Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ

• 101 825
  • 527
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
........... При подадена декл. обр.1 болничните са били изплащани.
Затова много пъти повторих, че трябва да се попита счетоводителя кога е подал декл. обр.1 за изплатени/начислени възнаграждения. Ако е подал такава, той ще е занесъл и болничния й в НОИ..............
А в Образец 1 не се ли пишеше и кога са внесени осигуровките и кога са изплатени заплатите (на коя дата) ?  newsm78

Дори има друг един момент - работодателят е длъжен да начисли заплатите и осигурителните вноски, независимо дали е изплатил заплатите и е внесъл осигурителните вноски в НАП. Извършвайки това действие той трябва да подаде обр.1 / и обр. 6 /. Трябва да внесе в НОИ и болничните листове за месеца, за който е извършил начислението.

# 331
ДейзиГ, Лейди, с две думи можете ли да потвърдите това, което Нерегистрирана каза, че дори и да не са платени осигуровките, ако са подадени данните (от обр.1 или обр.6) пари в картата ще има ???   Thinking

# 332
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ДейзиГ, Лейди, с две думи можете ли да потвърдите това, което Нерегистрирана каза, че дори и да не са платени осигуровките, ако са подадени данните (от обр.1 или обр.6) пари в картата ще има ???   Thinking

Би трябвало защото НОИ няма достъп до това дали реално са платени осигуровките, те работят с данните от декларация 1

# 333
ДейзиГ, Лейди, с две думи можете ли да потвърдите това, което Нерегистрирана каза, че дори и да не са платени осигуровките, ако са подадени данните (от обр.1 или обр.6) пари в картата ще има ???   Thinking

Би трябвало защото НОИ няма достъп до това дали реално са платени осигуровките, те работят с данните от декларация 1

Благодаря ти, ДейзиГ....   bouquet

# 334

Благодаря ти, ДейзиГ....   bouquet

И аз така мисля, като ДейзиГ  Peace

# 335
Здравейте!Аз пак ще ви притесна за малко!Искам да попитам следното,имам един болничен от 04.01 до  15.02,преведоха ми само 240 лв,а счетоводителката ми каза 4е трябва да са 340!Да не би да са ми превели само за януари,а тези 15 дена от февруари,ще ми ги преведат март?В смисал,болни4ните на месеци ли се изплащат или по дати както са в болничния лист?
Незнам дали ме разбрахте...малко омотано,но незнам как точно да ви обясня!  Tired

# 336
правилно си предположила- плащат се месец за месец, а не по дати в болничния
остатъка за февруари ще ти платят март месец

# 337
Здравейте!Аз пак ще ви притесна за малко!Искам да попитам следното,имам един болничен от 04.01 до  15.02,преведоха ми само 240 лв,а счетоводителката ми каза 4е трябва да са 340!Да не би да са ми превели само за януари,а тези 15 дена от февруари,ще ми ги преведат март?В смисал,болни4ните на месеци ли се изплащат или по дати както са в болничния лист?
Незнам дали ме разбрахте...малко омотано,но незнам как точно да ви обясня!  Tired

Да - не се превежда целия болничен наведнъж, а само часта за съответния месец. За м. 02.2009 ще ти го преведат с отделен превод.

# 338
Благодаря Ви   bouquet !

# 339
  • София
Възмутена съм и искам да попитам нормално ли е това, което нашата счетоводителка прави! Става въпрос за болничен 45 дни преди термин, в сила от 15 януари.... Аз сам си го дала болничния лист точно на 16 януари.
Обсъждахме въпроса тук и ми стана ясно, че най- късно до към 25 февруари ще имам някаква вноска от НОИ...
Да ама не- счетоводителката твърди, че болничните се внасят с крайната им дата - тоест моят трабва да го занесе на 1ви март!!!
Вече няма какво да напрявя- работата е ясна- всичките ми болнични ще се движат с 2 месеца закъснение!!! Просто искам да знам това на някай друг случвало ли му се е...

# 340
май на почти всички
първия ми болничен от 10.12 е изплатен на 5.02
следващия от 10.01 все още не е

# 341
Възмутена съм и искам да попитам нормално ли е това, което нашата счетоводителка прави! Става въпрос за болничен 45 дни преди термин, в сила от 15 януари.... Аз сам си го дала болничния лист точно на 16 януари.
Обсъждахме въпроса тук и ми стана ясно, че най- късно до към 25 февруари ще имам някаква вноска от НОИ...
Да ама не- счетоводителката твърди, че болничните се внасят с крайната им дата - тоест моят трабва да го занесе на 1ви март!!!
Вече няма какво да напрявя- работата е ясна- всичките ми болнични ще се движат с 2 месеца закъснение!!! Просто искам да знам това на някай друг случвало ли му се е...

Най-рано би следвало да го е предала след изплащането на януарските заплати. Ако сте получили януарските заплати  в началото на февруари, то тя трябва  тогава и да е подала декл.обр.1 в НАП, след което трябва да е занесла болничните в НОИ.
Когато си представила болничния си лист трябва да си получила входящ номер от датата на която си го занесла /в случая 16.01./
Този входящ номер се завежда в регистър за завеждане на болничните листа и прилежащите към тях документи, същия този номер от регистъра трябва да се нанесе и на гърба на болничния.
А що се отнася до това, че болничните се внасят с крайната им дата - не е вярно. Болничните се внасят след зплащане/начиславане на заплатите и подаване декл. обр.1.
В по-предните си постове по същата тема съм писала подробно каква е процедурата.
Попитай я на коя дата го е завела в регистъра за завеждане на болничните /да не говорим, че още при представянето му имаш право да знаеш входящия си номер/ както и на коя дата е подала декл. обр.1 за януари.
В НОИ / говоря за София/ има една стаичка на първия етаж, точно до стаята където се получават персоналните идентификационни кодове - там можеш да подадеш оплакване - ако знаеш булстата на фирмата си още-по добре.

Последна редакция: вт, 03 мар 2009, 20:46 от Нерегистрирана

# 342
  • София
Нерегистрирана , благодаря!
Ще стане голямо разправяне ако подавам жалба,а толкова ми се ще!
Жената- счетоводителка не разбира от дума! Още като й се обадих да я питам кога е занесла болничния, й казах, че на много познати не им ги внасят в крайната дата и имат вече изплатени пари...Веднага ми се откликна остро, а след това имало споделяне и пред шефовете за разговора ни, та чак шефката ми се обажда да ми каже, че счетоводителката е права, че и шефката също още чака пари ...
Тъпото е, че тя е някаква счетоводна фирма, с  която ние, служителите, нямаме връзка по принцип.
 Просто исках да знам, че аз съм права!!!
Съжалявам за спама!!!

# 343
Брутната ми заплата е 400лв и на нея съм осигурявана.Можете ли да ми кажете колко трябва да е среднодневното ми възнаграждение тъй като не знам как се изчислява
Благодаря предварително

# 344
среднодневното се изчислява за конкретен период и съответно не е постоянна величина

Общи условия

Активация на акаунт