20 ОУ в СОФИЯ - споделени мисли

• 36 506
  • 119
  •   1
Отговори
# 75
То май само сградата си струва Grinning. Сега сериозно. Голямата ми дъщеря учи там (сега е първи клас). Наистина напусна един учител по немски, но тяхната г-жа си остана (има двама учители по немски - един сутрин и един в занималнята), а на мястото на напусналия дойде друг, така че всичко е ОК.

Що се отнася до това какво предлага у-щето - то в първите класове е важна на какъв учител са попаднали. Ние имаме късмет, за другите - не знам. Но няма никакви извънкласни мероприятия. Няма даже футбол (това го имаше даже в детската!), няма плуване - нищо! А чух, че в 51-во ги возят с рейсче на плуване и имат компютърна зала! А е най-обикновено квартално училище! Ръководството също е... страшна работа! На първата родителска среща вместо с добре дошли г-жа директорката ни посрещна с кое колко пари струва (то навсякъде искат пари, ясно, ама поне първо ти казват "добър ден"!)

# 76
Почвам вече да се дразня от отношението, с което се сблъсквам при всеки личен контакт с 20-то училище! то бива високомерие, то бива чудо! Сега пък - документ за училищна пригодност! кой, откъде, на база какво го издава, не става ясно.  Изглежда не са се сетили, та да поискат документ за IQ, или може би този документ за пригодност е някакъв еквивалент? Подразних се ужасно. Да не говорим, че сроковете, които са поставили, са такива, че ако детето не се запише точно там, вече е пропуснало сроковете за записване другаде, което също ми се струва много некоректно и с цел да се отбият родителите. С една дума, цялостното впечатление, контакти, информация ми действат безкрайно отблъскващо, детето ми не е Даун, та да им вадя такъв документ, все пак семейството ни е  трето поколение с висше образование, от 6 трима са преподаватели във ВУЗ и без да е учил някой в прехвалени училища още от първи клас. ще подам документи само от любопитство, да видя какво ще се случи, иначе записвам детето другаде понеже смятам, че това не е добра среда за моето дете поради снобизма си. Предлагаха ми връзки, за да ме подпомогнат да се класираме, но се отказвам. Език се учи не само в училище. Смятам, че 20-то училище губи, не ние. Успех на всички мераклии, ние се отказваме.

Абсолютно сте прави за високомерното отношение! Имах неблагоразумието да се видя с директорката (и то в приемното й време) - голяма грешка! Но за съжаление това е най-близкото до нас училище и ще трябва да се борим с малката!

Искам да кажа нещо и за адресните регистрации - за тези, които ще кандидатстват догодина - сменете си личната карта най-малко 6 месеца преди приема (най-добре още отсега), защото иначе няма да ви зачетат регистрацията! В районното не е никакъв проблем - не искат никакви документи - нищо, само записваш новия адрес и това е. Иначе е публична тайна, че се влиза "с пликче" или с вразки (а най-добре и с двете). Миналата година всички опяваха, че местата едвам ще стигнат за децата от квартала, а в класа на дъщеря ми има само 2-3 деца от близката околност - всички други са кой от Младост, кой от Люлин и пр.

За учителите, обаче (поне за нашите) нищо лошо не мога да кажа. Супер са! Дано и занапред да е така.

# 77
Скъпи родители,
Стига вече да плюем по училището  и най-вече по преподавателите. Какво искаме ние всъщност? Искаме целодневно обучение, с перфектно качество, всеотдайност на учителите и в замяна на това предлагаме само клюки от типа този е такъв, онзи е друг и т.н.
Ами скъпи родители, за 450 лева толкова. Не разбирате ли, че на държавата и трябва по-прост народ и  в този ред на мисли е необходимо образованието да е на дъното.
Училището дава страхотно образование, среда и не на последно място самочувствие на ученика които учи в него.  Учителите са всеотдайни и не се предават, работят с нашите деца, независимо от всичко и резултатите са налице.
Естествено, че винаги ще има недоволни и незабелязани родители. Това е нормално.  така, че вместо да се пише постоянно по форуми е необходимо и да се опитаме да разберем учителите дали и те имат проблеми и какво мислят по обсъжданите от нас въпроси.
Пожелавам успех на всички  решили да запишат децата си в училището и могат да са сигурни, че качеството на образованието е на ниво.

# 78
Аз написах хиляда поста - моля за извинение Twisted Evil Искам последно да обобщя мнението си:

20-то е силно прехвалено у-ще, с много претенции, за съжаление без кой знае какво покритие. Явно лежи на стари лаври. Не е по-лошо от останалите, но с нищо не е по-добро. Материалната база е стара (къде ли отиват парите, които ни събират непрекъснато?! Вече имам чувството, че плащам за частно у-ще!) Физкултурният салон, например, е много красиво помещение, със сцена и пр., но е адски занемарен. Няма, поне в първи клас, организирани извънкласни занимания. Учителите, както казах, са ОК (поне нашите), но то пък във всяко у-ще можеш да попаднеш или не на готин учител. Разположението му в самия център е удобно за родителите (паркирането сутрин е ужас!), но въздухът е адски мръсен, а децата играят физическо на двора и дишат гадости по цял ден!

Единственият плюс за мен, когато записвах децата, беше, че живеем на другия тротоар. Ама наистина единствения! Laughing А, също и че няколко приятелчета на дъщеря ми от кварталната градинка са там. Много се колебаех за 51во и сега малко съжалявам. За там чувам великолепни отзиви!

Така че, поне според мен, който иска да се запише там само защото у-щето е "елитно" - не си струва! Език се учи навсякъде (в 73-то даже пращат децата в чужбина за 1 седмица във френско семейство, училище и пр...или беше за сто четиресет и някое newsm78. Децата на приятелката ми са там.) На добър педагог можеш да "случиш" навсякъде. А то това си е важното в началните класове!

# 79
Скъпи родители,
Стига вече да плюем по училището  и най-вече по преподавателите. Какво искаме ние всъщност? Искаме целодневно обучение, с перфектно качество, всеотдайност на учителите и в замяна на това предлагаме само клюки от типа този е такъв, онзи е друг и т.н.
Ами скъпи родители, за 450 лева толкова. Не разбирате ли, че на държавата и трябва по-прост народ и  в този ред на мисли е необходимо образованието да е на дъното.
Училището дава страхотно образование, среда и не на последно място самочувствие на ученика които учи в него.  Учителите са всеотдайни и не се предават, работят с нашите деца, независимо от всичко и резултатите са налице.
Естествено, че винаги ще има недоволни и незабелязани родители. Това е нормално.  така, че вместо да се пише постоянно по форуми е необходимо и да се опитаме да разберем учителите дали и те имат проблеми и какво мислят по обсъжданите от нас въпроси.
Пожелавам успех на всички  решили да запишат децата си в училището и могат да са сигурни, че качеството на образованието е на ниво.

Вие очевидно сте учител? Хайде стига сте се вайкали за пари, само това слушахме по време на стачката. И аз работя за 400 лв. (лекар съм), ама какво? Не съм опищяла света! Сама съм си избрала работата - работя я. На който не му харесва - пазара на труда е свободен.

И защо моля да не изказваме мнение за учителите? Ако не сме доволни ще си кажем! Аз например многократно писах, че съм безкрайно доволна от нашите преподаватели, но пък други може и да не са!

# 80
Скъпи родители,

newsm10. И е добре учителите, които пишат тук да имат смелостта да се регистрират.
Вие очевидно сте учител? Хайде стига сте се вайкали за пари, само това слушахме по време на стачката. И аз работя за 400 лв. (лекар съм), ама какво? Не съм опищяла света! Сама съм си избрала работата - работя я. На който не му харесва - пазара на труда е свободен.

И защо моля да не изказваме мнение за учителите? Ако не сме доволни ще си кажем! Аз например многократно писах, че съм безкрайно доволна от нашите преподаватели, но пък други може и да не са!

# 81
Чудесен преподавател и човек е г-жа Фортунова, която поема първокласници -випуск 2008/2009г.
Иначе, по немски език децата смениха трима учители за 4 години.

# 82
Да изразиш мнение кой учител е добър и кой не,не мисля че е клюка.В крайна сметка всеки родител иска да запише детето си при най-добрия преподавател.
А като чуя израз от рода на "за 450 лева толкова" направо примирам.
Не съм съгласна с мнението на kotkovo че се събират толкова много пари все едно плащаш за частно училище.В 1 клас е най-голяма сумата.

Чудесен преподавател и човек е г-жа Фортунова, която поема първокласници -випуск 2008/2009г.
Иначе, по немски език децата смениха трима учители за 4 години.

Не са ли само двама?

# 83
Отдавна не бях влизал тук.
Тази директорка е започнала много силна и агресивна PR кампания. Май, май са и олекнали спонсорите и си търси нови!! newsm78
Че това училище не е ВЕЧЕ елитно го знаят прецакалите се. Че е почти частно е също факт. Че не казват добър ден, а те гледат в портфейла е също факт. Че няма преподаватели по езици е почти факт(много малко са останали от старите). Този Тучев е гонен от няколко училища и ако  Ви бях "доброжелател" Ви го препоръчвам(децата от първи клас го бият с лопата в час #2gunfire). ... Толкова много неща могат да се напишат ОЩЕ, че няма да стигне мястото на сървъра. Това да го четат преди всичко, тези които сега си записват децата. Тези от по-горните класове са по добре.

# 84
Записахме се! Добре, зле - това е! Laughing
 И, между другото, имаше много малко желаещи за записване сутринта в неделя - около 50 човека. Миналата година бяха над 200!!!

# 85
blagodaria za mneniqta na vsi4ki koito sa u4astvali vuv foruma.az izbrah 20to i podadoh molba sega 4akam klasirane.razbrah,4e u4itelite,koito sa bili 4ti klas(Ivanova,Petkova,Fortunova i Ninova)poemat purvi klas.hodih v u4ili6teto kogato izpra6taha u4enicite si i mi napraviha mnogo dobro vpe4atlenie sus svoqta angajiranost kum decata.
ot priqtelka,koqto e maika na 4etvurtoklasnik razbrah,4e v kraq na godinata sa idvali abiturienti biv6i u4enici na Ninova i Ivanova,za da gi vidqt i pozdravqt.Za men tova e nai-dobrata harakteristika za 1 u4itel.  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 86
Така, изненадах се, че виждам в дискусия за 20-то толкова добри отзиви ... Вярно, че повечето са на майки и татковци на малки деца, но все пак ... Като материална база е добро училището, наистина. Добре оборудвано, в стаите на 1-ите класове има телевизор и DVD (друг е въпросът, че родителите събират пари за тоалетни и за стола, а в крайна сметка си имат телевизорче в стаята) Аз съм 7 клас, по-точно го завърших тази година и съм определено недоволна от учителския персонал. В немска паралелка съм, в най-силната, държа да уточня, с най-засиленото изучаване на немски език .. Е, 5 часа граматика немски на седмица ... като през единия час правим упражнения, през другите учителката разказва истории и си прави майтапи с момчетата от първия чин. Да не говоря за СИП-немския, воден от учителка, която си няма каквото и да е понятие от педагогика или въобще от това как да се държи с деца ... Крясъци, викове, замерване с гъби, а тя си стои на стола, зяпа през прозореца и от дъжд на вятър измрънква "Ама, моля ви се..." . Схващате за какво немско обучение ви говоря и това е за "първата паралелка" . При френските не е по-различно - била съм в техни часове, положението е същото като при СИП-немския с Кръстева ...
При най-малките също не е розово. За един клас на сестра ми смениха 5 или 6 учителя по немски, като досега не забелязвам да е научила нещо по-различно от обичайните песнички. И тя е 3 клас. 1-ви и 2-ри клас е ясно за какво говорим - изрязване, оцветяване и няколко стихотворения.
Както казах - като материална база е добро, признавам. Стая с компютри, информационни технологии ги водят, макар че моят випуск не е влизал там за 3-те години, кабинетът по музика наскоро беше оборудван със сума ти техника, училището е чисто и елитно ... Но ако очаквате детето Ви да излезе с добро образование от там - тц, празни надежди. Едни от най-добрите учители(в лицето на Енчева и Арабаджиева, за които имам личен опит) напуснаха. Историчката и господинът по Домашен бит и техника са редовно пияни или лъхат на алкохол. Пияните момчета в двора вече не правят впечатление на преминаващите покрай тях учителки.
И мога спокойно да ви кажа, като току-що завършил възпитанник на 20-то, че в момента то е най-малкото елитно училище ... по-скоро е в графата "западнали".  Simple Smile

# 87
kotkovo, взе ми думите от устата с първото, което си написала.

# 88

Neivy, ех, че е приятно да прочете човек толкова смислено, грамотно и добре аргументирано мнение от млад човек.

Браво! Simple Smile

# 89
  • София
Влязохме в 20-то миналата година с големи усилия имесец след това отписах детето си от там с голямо облекчение...Година след нашето напускане напусна класната, единствената добра учителка по немски, учителката от занималнята...Не бих искала да влизам в споровете от темата, просто направих друг избор за детето си и съм доволна от това решение.

Общи условия

Активация на акаунт