Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 194 901
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 150
здравейте и от мен.искам да попитам при нормално протичаща бременност-без предишни аномалии в семейсството и т.н.необходими ли са толкова много изследвания с ехограф?не е ли вредно за плода честите видозони.аз си правих фетална морфология 11-13 сед.и беше ок.сега наближава време за втората и се чудя да ходя ли тъй като скоро ходих на видозон по здарвната каса исе чудя какво да правя.

Това е най-голямата грешка която допускат повечето жени - ние имаме нормални деца и нямаме аномалии в семейството ....
ЧЕТЕТЕ - случва се на всички без значенеие от възраст и наследстевнност ...

# 151
  • София
Точно така,напълно те подкрепям

# 152
  • жителство на место
аз съм в началото на 2-рия месец; дават ми дуфастон знаете ли нещо за тези лекарства

# 153
Дуфастона е лекарство съдържащо хормона прогестерон. Прогестерона е жизнено важен за поддържане на бременността, ако има зацапване или други проблеми се изписва за задържане на бременността. Много бременни го пият не се притеснявай.

Въпросът ти, обаче не е за тази тема  Naughty

# 154
  • жителство на место
благодаря!

# 155
  • София
....необходими ли са толкова много изследвания с ехограф?не е ли вредно за плода честите видозони...

Гледането на видеозон не е вредно изобщо
. Това са ултразвукови вълни, които като достигнат до някаква преграда (това, което се гледа) се връщат обратно(като при прилепите). Според дължината на вълната, ехографът ги превръща в оптично изображение (това, което се вижда на монитора). Изображението е двуизмерно, т.е. като надлъжен разрез на плода. При 3D плода се вижда триизмерен, т.е. освен височина и ширина се вижда и в дълбочина. Няма облъчване.
Мен са ме гледали всяка седмица в МД-София(лежах там заради отлепена плацента в 3-тия месец), а после всеки месец по един-два пъти. На 7-мия етаж, Патологични бременности(преди 2,5 години) ме следеше д-р Манчев, та там имат добър апарат, който освен това следи и тоновете на бебето и кръвотока (това не съм много сигурна какво е, нещо, свързано с циркулацията на кръвта).

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 19:37 от ludmilana

# 156
здравейте мами-ако някой съм засегнала с въпросите ми за честите прегледи и т.н.не е било целенасочено.аз не по -малко от всички вас се притеснявам и въпросите в главата са ми хиляди.просто питах  Blushнали искаме само най -доброто за бебетата си.благодаря и на ludmilana за отговора за видозона.имах нужда от успокоение.струва ми се моето джи пи е малко старомодно и за това все се опитва да ме разобеждава за всичиновости при мамите.сега съм по спокойна.с пълна пара се отправям към ехографа този път с таткото за да види малкото фъстъче и да го почуства така както аз го чувствам.лека нощ

# 157
бебешор, чети и търси, ако нещо не знаеш или не разбираш - питай, много често воденето на бремеността се претупва а това не е редно- има си правила и причини те да се спазват.
успешна бременост ти желая, пиши какво са казали на видеозона...

# 158
здравейте,
аз съм от софия. искам да споделя моята история и ако някой може да ме посъветва нещо ще съм му благодарна.
имам увеличен хормон пролактин и принципно пия хапчета, за да намаля неговите нива, но от това пък нямям нормална овулация, затова я стимулирам с клостилбегит...
имах една неуспешна бременност преди 7 месеца, оказа се "кухо яйце" (казаха ми, че се случвало само по веднъж в повечето случаи!!)..така и стана; след операцията изчакахме 5-6 месеца и пак опитахме за бебчо (отново със стимулация чрез клостилбегит)...за най-голямо щастие този път стана още на първия месец от опитите. вече съм в 13г.с почти 14г.с и моята гинеколожка (която мога да твърдя е много добра, д-р Ризова, клиника Торакс) ми казва, че всичко е наред, бебчо се развива добре, няма притеснения; направиха ми всички задължителни изследвания за кръв и урина...но ме притеснява, че не ми е споделила нищо за тези изследвания, за които чета тук (може би аз съм си виновна, че не съм се просветила, но бях толкова щастлива, че най-сетне и при нас стана, че не знам..просто си бременея!!:) preggo
на лекар съм чак след 3 седмици и смятам тогава да поставя въпроса за тези изследвания!!
Вие какво ще ме посъветвате, трябва ли да се притеснявам повече, заради клостилбегита?! newsm78

# 159
Надин, специално приема на клостилбегит не е предпоставка за евентуални увреждания. След като имаш хормнални проблеми бременността трябва да се следи и от ендокринолог! А самия факт, че си забременяла след лечение на стерилитет трябва да подтикне лекарката ти да проявава повече загриженост. Сега е момента (около 13 - 14 седмица) да ти се направи измерване на нухалната транслуценция след 3 седмици това изследване става безсмислено.

# 160
благодаря за бързия отговор. ще се посътветвам с докторката и ще направя нужното!!!

# 161
Хубаво е, че се появяват все повече подобни теми и че за вторичната превенция на малформации се информират много бъдещи майки. Макар и предимно чрез форумите.
За първичната превенция много от вас също са чели, вероятно. Първичната профилактика се провежда още преди зачатието и малко след това, като чрез нея се намалява риска от поява на някои малформации, предимно на Спина Бифида. Докато чрез вторичната профилактика, за която е настоящата тема, може само да се констатира наличието или липсата на малформация или заболяване. Но не и да бъде предпазено бъдещото детенце.

Тези майки, които все още не са били информирани какво да направят, за да се предпазят, моля да прегледат подробно съседната тема, Призив към здравните институции, както и информационния сайт www.300bebeta.info.

Желая ви здрави деца.

# 162
Здравейте,

из4етох внимателно вси4ко и съм малко обезпокоена. Аз съм бременна в 20 г.с. това е първа  бременност за мен и съм на 28год.Това което искам да попитам е до коя г.с може да се прави амниоцинтза?  Живея в Испания и тук в 10 г.с ми правиха изследване за синдром на Даун което даде резултат 1·10 000 което ми казаха 4е е в нормални граници и няма нужда да си правя амниоцинтеза, но тези резултати са на основата на кръвни изследвания,възраст... и не съм сигурна до колко са достоверни така 4е след вси4ко което из4етох сам малко обезпокоена. И Съ6то така ме интересува 4рез какво изледване се установяват малформатсиийте??
Благодаря ви.

# 163
Доколкото знам амниоцентеза може да се направи по всяко време, но обикновено не се прави ако няма показания за това, като възраст над 35 години и/или лош резултат от биохимичния скрининг.
Малформации се откриват по два основни начина, единия е амниоцентезата - открива хромозомни аномалии, другия начин е феталната морфология. Тя се прави на 3 пъти веднъж 13-14 седмица, после към 20-24 седмица и понякога има една към 33 седмица.
Бих те посъветвала да направите морфологията, все пак при амниоцентезата има известен риск от спонтанен аборт. Мисли позитивно, не си трови бременността с постоянни мисли за малформации, особено след като няма показания за такива.

# 164
  • София
karolinaa, БХС показва само вероятности. Аз също съм с 1:10 000, т.е. вероятността детето ми да има Даун е едно на 10 000. Не се притеснявам въобще. Бъди спокойна и мисли позитивно!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт