Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 829
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Моля за съвет: в 19 седмица съм, направена ФМ, при нея не забелязаха нищо притеснително, всичко с бебето е наред.
От друга страна съм с ниска плацента, което означава рискова бременност.

Доколкото разбрах от лекарката резултата от БХС в този случай може да е лъжлив заради ниската плацента.
Доколкото рабирам от темата пък амниоцентеза при рискова бременност не се прави независимо от резултата от БХС.

При това положение има ли смисъл изобщо да правя БХС? newsm78

# 211
Моето лично мнение е, че ако при евентуален лош резултат от БХС не можеш да направиш амниоцентеза, по-добре не прави БХС. Резултатът от БХС представлява статистическа вероятност и не може да даде сигурни данни за евентуални увреждания. Мога да ти дам моя пример с т.н. квадрипъл тест в първи триместър, който се счита за най-достоверния в момента. Резултата от теста беше 1:36 (изключително висок риск), а след амниоцентезата се оказа, че хромозомите на бебето са наред.

Бих те посъветвала да се консултираш с доцент Кременски, дали наистина БХС би дало отклонение при ниска плацента.

Лека бременност и едно прекрасно здраво бебче накрая!

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 15:40 от Didka_M

# 212
  • Sofia
Много ти благодаря Дидка  bouquet

Кой е този доцент и къде работи newsm78

# 213
Извинявай, Кременски е вече професор (моя грешка). Завежда генетичната лаборатория в Майчин дом - София.
Националната генетична лаборатория . От сайта можеш да вземеш координатите, доколкото знам консултациите при него са безплатни.

# 214
Момичета, не знам някой друг гледал ли е участието на проф. Кременски в Сутрешния блок на К1. Има промени в Националната генетична лаборатория в Майчин дом, където се прави БХС и останалите генетични изследвания. Болницата е закупила два нови апарата, които са по-добри. Резюмирам от интервюто:

- изследването /БХС/ вече ще може да се прави във втория месец от бременността - досега се правеше мужду 16-19 седмица. Това ще позволи на майките, при които рискът е много висок да вземат решение за легален аборт /у нас аборт се разрешава до 12г.с./.
- увеличава се надеждността на изследването- от 70 на 90% ще е по-категорично за риска..това не мога да го обясня. Според професора това ще намали броя на стресираните жени, на които е показан висок риск. Просто по-качествена диагностика, ще се минимизират фалшивите бройки, на които е показан риск.
- резултатът ще може да се получава до час и полвина-два - досега ставаше за 4 дни, а за хората от провинциата - за 5-6-7 заради пратките с куриер и т.н.
- Майчин дом ще предлага на жените, които си го правят, докато чакат, тоест в рамките на тези два часа, да направят измерването на гънката на вратлето - на видеозон в МД. мисля слещу заплащане около 20 лева.
- На въпроса за цената на БХС, Кременски отговори, че ще струва 40 лева. Не знам дали вече са въвели промяната, аз си го направих наскоро за 25лева.
- работи се по въпроса резултатите да се качват в интернет и родителите да имат достъп до тях със специален код
- продължават да работят по въпроса поне част от цената на изследването да се поема по каса, както е в САЩ, Канада и ЕС...
- масовото изследване на новородените ще стане по-бързо и ще е с по-качествени резултати - тук не съм сигурна, но понеже следя Кременски от известно време и май става дума за изследването за фетилкетонория, което е някакво генетично заболяване, което е добре да се хване навреме... Не знам дали изследват всички бебета или само родените в Майчин дом.
- Кременски за пореден път подчерта необходимостта от масов скрининг и се обърна към майките, деликатно обвиниха лекарите, че заблуждават жените, че такива изследвания трябва да си правиш само ако си над 35 години.

# 215
ДеЩоВиди, много ценна информация . Аз лично ти благодаря за доброто дело .

# 216
Вярно е,че т.нар. изследвания за синдорма на на Даун и феталната морфология не са задължителни поне не поздравна каса (да им се невиди и тъпанарите), но е много много важно да се направят. Тук идва късмета да имаш добър доктор, моята Рени Ковачева, направо ми обясни,че по принцип не са задължителни, но за нейните пацинети са. А това да не ти кажат си е престъпна небрежност. Вярно е,че всичко си е Божа работа, но което може да се напри и избегне трябва да се предприеме. А че има и печелбари, халал да са им. Имаше в Майчин дом, в лабораторията,къдет от ивзимат кръв за изследванията за синдорма на на Даун една врата,на която пишеше "Генетична консултация 10 лв" и от вътре се подавеше една докотрица и те пита за какво чакаш и ти казва,че пълво пир нея трабва да минеш, даваш 10 лв. тя ти говори разни работи за синдорома на Дун за 5 минути и те изпраща. Пропуснах да кажа,че преди това си си платил на касата изследавнето и си носиш бележката, тази госпожа присто беше намерила начин да изкарва пари ей,така от въздуха. Познайте дава ли ти бележка или нещо друго,коет ода удостоверява,че си платил. Чух,че вече никой не й се връзвал като се разчу,ч е е празна работа това, но си е престъпно според мен.

# 217
Shara предполагам, че говориш за амниоцентезата. На мен ми правиха такава миналата сряда в Майчин дом София. Мога да ти кажа, че освен да си купя иглата за самата процедура не съм платила нито един лев. Плаща се само за избор на екип /ако искаш определен доктор да ти я прави/ иначе се покрива изцяло от здравната каса.
Бях чела от една майка, че си е правила в Майчин дом Варна и беше плащала, но тук /София/ не е така.
Пожелавам късмет на всички, които им предстои тази манипулация, а ние сега чакаме да излязат резултатите.

# 218
  • София
Стискам ти палци Praynig

# 219
predstoi mi amnio pri dr Markov njakoi pravil li e, mnogo mi e pritesneno

# 220

аз правих при Мазнейкова.Няма нищо страшно:)Не е болезнена процедура.При това аз бях с плацента,закрепена за предна стена/което е най-НЕблагоприятният вариант/,пътувах веднага за Варна и нямах никакъв проблем с процедурата...Така,че-спокойно и успешен резултат Hug

# 221

аз правих при Мазнейкова.Няма нищо страшно:)Не е болезнена процедура.При това аз бях с плацента,закрепена за предна стена/което е най-НЕблагоприятният вариант/,пътувах веднага за Варна и нямах никакъв проблем с процедурата...Така,че-спокойно и успешен резултат Hug
blagodaria ti

# 222
  • Софето
Аз направих три ФМ до този момент. Слава Бога всичко е наред за сега. ФМ правих при Мазнейкова, Марков и Димитрова, според мен Марков е най-добрия а техниката му е несравнима с тези на Мазнейкова и Димитрова. Следващите ФМ задължително ще ги права при Марков.
Поздрав за всички бъдещи мамчета и пожелавам само приятни емоции и здрави бебчета Hug

# 223
  • София
Съгласна съм за д-р Марков Peace

# 224
Много съм доволна от д-р Марков... Просто нямам думи... Вчера бях при него за ФМ, откри ми миомни възли с големина на орех и не знам как всички "величия" които посещавам от години не са ги забелязали... Sad Млад е ,но определено обръща много внимание на пациента, което е всичко понякога...

Общи условия

Активация на акаунт