Гражданска инициатива на осиновени и осиновители

• 49 004
  • 434
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Какво ще се случи след като много от осиноителите не ги удобрят? Откази. Ще се натрупат откази.

А това ще позволи междунаронди осиновявания. Според мен Петя би трябвало да помислите и за забързване и опростояване на процедурата за международни осиновявания за да може колкото се може по - бързичко да се намалят децата там. Според мен е неизбежно. Една немалка част от тях ще заминат в чужбина.
За съжаление не е точно така - така мислех и аз, оказа се, че и тук има квоти... Не можем да надскочим квотата, така че проблемът продължава да стои на дневен ред.

# 76
За съжаление не е точно така - така мислех и аз, оказа се, че и тук има квоти... Не можем да надскочим квотата, така че проблемът продължава да стои на дневен ред.

Имаме квоти за износ на вино, квоти за износ на пилешки продукти .....  квоти за  деца ???   Shocked

# 77
Нормално е да има квоти, все пак България не е целият свят  Wink, нали трябва и на деца от други страни да се дава шанс за нормален живот  thumbsup.
На мен ми се струва, че ни е нужна малко по-широка основа. Но не съм убедена, че няма да се разводнят нещата.

# 78
         Дар,
         Явно не си прочела поста ми в анкетната тема, не исках да се повтарям, но се налага. Там питах има ли някой с опит, който да даде едно рамо с информация.

Аз съм прагматик. И не мисля,че трябва да откриваме  топлата вода.

Проблема с децата е многопластов и многостранен, промените ще бъдат последователни и постепенни, важно е обаче да бъдат започнати и да не спират.
         Да не би някой да мисли, че с една промяна на законите всичко ще бъде решено?! Чак пък такава далновидност и добра воля на политиците...

Не се отказвам от своята позиция по отношение на организацията, дори и да сме малко тези,които се включват активно.

# 79
  • Враца
искам да попитам някой има ли информация защо са спрели на 3 отказа от български граждани и след това се пренасочват за международно осивновяване?
Дали няма да е по-добре да са 5 примерно, като да се действа след отказа веднага да се предложи на следващите избрани, а не както Fussii беше писала, че децата се предлагат на следващите след 2-3 месеца. И съответно може ли да се получи информация колко време след отказа се предлага детето на следващите?

# 80
Магоснико, вече са ти отговорили.
За жалост, това е точка, която не можем дори и да си мислим да докосваме.
Намаляването на квотите за международни осиновявания е условие наложено от ЕС, а то е свързано с редица фактори – психологически, социални и т.н., които влияят на детето, Конвенцията за правата на детето и още маса международно приети съглашения.
Друга тема е, ако погледнем морално на въпроса. Звучи малко като „тези, „негодните” – ще ги даваме на чужденците”… (пак Конвенцията!) Излишно да добавяме факторите, които знаем, че обуславят тази ситуация. Затова в точките на предложенията ни бяхме включили такива с определени преференции и подпомагане за определени групи.

Каримона, това с експертите е сложна работа. Едни от тях, работещи отдавна с сферата, явно не показват интерес към инициативата, други... искат финансово възнаграждение. Тези третите, идеалистите, все още ги търсим. Надявам се, че с времето ще излязат, но за сега разчитаме основно на себе си и това, което учим в движение.

косси, да, така се наричат - квоти. Ама пък от друга страна, нас в ОЗД ни наричат "клиенти". Спокойно, просто термини.

уа_уа, не знам на какъв принцип е избрана цифрата 3, предполагам, че е във връзка с това, че за всяко дете, съвета по осиновяванията избира три двойки. Детето не се отписва от националния регистър за осиновяване, а просто бива вписано и в международния. Тоест, на човешки език - продължават да му се търсят осиновители и от България, но паралелно с това се търсят и чужденци.
Относно заседанията на Комисията по осиновяване, имахме точка в предложенията ни точно в тази връзка - да има постоянен режим на заседания, тоест всеки път, когато има дете в регистъра, да бъде разглеждано постоянно, докато не се намерят осиновители.

Сега да внесем малко яснота, нещо което може би на моменти бъркаме:
Комисията заседава не по реда на докладите на осиновителите, а по реда на докладите на децата, които са вписани в Регистъра. На тези съвети, се избират (доколото знам) три двойки (или сами лица), които са подходящи за съответното дете. Как се определя редът на известяване на тези двойки, вече не ми е известен.
Ако има неточност, някой да ме поправи.

# 81
а най-тъпото оправдание е, че процедурата била тежка. Като не си проверил, откаде аджеба знаеш каква е процедурата, бе алаанколю? Ако всички, които го мислеха, го правеха, деца в домовете нямаше да има, защото щеше да има поне приемни семейства. 
Kudkudqka, надявам се не визираш моя постинг  Crazy.
Dar za men, аз дискутирах с въпросната юристка / в България/ процедурата по осиновяването, именно защото се интересувах от варианта приемно семейство. Не успя да ми даде информация  Rolling Eyes , а уж това работи, но в изказването си за осиновяването изглеждаше запозната.Доверих се сляпо на подадената ми информация за изчакване 5-8 години при пълно осиновяване на здраво дете. Тя твърдеше, че това не е единичен случай, че хората се отказват, когато чуят за такива срокове newsm78 . Нямам представа как е в Германия.Ако имате желание и търпение/ предвид състоянието ми/ , ще се разтърся из нета и ще се опитам да преведа това/онова.

# 82
а най-тъпото оправдание е, че процедурата била тежка. Като не си проверил, откаде аджеба знаеш каква е процедурата, бе алаанколю? Ако всички, които го мислеха, го правеха, деца в домовете нямаше да има, защото щеше да има поне приемни семейства. 
Kudkudqka, надявам се не визираш моя постинг  Crazy.

Не  Hug, говоря по принцип, не визирам никого конкретно   bouquet

# 83
rien, имаме търпение, даже ще се радваме на помощ.

Но тези срокове наистина са изсмукани от пръстите. Дори и за здраво дете.
Напомня ми един мой опит, който редовно забравям и ме навежда на мисълта за интересен "прочит" на процедурата и сроковете, с цел... пари.

Осен, ако не говориш за международно осиновяване, но дори и там - 8 години за нашите условия са много.

# 84
Юристката нещо мноооооого се е объркала, да ти кажа честно.

# 85
Липсата на интерес според мен идва основно от оплетената кошница.

Абсурд - така като гледам с едно две изключения, активно дебатиращите и работещи сме с оплетени кошници.

Ако съм разбрал правилно основната идея на гражданската инициатива е да намали броя на децата в домовете, респективно и броя на домовете и с натрпаната икономия да се обърне повече внимание и грижи на останалите домове - най - вече за деца със сериозни проблеми.

Какво ще се случи след като много от осиноителите не ги удобрят? Откази. Ще се натрупат откази.

Приемните семейства са чудесно разрешение. о.

1. Правилно си разбрал, ясно си го написал, та и другите да разберат, ако са се отлели в нашите дълги постове.
2. Ще се случи, ще в следващите 5-6 години ще изнасяме българчета /съобразявайки се с квотите за износ на човешко/ а още 5-6 години след това ще внасяме китайчета.
3.Приемните семейства са най-доброто решение, но като имам едно наум, че фондация "Очи на 4 лапи" не можа да намери необходимия брой доброволци да гледат кучета и да ги обучават, а после да ги дадат на слепи хора, с мотива - ама аз ще се привържа, как ще го дам после  newsm78 ами скептик съм за приемните семейства.

# 86
rienski, уточни моля те за коя държава говориш. са българия такъв срок би бил прецедент и мисля, че не е възможно. освен ако осиновителите не са конкретизирали до толкова изискванията си, като например. момиченце, на 2 месеца, с черна коса и сини очи, родено от англичанка, носеща 40 номер обувки. това последното цели да разведри атмосферата.
виж за германия този срок е напълно реален.

# 87
Упс, грешка.

# 88
Мате, За България става въпрос в моя постинг с тези 5-8 години . Явно много се е объркало момичето.Че и мен ме е объркала.
За Германия  Confused нямам никаква представа. Затова при добра кондиция ще погледна малко материали в нета. Мога да преведа нещо интересно, а пък ти да ме поправиш. Hug

# 89
Никак не разбрах идеята с квотите "за износ".

Принципа на квотите цели ограничения на входа или на изхода. Това, което ми обяснявате прилича на входни квоти от страните получателки. Което ме обърка. Само в Европа има над 60 страни. Да не би да има ограничения и от кои страни биха могли да се осъществят осиновявания с български деца?

Моля, който знае нещо повече да разкаже.

Общи условия

Активация на акаунт