Гражданска инициатива на осиновени и осиновители

• 48 995
  • 434
  •   1
Отговори
# 60
  • космополитно

За тези, които ще ходят на срещата в Червената къща - моля ви, напишете после впечатления, какви са били въпросите, отговорите, отзиви, ако е имало евентуално някой от министерства и т.н. Искаше ми се да присъствам, но... няма как. Питайте и заради нас...  Naughty
Няма пък!  smile3505Когато в една ранно-късна доба регистрирах, че ще си в близост то Червената къща се надявах там да те срещна! smile3506 newsm45

# 61
Дефи я напъдихме към дома, да си гледа децата още вчера, та й е простено.
Аз разчитам, че някой ще напише подробно какво е станало, защото аз не намерих гара, където да разтоваря двете ремаркета, а с тях рисувам да ми разлепят снимката и в идеалната част на София  smile3514

# 62
Вчера срещата продължи над 3 часа, доста поговорихме, няма да бъда подробна, но ще изложа що-годе най-важното:

Разгледахме предложенията ни точка по точка.
Спрямо някои получихме незабавно разбиране и съгласие, относно други се наложи да побъбрим по-дълго, а едно от тях - решихме, че може и да отпадне, тъй като би отворило доста врати за неправомерно тълкуване - предимството при разглеждане на доклада за дете над 5 годишна възраст.

Върху официалното ни писмо имаше вече резолюция от Министър Тачева.
Следват, разбира се още действия, дори и да приемем за чиста монета - добрата воля на държавните институции за сътрудничество.

Двамата с Галин останахме с добри впечатления за сега.

Опитахме се да засегнем и случаят Могилино (индиректно), както и проблемите на децата със специфични нужди, но не се осмелихме да задълбочаваме, тъй като това са сериозни въпроси и се нуждаят от компетентни застъпници.
Макар да бяхме единствените, които внесоха там официално писмо, малко се учудих, че представители на другите групи не дойдоха.

Новините за улеснена процедура, както и посочените срокове и причини за изоставяне на дете на грижите на държавата (с възможност за доста широко тълкувание), за мен не звучат като победа, а като временно хвърляне на прах в очите.

Някъде прочетох и, че се подготвял електронен регистър... вчера дамите в Министерството и хабер си нямаха от това.

Ако пропускам нещо важно, надявам се Галин да ме допълни, макар че и двамата за късмет, бяхме и сме болни, та може и да си посъберем мислите след няколко дни.

# 63
DarZaMen   newsm51 newsm10
Сега получаваш форумско поръчение, спри се за един ден, почини, обърни внимание на Ирина и оздравявай.

# 64
ДарЗаМен,    bouquet  bouquet  bouquet

# 65
  Дар,  bouquet, обаче    Ill   yu5бързо да стане   smile3521

# 66
Абе, да ви питам нещо.
Тръгнали сме да се борим за тези деца, да получат шанс за семейство и истински дом. Дотук добре.
Какво правим, ако обаче вярата ни в отсрещната страна - на потенциалните осиновители някак куца?

По времето, когато писахме историите си, ми беше пределно ясно, защо участието е слабо, а от страна на осиновените липсващо.

Е, сега вече не разбирам.
От цял форум, само 6-7 души намериха смисъл да вложат реална енергия в борбата за тези деца...

Питам се, всички останали, настоящото положение ви удевлетворява, така ли?

Питам активната част от тази организация - какъв е смисъла да се борим за нещо, което явно не е проблем за хората, които ще приемат тези деца в семействата си?

Съвсем сериозно. Вярата ми е сериозно разклатена, имам нужда от отговори.

# 67
       Аз затова зададох въпроси в анкетната  тема.
       Ако уточним степента и вида на ангажираност, предполагам че повече хора ще се включат.

Лично мене ме интересува и съм загрижена за това, децата да бъдат бързо осиновявани, а не прехвърляни и подмятани от социални към биота и обратно .

Улавям една такава тенденция, която е подкрепена и от някои организации и това не ми допада.

# 68
ДарЗаМен, преди известно време (когато се зараждаше идеята за тази инициатива) аз изказах на глас своя скептицизъм, но самите вие ме убедихте че смисъл има. Сега, когато всичко набира скорост не ме карай аз теб да убеждавам в смисъла.  Peace Даже и да сме малко, даже и да сме изправени пред куп вятърни мелници - смисъл има, мила моя! Защото децата имат нужда някой да се бори за тях и за техните права.  И това са именно хора като теб, като Мата и като всички други, които отделихте от скъпоценното си време. Които вместо да бъдете с децата и семействата си или пък да си почивате от напрегнатия ден си правите труда да организирате срещи, да пишете писма и т.н. в името на по-добро бъдеще за децата и за нас - техните родители.
Възхищавам се на хора като вас и съм изключително щастлива, че ви познавам!!!   bouquet      bouquet     bouquet
Моля те не губи вярата си!

# 69
Дар За Мен, смисълът за мен са децата, а не кандидат-осиновителите, така че независимо от всичко аз ще се боря.
Дори да не успеем да ги изведем от домовете/осиновяване, непълно осиновяване, дистанционно осиновяване, приемна грижа, защитени жилища и т.н/, дори да успеем само малко да подобрим условията им на живот и отношението към тях, дори само на две-три семейства вече осиновили да помогнем методически, за мен това ще има смисъл.
Така че лично аз не се отказвам и не съм увесила нос.

# 70
Аз не питах тези, които вече са заявили позицията си, а другите - защо нямат позиция - устройва ли ги настоящото положение?

Второ: много хубаво звучат думите ти, но има проблем. Осиновяването е акт, в което има няколко страни.
Ние в момента сме изложили предложения, които водят до едно - максимално кратки срокове за престой в институциите и семейството като основен ресурс за отглеждане на децата.

И тук идва моята дилема.
Да речем, че стане чудо и от утре, масово децата по институции, които на са били потърсени 3 месеца от родителите си получат съдебно решение, което позволява осиновяването им.
Ок, но тези деца са такива със смесен, ромски, турски и друг произход, по-голямата част от тях са доста над 3 годишната възраст, доста от тях имат здравословни проблеми и т.н.

Аз нямам колебание относно борбата сама по себе си, но за формата й - да.
Дали това са правилните предложения и дали в тази посока трябва да са насочени усилията ни?

Какво ще правим с тези деца - ничиите, когато вече нямат родители и на документи, а никой друг не ги иска? Имате ли отговор на това?

Разберете, че това мълчание ни сочи нещо. Не искате ли да разберете какво?

# 71

Какво ще правим с тези деца - ничиите, когато вече нямат родители и на документи, а никой друг не ги иска? Имате ли отговор на това?
Стъпка номер Nта: Приемни семейства? newsm78

Имам много причини да се интересувам от темата, но не му е тук мястото да разказвам житейските си дерзания
Една от причините е, обаче  :  Преди време разисквах с моя приятелка юрист, стажуваща  в социални грижи,  проблемите на осиновяването.
От нея знам за тромавата процедура, за невъзможността да се осинови дете в кратък срок и т.н. , обясняваше ми абсурда на нормативната среда и ме увери, че има много много родители, които чакат между 5 и 8 години, за да осиновят дете..Заради тях си струва тази борба!
Аз искрено съжалявам, че не мога по никакъв начин да се включа, освен с типично български приоми: мълчалива подкрепа, цъкане с език и промълвяване на "Евала" на всеки постинг
  bouquet

# 72
Приемните семейства, ако количеството им набъбва с настоящите темпове, ще има да чакат дечицата. В момента, в България има 74 (може да греша с няколко бройки) деца живеещи в приемни семейства.
Риен, това с тези 5-8 години... за Германия ли говориш? Тук, в България, ако не е частен случай, не знам за такова чудо!
Ще твърдя до откат, че имаме една от най-леките и бързи процедури по проучване. Чакането след това е свързано отчасти с критерии посочени от осиновителите и отчасти с късмета, но такива колосални срокове, наистина няма.

каримона, и ти искаш нещо интересно - да уточним степен и вид на ангажимента... аз не съм въртяла до вчера НПО-та. Всеки един от нас, прави нещо много просто - сяда, чете, пише, мисли...някъде по пътя се раждат идеи... дискутираме, караме се, ако трябва... стигаме дотам да поделим някакви задачи... и така, лека полека нещо се случва.
Ако хората чакат да им дадем конкретни задачи за изпълнение, за да преценят могат или не могат, аз поне, в момента не съм в състояние да го направя.

И все пак е ясно, че никой не очаква чудеса, всеки според възможностите си. Но липсата на какъвто и да е интерес, не може да бъде обяснен с това.

# 73
Липсата на интерес според мен идва основно от оплетената кошница. Аз също съм доста скептична за това дали ще успеем да направим нещо, обаче това не ми пречи да опитам. После ще знам, че не е било заради безучастност от моя страна. За мен основната цел на едно такова занятие е информирането и постоянното повтаряне. Ако щете и пропаганда го наречете. Може да ви прозвучи и странно, но ми е писнало да чувам и да чета: "На мен ми е много жал за тези деца и ако мога, ще си взема едно, обаче дъра-бъра". Това са пълни глупости, а най-тъпото оправдание е, че процедурата била тежка. Като не си проверил, откаде аджеба знаеш каква е процедурата, бе алаанколю? Ако всички, които го мислеха, го правеха, деца в домовете нямаше да има, защото щеше да има поне приемни семейства. 
За мен важното е, хората, които наистина го искат, да намерят мотивацията, която не им достига като бъдат максимално улеснени. Аз също смятам, че процедурата в момента у нас не е никак тежка, дори напротив. Но има неща, които идват след осиновяването и се нуждаят от промяна. Защото е лесно да оиновиш дете , обаче после нали трябва да го храниш и да го обличаш. Само с любов не можеш да го гледаш.

# 74
Ако съм разбрал правилно основната идея на гражданската инициатива е да намали броя на децата в домовете, респективно и броя на домовете и с натрпаната икономия да се обърне повече внимание и грижи на останалите домове - най - вече за деца със сериозни проблеми.

За намаляване броя на децата по домовете доколкото разбирам се работи за намаляване на времената необходими за получаване на отказ - четох до една година. Ако това се случи, то ще проработи съвсем скоро. Изведнъж ще се появат много деца, които досега не могли да бъдат осиновени.

Ако разбирам правилно, притеснението на Петя е, че много от тези деца няма да отговарят на общоприетите критерии от голяма част от нас осиновителите - малки, произход, липса на болести.

Болести бол. Циганетата сигурно ще са поне 70 %. А за възраст да не говорим.

Какво ще се случи след като много от осиноителите не ги удобрят? Откази. Ще се натрупат откази.

А това ще позволи междунаронди осиновявания. Според мен Петя би трябвало да помислите и за забързване и опростояване на процедурата за международни осиновявания за да може колкото се може по - бързичко да се намалят децата там. Според мен е неизбежно. Една немалка част от тях ще заминат в чужбина.

Приемните семейства са чудесно разрешение. Наскоро бяхме писали за тях. Според мен биха могли да помогнат, но след дълъг период от време. Иска се доста сериозна промяна в материалната обезпеченост  на хората както и немалка промяна на манталитета.

Така, че според мен паралелно с подобренията по процедурата за осиновяване в България би трябвало да се работи и по процедурата за международни осиновявания.

По натам може да мисли за всичко останало след като децата в домовете намалеят сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт