Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 194 829
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте мами!
Аз съм една от "късметлийките" които на 20.12. правиха амниоцинтеза!Рискът ми беше 1:213.На 30 години съм и чакам първото си дете.Зная че ще е момченце и толкова много го искам!Не ме питайте как лягам и ставам защото резултатите ще излязат чак на 15.01.!!!Тази дата ще е или най-щастливата ДАЙ БОЖЕ!!!или  най-кошмарната в живота ми!Не спирам да мисля  за това.Още повече че малко закъснях с изследването-правих го чак в 21 седмица а дали всичко е на ред ще разбера когато съм в 25!Стискайте ми палци моля ви!!!И момичета-не чакайте и не се страхувайте!Няма нищо страшно в изследванията-страшно е само чакането!Но пък си струва да чуеш че бебето ти е здраво!!!Надявам се и с мен да е така!!!Късмет и много здрави бебета!

# 106
Гледайте ББТ, дават интересни неща точно по темата. Казаха, че вече има закон, който задължава акушер-гинеколозите да пращат майките за изследвания. Дадоха статистика, която се разминава с твърдението на гинеколозите, което всички сме чували. - Ти си млада, бременността ти не е рискова, няма нужда да се изследваш. За бременните над 35 г. директно се предлагало. Скоро щяло да има възможност амниоцинтезата да се прави в 11-12 г.с.
От две седмици има и нареждане на министъра за представяне на проекти за нова Национална програма по генетичните изследвания и болести. Последно до 2005 г. е имало такава. Единствено тя била в състояние да реши проблемите в дългосрочен план. Говорят двама лекари в студиото. Имало апарат, който прави в дородова възраст всички генетични изследвания. Имало и клинични пътеки и били покривани от здравната каса. Лекарката в студиото е от Детска педиатрична болница. Лекаря, не разбрах. Съжалявам за разхвърляното обяснение. Ако някой е гледал предаването по-внимателно от мен, нека обясни по-подробно.

Зита бонита, стискам палци!  bouquet

# 107
  • София
зита бонита, стискам ти палци!  Praynig  Hug

# 108
Чудесна тема!  Браво на авторката за идеята да бъде обобщено на едно място всичко, което знаем или сме чували за изследванията.  Peace И е много хубаво това, че темата е закована. Peace
От личен опит бих допълнила само, че НАЙ-ДОСТОВЕРНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ Е АМНИОЦЕНТЕЗАТА. Била съм свидетел на данни от БХС, които показват идеални резултати, а се ражда болно бебе, както и обратното. Така че лично според мен това е доста коварно изследване, което може да вгорчи доста лошо нечий живот. Лично мнение е все пак, може някой да мисли съвсем друго. Но познавам хора, които са си патили от него, затова така реагирам.
За съжаление, ако не се направи БХС, а директно ФМ и се открият аномалии, ще бъде твърде късно за каквато и да е реакция. Понеже ФМ се прави в един по-късен период. Затова може би амниото си остава най-доброто изследване, независимо от възрастта на майката. Аз лично съм го правила два пъти за двете си деца. Не е вярно, че рискът е 1:10, рискът е 1:0,5. Което вече е съвсем малко. Самото изследване е леко, прави се дори без упойка. Доколкото знам в София в Майчин дом се плащат само иглите, което е около 20 лв. Здравната каса поема останалото. Ако е на друго място - както аз го правих в Шейново, които не работят със ЗК, цената преди около половин година беше 150 лв. Много важно е лекарят да е мнооого добър в правенето на амнио и да има опит. Затова се препоръчва амнио да се направи в болница или клиника, където имат такива традиции. В Шейново само един лекар го правеше - Велев, и той напусна преди два месеца, сега е при Мазнейкова, което значи че вече и там имат обучен човек за амнио. В Токуда май никой не го практикува. Най-често се прави в Майчин дом. След амнио дори не се остава в болница - ставаш и си заминаваш, откъдето си дошъл. Самото изследване представлява вземане на амниотична течност с дълга игла, като за целта се пробива кожата  малко под пъпа. Важно е да не се засегне плода, плацентата или пъпната връв. Процедурата трае от 1 до 10 мин. Е, при дъщеря ми продължи 40 минути, понеже тя беше твърде "любознателна" и все ходеше там, където е иглата, та се налагаше да се дебнат с доктора. Но при сина ми отне едва 2 минути. Убождането е по-слабо от това на комар. После няма никакви болки. За собствено успокоение може да се пие нош-па или папаверин и да се полежи един ден. Но това е по-скоро за собствена утеха, не е наложително, освен в случаите, когато изрично е казано.
По-гадно е чакането на резултата, който идва след 2-3 седмици. Но после поне си спокоен за детето, тъй като амниото е ЕДИНСТВЕНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ, КОЕТО ДАВА 100% ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕВЕНТУАЛНИ АНОМАЛИИ.

По тази тема тук сме бистрили и бистрили, дори имаше спорове За и Против амниоцентезата и възможните рискове !
Тук в тази тема абсолютно подкрепям това мнение
но искам да подчертая че амниоцентезата не се прави при рискови бременности като примерно проблеми с плацентата и други както и че амниоцентезата за съжаление не открива всички възможни аномалии. Но пък е най-точния за сега метод.
Лошо е че повечето майки се притесняват от процедурата (както и аз се притеснявах) и търсят извинения да не се подложат на това изпитание.
Изборът на всеки е личен и всеки носи последствия от решението си.
Поздрави на всички

# 109
Благодаря за палците момичета!!! newsm51 Като разбера резултата ще ви пиша!

# 110
Здравейте момичета,
аз искам да попитам във Варна къде може да се направи това изследване фетална морфорогия.
Аз съм в 5г.с. рано ли ми е все още за това изследване?
И още един въпрос да задам, въпреки че не е тук темата  Embarassed. Изследванията за бременност дето се дава кръв, урина - сутрин на гладно ли трябва да се ходи за да ми вземат кръв или може по всяко време?

# 111
Кръвта се изследва сутрин на гладно, заради глюкозата.

# 112
Здравейте и от мен.Внимателно изчетох всичко по темата,аз до сега съм дала кръв и урина,утре съм на цитонамазка,но нищо друго не съм правила,не защото не искам,а защото не знаех че има такива изследвания.Синът ми е на 12 години и когато бях бременна с него нямаше такива неща,затова ми беше много интересна темата.Аз съм на 33 години и утре като отида за вагинален секрет ще поговоря с моето АГ за ФМ,БХС и Амниоцентезата,да видя какво ще ми каже.

# 113
Здравейте момичета,
аз искам да попитам във Варна къде може да се направи това изследване фетална морфорогия.
Аз съм в 5г.с. рано ли ми е все още за това изследване?
И още един въпрос да задам, въпреки че не е тук темата  Embarassed. Изследванията за бременност дето се дава кръв, урина - сутрин на гладно ли трябва да се ходи за да ми вземат кръв или може по всяко време?

През първата бременност бях във Варна и ходих там при д-р Давидков - истината, е че изглежда "малко" луд, но е изключителен специалест.
Спомням си, че имаше изисквания да се направи в края на 3-я месец, но за по-сигуро му се обади и го питай лично. Записва прегледа на DVD и истината, е, че каквото каза и на двата прегледа се оказа абсолютно вярно в последствие.
тел му е 052/555567 и 0888376382
За изследванията - да, правят се на гладно и на жадно, но мисля, че ти е още рано... 

# 114
На фетална морфология във Варна можеш да отидеш и при доц.Балев клиника Темелков, както и при д-р Яков в Майчин дом.

# 115
zdraveyаз също съм от Варна/също съм 5гс:)/Съвсем скоро бях бременна,но за съжаление се наложи да се прекъсне бременността,та на въпроса ти-ходила съм и при Давидков и при доц.Балев.Феталната моффология започва най-рано 11-13гс.,после 16гс,евентуално 22гс,и накрая 32гс.С теб така като гледам ще ходим по едно и също време:)
Можеш да прочетеш в темата какво точно се гледа в тези периоди...Прочети и за БХС,това също трябва да направиш...но още е рано:)
Желая ти успех и здраво  newsm30

# 116
  • Варна
4естито на uanda smile3525

# 117
  • Лондон
Здравейте, нека и аз да споделя малко "чуждестранен" опит по темата - живея в Англия и по тукашната здравна каса ми бяха предложени следните изследвания /спадам към по- рисковата група защото съм на 38г с първа бременност/:
- в 12-13 г.с изследване на кръвта + скенер, при който измериха общата дължина на зародиша, дължината на бедрото, диаметъра на главичката и много важно - разстоянието между вратлето и стената на матката - комбинацията от всички тези параметри даде резултат в %, при мен нисък риск, което е над 1:1000. Извън това прегледаха дали са видими  коремната стена, пулсът, стомах, пикочен мехур,
 ръце, крака, къде е плацентата, разстояние между носа и горната устна /показателно за синдром на Даун/.
Имайте в предвид, че разпитвах много за амиоцинтезата, вкл. и в Бг и рискът при правенето и е значителен, затова се изследва само ако първоначалните изследвания са показали голям риск. Правенето и предполага игла в утробата и  човешка намеса...
На втория скенер, който тук се прави в 20-22 г.с изследваха диаметъра на главичката, четирите камери на сърцето както и всички артерии към него, коремната стена и отново дължината на бедрото, също вратлето, гръбначният стълб, половите органи.

През 30-34 г.с може да се направи 3-ти скенер, вече с плащане, където да се види развитието на всички органи сравнително близо до раждането. Аз ще ходя на такъв след 10 дни и вече много се вълнувам
Премислете добре за амиоцинтезата и най-вече направете нерисковите изследвания, сигурна съм, че се предлагат и в Бг. Извинявам се, ако съм била много подробна, но се надявам  да е от полза. Желая късмет

# 118
uanda много се радвам, че "работенето по въпроса" е доло резултат newsm68. Стискам палци всичко да протече нормално и леко бременеене. smile3525

P.S. Изпращам ти тези слончета за късмет  smile3535  261uu smile3535  261uu smile3535  261uu smile3535

# 119
Благодаря Ви много момичета за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт