За Магреба -Тунис, Алжир, Мароко!Древна история и екзотика-9

  • 52 724
  • 309
  •   1
Отговори
# 210
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
това е тунизийският тажин:

400гр, смляно месо,  може бялото месо на пилето или   дроб4ета.
един лук
3-4 картова, нарязани на дребно като куб4ета
 една голяма(връзка) шепа магданоз
12 яйца
 200 гр , стърган кашкавал
сол, кимион
катофите се запържват до златисто отцеждат се от мазнината.
може в същото олио да се запържва месото или задушава с лука, слагат се катофките, сол кимион и магданоза за 1 мин.
после се разбиват яйцата като за омлет с кашкавала и се смесват с останалите  неща. слага се на намаслена тави4каи се пе4е на 230° за 30 мин
след изпи4ане се оставя да полуизстине и се реже на карета и се сервира със салата!

# 211
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
за мароканския ,ако ми кажеш с какво месо ще го правиш за да ти сложа рецептата за него първо! има много варианти!пък и мароканките ще пишат своите варианти!традиционният е с агнешко!

# 212
  • Мнения: 720
това е тунизийският тажин:

400гр, смляно месо,  може бялото месо на пилето или   дроб4ета.
един лук
3-4 картова, нарязани на дребно като куб4ета
 една голяма(връзка) шепа магданоз
12 яйца
 200 гр , стърган кашкавал
сол, кимион
катофите се запържват до златисто отцеждат се от мазнината.
може в същото олио да се запържва месото или задушава с лука, слагат се катофките, сол кимион и магданоза за 1 мин.
после се разбиват яйцата като за омлет с кашкавала и се смесват с останалите  неща. слага се на намаслена тави4каи се пе4е на 230° за 30 мин
след изпи4ане се оставя да полуизстине и се реже на карета и се сервира със салата!


 Peace ще се опита тия дни .

# 213
  • Мнения: 11 743
марси, копнах тунизийския тажин, ще го пробвам по-натам.

Ние в къщи ядем най-вече пилешко и свинско, много рядко пуешко, телешко или агнешко.Знам,че по вашите ширини,няма да е със свинско.Дай рецепта,която ти се струва най-приложима в БГ - откъм зеленчужи и поправки, с каквото и да е месо. Peace
Колежките от Мароко може и те да си кажат! Hug

# 214
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
     марокански с пиле за 4 души:
4 бут4ета, големи4ки
2 тикви4ки
3 картофа,
2 моркова
2 домата
един голям лук
кимион, подправки за тажин, (шафран, кориандър, канела и др)
една голяма  л зехтин
 вода
запържете пилето на тих огън до златисто, през това време обелете и нарежете на едри парцхета зелен4уците, на 4 за картофите на 8 за тикви4ките , морковите, доматите на по дребно, а лука на колелца!сложете вси4ко в тажина  и добавете вода 3/4 в. 4аша.
оставете  за1 4ас да се пе4е и после сервирайте!

# 215
  • Мнения: 11 743
мерси, марси!  bouquet

# 216
  • Мнения: 2 804
Аз правя така тажин .
Взимам пилешко месо или риба измивам и оставям да се отцеди .
В добре подсушен от вън тажин на дъното редя лук на шайби по широки около 7 - 10мм. .
Редя месото-рибата декорирам с картофи обелени и измити нарязани на 2 или 4 по дължина .
Моркови не много дълги разрязани на две и отстранена сърцевината .
В купичка си размивам всички подправки с водата и разсипвам в тажина така , че да полея колкото се може повече продукти , доливам зехтин и похлупвам след което слагам на не много силен огън да къкри .
След около 30 минути добавям маслини на вкус и затварям за още 3-4 минути .
И сервирам горещия тажин на масата .

# 217
  • Мнения: 914
Добро утро сладурани
Извинявам се за прекъсването  Hugпо уважителни причини

Съжалявам че пропуснах кус куса на Пина за което моите аплодисменти  smile3501
Такава смелост да приготвиш ядене което даже ни си пробвал Моите уважения Изгражда превъзходно надявам се и вкуса да е точен
Малко да ме извинявате ще ви пусна и моята рецепта ако нямате нищо напротив

750 гр месо ,не е задължително агнешко може и телешко ,1 глава лук нарязан
Настъргани 2домата  или малко паста 1кафена лъжичка при липса на свежи домати
Олио ,подправки връзка зеленина Относно зеленината вие ще ми помогнете с превода Не е магданоз  на руски се казва кинза ,При нас не слагаме магданоз а именно кинза на марокански е косбор
Това за подправките
Незнам Пина дали ги има във Варна и къде се продават тези подправки но сигурно ти знаеш по добре Ако нещо не ти е ясно с превода питай Hug
1кафяна лъж ч пипер   препълнена
1                       харкум
1                       скинджибир
1                       шафран     
половин к лъжичка   канела
                          Слагат  се подправките ,олиото ,зеленината, лука и месото и половин малка чашка вода за да не загорят при пърженето подправките Обърква се и се оставя за около 10 мин на тих огън да попие месото от подправките и да се поопържи
След това се прибавят зеленчуците  според сезона но има и основни зеленчуци за които задължително са в кус куса Поне при нас традиционен кус кус от който не се отърваваме всеки петък     
Моркови нарязани на дължина и изчистени от средата ,лифт или това е бяла ряпа или  нещо такова при превода ,жълт лифт ,а има и трери вид лифт с влакна който е много ароматен и леко трапчив от него не се прекалява само 2 или 3 парченца ,грах или хумус  а може и бамя  когато я има Аз я имам замразена ,нея и граха  Значи половин кг лифт бял и жълт
може 1 патладжан според предпочитанията не е задържително ,
Парче зеле или карфиол а може и двете
Всичко се затваря в тенджерата под налягане за около половин час
Към тенджерата има едно конусовидно приспособление Тук му казват фахар  с една дупчица ,която се слага на отвора на бушона или тръбичката на тенджерата която е затворена обикновенно и се върти в пълни обороти като че излита всеки момент hahaha
Така тенджерата се върти около половин час както написах и ние си приготвяме кус куса

В съда слагам около половин кило кус кус Аз използвам готов пакетиран Знам че на времето сами са го приготвяли от смида или грис но аз не съм научена ,използвам готовия Има дребен и среден и едър Също може да се прави и билбуля Някой да помага с превода  Whistling

Взимам половин чаша  вода и  поръсвам постепенно с вода докато попие в кус куса Като се върти непрекъснато между ръцете за да не се получи на топки Когато поеме и се поисуши пак е насипен и по оголемен незначително След това се слага във фахара или кискеса и се оставя докато се понадигне за около 5  или 7 мин Сваля се ,запушва се тенджерата за да се върти
Докато е още горещ се добавя пак вода с една супена лъжица олио Прибавя се водата вече около 1 винена чаша и рак се исушава между ръцете за да е разсипчив
Пак се слага на парата за около 5 мин докато парата не започне да излиза от него,тогава е готов
И се памокря за трети път като се прибавя вече и сол кам водата Слага е за трети път и е готов  Преди да се сервира се слага смин или чисто масло отвътре на кус куса за да се разтопи за около 2мин
Между второто и третото слагане на кус куса тенджерата се отваря и се проверява дал е готово месото и се прибавят зелените китвички нарязани на четири и червената тиква нарядана на парчета ,квадратни на 10 на 10 см 
Така че когато се сложи третия път кус куса и вече сложената тиква стават готови за едно време Ако сложим предварително тиквата със зеленчуците ще се  развари
Оранжировката ви я изпратих
Ако нещо не сте ръзбрали питайте

За тажина вижте тук http://www.cuisinedumaroc.com/modules/sections/recette-op-listar … es-6-tajines.html

Муцка  много се радвам че се появи по късно ще ти пиша
И ние навремето влизахме в двореца т е през вратите След време разрешаваха само с кола но сега е забранено влизането
Малко снимки а после ще се включа и с моите рецепти за тажина
Така го готвят на въглиа по селата или такива като мен които имат градина hahaha
Става по вкусно отколкото на газовия котлон
Това е нов вид алуминиев който не се чупи  chefДани за него ти писах да си го купиш този път от Мароко че да ти е винаги запас ако глинения се пукне  bowuu
http://www.viva-maroc.com/imag/tagine.jpg
Така е по пътните ресторанчета Винаги готов
http://photos.linternaute.com/image_photo/540/souk-autres-alimen … 392597-836995.jpgТова е пазар за тажинчета и други глинени съдове

# 218
  • Мнения: 914
http://www.mjb-jmb.org/images/photomarocmoyen/ceremonie-de-the-copie.jpg
Това от доброто старо време как са пиели чай в Мароко

http://www.mjb-jmb.org/images/photomarocmoyen/photomarocmoyen/DSC01851.jpg и това за съдовете
http://www.colvir.net/prof/marco.machabee/voyage/Voyage06/07_Ceremonie%20the.JPG
тук също е интересно
Наливането на чая трябва да е от високо за да се образува пяна bowuuВече е модерно когато ти идват гости да слагаш два чайника тук се казва берет с чай  Един за по бедните силно сладък другия без захар за по богатите които са се сдобили с кръвна захар Joy от правенето на пари
Незнам точно но предполагам защото рядко ще видиш накой беден от село да ти иска несладък чай  bowuu
Ето и подносите дето ви харесаха
тук има и приспособленията към подносите т е съдовете В единия се слага нана или вид мента  А в другия захар  Оликновенно е почит ако някой да ти дойде на гости и от негови ръце да изпиеш по един чай

# 219
  • Мнения: 11 743
makaui daniela, svear, благодаря за рецептите!  bouquet

Svear, аз пак правих кускус,този път си го измислих малко соса с месото.Е,горе долу същото е,ама беше със свинско.Харесва ни.
Много красиви снимки на тажини и чай.А чаят какъв е?От каква трева,има ли го в БГ?

# 220
  • Мнения: 458
Пак съм тук,момичета.Дацата са във ваканция тази седмица и съм малко по задачи.
Но от понеделник ще влизам по-често.
dtti-благодаря за поканата.Само да имам повечко време и ще ви навестя.
Даниела,няма нужда да ми обясняваш къде е Химисет,защото и моят мъж е от там!!!! Joy
Виж колко е малък света!Хей,да не излезем роднини?Ние живеем в Рабат
Кралския замък, от който са снимките се намира в центъра на града.
А кралски дворци има няколко в Рабат и също във всеки по-голям град на Мароко.
Също така всеки член на кралската фамилия също си има пале(дворец).
svear,много ме разсмя с това за чая hahaha,но си е точно така-потвърждавам!
Ксбор=кориандър.
Моя любим тажин е с малки кюфтенца и грах.
В тажина запържваш лук на ситно,прибавяш настъргани домати и пържиш.
Приготвяш малки кюфтенца,колкото среден орех и ги слагаш.Подправяш със сол,кориандър и магданоз на ситно,чер и червен пипер.След като се посварят прибавям грах.(от консерва)Ако е суров трябва да е заедно с кюфтенцата ,да има време да се свари.
Накрая изсипвам 2-3 разбити яйца и разбърквам.Захлупвам и изключвам.Глината поема топлината и дълго след като си изключил, тажина си къкри.Но трябва да се внима,че лесно се захваща за дъното!

# 221
  • Мнения: 558
някой няма ли да разкаже своите впечатления за Казабланка...мн ми се иска да посетя тоя град някой ден...

# 222
  • Мнения: 720


Много красиви снимки на тажини и чай.А чаят какъв е?От каква трева,има ли го в БГ?


точно това исках и аз да попитам момичетата Simple Smile,всъщност какъв чай се пие там обикновено. вече разбрах че някой пиете зелен чай(един от любимите ми)но кажете за другите видове?
и всъщност с кое те посрещат гостите с чай или с кафе? newsm78 
признак на грубост ли е да откажеш някаква храна или напитка като гостенин?
/сори много станаха въпросите/

# 223
  • Мнения: 2 804
Пепеляшка , сори !
В Казабланка , сме обикаляли малко , защото аз не обичам много народ , а там са прекалено много .
Там ходихме само до Команав , да си променим резервацията за прибирането ни обратно .
Обикаляхме предимно с колата , като само при джамията слизах и аз .

# 224
  • Мнения: 2 804
Муцка , ми нищо чудно !
Но ме изненада много с това , че и твоя съпруг е от този град .
Пък аз не искам да те обидя с това , че обяснявам ! Peace

Общи условия

Активация на акаунт