Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 945
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 480
Генетичните аномалии дори и след операция оказват влияние върху живота на детето,а трудно се гледа едно такова дете.За това е по-добре да се прекъсне бремеността,но в големите месеци е по медицински показатели,а не по желание на майката.Събира се лекарска комисия която разрешава аборта.А то вече в големите месеци се предизвиква раждане.Ако е 100% сигрно,че ще се роди с проблем,по-добре е аборт,отколкото да страда цял живот.

# 481
Аз имам един въпрос. Какво всъщност може да се направи, ако се установи някакво генетична аномалия във вече напреднала бременност (след пети месец) ?

Ами аборт по избор на майката. Ако се открие някаква аномалия, която може да се коригира с операция веднага след раждането поне лекарите ще са подготвени и ще реагират незабавно.
Гледала съм по телевизията открити аномалии на коремната стена например, екипа с лекари беше подготвен и веднага след раждането поеха бебето и направиха успешна операция.
Мен тук лекарите всички ме съветваха да махна детето заради такъв дефект на коремната стена като твърдяха,че 3/4 от вътрешностите са навън, а диафрагмата и вс. останало си му бяха наред...като прочета някакво такова твърдение и направо изтръпвам...виждах много такива мнения малко преди да прекъсна бремеността в петия месец и те ми бяха сламката, но си мисля,че когато има един такъв голям дефект, той води и до други малформации и проблеми или има съпътстващи други дефекти, така че е по-добре детенце да не страда, както и родителите му...

Последна редакция: вт, 17 юни 2008, 09:16 от msbilt

# 482
Аз имам един въпрос. Какво всъщност може да се направи, ако се установи някакво генетична аномалия във вече напреднала бременност (след пети месец) ?

Ами аборт по избор на майката. Ако се открие някаква аномалия, която може да се коригира с операция веднага след раждането поне лекарите ще са подготвени и ще реагират незабавно.
Гледала съм по телевизията открити аномалии на коремната стена например, екипа с лекари беше подготвен и веднага след раждането поеха бебето и направиха успешна операция.
Мен тук лекарите всички ме съветваха да махна детето заради такъв дефект на коремната стена като твърдяха,че 3/4 от вътрешностите са навън, а диафрагмата и вс. останало си му бяха наред...като прочета някакво такова твърдение и направо изтръпвам...виждах много такива мнения малко преди да прекъсна бремеността в петия месец и те ми бяха сламката, но си мисля,че когато има един такъв голям дефект, той води и до други малформации и проблеми или има съпътстващи други дефекти, така че е по-добре детенце да не страда, както и родителите му...

Моето дете се роди с такъв дефект-не аз взех решението да се роди,защото никой не успя да види дефекта по време на бременността ми!Искарах една спокойна и безпроблемна бременност,докато не се роди дъщеря ми.....Тогава дойдоха проблемите-струваше ми се,че света свършва,бях отчаяна и сломена!Но благодарение на бързата намеса на екип от детски хирурзи,сега си имам една прекрасна дъщеря-жива и здрава!!!Без никакви здравословни проблеми-само белега на корема все още ни напомня за кошмара,който изживях тогава!!Но не съжалявам-всеки път,когато погледна дъщеря ми се убеждавам,че си е струвал ВСЕКИ ЕДИН МИГ страдание!!!Тогава обвинявах всички лекари ,при които бях ходила,сега-Благодаря на Бога,че не знаех предварително за проблема-едва ли щях да имам сили да износя бременността си до край!Така че,всичко е много относитлено.....Не винаги можем да вземем най-правилното решение в такъв момент!
Мога единствено да ви пожелая НИКОГА да не се сблъсквате с подобен избор-нека всички се радват на живи и здрави бебчета!!!   bouquet

# 483
Привет на всички HugИ аз имам точно такъв пример пред очите,на моята приятелка при ФМ установяват дефект на коремна стена на бебето,не е ставало и дума за прекъсване, веднага след раждането се извършва операция,положението обаче хич не е розово,следва нова операция и диагноза муковисцидоза,сега детенце е на 6 месеца и нова предстояща операция тъй като 4ревцето му е изведено навън! За сведение рискът от БХС на приятелката ми е бил не толкова висок 1:2000(нещо от сорта) и не са се състояли никакви коментари,и при ФМ само е било отбелязано,за генетично увреждане ни дума!Накрая всичко й дойде като  грум от ясно небе с тая муковисцидоза Sad  аз пък днес си взех официално резултатите от амниото в МД,та значи тези допълнителните ,които споменах 4е сме заплатили,ще излязат след месец и по думите на доц. Георгиева,те са някакви подвариации на тризомиите,които не били толкова важни,и след като съм с перфектна ФМ,на практика нямали никакво значение newsm78 ама нищо де ние си доплатихме за тях 120 лв. Peace

# 484
Кои са правилните  седмици за фетална морфология?

Защото в началото на темата е дадено:
Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване. Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.  Желателно е да се проведе:
1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костиците на носа" и др.
2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
Много важно е ултразвуковия специалист да може да провежда това изследване. У нас такива специалисти са не повече от 10-15.

А в сайта на д-р Марков:
11-14 г.с.
18-23 г.с.
28-32 г.с.

# 485
Привет на всички HugИ аз имам точно такъв пример пред очите,на моята приятелка при ФМ установяват дефект на коремна стена на бебето,не е ставало и дума за прекъсване, веднага след раждането се извършва операция,положението обаче хич не е розово,следва нова операция и диагноза муковисцидоза,сега детенце е на 6 месеца и нова предстояща операция тъй като 4ревцето му е изведено навън! За сведение рискът от БХС на приятелката ми е бил не толкова висок 1:2000(нещо от сорта) и не са се състояли никакви коментари,и при ФМ само е било отбелязано,за генетично увреждане ни дума!Накрая всичко й дойде като  грум от ясно небе с тая муковисцидоза Sad  аз пък днес си взех официално резултатите от амниото в МД,та значи тези допълнителните ,които споменах 4е сме заплатили,ще излязат след месец и по думите на доц. Георгиева,те са някакви подвариации на тризомиите,които не били толкова важни,и след като съм с перфектна ФМ,на практика нямали никакво значение newsm78 ама нищо де ние си доплатихме за тях 120 лв. Peace
И на мен сега ми казаха,че по принцип дефекта се вижда,но никой д-р не би ми дал съвет за прекъсване на бременността-това не било тежка генетична аномалия и се оправяло!Когато говорих с хирурзите обаче,ми казаха,че дефекта сам по себе си се оправя,но в много случаи е съпроводен с други тежки аномалии/като сърдечен порок например/........Благодаря на Господ,че при нас липсваше нещо по-сложно! Praynig А тогава-преди 6г.-никой не ми спомена за нито за БХС,нито за ФМ!!!Сега с втората ми бременност правя абсолютно всяко необходимо/и не толкова/ изследване.Въпреки,че никой не дава 100% гаранция,за собствено успокоение съм длъжна да направя всичко възможно!!!

# 486
newsm10 smile3521
Кои са правилните  седмици за фетална морфология?................

11-14 г.с.
18-23 г.с.
28-32 г.с.

...освен това "нухална транслуценция" и "гънката на врата"  са едно и също нещо Wink
kuki4ka, честито за хубавите резултати  Hug thumbsup
penelopi  Hug Господ да ни пази всички Praynig
...Въпреки,че никой не дава 100% гаранция,за собствено успокоение съм длъжна да направя всичко възможно!!!...
thumbsup yes  bouquet

Последна редакция: ср, 18 юни 2008, 20:45 от sophiepp

# 487
Аз мисля, че това е вярното:
3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
НТ се прави до навършени 13 г.с. и 5 дни. След този период се развива лимфната система на бебето и дори да е в норма не е показателно.
За ФМ, нали целта е ако се види аномалия евентуално да се направи амнио. Следователно след като амнио се прави до 19 г.с. феталната трябва да е преди това.

куки4ка: рискът който цитираш при твоята приятелка и който е бил нисък е само за едно конкретно ген. заболяване - знаеш за кое. Не е риск по принцип за всякакви аномалии.

# 488
Благодаря  Hug

# 489
Здравейте!
Извинявам се предварително, че не съм прочела изцяло темата, но само  в София ли има специалисти по фетална морфология?

# 490
Здравейте!
Извинявам се предварително, че не съм прочела изцяло темата, но само  в София ли има специалисти по фетална морфология?

Не, разбира се Peace
Провери във вашия град или някой близък, ако няма при вас.

# 491
Здравейте и от мен,
миналата седмица си направих ранния БХС и резултатите не бяха никак добри, след консултация с д-р Кременски обаче се оказа че някъде и някой е допуснал грешка, заради която сега ще трябва да повторя изследването. Честно казано малко се разочаровах от така прехвалените специалисти.

# 492
Здравейте и от мен,
миналата седмица си направих ранния БХС и резултатите не бяха никак добри, след консултация с д-р Кременски обаче се оказа че някъде и някой е допуснал грешка, заради която сега ще трябва да повторя изследването. Честно казано малко се разочаровах от така прехвалените специалисти.
много много хубаво че някой е допуснах грешка, защото ако не беше тогава наистина щеше да има поводи за притеснение.
Не би трябвало да се разочароваш толкова много от компетентността на специалистите ... Само ако знаеш на колко "грешки" ще се нагледаш покрай бременността си ... Най-важно обаче е грешката да е поправима и на финала да гушках дългоочакваното съкровище ...

# 493
Аз мисля, че това е вярното:
НТ се прави до навършени 13 г.с. и 5 дни. След този период се развива лимфната система на бебето и дори да е в норма не е показателно.
За ФМ, нали целта е ако се види аномалия евентуално да се направи амнио. Следователно след като амнио се прави до 19 г.с. феталната трябва да е преди това.

куки4ка: рискът който цитираш при твоята приятелка и който е бил нисък е само за едно конкретно ген. заболяване - знаеш за кое. Не е риск по принцип за всякакви аномалии.
Така е,но от тук следва въпроса,след като е направила и БХС и фетална и са видели проблем с корем4ето,защо не е станало дума поне за някакви допълнителни изследвания,те просто са казали,че веднага след раждането ще оперират и че е поправимо положението newsm78Аз всъщност нямам идея от какво се пораждат съмнения специално за муковисцидоза по време на бременност,тя все пак си спада към генетичните заболявания newsm78и то сериозно такова!!!

# 494
PENELOPI,бъдете живи и здрави  bouquetважното е ,че историята е със щастлив край и приказката за вас тепърва започва smile3521

Общи условия

Активация на акаунт