Примерна схема за захранване 2

• 123 306
  • 583
  •   1
Отговори
# 315
Недей го мисли толкова!!!Колкото и грубо да ти звучи изказването ми!!!Ако има нещо да става недай си боже ,ще стане!!! #Crazy Mr. Green

# 316
  • София
Едва ли мила!  bouquet

# 317
Аз пак с тоя глутен Wink педката ми ме съветва да го въведа с готови каши,но не мога да намеря безмлечна каша с глутен,а само "6 зърна" ,но не е подходяща за въвеждане .Дайте идея или някой виждал ли е такова животно на родния пазар.

# 318
овес е подходящ за въвеждане на глутен-има фини овесени ядки,може на каша

# 319
plu6enomeche, Димяни:
Причини да отложим захранването
Захранване с твърди храни: струва си да се изчака
Така и така сте във форум кърмене, надявам се че четете в Библиотеката и сте наясно с предимствата на късното захранване и рисковете на раното, преди 4-6 месец захранване. А после пак си решавайте сами какво да правите. Peace
Най-добрата превенция на анемията е кърменето, а не ранното захранване.  Naughty
fl0, не знам да има такива купешки каши, с които постепено да въведеш глутеновите култури. Аз ги въведох с домашни каши в следния ред- овес, ръж, пшеница, ечемик (с кашата 7 зърна на Милупа).  Peace

# 320
И от прекалено много информация за раждането бях се ужасила и родих с едно ужасно раждане така,че мерси за линка ,но няма да си правя труда да го прочета,пък и след като веднъж съм започнала да давам пюре няма да спра!!!А какво ще кажете,че АЗ ИМАМ АНЕМИЯ СЪОТВЕТНО НИСЪК ХЕМОГЛОБИН И КЪРМАТА МИ НЕ Е МНОГО БОГАТА НА НЕГО!!!Не искам да рискувам!!!

# 321
Миличка, пак казвам, че ти си решаваш, но тук става въпрос за бебето и отговорността е голяма. Прочети, помисли и пак прави каквото сама решиш.
Аз самата също съм с желязодефицитна анемия. Бебето ми не беше виждало нищо друго освен кърма до 6 навършени месеца и имаше хемоглобин 131.
Повече няма да ти натрапвам мнението си, желая ти всичко най-хубаво.  Peace

# 322
Мила,тия статии съм ги чела ей сега проверих,но като ги гледам американците нито са добре изглеждащи ,нито са много здрави Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 323
Мила,тия статии съм ги чела ей сега проверих,но като ги гледам американците нито са добре изглеждащи ,нито са много здрави Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Да, ние българите сме най-умни, и затова и нашето Министерство на здравеопазването прие същата схема за изключително кърмене до 6-я месец, само че за съжаление педиатрите ни ги мързи да четат и да си променят закостенялата практика.
Както и да е, да не превръщаме темата в спор ранно срещу късно захранване, има предостатъчно такива.  Peace

# 324
педиатрите ни ги мързи да четат и да си променят закостенялата практика.
Както и да е, да не превръщаме темата в спор ранно срещу късно захранване, има предостатъчно такива.  Peace
И моята я мързеше и Алекс затова е захранен рано.Но въпроса ми е няма ли някой ,който да ги задължи да пропочетат  малко.Все пак става въпрос за деца и малки бебета????

# 325
  • София
Да, ние българите сме най-умни, и затова и нашето Министерство на здравеопазването прие същата схема за изключително кърмене до 6-я месец, само че за съжаление педиатрите ни ги мързи да четат и да си променят закостенялата практика.

А може ли да ми кажете къде точно е пуликувано това решение на нашето здравно министерство? Моля ви, искам да го прочета и да го покажа на роднините ми!

А това за американците - лично мое мнение е, че американците са толкова зле изглеждащи и не здрави не заради лошо захранване, а заради последващия начин на живот - пици и Макдоналдс.

Но както е казала tini-mini , всеки сам си решава. Лично за мен съм приела един среден вариат, защото другото, което не одобрявам е прекалено крайните решения. (Захраних на 5 навършенеи месеца с тиква, заради запека, след това няколко плода и зеленчука, след което оризова безмлечна каша. До тогава е бил на кърма, много рядко съм давала и АМ поради различни причини, предлагала съм и вода колкото той реши да си пие. Изследванията ги направихме на вече 7 навършение месеца - хемоглобин 130).

# 326
  • Варна
педиатрите ни ги мързи да четат и да си променят закостенялата практика.
Но въпроса ми е няма ли някой ,който да ги задължи да пропочетат  малко.Все пак става въпрос за деца и малки бебета????
Е това и мен ме интересува. Нашта педиатърка ни обвинява, че четем прекалено много из "разни форуми", а там били дадени схеми на захранване на "северните страни", които не били подходящи за България. Е, аз не я слушам. За сравнение, ако я бях слушала, трябваше вече да ядем плодови и зеленчукови пюрета, сокове и цял жълтък през ден!!

Да, ние българите сме най-умни, и затова и нашето Министерство на здравеопазването прие същата схема за изключително кърмене до 6-я месец,
Моля кажете къде е това решение на Министерството да го размахам на следващата консултация  Mr. Green

# 327
  bouquetЗдравейте мами!Аз се бях записала да следя темата,но е време да се похваля,че и ние започнахме захранването успешно,вече 7ми ден.Давах оризова каша 4 дни на обяд,след което я преместих след обед,а сутринта вече трети ден давам сладък картоф.Всичко върви нормално,малкото съкровище изяжда всичко.Количестото обаче е постиянно и не съм го увеличила още,а то е 2ч.л. пълни със 30-40мл кърма.Смятам да избързам с един ден и да дам круша от утре,за да съм по-спокойна ,че след още един ден няма да се е запекъл.Изчела съм всичко и следя темата,но имам няколо въпроса,защото така и не се сещам дали съм чела нещо по въпроса,а времето ми е ограничено.Ще се радвам ,ако някой може да ми помогне.
-Кога мога да започна да давам други течности,освен кърмата и нужно ли е изобщо на този етап?
-До кога да разреждам пюренцата с кърма?Проблем ли би било,ако е с вода?-немога да изцеждам големи коливества Cry
-Какъв е принципа на увеличаване на количеството пюре?И до колко грама трябва да се стигне? newsm78
Извинявам се,ако звуча твърде некомпетентна! Embarassed

# 328
  bouquet-Кога мога да започна да давам други течности,освен кърмата и нужно ли е изобщо на този етап?
-До кога да разреждам пюренцата с кърма?Проблем ли би било,ако е с вода?-немога да изцеждам големи коливества Cry
-Какъв е принципа на увеличаване на количеството пюре?И до колко грама трябва да се стигне? newsm78
-Ако детенцете  не иска да пие вода на този етап не е необходимо да се дават други течност.През 8-я месец се въвежда зеленчуковият бульон,а 9-10 месец-плодовите сокове
–Аз също като теб неможех да изеждам много кърма и в началото му ги разреждах с 30 мл АМ.По-късно започнах да му давам неразредено пюренце и след това го кърмя.
-Количеството на пюрето се увеличава всеки ден с по 1.ч.л.,докато се стигне до около 100-150 гр.

# 329
За:Little cutie  и Catty m:
Национален план за действие храни и хранене 2005-2010
Понеже е доста обемен,цитирам малка част:
През 90-те години няма провеждани национални проучвания, съобразени с международно приетите от СЗО стандартизирани  дефиниции, индикатори и методи, за определяне на честотата и продължителността на кърменето (изключително кърмене, доминиращо кърмене, смесено хранене, изкуствено хранене). Проведените локални проучвания сочат, че около 90% от новородените, изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и хранени единствено с кърма. Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества. Съществуващите практики в повечето родилни, неонатологични и детски отделения, както и организацията на работа в тях, не създават условия за ранно започване на кърменето и успешното му провеждане. Не без значение е и твърде голямата активност на производителите на адаптирани млека, включително практиката за предоставяне на безплатни мостри на здравните заведения. Поради това се установява, че едва 30% от децата на 6-месечна възраст все още са кърмени. Като една от причините за прекратяване на кърменето може да се посочи липсата на необходимата социална подкрепа с нейните конкретни емоционални и образователни компоненти, както от страна на семейството и обществото, така и от страна на здравните работници и здравните организации.
Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. [size=14pt]Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето.
Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия.
[/size][/color][/size][/color]

ГРУПИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО – ЦЕЛИ ЗА ИНТЕРВЕНЦИИ

•   Кърмачета  – ниско разпространение на “изключителното” кърмене и практикуване на неправилни подходи за захранване, които оказват неблагоприятно влияние върху здравето, растежа и развитието на децата в кърмаческа възраст;

стратегии на стр. 37
още за кърменето на стр. 58,стр. 66
и на който му се чете повече:
http://fnap.government.bg/index.cgi?aid=8

п.с.Не видях,че го има и тук,иначе нямаше да отделя толкова време да синтезирам най-важното,което явно не може толкова бързо да се приложи от повечето педиатри.Всяка схема (била тя стара или нова) не би трябвало  да се прилага шаблонно,а конкретно според детенцето.Нали затова сме тук-да си помагаме,споделяйки опита си.Вярвам,че всяка от нас пише само с добри намерения тук и споровете са излишни  Hug

Последна редакция: вт, 27 ное 2007, 09:05 от Туранага_Санka

Общи условия

Активация на акаунт