Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 859
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 315
И аз съм за, дано наистина Масларова не си приказва само празни приказки.

# 316
reni_805 благодаря ти за топлите думи   bouquet !
didi-2 според БХС риска за спина-бифида при мен беше изключително висок,над обявените референтни стойности в самото изследване(в него си пише между кои числа трябва да се включваш примерно 18-63, а при мен 64!)!След което ме изпратиха на фетална морфология за да са 100% сигурни!За съжаление резултатите се потвърдиха.БХС е хубаво изследване и заради оценката за синдрома на Даун(там пък,колкото по-високо е числото толкова по-малка е вероятността за раждането на такова дете.По малко от 1:250 за жени под 35г. се смята рискова бременност и се препоръчва амниоцентеза.)Но все пак изследването не е категорично.Дори и при лоши показатели не е задължително бебчето да има проблем!

# 317
Правиха ми БХС, лекарят ми каза че всичко е наред, но може ли някой да ми разтълкува резултатите? AFP - 24.6 и HCG - 38090 Ясно ми е че АFP е алфафетопротеини (АФП), а HCG e човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) и че са ме изследвали по два показателя, а не по три, но не разбрах какъв е риска при мен. Чела съм че дават резултат от 1:300 до 1:10 000 при нисък риск и резултат от 1:1 до 1:250 при висок риск.

# 318
  • сред маслини и портокалов цвят

Не виждам как ще го приложат на практика.
БХС дава само приблизителния риск и не е точен метод. Какво ще стане ако БХС показва висок риск- ще задължат бременната да направи амниоцинтеза? Това е инвазивна процедура и с известен риск от аборт. Не мисля, че някой има право да задължава извършването на амниоцинтеза.
По нататък ако все пак бъде направена амниоцинтеза и тя потвърди заболяването, тогава какво- ще задължат жената да направи аборт, ли?
Пълен абсурд, според мен.
По-добре да се погрижат да предоставят информация за тези изследвания, пък бременните да си решават. Щото има гинеколози, които въобще не си правят труда да информират.

# 319
Не съм чела цялата тема назад, дали вече някой не е писал, но наскоро научих, че в лабораторията на проф. Кременски от година или две се правят кръвни тестове в 11-12 г. с., които с над 95% сигурност улавят генетични аномалии. Дори си мисля, че Масларова точно тях има предвид да въведе като задължителни и безплатни. Тази вечер по новините на бТВ проф. Кременски каза, че Масларова е допуснала „грешка на езика”, по закон генетичните изследвания са доброволни, а не задължителни. Имам дъщеря на 3 години със синдром на Даун и не съжалявам, че я имам, уверявам ви, не е страшно и не е така, както казват лекарите. Имам и голяма дъщеря – на 22 г., след някоя и друга година може би ще стане и тя майка, затова и се интересувам от въпросите, свързани с превенцията. Пожелавам на всички, които пишат тук, да родят най-здравите и най-сладките бебчета!   

# 320
Отскоро има нов вариант на БХС ,който е много по достоверен . Затова говори  проф  .Кременски  .

# 321
По-назад britt е писала, че е бил установен синдром на Даун на бебе на 10 месеца.
Това е невероятно, защото тази болест се установява още при раждането най-вече заради специфичните изменения засягащи и външността на човек.

http://www.ds-health.com/trisomy.htm

Поправете ме, ако греша, но доколкото аз разбирам този текст проблемът не е в самото повторение на 21-вата хромозома (тризомия), а в това, че някои от гените се припокриват, т.е. подсилва се ефекта от това, че ги носим. И комбинацията от тези гени които са преповторени води до това да се проявят тези симптоми. Т.е. какви симтоми ще проявим си зависи (както аз лично разбирам) от това каква информация носим в гените си. Т.е. дали и в каква степен и какво ще се развие зависи от собствения ни геном - т.е. от наследствената ни информация, която е уникална за нас.
Доколкото разбирам от текста, тепърва предстои да откриват методи да остановяват как и какво евентуално бихме развили.

# 322
Правиха ми БХС, лекарят ми каза че всичко е наред, но може ли някой да ми разтълкува резултатите? AFP - 24.6 и HCG - 38090 Ясно ми е че АFP е алфафетопротеини (АФП), а HCG e човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) и че са ме изследвали по два показателя, а не по три, но не разбрах какъв е риска при мен. Чела съм че дават резултат от 1:300 до 1:10 000 при нисък риск и резултат от 1:1 до 1:250 при висок риск.
На самото изследване пише какъв е риска за твоята възраст и отделно твоя лично. Прочети внимателно и ще го видиш.
Ако самото изследване е в теб, разбира се.

# 323
  • Стара Загора
Отскоро има нов вариант на БХС ,който е много по достоверен . Затова говори  проф  .Кременски  .
Peace

# 324
Рени, какво знаеш за новия вариант на БХС. И аз чух, но не разбрах колко по-сигурен е, и налага ли се пак амниоцентеза или е достатъчно сигурен за да не се прави при някакви съмнения.

# 325
  Твърдо ЗА амниоцентезата! Правиха ми по време на бременност и се надявам и в България един ден да стане по касата, както и тук в Испания. Естествено, по желание на всяка бъдеща майка.

# 326
MARMORANAаз го четох тукаде някъде из форума . Имаше цяла статия  публикувана  .Разтърси се и прочети . Казват че е надежден .Дано е истина , че аз вече не се доверявам мн лесно.

# 327
  • София
Мисля, че е в тази тема.  Thinking Тук четох целия материал преди време...

# 328

Твърдо ЗА амниоцентезата! Правиха ми по време на бременност и се надявам и в България един ден да стане по касата, както и тук в Испания. Естествено, по желание на всяка бъдеща майка.

A, ето това трябва да стане. Всички необходими изследвания да са по здравната каса, да са препоръчителни, лекарите да ги препоръчват, внимателно, но настойчиво, да обясняват, разясняват, да настояват майките да си ги направят. Да задължиш всички бременни да си правят амниоцинтеза ми се струва безумно, но да направиш изследванията безплатни и да задължиш лекарите да разясняват, да препоръчват изследванията, самите те да са запознати със съвременните изследвания и да запознават бъдещите майки с тях, ето това може и трябва да се направи. Във всеки окръжен град, трябва да има възможност, клиника, където бременните да могат да си направят изследванията, безплатно и за целта трябва да бъдат съветвани и пратени от лекаря им, като и трябва да са улеснени по всякакъв начин, системата трябва да работи за тях, да си направят изследванията, а не да ги затруднява по всякакъв начин.
Да задължиш бременните да си правят амниоцинтеза и да я заплашваш, че няма да получи социални помощи, ако откаже.........без коментар!
Но да създадеш дневни центрове във всеки град, да увеличиш парите и помощта на родителите грижещи се за деца с увреждания, да им създадеш всички възможности да гледат децата си спокойно, имайки и свой живот паралелно с това, да осигуриш психолози и социални работници в родилните домове, които да им окажат първата и най-необходима помощ, ето това е смислено, останалото е лишено от разум и логика.

# 329
  • София
Аз пък съм ЗА ! Трябва да има задължителни генетични изследвания , защото много хора дори не са чували  че съществуват .
Не се заяждам , но ми се вижда прекалено. Съгласна съм с Тео7777.  Peace
Не може да се задължат всички да правят такива изследвания.
Да са информирани - да , другото - не. Проф. Кременски тактично оправда недомисленото изказване на Масларова - "грешка на езика".
Що се отнася до мен , аз съм на 38г. , правих БХС - личния ми риск беше 1:638 , при риск за възрастта ми 1: 214. Кременски препоръча фетална морфология при Мазнейкова(каза ми , че е най-добрата), като ме посъветва да не се ровя в нета.  Simple Smile Естествено , не го послушах.
Мазнейкова ме хвърли в духовата музика , каза ,че бъбречните легенчета на бебето са в горната граница и тя препоръча амниоцентеза. Моя гинеколог се съгласи с Мазнейкова и ме нави да я направя. Искам да отворя една скоба и да кажа , че предишната ми бременност беше рискова, с отлепена плацента, чувствителна матка , родих 24 дни преди термина , хипотрофно ( недохранено ) бебе. Всичко това го бях разказала на моя гинеколог, още преди да започна бебеправенето. Като се върна назад , мисля , че той изобщо не е имал спомен , за това , което съм му казала . Sad Що се отанся до сегашната ми бременност от 11 седмица съм със зацапване , пих Утрогестан, после прокървих , оказа се ,че имам полип , който кърви. На всичко отгоре започнаха и контракции , за които пиех Магнерич.
Отидох в Майчин дом да си запиша час за амниоцентеза. Трябваше да говоря с доц. Димитрова . Аз бях много притеснена най-вече от контракциите , които въпреки хапчетата не спираха. Все пак амниоцентезата не е като да ти вземт кръв - има риск от аборт , колкото и малък да е. В карайна сметка доц. Димитрова ме убеди , че резултатите ми от БХС-то са добри, както и феталната на Мазнейкова. Освен това предвид контракциите ми каза , че никой гинеколог не би се съгласил при контракции да прави амниоцентеза.
Отказах се от тази манипулация. Реших , че за мен риска от генетични малформации е по-малък от риска от аборт. Аз си знам какво преживях за една седмица.
В последствие въпросните бъбречни легенчета влязоха в златната среда и според Мазнейкова с бебето всичко е ОК.
Само дето без малко да родя в края на 6 месец - в резултат на контракции ми падна тапата и съм с разкритие 1 см. Овладяха го със системи и сега пия Диаспорал(пак магнезий),очевидно е по-ефикасен , защото контракции вече почти нямам. Ако бях се подложила на амниоцентеза , дали нямаше да абортирам?
В заключение искам да кажа , че е хубаво да се правят генетечни изследвания , но не на всяка цена. Моят лекар ме убеждаваше , че няма да имам никакви проблеми , въпреки контракциите , напротив това изследване щяло да ме успокои .
След месец се видяхме за поредната консултация , дори не ме попита как е минала амниоцентезата. Нямаше никакъв спомен за мен.

Общи условия

Активация на акаунт