Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 848
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 270
Драга Marleve,

Да уточня, не съм казала нищо пртив професорите и хората, които работят в тази област. Напротив, както казах поо-горе обясниха ми всичко най-подробно.
На базата на това можах да затвърдя, вече информираното си решение, че този тест няма да го правя, независимо къде се намирам.

Съжалявам, че мислиш обаче, че нормален човек не би родил дете, ако знае, че детето е болно. За съжаление много хора вярват, че ако това все пак се случи, трябва да си оставят децата в институции.

Но има и по-благордни общества, такива, които се грижат за тези деца и ги приемат и повечето от тях получават шанс в живота.

Amniocentesis:

Normal results

Negative results from an amnio analysis indicate that everything about the fetus appears normal and the pregnancy can continue without undue concern. A negative result for Down syndrome means that it is 99% certain that the disease does not exist.

An overall "normal" result does not, however, guarantee that the pregnancy will come to term, or that the fetus does not suffer from some other defect. Laboratory tests are not 100% accurate at detecting targeted conditions, nor can every possible fetal condition be tested for.

Abnormal results

Positive results on an amnio analysis indicate the presence of the fetal defect being tested for, with an accuracy approaching 100%. Prospective parents are then faced with emotionally and ethically difficult choices regarding treatment options, the prospect of dealing with a severely affected newborn, and the option of elective abortion. At this point, the parents need expert medical advice and counseling.

http://www.healthatoz.com/healthatoz/Atoz/common/standard/transf … amniocentesis.jsp

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 13:48 от britt

# 271
  • Sofia
Normal results
Negative results from an amnio analysis indicate that everything about the fetus appears normal and the pregnancy can continue without undue concern. A negative result for Down syndrome means that it is 99% certain that the disease does not exist.
Abnormal results
Positive results on an amnio analysis indicate the presence of the fetal defect being tested for, with an accuracy approaching 100%.

Амниоцентезата НЯМА 100% гаранция. Доколкото разбрах дори не могат да ти казат дали си в рисковата група. Казват ти 1 от N на брой жени ражда дете с Даун...

Извинявай, ама аз лично се обърках от двата ти поста newsm78 В единия казваш, че амниото няма 100% гаранция и дори не може да ти кажат дали си в рискова група, с после постваш публикация, която казва точно, че почти със 100% точност амниото показва точност за Синдром на Даун.

#Crazy

# 272
Да, така пише. Постнах го, за да не заблуждавам Simple Smile
Основната ми мисъл беше, че няма да го правя, защото каквото и да стане сме решили да запазим детето => теста се обезсмисля.

# 273
britt, не се хаби мила! Повечето жени тук се ужасяват от мисълта детето им да е увредено. Затова биха го убили , за да не страда, след  като се роди.
Радвам се , че не всички са на мнение ,че дете с Даун или друга болест не бива да бъде раждано. Пожелавам ти леко бременеене и здраво бебче Hug

# 274
  • Sofia
britt, не се хаби мила! Повечето жени тук се ужасяват от мисълта детето им да е увредено. Затова биха го убили , за да не страда, след  като се роди.
Радвам се , че не всички са на мнение ,че дете с Даун или друга болест не бива да бъде раждано. Пожелавам ти леко бременеене и здраво бебче Hug

Ама момент сега, кой говори тук дали да родиш или не Rolling Eyes
Въпроса беше каква е точността на посочените изследвания при резултата, а какво решение ще вземе човек когато види резултата е друга тема.
И точно затова се получи дебата, тъй като в първоначалния пост на Брит това, което е казала за резултата при амниоцентеза не беше точно. Тя после всъщност сама се опроверга.

# 275
  • София
Тук говорим за друго,и цялата тема е за друго.А това за което ти говориш е въпрос на личен избор... и всеки го прави сам за себе си,коя си ти,че да съдиш?

# 276
Не съдя никого. Далеч съм от мисълта да го правя, има кой .
Щастлива съм ,че съм дала живот на детето  си ,макар да има увреждания. И писах, само за да подкрепя жената, направила също този избор. А не , за да упреквам другите, решили да постъпят различно.

# 277
Вижте,момичета.....темата не е "да родим или не дете,за което знаем,че не е здраво?"
Въпроса е в това,че вече имаме избор и възможност да разберем за това навреме!
Важното е всички,които очакват бебе да бъдат по-информирани!
Аз също родих дете с аномалия без да знам това през целите 9месеца от бременността!!!Шока беше неописуем!!!!И сега,ако мога да направя всичко възможно да знам за това предварително-бих го направила без да се замисля!Не знам какъв ще бъде избора ми,но поне ще имам такъв!!!!
Пожелавам ви ЗДРАВИ бебета и безпроблемна бременност!  bouquet

# 278
  • София
Според мен тази тема я четат много хора и информацията в нея все пак трябва да бъде проверявана и обмислена преди да се поства, защото има жени, които наистина разчитат на това, което намират тук.

А личния избор наистина си е личен избор и всеки има право на него.

Относно раждането на децата с увреждания - да страх ме е, и недай боже да се случва никому. А има ли някой, който не го е страх??? И не отричам, че шапка свалям на хората, които отглеждат такива деца, имам съвсем малка представа каква сила е нужна на човек да приеме нещата и да се бори с тях. И че наистина има общества, в които това не представлява проблем, но в нашето според мен е огромен проблем - и финансов и социален най-вече. Но каквото Бог ни е отредил в крайна сметка. Пак ще кажа, че според мен най-важното  и радостното в конкретния случай е, че поне имаме възможност да сме информирани, и така да правим личния си избор.

# 279
Точно в това е въпроса. Обществото ни няма да се промени и отношението към хората с увреждания също , докато не се промени нагласата на всеки един. Не трябва лекарите да ни информират само за изследванията, които откриват заболяванията. Трябва да обяснят на родителите и доколко малформацията е съвместима с живота. Ако ти кажат,че бебчето ти има кисти на бъбреците например и ще умре след раждането ти нямаш голям избор. Но ако детето ти е с хромозомен синдром, с който може да живее до 100 години, не разбирам защо го отписват. Все пак и без да е увредено, не всяко дете е с висок коефициент на интелигентност или перфектна външност. Но това не го прави по-малко дете( и то нашето дете) и заслужава да се роди.

# 280
Здравейте мамчета!
Благодаря Ви за тази тема, въпреки че не я изчетох съвсем цялата, смятам че е много полезна.
Аз съм в 15г.с и моят лекар съвсем умишлено избягва да ми говори за изследванията, които се препоръчват, а при всеки преглед ми сервира на малки порции информацията. Постоянно му задавам въпроси, но той много лаконично отговаря, че когато му дойде времето ще видим каквото трябва. Много добър специалист е и му вярвам, но предпочитам да знам предварително какво се прави и кога.   bouquet

# 281
Аз също съм в 15 г.с. и за повечето работи се информирах сама, защото всички лекари са лаконични - имат да попълват много документация и им минават по 200 бременни на ден.
Пуснаха ми БХС в 14 г.с. (и аз не знам точно кога е най-подходящо), за фетална морфология се обадих и се запазих час при д-р Марков, защото знам че се чака по 1 месец. Когато ме преглежда ще бъда в 20 г.с. - тогава най-добре се виждали органите, но на мен ми се вижда малко късно.
Според мен колкото по-рано, толкова по-добре! Макар че и аз знам за всички тези изследвания от 1 месец (първа бременност ми е все пак) и не съм голям специалист. Mr. Green

# 282
 и все пак коя седмица е най-добре да се направи фетална морфология?14 седмица  рано  ли е?

# 283
Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване. Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.  Желателно е да се проведе:
1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костиците на носа" и др.
2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
Много важно е ултразвуковия специалист да може да провежда това изследване. У нас такива специалисти са не повече от 10-15.

То си го пише в началото на темата. Най-добре е да се ходи 3 пъти - то се вижда кога.

# 284
Благодаря ти yani много си любезна!

Общи условия

Активация на акаунт