Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 849
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 285
Поздравления за темата  Simple Smile

Подкрепям авторката, както и повечето от вас, най-вече desi_jul и други в нейното положение.

Въпроса е да сме информирани, а не после да се чудим кой да обвиняваме.
Аз лично не бях информирана за тези изследвания. Бях се записала на ЖК в Шейново и един ден ми връчиха един лист на който да се подпиша че съм съгласна да ми направят някои от тях. Разбира се преди това ги попитах за какво са и тогава научих и за БХС и за възможните малформации и др. такива.
Всъщност единственото нещо, за което се бях информирала е фолиева киселина и започнах да пия от момента в който решихме, че искаме да си имаме бебе.
Няма да изпадам в подробности, но така се случи, че имаше риск за Даун и се наложи амниоцентеза - не отказах (по съвет на наш доктор приятел). Последваха 20 и кусур мъчителни дни в очакване на резултата. Слава Богу всичко беше ОК. След това започна здраво ровене във форума и отидох и на ФМ. После на всяка консултация питах дали всичко е наред и исках да ме гледат на видеозона. Някои хора ме обявиха за луда и че съм щяла да увредя плода с тези изследвания и апаратури, но кой ги слуша.
Живот и здраве, когато се решим на второ отново ще се подложа на всички необходими изследвания.
С ръка на сърцето - признавам, че не бих могла да отгледам "различно" дете, но ако не дай Боже ми се случи, не бих го оставила.

Желая на всички ви много обич, топлина, здрави и красиви бебчовци  Simple Smile Heart Eyes

P.S. Сега съм си копирала информацията кога, къде и какво се прави, за да съм подготвена  Simple Smile

# 286
  • София
Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване. Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.  Желателно е да се проведе:
1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костиците на носа" и др.
2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
Много важно е ултразвуковия специалист да може да провежда това изследване. У нас такива специалисти са не повече от 10-15.

То си го пише в началото на темата. Най-добре е да се ходи 3 пъти - то се вижда кога.

Всъщност нухалната транслуценция и гънката нзад врата,са едно и също...гледа се м/у 11-та и 13-та седмица

# 287

Всъщност нухалната транслуценция и гънката нзад врата,са едно и също...гледа се м/у 11-та и 13-та седмица
OK  thumbsup Ако някой знае още нещо по въпроса - нека да сподели, както казах тепърва се запознаваме с тези неща.

# 288
здравейте!боже колко изследвания имало!аз имам 2 момчета-на 9 и на 7.от край време искам момиченце и май ще започна да действам по въпроса - щом се зарових и в такива сайтове. но въпроса с изследванията живо ме интересува .някой може ли да ми каже правят ли се въобще такива в плевен и къде.благодаря ви!
Здравей,
В Плевен се прави биохимичен скрининг, за амниоцентеза не съм сигурна.
www.ivfpleven.com - това е сайта на Центъра за репрудуктивна медицина Плевен. Тай има телефони. Поискай да говориш с генетик и тя ще те насочи- знам, че има една докторка там генетик. Аз лично предпочетох да си направя БХС в София в Майчин дом.

# 289
Поздравления за темата  Simple Smile

Подкрепям авторката, както и повечето от вас, най-вече desi_jul и други в нейното положение.

Въпроса е да сме информирани, а не после да се чудим кой да обвиняваме.
Аз лично не бях информирана за тези изследвания. Бях се записала на ЖК в Шейново и един ден ми връчиха един лист на който да се подпиша че съм съгласна да ми направят някои от тях. Разбира се преди това ги попитах за какво са и тогава научих и за БХС и за възможните малформации и др. такива.
Всъщност единственото нещо, за което се бях информирала е фолиева киселина и започнах да пия от момента в който решихме, че искаме да си имаме бебе.
Няма да изпадам в подробности, но така се случи, че имаше риск за Даун и се наложи амниоцентеза - не отказах (по съвет на наш доктор приятел). Последваха 20 и кусур мъчителни дни в очакване на резултата. Слава Богу всичко беше ОК. След това започна здраво ровене във форума и отидох и на ФМ. После на всяка консултация питах дали всичко е наред и исках да ме гледат на видеозона. Някои хора ме обявиха за луда и че съм щяла да увредя плода с тези изследвания и апаратури, но кой ги слуша.
Живот и здраве, когато се решим на второ отново ще се подложа на всички необходими изследвания.
С ръка на сърцето - признавам, че не бих могла да отгледам "различно" дете, но ако не дай Боже ми се случи, не бих го оставила.

Желая на всички ви много обич, топлина, здрави и красиви бебчовци  Simple Smile Heart Eyes

P.S. Сега съм си копирала информацията кога, къде и какво се прави, за да съм подготвена  Simple Smile

Аз съм за "Информираността" , науката се развива според мен именно за това.
Щом не ни информират лекарите нека се информираме сами, апелирам към вас, четете, търсете не се доверявайте 100 % на лекарите, защото ако се случи нещастието ( ако мога така да го нарека), те си отиват в къщи и си спят спокойно а ние страдаме. Загубихме бебенце в 22 седмица ( фетус мортос  ) и  както ме убеждаваха в болницата така било по добре защото то "вероятно" било с малформации, което обаче така и не с доказа. Болно ми е че водена от опита с първата си бременност отпреди 10 години се доверих на акушер гинеколожката , а тя (сега си давам отчет ) не е била никакъв професионалист а един обикновен печелбар.
Така опарвайки се и от собствен опит със следваща си бременност направихме всички необходими изследвания ...
Мисля си че ако си информиран и всичко остава въпрос на личен избор е по-лесно. Желая на всички безпроблемна бременност и никога да не бъдат изправени пред такъв тежък избор.

# 290
Здравейте мамчета.От подписа се вижда ,че и аз съм бременна.Моята докторка до момента не ми е казала за тези изследвания,но благодарение на вас ,се запознах с тях.И така без да я информирам си запазих още от сега час  при д-р Марков за първата фетална морфология.Пожелавам на всички здрави бебета

# 291
Хиляди благодарности на всички разписали се тук! Аз съм от малко градче, където е останал само един гинеколог и всички вече "бивши" бременни, с които говорих ме убеждаваха,че е стар с афинитет към алкохола и трябва да отида в областния град. Освен всичко това до 6 месеца можело и отделението да закрият, но въпреки,че още го има за акушеро-гинекологичното отделение няма нито една клинична пътека. То за цялата болница са приети само 8 от предложени 37.
На каква информираност да се надяваме?! Но пък това не значи, че сме втора ръка хора и нямаме право да знаем.
Пишете,за да знаем! Тук се научава повече,отколкото на всички консултации. Дори неумишлено,все ще пропуснат да ни уведомят за нещо.

# 292
За почти всички изследвания се информирах точно от тук .За което Благодаря на всички момичета  .

# 293
За почти всички изследвания се информирах точно от тук .За което Благодаря на всички момичета  .
Аз също!БЛАГОДАРЯ ВИ!!! newsm51

# 294
Аз  се съветвах с лекарката и ми каза че ако искам да правя скрининга сега е момента. Обаче много мисля дали да го правя, има неща които не са ми ясни. Принципно със съпруга ми сме решили да родя детето дори да има някакъв проблем - просто смятаме че на всеки трябва да се даде шанс за живот.  при това положение  бих направила изследването само ако това би помогнало своевременно да се вземат мерки за лечението на детето. Та се чудя при проблем ще можем ли с нещо да помогнем, или скрининга ще си е само за наша информация.
За ФМ съм съгласна да правя, понеже знам за случаи, при които е имало проблеми при плода и майката е взимала медикаменти, така  още при раждането детето е било вече здраво, но тук говорим за по леки  и лечими "дефекти". 
Помагайте с инфо за БХС и амнио, при наличие на проблем може ли да се направи нещо за детето
/изключвам варианта прекъсване на бременността/

# 295
Аз  се съветвах с лекарката и ми каза че ако искам да правя скрининга сега е момента. Обаче много мисля дали да го правя, има неща които не са ми ясни. Принципно със съпруга ми сме решили да родя детето дори да има някакъв проблем - просто смятаме че на всеки трябва да се даде шанс за живот.  при това положение  бих направила изследването само ако това би помогнало своевременно да се вземат мерки за лечението на детето. Та се чудя при проблем ще можем ли с нещо да помогнем, или скрининга ще си е само за наша информация.
За ФМ съм съгласна да правя, понеже знам за случаи, при които е имало проблеми при плода и майката е взимала медикаменти, така  още при раждането детето е било вече здраво, но тук говорим за по леки  и лечими "дефекти". 
Помагайте с инфо за БХС и амнио, при наличие на проблем може ли да се направи нещо за детето
/изключвам варианта прекъсване на бременността/
Според мен,при това твое решение е безмислено да правиш БХС и още по-малко амниоцинтеза!Тези изследвания показват хромозомни нарушения-синдрома на Даун предимно.А за това заболяване няма какво толкова да се направи до раждането/а и след това/!
Изкарай си една спокойна и безпроблемна бременност!И ти пожелавам здраво и усмихнато бебче!!! Hug

# 296
не ходете при Карагьозова в майчин дом. Ходих на преглед, прегледа продължи точно 5 мин., а трябва да го гледа почти 20. Нищо не ми каза, даже не успях да видя бебчето, тя не ми даде. И за цялото това удоволствие се плаща 40 лв.

# 297
не ходете при Карагьозова в майчин дом за фетална морфология. Ходих на преглед, прегледа продължи точно 5 мин., а трябва да го гледа почти 20. Нищо не ми каза, даже не успях да видя бебчето, тя не ми даде. И за цялото това удоволствие се плаща 40 лв.

# 298
Добро утро Simple Smile,

момичета моля ви, ще ми кажете ли къде преглежда д-р Марков в момента? Благодаря   bouquet

# 299
  • София
МЦ Марковс, д-р Марков, ул. "Алеко Константинов" 17, вх. 1, ет.1, ап. 2
тел. 946 07 95, след 14 часа
Успех

Общи условия

Активация на акаунт