Александрия - Врата на Египет - 8

• 40 833
  • 345
  •   1
Отговори
# 90
Lila, лек път! Hug Страхотно изкарване и по-бързо да ни направиш съпричастни на нови впечатления и преживявания.

# 91
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Леллее бедна ви е фантазията колко ме болят любовните дръжки от този Бейлей денс.... Crazy Как играят тези танцьорски не знам!!!??!! ooooh!
Аз играх два пъти по един час и сега малко да припомня  и не мога да мръдна вече...особено десния хълбок!!!!

След консултация с Галето се оказа, че  любезните ни домакини са и изказали и изписали почти всичко де що има като инфо и аз с моята намерена курсова работа не мога да дам кой знае какво инфо... Laughing
Нещо което е останало не засегнато като тема е за облеклото и символиката на цветовете. Приятно четене!

Облекло
Египтяните се обличали твърде леко поради мекия климат, при който живеели. Облеклото на жените твърде малко се променило до Новото царство и се състояло от дълга прилепнала платнена рокля, завършваща под гърдите и придържана от две широки презрамки. Тази рокля обикновено е от едноцветен бял лен, но са открити и зелени, жълти и червени. След XVII династия тази рокля се носи, като към нея се прибавя и широка връхна дреха или пак дълга, прозрачна риза с дълги ръкави, покрита с бродирано и плисирано наметало. Накитите, най-вече герданите, допълват тоалета. Мъжкото облекло, което първоначално е още по-скромно, тъй като се е състояло само от калъф за пениса, претърпява огромни промени с времето, като се започне с къса, тясна препаска по време на Старото царство — начин на обличане, който, заедно с накитите и бижутата, е присъщ както на контето, така и на работника.
Египтяните носели само сандали, а и те не представлявали нищо повече от допълнение, съвсем не задължително, към дрехата. Най-често ходели боси. Въпреки това сандалите са им били познати от края на додинастическата епоха, но жените изобщо не ги слагали на краката си, а мъжете ги обували само когато трябвало да отидат някъде. В подобни случаи важните особи тръгвали, придружени от слугите си, един от които носел сандалите, които те обували едва като пристигнат на мястото. Сред висшите служители в двора се натъкваме на „носач на сандалите“ на фараона. По време на Средното царство единствено бедните нямат сандали, а останалите ги носели в ръка и ги обували само след като пристигнели там, накъдето са се запътили. Правилата за добро поведение в обществото не позволявали на никой да се обува в присъствието на по-висшестоящо лице, а било велика част за един високопоставен придворен да му бъде разрешено да се появи пред фараона със сандали. По времето на Новото царство обувките навлизат масово в бита.
Сандалите представлявали обикновена подметка от палмова кора, гайки от папирус, по-рядко от кожа, през която минавали две или три връзки от същата материя. Тези на фараоните от XVIII династия насам и на поданиците им можели да бъдат с дървено заострено бомбе.

Символика на цветовете

Бяло

Белият цвят е символ на радостта и на благополучието. Бялото напомня на цвета на зората — светлината, която побеждава мрака. Този цвят представлява среброто, от което са направени костите на божествата.
Бялото е цветът на короната на Горен Египет (хеджет), която се събира с короната от Долен Египет, за да оформят пшент.

Светло синьо

Символ на въздуха и небето. Това е цветът на бог Амон, който е по произход бог на вятъра.

Тъмно синьо (lapis-lazuli)

Този цвят е символ на небесния свод през нощта, както и на морските дълбини.

Тюркоазено синьо

Символ на водната вселена на река Нил, която поддържа живота в Египет.

Жълто

Жълтият цвят е символ на златото, на слънцето в своя зенит, а също така и на безсмъртието. Това е цветът на божествената плът.

Черно

Черното е символ на плодородието, на прераждането. Това е цветът на тинята, която река Нил донася с всеки прилив и която наторява земята. Старото име на Египет, кемит означава "черната земя". Озирис и Анубис често са рисувани с черна кожа.

Червено

Червеното е символ на насилието, на пустинята, на кръвта, на смъртта, но и на победата. Цвят на бога Сет, Разрушителят. короната на Долен Египет, дешерет, е червена.

Зелено

Зеленият цвят се изписва със същия йероглиф, с който се изписва папирус. Символ на растителността, на младостта, на крепкото здраве. Плътта на Озирис често е рисувана с този цвят.

# 92
Лила, и от мен лек път  Peace  Praynig. Да се върнеш с много новини  Mr. Green.
Кате, много интересна курсова работа  Hug. Това не съм го чела. А ти ако се оплакваш от танци, какво ще правиш ако ти се наложи да копаш  Mr. Green  Joy. А между другото от другата седмица започвам йога  Party. Дидка и Лила /ако имаш възможност да се включваш/, да помагате  Mr. Green.

Повече подробности за нощния живот в Шарм или изобщо  Blush /сватенце, не ме засрамявай така, миличка, какво ще си помислят хората  Mr. Green/

Ние нали се знаем Mr. Green, остави ги хората, те може да са останали и с обратното впечатление. Joy

Концентрирай се върху Шарм, pls. Heart Eyes
Шарм ще го оставя за закуска, че сега съм малко разконцентрирана от вълнение Crazy  Twisted Evil.

# 93
  • по пътеката
лила, лек път и много снимки!   bouquet  bouquet  bouquet

# 94

Шарм ще го оставя за закуска, че сега съм малко разконцентрирана от вълнение Crazy  Twisted Evil.

Породено от какво? Laughing Не ми казвай, че имате и йога в компаунда. Twisted Evil

Кате, няма ли да покажеш видео? Mr. Green Умирам от вълнение като си представя как разхвърляш дръжки и брави до забрави rotfImbo rotfImao rotfImbo

И защо се консултираш с Галето, четеш през куп за грош, нали? Mr. Green

Последна редакция: нд, 04 ное 2007, 21:53 от Noia

# 95
Ти да не четеш мисли...
ще си правя видео да.. ама  като стана по-грациозна и като си  науча танца целия и като си купя шалче с пайети да си ги дрънкам!!!  Mr. Green
Ако слушкаш ще ти го пратя!!!!
  Whistling

# 96

Ако слушкаш ще ти го пратя!!!![/i]  Whistling

Шалчето ли? Joy hahaha

# 97

Ако слушкаш ще ти го пратя!!!![/i]  Whistling

Шалчето ли? Joy hahaha
Не си чела пак както трябва.. явно те прихваща да четеш между редовете като мен.... ШАЛЧЕ НЯМАМ ОЩЕ!!!!! За клипчето говоря, но като те знам каква си веднага ще ме изтипосаш нейде!!! Whistling Mr. Green
Лила, лек път и от мен!  Peace

# 98
 Спорна седмица и море от кафе. Grinning

За клипчето говоря, но като те знам каква си веднага ще ме изтипосаш нейде!!! Whistling Mr. Green

В това можеш да си сигурна. Mr. Green Новината за Тутанкамон ще бледнее пред тази. Joy

# 99
Само да напомня за себе си!
НОйче мерси за кафето!
имам нужда наистина от море от такова за да се събудя!
лек ден на всички
Лек път на Лила!

# 100
Вчера четох в Сауди Газет за индиеца, който подарил на жена си самолет само за 56 милиона долара, направен специално за нея по повод рождения й ден. Whistling Индийките да кажат нещо по въпроса? Mr. Green
Тази година излезе филм за бащата на въпросния индиец. Издигнал се е от прост селянин до един от най-богатите хора в Индия newsm78 Как ли стават тези неща?

Лила, лек път и се включвай когато имаш възможност. Много ми се иска да надникна в Hawa Mahal. Ако е разрешено за туристи щракни малко снимки Grinning

Елип, браво за йогата Grinning Имам няколко СД-та с уроци по йога, но само веднъж се опитах и не повторих Embarassed . За йогата е много важно да можеш да казваш правилно Ом  Grinning

Кате, много интересна информация. Само се чудя как са ходели по нагорещения пясък боси #Crazy За мускулната треска не се притеснявай, като отидеш още веднъж и ще си като нова Flutter

# 101
И аз да напомня за себе си! PeaceМного сте изписали!
Аз като не съм гледала новини 2 дена и в нета не съм влизала и не знам за никакъв Тутанкамон! Tired

Кате - аз шалче с паети имам,оригинално египетско...давам назаем,ако ще е за клип! Mr. Green
Чакай другата седмица и аз да вляза в ритъм,че да видиш дали няма да направим дует! ooooh! Mr. Green

# 102
Ето ме и мен най-накрая  Hug.
Ноичка, сутринта ти написах такова хвелебствено слово за супер кафетата, с които ни отваряш очите  Twisted Evil, а то не се е постнало  Confused.
 Hug

За йогата е много важно да можеш да казваш правилно Ом  Grinning
Треньора ни е специалист и се надявам да ни научи добре Mr. Green. Интересното е, че е филипинец, но е личен треньор на една от принцесите в Джедда. Четох му биографията и изглежда добър, дано  Praynig.
Ноичка, да, имаме и йога в компаунда. Три пъти на седмица ще идва и ще ни преподава йога, пилатес, таебо и аеробика. Кака ти ще става френска мадама  Mr. Green  Joy.

# 103
За Луксор нищо не казахме май. Grinning

Я кажете, как е шопинга в Египет? Mr. Green Джон само ме плаши, че ако отидем в Шарм Ал-Шейх, нямало да мога да се вихря. Laughing И там ли се пазарят, и за колко процента от цената става въпрос?

Привет, много ба4, 4ета по малко

за Шопинга на Шарм:
пазарене до дупка
ако ти искат са неЩо 10 евро да знаеШ, 4е е макс, 1
досадно ми беШе това пазарене
не те оставят да разглеждаШ спокойно, лепят се и ти досаждат
помага ако знаеШ арабски или си с някой местен

пример за пазарене (но това е от тунис това лято): синът ми си харесва дървен динозавър, продава4ът иска 80 евро, казах му, 4е е луд и 4е пове4е от 5 евро няма да му дам, накрая ми го даде за 10, на летиЩето го видях съЩия за 8.

Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 13:34 от gioia

# 104
Аз също предлагам да кажем нещо за Луксор! Там са концентрирани най-много забележителности,май.Ако авторката не напише,аз мога да поровя из нета и да постна,щото свой разказ няма да мога да създам.

За Шарм доколкото знам,шопинга е като в Хургада - сувенири най-вече и здраво,здраво пазарене.Търговци те причакват на всеки ъгъл и се опитват да те оплетат в мрежите си!Почват много издалеч!Държат да си приказват с тебе - за общочовешки неща и чак след това започват да си хвалят стоката.За да се откачиш,се стига почти до отскубване и побягване.Голямо изпитание е! Laughing
Забелязах,че сувенирите на пазара в Кайро са в пъти по-евтини от тези в Хургада,както и изобилието е по-голямо.За стария пазар говоря.Там също трябва да се пазариш.Там вече за пристрастените към шопинга трябва ремарке. Mr. GreenИма много интересни и красиви неща,че и евтини на всичко отгоре!

Общи условия

Активация на акаунт