Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Мога ли да продължа да получавам майчинство, ако детето ми започне детска градина, но аз не искам да се връщам на работа?
Какви са последствията, ако продължа да получавам обезщетения за майчинство, докато детето ми е на детска градина?
Какво се случва, ако детето ми е записано в детска градина, но посещава само няколко дни и планира да остане вкъщи през следващите месеци?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Мога ли да продължа да получавам майчинство, ако детето ми започне детска градина, но аз не искам да се връщам на работа?
По закон, когато детето започне детска градина, майчинството се прекратява. Дори ако не декларирате, че детето посещава детска градина, ако това бъде открито както от вашия работодател, така и от съответните органи, всички страни подлежат на санкции. Детската градина изпраща уведомление до НОИ за записаните деца и може да установи, че детето посещава детска градина. НОИ получава информация за децата в детските градини и може да установи, че детето посещава детска градина, а майката все още си взема отпуск за отглеждане на дете до 2 години и получава обезщетение за този отпуск.
-
Какви са последствията, ако продължа да получавам обезщетения за майчинство, докато детето ми е на детска градина?
Ако продължите да получавате обезщетения за майчинство, докато детето ви е на детска градина, може да се сблъскате с няколко последствия. Първо, НОИ може да изисква от вас да възстановите получените неправомерно средства заедно с лихвите. Освен това може да бъдете подложени на наказание за предоставяне на невярна информация, което се счита за престъпление съгласно Наказателния кодекс. Важно е обаче да се отбележи, че НОИ извършва периодични проверки, но давността за установяване на нарушение е 5 години.
-
Какво се случва, ако детето ми е записано в детска градина, но посещава само няколко дни и планира да остане вкъщи през следващите месеци?
-
Какво се случва, ако ми бъде прекратено майчинството, защото детето ми посещава детска градина и аз напусна текущата си работа и започна нова?
-
Какво се случва, ако се върна на работа и детето ми е в детска градина, докато навърши 2 години? Ще получа ли половината от майчинството си?