпва ера, при която ще изпълзят отвред отровни гадини и ще останат на земята едва 240 000 оцелели, избрани за „хора семена“ (种民), които да създадат нова ера на просперитет. Тогава Джан Даолин събрал около себе си последователи и създал култа „Пътят на петте доу ориз“ («五斗米道»), свързан с правилната употреба на храна и удължаването на живота. Именно той оформя първия даоистки пантеон. В митологията се смята, че Джан Даолин, яздейки тигър, гони петте вредителя. Ръководителите на неговите последователи и до днес носят титлата „Небесен наставник“, като през 2008 г. почина 64тият наставник и до днес за титлата 65ти се борят няколко души, без да са признати за легитимни майстори.

Джан Даолин

В Китай се смята, че „отровата гони отровата“, затова се пие жълто вино с арсенов сулфид (реалгар) или цинобър (живак), още със специалната отрова гу (蛊 gǔ) или дзинцан (金蚕 jīncán) – златен копринен червей, която се получавала, след като в съд се сложат няколко отровни създания – змия, скорпион, стоножка или всичките пет. След това, гадините се изяждали една друга, а отровите и токсините от нахапаното последно живо същество се превръщали в отровата гу. Тя се ползвала в черната магия за влияния върху партньор, отравяния. Смятало се, че колкото повече хора умрат от отровата гу, толкова по-богат ще стане поръчителят. Самото жълто вино се пие за прогонване на комари и противоотрова.

Автор: Яна Шишкова

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 20:12 от Zanda Ksurik

# 850
 • София
 • Мнения: 1 073
Ако се колебаете кое училище с китайски език в България да изберете, предлагам ви да изгледате кратък филм за нашите паралелки в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", София, и да усетите сами атмосферата на това интензивно обучение, с широко застъпена китайска култура. Това е гимназия с разширено изучаване на китайски и японски, а от тази година и на корейски език: https://www.youtube.com/watch?v=IPbBkJWjqJM&t=177s

# 851
 • София
 • Мнения: 1 073
Празникът Чун-ян, наред с Чуси, Цинмин и Деня на демоните (鬼月 или 盂兰盆 yúlánpén), е един от четирите традиционни дни за поднасяне на жертвени дарове на мъртвите, сравним с нашите задушници.
Според китайската нумерология 9 е символ на дейното начало ян, докато 6 символизира пасивното начало ин. Традицията повелява на Двойната девятка да се отбелязва почитта към мъжкото дейно начало и да се желае дълголетие, тъй като „девет“ на китайски език е омоним на „винаги”, „дълговечен”. Самото име на празника се състои от йероглифа 重 chóng „повторно” и 阳 yáng „ян”.
Другото име на празника е „Празник на покоряване на височините” (登高节 dēnggāojié), тъй като съществувал обичаят императорът и неговите приближени да се изкачват на планински върхове, за да наблюдават звездата Канопус  (老人星 Lǎorén xīng букв. Звездата на
възрастните хора, най-ярката звезда в южното съзвездие Карина и втора по яркост на небосклона след Сириус) и да отдават почит на мъртвите.
Веднъж император Юнлъ (1360-1424) се изкачил, за да наблюдава Канопус, не я видял и оттогава наредил от ритуала да отпадне любуването на звездата, но да остане изкачването в планина. Днес, при невъзможност за изкачване на хълм, хората често се качват на висока кула. С промяната на законодателството и навлизането на уикендите, включително т. нар. „дълги уикенди”, все повече хора спазват традицията да отиват на излет на този ден.
През 1989 г. китайското правителство издава постановление, с което празникът става Ден на възрастните. Оттогава съществува обичаят повсеместно да се организират излети за възрастни пенсионирани членове на всякакви организации и структури. Обикновено на този ден младите правят подаръци на старите и им желаят дълголетие.
На празника се ядат кексчета „Двойна девятка”, като думата за кекс „гао” съвпада по звучане с „високо”, което е и пожелание за изкачване по кариерната стълбица и изобщо развитие във всички насоки. Още са популярни деветслойните торти, които приличат на високи кули, хризантемовите кексчета и хризантемовото вино (с мушмули и др. лечебни растения), за което се смята че прочиства черния дроб и подобрява зрението, дезинфектира и препятства възпалителните процеси в тялото.
Празникът, който обикновено се пада около средата на октомври, съвпада и с периода на цъфтене на хризантемите – цветето символ на Китай, което е пожелание за многобройно поколение и дълголетие. Цветето цъфти сямо през есента, затова символизирало упоритост. Често жените закичват косите си с хризантемов цвят, окачат цветята или техни изображения по врати и прозорци, за да прогонят злото. Това е и причината навсякъде да се правят изложби на хризантеми, като особено популярни са храмовите изложби в град Луо-ян и Кайфън.
Хризантемата в Китай още е наричана йеншоукъ (延寿客 yánshòukè) букв. „удължаващия живота гостенин“, а денят е известен още като Празникът на хризантемите (菊花节 jùhuā jié). В Забранения град имало твърде малко растения, поради строгите охранителни мерки, затова с особена радост чакаля Чун-ян, когато по площадите на двореца пораствала истинска планина от хризантеми в саксии, на която се радвали съпругите, наложниците, слугините и евнусите в двора.
Друго едно растение е неотделимо от честванията по време на Чун-ян. Това е дрянът (茱萸zhūyú) – една от съставките, които активно се ползват в китайската медицина. Смята се, че листата на дряна лекуват холера, а коренът убива вредните насекоми. Наричат го още бисиеуън (辟邪翁 bìxiéwēng) - „гонещият зловредните демони старец”, и му отдават почит, за да прогонят болестите и всички беди. Обичаят се е зародил още по време на дин. Тан (618-907).
Според една легенда от дин. Източна Хан (25-220), всяка година от р. Жухъ излизало чудовище, разнасящо чума и убивало стотици хора. Един млад храбрец на име Хуан Дзин, чиито родители били убити от чудовището, след дълго търсене стигнал до безсмъртен, живеещ във високи планини. Той станал негов ученик, а на деветия ден от деветия лунен месец, когато чудовището се появявало, се върнал в своето село, яхнал жерав.
Той повел хората високо в планините, снабдил ги с дренови пръчки и хризантемово вино. Чудовището се уплашило от аромата на виното и дряна, Хуан Дзин го сразил със своя вълшебен меч и оттогава хората заживели здрави и щастливи. Затова и обичаите за изкачване в планината, пиене на хризантемово вино и украсяване на дома с дрянови клонки съществува и до днес.
През 2020 г. се празнува на 25.10.

Автор: Яна Шишкова

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 11:03 от Zanda Ksurik

# 852
 • Мнения: 4 363
Изключително интересно, Яна! 😚

# 853
 • Sofia
 • Мнения: 3 859
Това на последната снимка ли са кексчета от хризантема? А това пречистващо вино продава ли се в Европа?

# 854
 • София
 • Мнения: 1 073
За съжаление тези вкусотии могат да се опитат само в Китай. Първо, защото всяка страна си има правила за внос на храни и напитки. Второ, заради КОВИД, дори одобрените такива рядко достигат до нашия пазар. Да се надяваме скоро да отмине и да можем да пътуваме до нашия любим Китай!

Общи условия

Активация на акаунт